Muž, který nedržel basu

Muž, který nedržel basu https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416320/bmid_muz-ktery-nedrzel-basu-L91-416320.jpg 4 30 11

Hardy Engel série

1. díl

Hollywood rozevlátých dvacátých let, prohibice a éry němého filmu byl skutečným městem hříchu. Továrnou na sny však otřásala záhadná úmrtí. Po stopě pachatelů se vydává soukromý detektiv Hardy Engel. Mladá herečka Virginia Rappová umírá za záhadných okolností po návštěvě večírku u oblíbeného komika, „tlouštíka“ Roscoe Arbuckla. Obrovský skandál představuje ohrožení pro celý Hollywood. Detektiv se pouští do vyšetřování v prostředí dvou konkurenčních filmových studií a také v přistěhovaleckých kruzích kolem Carla Laemmle, zakladatele studia Universal. Utajení pravdy je v zájmu příliš mnoha osob. Když Hardy nakonec případ vyřeší, ocitne se sám v nebezpečí života, a nejen on… Strhující román je prvním z řady kriminálních případů se soukromým detektivem Hardy Engelem, který odhaluje největší skandály a nevyjasněné vraždy Hollywoodu první poloviny minulého století.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Der Mann, der nicht mitspielt , 2018


více info...

Přidat komentář

petra_slunicko
07.04.2024 5 z 5

Jsem nadšená čtenářka detektivek. A to ještě takto klasických! Překvapilo mě, že autor není původem Američan, ale Němec. Detailní znalost prostředí určitě potřebovala mnoho času na přípravu. Zjistila jsem, že ze série Hardy Engel je ze 4 již v tuto chvíli napsaných knih (trochu jsem brouzdala na internetových stránkách autora) do češtiny přeložen jen tento 1. díl. Je to škoda. Protože, jak jsem viděla tlustou knihu, říkala jsem si "Jé, to budu číst měsíc. A stejně to v běžném provozu nestihnu." A já tu bichli přečetla s přestávkami za týden! Tak mě děj strhl, že jsem četla s baterkou až do půlnoci ;-)
Kdo má rád detektivku a ještě k tomu historickou detektivku a že je detektiv soukromé očko a ještě k tomu v Hollywoodu, tak ten si "pochutná".

čef
22.11.2023 5 z 5

Soukromé očko v Kalifornii to je záruka na napínavý příběh. Zvláště prostředí filmových studií v Hollywoodu je nanejvýš atraktivní, zvláště když jsou zde přítomny historické postavy. Nejde příliš poznat, co je fikce a co podložená historická fakta, ale základ je určitě pravdivý. Příběh jedné vraždy herečky je také zamotaný, jsou zde různé tlaky, ambice, hromady fetu a také peníze, jak jinak. V půli knihy ztrácí děj podle mne tak trochu na tempu, moc se zde kecá, ale začátek a hlavně konec vše vynahradí. Těším se na další díly.


Wladimirski
04.02.2023 5 z 5

Skvělý detektivní román, který vás vtáhne nejen do poutavého příběhu, ale i do atmosféry Hollywoodu dvacátých let minulého století. Neotřelé, realistické, autentické čtení, dobře osvětlené postavy, sympatický hlavní hrdina, nikoli však přehnaně akční či snad nesmrtelný, jak to někdy bývá. Vzhledem k počtu stran nelze přečíst na jeden zátah, ale těžko se kniha odkládá. Pokud bude další anoncovaný díl, ihned po něm "sáhnu"

Miro67
15.03.2022 4 z 5

Trochu překombinované. Ale psáno s lehkým humorem, nadchly mě velmi vtipné metafory. A i když je příběh fiktivní, tak prostředí Hollywoodu asi takto prostopášné opravdu bylo. A pořád je.

Kulasec
03.07.2021 5 z 5

Skvostná detektivka! Těším se na ta další dílka této série, která slibují v toku dějin popojet k dalším aférkám Hollywoodu. Vykreslení atmosféry doby před sto léty naprosto bravurní. Takto bych chtěl umět psát.

kusma
11.08.2020 3 z 5

Příjemně napsaná detektivka. Na mne trochu moc ukecaná, postav tam bylo opravdu mnoho. A díky tomu, že jsem knihu klidně odkládala a vzala třeba až za dva dny, tak jsem se v nich občas trochu ztratila. Naštěstí jsem zkušený čtenář a rychle se najdu :)
Kniha je za mne takový průměr, na další díl mě nenalákala. Ale jsem si jistá, že si Hardy čtenáře najde a nebude jich málo.

iceVS
05.04.2020 3 z 5

Nebylo to úplně špatné, kniha je velice kvalitně zpracovaná, tleskám překladateli i korektorům. Ovšem k dílu jako takovému mám výhradu, autor kompletně napodobil Raymonda Chandlera. Tedy až na to, že Hardy Engel byl lehce přitroublý a pouhá křečovitá kopie Pana detektiva jménem Phil Marlowe.
Nedržím basu, nejsem z téhle knihy nadšená.

MARTh
21.03.2020 5 z 5

Moc hezky vykreslený Hollywood 20 let, neskutečně sympatický hlavní hrdina-chlapák jak má být.... perfektní je, že v knize vystupují i reálně existující osobnosti Hollywoodu...stojí zato si knihu přečíst a už se moc těším na pokračování serie s Hardy Engelem!

