petra_slunicko petra_slunicko komentáře u knih

☰ menu

Muž, který nedržel basu Muž, který nedržel basu Christof Weigold

Jsem nadšená čtenářka detektivek. A to ještě takto klasických! Překvapilo mě, že autor není původem Američan, ale Němec. Detailní znalost prostředí určitě potřebovala mnoho času na přípravu. Zjistila jsem, že ze série Hardy Engel je ze 4 již v tuto chvíli napsaných knih (trochu jsem brouzdala na internetových stránkách autora) do češtiny přeložen jen tento 1. díl. Je to škoda. Protože, jak jsem viděla tlustou knihu, říkala jsem si "Jé, to budu číst měsíc. A stejně to v běžném provozu nestihnu." A já tu bichli přečetla s přestávkami za týden! Tak mě děj strhl, že jsem četla s baterkou až do půlnoci ;-)
Kdo má rád detektivku a ještě k tomu historickou detektivku a že je detektiv soukromé očko a ještě k tomu v Hollywoodu, tak ten si "pochutná".

07.04.2024 5 z 5


Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

Od Delphin de Vigan jsem četla knihu No a já, která mě fascinovala... jak tématem, tak autorčiným jazykem. A tak jsem se pustila do další.
Opět jsem per-plex (nebo jak se to píše). Tak analyzované stavy, ať už Mathildy anebo lékaře Thibaulta... dokreslené prostředí jak pracovní, tak velkoměsta... úplně mi naskakovala husí kůže při popisech stavů Mathildy.
Chtěla jsem, aby 20. května skončil happy-endem. Ale kdo ví, který to byl osudový muž, který Mathildě toho dne změnil život.

09.07.2023 5 z 5


Skotsko: Masakr v Glencoe Skotsko: Masakr v Glencoe Veronika Válková

Se zatajeným dechem téměř na jeden zátah :-O Zas mě ta bárovka dostala ;-)

23.02.2023 5 z 5


Povím vám o Aspergerově syndromu Povím vám o Aspergerově syndromu Jude Welton

Jednoduché, srozumitelné... na životním příkladu.

23.02.2023 5 z 5


Dovolená s moderním fotrem Dovolená s moderním fotrem Dominik Landsman

Pro oddech... a úsměv na rtech

22.11.2022 5 z 5


Na autismus jedině autibiotika Na autismus jedině autibiotika Eliška Antošová

Miluju černý humor! Je to způsob, jak přežít a užít si život i s takovým těžkým batohem ;-)

22.11.2022 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Od autorky jsem četla už knihu Hana. Příběh Tiché roky mě pohltil. Nebylo přelidněno, jak v některých současných českých knihách bývá. Líbilo se mi, jak se střídali dva pohledy... otce a dcery. Rodinná tajemství. Historie společenství byla pouze na dokreslení. Vývoj příběhu byl napínavý. Vývoj postav byl taky zajimavý, jak jednotlivci dospivali a zráli... Mně se kniha líbila.

17.06.2022 5 z 5


Rodinné povídky Rodinné povídky * antologie

Další povídková kniha... poslední dobou mně vyhovuje víc a víc. Stihnu udržet nit... Jak to říct? Jak tady v komentářích někdo píše, že to jsou neuvěřitelné postavy... já mám zas dojem, že je to tak ze života... a líbí se mi, jak téma Rodina každý autor uchopil po svém.

05.03.2022 4 z 5


Jak jsem nebyla na Lvech a jiné příhody Jak jsem nebyla na Lvech a jiné příhody Martina Preissová

Moc se mi líbí nadhled paní Preissové. Příběhy ze života. Tolik "rolí" v jedné osobě. Děkuji.

