paulinschildie paulinschildie komentáře u knih

☰ menu

Proč nepožádali Evanse? Proč nepožádali Evanse? Agatha Christie

Od Agathy mám nejraději všechno, kde není Poirot a Marplová, takže na tuhle detektivku jsem se těšila a vůbec mě nezklamala. Frankie a Bobby jsou sympatická dvojce a je mezi nimi super chemie, i když si myslím, že tahounem příběhu je hlavně Frankie, které to myslí víc. Připouštím, že jejich dedukce byly občas dost dětinské, ale tito amatérští detektivové jsou tak okouzlující, že jim pár pitominek dokážu odpustit. Poslechnuto v audiu v podání Daniela Bambase, super zážitek!

18.04.2024 4 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Téměř o každé knize Agathy Christie tvrdím, že je nejlepší, ale tahle je skutečně nejlepší! Autorka se tentokrát obešla bez nafoukaného detektiva, který vyslýchá podezřelé, a vystačila si s desetičlennou partičkou vrahů, kteří byli potrestáni opravdu neortodoxním způsobem. Tleskám!

10.04.2024


Růže a tis Růže a tis Mary Westmacott (p)

Hmm, tohle je teda zvláštní kniha. Nejvíc mi na ní vadí, že je psaná v ich formě, což se k psychologickému románu nehodí, protože děj je popsaný zkresleným pohledem jednotlivce, takže postavám čtenář nevidí do hlavy, nezná jejich motivaci k činům a nejde se do nich vcítit nebo je pochopit.
Hlavní hrdinka Isabella je nesnesitelná svoji nepřístupností a bylo opravdu otravné čekat na zlomový okamžik, který mi v moment, kdy přišel, připadal nevěrohodný.
Styl vyprávění by možná slušel víc detektivce. Kdyby autorka nechala zabít Isabellu hned na začátku, a ne na konci, mohlo by to být mnohem zajímavější. Dokonce si myslím, že Hugh by mohl svůj pozorovací talent využít mnohem účelněji, a nebyl by jen pasivním pozorovatelem. Škoda.

06.03.2024 2 z 5


Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

He, tak tohle je pravdivá story ze života frustrovaných jedinců, kteří si honí triko na sociálních sítích, protože v reálu jsou totální nýmandi. Tweety jsou napsané autenticky, takže jsem autorce věřila každý slovo.
V téhle knize jsou všichni podezřelí fakt hodně divný lidi, takže vrah mohl být prakticky kdokoli, a proto jsem hltavě četla dál a dál a bavilo mě dávat si dohromady souvislosti. Sice v poslední čtvrtině jsem tušila, kdo je vrah, ale o to větší radost jsem měla, když jsem si na konci řekla "Jo, uhodla jsem to!" Ze všech dílů série měl totiž tenhle největší logiku.
Líbí se mi, že autorka omezila milostnou zápletku na minimum. Nová Strikeova šťabajzna byla sice šílená, ale soucítila jsem s ní, protože díky ní Strikeovi konečně došlo, jak je ve vztazích nemožnej a na konci si částečně uvědomil pravdu. Jestli bude další díl, v což doufám, mohl by si počínat ve svém chování k Robin, a celkově k ženám, o něco rozumněji.
Z knihy jsem moc a moc nadšená! Bravo!

02.03.2024 5 z 5


Obrův chléb Obrův chléb Mary Westmacott (p)

(SPOILER) Tragédie jako ze Shakespeara - zní to jako klišé, ale jinak tenhle psycho román označit nemůžu. Shrnu-li děj, kniha je o zoufalém pseudoumělci, který vlastně neví, co chce tvořit a jak to má tvořit, neboť ani nemá jasno v tom, co je hudba za umění. Vlastně není ani nijak sympatický, ale to považuji za záměr - vždyť hlavní postava nemusí být super klaďas a hrdina. Nejvíce psychicky zdrcující je fakt, že pro svůj sen jednu ženu přivedl k zoufalství a druhou zabil. Sobec a sociopat!
Co mě hodně pobavilo, byly dopisy Sebastianovi z Ruska plné rádoby intelektuálních blábolů o kolektivizmu, které byly pro tehdejší dobu typické - to autorka popsala opravdu přesvědčivě.
Dala bych pět hvězdiček, ale musím jednu ubrat, protože překlad, jak již tu někdo zmínil, opravdu není moc kvalitní. Tenhle nedostatek mě však nijak neodradil a knihu jsem si užila.

27.01.2024 4 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

(SPOILER) Nejzajímavější díl ze série C. B. Strike. Nejvíce mě bavila dvojice Jimmy a Flick a jejich pofidérní socialistické hnutí, které nedokáže změnit a ovlivnit vůbec nic, ale ty jejich pochody s transparenty s hesly fuckujícími olympiádu jsou vážně cool. A úplně nejvíc super je Robin ve falešné identitě jako přiblblá Bobbie, do které se vžila opravdu přesvědčivě. Horní vrstva kolem pana ministra je podána správně snobsky jak z románu Agathy Christie, ale pojatá více moderně po vzoru bulvárních praček jako The Sun nebo Daily Mail. Rozvleklost knihy mi nevadí. Dojímají mě Strikeovy chvilky melancholie a u hádek Robin a Matta mě chytne pořádná pifka na chlapy, kdy si můžu zanadávat, jaký to jsou prevíti. Ubírám hvězdičku za rozuzlení případu v New Scotland Yardu, které mi přišlo děsně zmatené.