1amu
25.12.2019 5 z 5

Již delší dobu jsem nečetl tak výbornou detektivku. Odehrává se ve 20.-tých létech XX.století v Los Angeles a San Franciscu. To podstatné již napsal v komentáři Killingjoke, kterému děkuji za inspiraci, jinak bych o tuto knihu asi "nezavadil"- díky Luboši !
Čtenář si osvěží tuto zajímavou dobu, kdy nastal v Hollywoodu mohutný vzestup filmových koncernů, vyrábějících na běžícím pásu kvanta filmů s tržbou miliónů $$$, což bylo na tehdejší dobu neuvěřitelné numero. A šéfové ?..."Tak toto byli otcové zakladatelé filmové branže: švec, prodejce šrotu, chovatel slepic, kožešník, prodavač prádla či překupník šperků. Teď se rozhodli koupit politika a vůbec nepochybují, že se koupit dá"...
Vděčný kompars tvoří oficiálně děvčata-tanečnice, ve skutečnosti holky do postele k obveselení pracháčů.
K tomu patří módní droga - kokain, kterou šňupou ve velkém nejen ony 2 výše uvedené kategorie.
Hlavní hrdina je sice šéf bezpečnosti filmového studia Universal Hardy Engel , který v LA začínal svou praxi soukromého detektiva ... "nedaleko mého prvního bydliště začínala prérie. Dnes se tato oblast jmenuje Beverly Hills a hemží se to tam dravými šelmami úplně jiného druhu"... , ale celá kniha se točí okolo komika, který vydělával v té době více než Charly Chaplin. Jeho jméno bylo Roscoe Arbuckle *1887 +1933, pro svůj objem zvaný Fatty - tlouštík. Byl obviněn ze znásilnění a následného úmrtí druhořadé filmové hvězdičky. Proběhly s ním tři procesy, v létech 1921-1922.
V posledním třetím 13.3.-12.4.1922 se porota jednohlasně vyslovila pro zproštění R.A. z obžaloby, vzhledem k neudržitelnosti obvinění žalovaného.
Navzdory zproštění obvinění velká kariéra Fatty Arbuckleho neslavně skončila. Tisk na něm nenechal jedinou suchou nit a jeho osobní tragédie vrhla stín na celý Hollywood a filmový průmysl. Během dlouhotrvajících procesů se veřejné mínění prudce obrátilo: strážci morálky po celé zemi se organizovali a žádali trest smrti pro Arbuckleho, bossové filmových studií žádali jeho přátele, aby od něho udržovali odstup a nedrželi nad ním veřejně ochrannou ruku. Tomu se vzepřel pouze Buster Keaton (alias Frigo) a nazýval Arbuckleho jedním z nejslušnějších lidí, které znal.
Pokud budou u nás vycházet další knihy autora Ch.Weigolda, s velkým potěšením si je přečtu.

Killingjoke
10.12.2019 5 z 5

Bouřlivá dvacátá léta, Hollywood roku 1921. Bývalý německý policista Hardy Engel, veterán zákopů 1.SV, americký imigrant s touhou stát se hercem, si toho času vydělává na chleba jako soukromé očko. Vyšetřování okolností smrti začínající herečky Virginie Rappeové však navždy změní jeho vnímání „továrny na sny“. Zpočátku takřka letargický detektiv pomalu proniká do případu v němž je hlavním podezřelým světoznámý komik Roscoe „Fatty“ Arbuckle a stále více se pro něj případ stává osobní záležitostí. K finálnímu odhalení tak může dospět pouze za cenu vlastních obětí…

„Snaží se nám namluvit, že je Hollywood nádherný svět pozlátka, v němž jsou všichni přátelé a žijí tak, jak se nám ostatním může zdát. Ale ve skutečnosti se jedná o nemorální kartel, založený na pokrytectví, lži, strachu a vydírání, v němž jedni jsou pány a druzí otroky. Je to hluboce schizofrenní společnost.“

Milé překvapení na závěr roku. Příběh z dob zlatého věku grotesky, jak vzpomenul kolega encyklopedie níže, jenž však pod svou maskou a líčidly skrývá místo smíchu pouze bolest a pláč. Mám rád dějiny starého Hollywoodu, ale osobně před groteskou dávám přednost pozdějšímu období film-noir. V téhle knížce se však obojí pojí dohromady a je to opravdu hodně fajn. Muž, který nedržel basu je kniha napsaná starým dobrým stylem odkazující na osamělé vlky drsné školy, brodící se stokou zkorumpované společnosti, kde není nouze o drogy, chlast, násilí a vraždy, to vše ukryté pod pozlátkem okázalé slávy a šarmu filmových hvězd. Autor Christof Weigold ukazuje pohled na Hollywood z jeho odvrácené strany. Nabízí pohled na skrytou zkaženost rozmazlených hvězdiček. Na pomoc si bere skutečný případ obvinění a soudu komika Fattyho Arbuclea, jen jej doplňuje o vyšetřovaní z pohledu soukromého očka Hardyho Engela, což je rovina ryze beletristická, ukazující jednu z možných variant skutečných událostí. A tak to má být, protože tahle knížka je především detektivkou, u které jsem se vůbec nenudil a užíval si narážky na nejrůznější hvězdy hollywoodské historie. Doufám tedy, že se brzy dočkáme dalšího dílu, budu moc rád!

encyklopedie
29.11.2019 5 z 5

...pro mne, milovníka Zlatého věku grotesky ...je tahle kniha takovým pohlazením... všechna ta vzpomenutá jména znám, Fatty, Ben Turpin, Gloria Swanson, Mack Sennett a další...
Určitě se těším na další "vraždovačku" z továrny na sny...........
100% kupředu, zpátky ni krok................

Štítky knihy

Hollywood skandály a aféry prohibice úmrtí

Autorovy knížky

Christof Weigold
německá, 1966
2019  87%Muž, který nedržel basu

Kniha Muž, který nedržel basu je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce77x
Chystám se číst39x
Chci si koupit5x