07.02.2022 5 z 5


Džungle v kuchyni Džungle v kuchyni Ivanka Devátá

Jako, přečtené jsem měla za 2 víkendy, pečlivě dávkované mezi povinnostmi v rodině... knížka mi odlehčila myšlenky. To byl veliký bonus ;-) prostě jsem do vyjadřování paní Ivanky zamilovaná!
A protože mě zlákaly ty jen tak vložené recepty do textu, musela jsem si knihu prostě koupit :-) Budu se vracet. Děkuji!

27.10.2021 5 z 5


V bílém plášti V bílém plášti * antologie

Potřebovala jsem si odpočinout od čísel v práci, ale už začal nový školní rok a nestíhám číst dlouhý neprerušovaný text. Povídky mi vyhovovaly. A téma? Ze života. Dobře propracované postavy i na tak malý formát povídky. Pod bílym pláštěm jsou taky jenom lidé...

16.09.2021 5 z 5


Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Zápisník jsem poslouchala jako audioknihu. Bylo mi z obsahu tak těžko a smutno... a bylo to varování. Někdo přestane snadněji, někomu stačí 1 sklenička a už v tom lítá. A opakovaně. A říct si o pomoc také není samozřejmostí. Zejména, když jste ve fázi popírání (Já přeci problém nemám.).
Děkuju paní M., že vysla z anonymity a veřejně otevřela téma alkoholismu. A akorát se načasování trefilo do doby... poohlídněte se po okolí... co téma lockdown a alkohol?

06.09.2021 5 z 5


Smrtholka Smrtholka Lucie Faulerová

Ufufuf. Ve svém životě jsem se tématu dotkla. A bohužel nejednou. V různých pohledech... jó, zlámaná ruka/noha je vidět, když bolí myšlenky, to vidět není... Občas jsem se trochu ztratila, proto ta hvězdička dolů.

12.07.2021 4 z 5


Soužití k zabití Soužití k zabití Miroslav Plzák

Líbila se mi forma - psané dopisy. Říkala jsem si, jak asi zafunguje MUDr. Plzák v kombinaci s paní I. Devátou. Jeho knihy jsem ještě nikdy nečetla. Přesto jeho prohlášení znám, prostě zlidověla. A osobně moc mi neladí. Asi jsem jeho prohlášení, čistě mužské, rozumové až vědecké konečně pochopila. Nesouzním, ale konečně rozumím. A jemnost a humor paní Deváté celou knihu pěkně doladil.
Zajímavá studie partnerských vztahů. Sám život.

17.04.2021 4 z 5


Rodinný podnik Rodinný podnik Ivanka Devátá

Moje první knížka, kterou napsala Ivanka Devátá. Jak to, že jsem na ni jako na autorku nepřišla dřív? Slýchávám ji v rozhlasovém pořadu Humoriáda, kterou vysílají na ČRo Olomouc, viděla jsem díl Všechnopárty, kde ji jako hosta vyzpovídal Karel Šíp. Ale kniha Rodinný podnik, to je slovní koncert! Slovní obraty. Vůbec použitá slova. Děkuju! Zhltla jsem ji za 2 víkendové dny, přestože jsem lítala kolem 3 chlapů. Na tváři úsměv nemám, to se mě chlapi snažili vytočit doběla, ale uvnitř? Uvnitř se pochechtávám a paní Ivance děkuji! A přeji pevné zdraví! A za mě osobně, ráda bych se dopracovala takového životního nadhledu.

11.04.2021 5 z 5


Čtenářský klub slečny Lucie Čtenářský klub slečny Lucie Emma Davies

Dobře, někdy překlad haproval. Tak často používat "křenit se" už jsem dlouho neviděla... Ale pro mě byl nosný příběh a ten odsýpal, že jsem jako pracující matka malého dítěte přečetla knihu na 3 dechy.

25.12.2020 5 z 5


Detektiv Šikula Detektiv Šikula Grzegorz Kasdepke

Výborné příběhy k luštění pro 7letého syna. Každý večer chtěl číst aspoň 3 detektivní příběhy. Pak jsem musela knihu silou zaklapnout.

14.07.2020 5 z 5