22.06.2023 4 z 5


Tři hříšná tajemství Tři hříšná tajemství Nikki Sloane

Začátek byl nadějný. Myslela jsem si, že když je hlavní hrdinka z FBI, že to bude kombinace krimi a erotiky, což by byla velká přidaná hodnota, ale bohužel mé očekávání se nenaplnilo a kniha je jeden velký bezobsažný paskvil. Dokázat politikovi korupci pozvánkou do bordelu nedává smysl, je to trapné, nelogické a k ničemu.
Sex je totálně na prd. Sice ho je hodně, ale erotické scény nejsou tak pikantní a originální jako v předchozích knihách. Autorce došla pára.
Milenecký pár agentka Regan a tatér Silas mi nesedí. Dialogy jsou jednoduché a postrádají humor. Chemie žádná.
Poslední díl je pro mě opravdu velkým zklamáním.

16.02.2023 odpad!


Milenec lady Chatterleyové Milenec lady Chatterleyové David Herbert Lawrence

(SPOILER) Mám z této knihy rozporuplné pocity. Očekávala jsem nějakého ducha feminismu, ale jsem dost zklamaná, neboť hlavní hrdinka se chtěla osvobodit ze spáru svého despotického manžela pouze tím, že si našla milence, který ji dokázal řádně uspokojit a po pár špásech z toho byla slepá láska jako trám, takže se vlastně stala závislou na jiném muži, o němž nevěděla téměř nic. Vlastně byla i dost sobecká. Žena, která bere, ale nedává. Ale nejspíš to byl záměr autora, těžko říct. Duševní pochody postav jsou popsány jednoduše a filosofické fráze jsou taková omáčka v místech, kdy děj kolísá.
Také jsem špatně snášela autorovo škatulkování společnosti na bohatou aristokracii a utlačovanou dělnickou třídu, ale nad to bych se možná mohla povznést, neboť doba byla taková, takže socialistická literatura k tomu patří.
Ale nechci knize křivdit, hodně věcí se mi líbilo. Například básnický popis přírody, lidského těla a sexu jako posvátného aktu. Erotické scény nejsou vulgární. Cílem autora, a to se mu povedlo, bylo napsat explicitní obsah přirozeně a otevřeně a vyhnout se pornografickým prvkům.

29.01.2023 3 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Soukromé očko Cormoran Strike je vážně borec, takže si určitě přečtu další díl, ale upřímně prvních 100 stran mě vůbec nebavilo, protože se autorka neustále hrabala v detektivově frustracích, depresích, sebeobviňování a ukřivděnosti, což je důvod proč nemůžu dát všechny hvězdičky. Naštěstí jsem se tím prokousala, kniha dostala spád, děj byl svižný, ale zároveň logický, a k tomu suchý britský humor. Líbí se mi, že se autorka nebojí používat sprostá slova, která ostatně patří do slovníku všedního života. Nejvíc však oceňuji, že v knize nejsou přestřelky a zbytečné surové rvačky, ale vyšetřování probíhá jen na základě otázek a odpovědí, z kterých postupně vyplouvá pravda napovrch.

25.01.2023 4 z 5


Tři drobné chybičky Tři drobné chybičky Nikki Sloane

(SPOILER) Nevím, tuhle knihu nemám odvahu ohodnotit, protože její obsah je brutálně pošahaný, takže hvězdičky nedávám. Dost by mě zajímalo, jestli tyhle věci autorka provozuje v praxi nebo je to čistá fikce, protože normální člověk by se při škrcení páskem asi udusil. Čekala jsem, že Noemi skončí s kyslíkem na jipce. No a grupáč s Payton a Domem byla totální šaškárna spíš k pousmání, mokrý kalhotky jsem u toho fakt neměla. Rozumím tomu, že autorce jde o posouvání hranic, což hodnotím pozitivně, protože o tom by měla být erotická literatura, ale tady mi to přijde spíš jako komedie.
Nebudu však jen kritizovat. Kniha se čte lehce, svižně a rychle a humor tomu nechybí. Baví mě zápletka s Noeminým tátou. Mimořádně vtipný je okamžik, kdy mají rande ve čtyřech Joseph, Noemi, její fotr a prostitutka Claudie. Také musím vyzdvihnout, že děj je psaný jak z perspektivy Noemi, tak i z Josepha. Jejich "ich formy" na sebe přirozeně navazují a obě postavy poznáme do hloubky.
Závěr: Ve srovnání s předchozími díly je tenhle nejslabší a znova to číst nechci.

22.09.2022


Tři (s)prostá pravidla Tři (s)prostá pravidla Nikki Sloane

(SPOILER) Já jsem teda četla nejdřív druhý díl, protože jsem nevěděla, že jde o sérii, a tak to budu hodnotit obráceně. Děj je srovnatelný, jsou tam zajímavé zvraty, sex celkem dobrý, ale hlavní dvojce - Logan a Evelyn - je nesympatická. Dvě kancelářské krysy řeší problém známosti v práci, aneb co je v domě, není pro mě, to je téma běžné pro mnoho knih a filmů. Takže já dávám přednost druhému páru Payton a Domovi, jsou to osobnosti. Druhému dílu přidávám hvězdičku, a tomuto - prvnímu - dávám o hvězdičku méně.

14.04.2022 2 z 5


Tři drsné lekce Tři drsné lekce Nikki Sloane

(SPOILER) Nejsem znalec erotických románů, takže knihu nemám s čím srovnat. Dovolím si malý spoiler *Obsahem mi to připomíná film Pretty Woman o pracháčovi znuděným životem, který si pronajme profesionální sexuální pracovnici. On v Tokiu maká od nevidim do nevidim a ona tráví svůj čas nakupováním úžasného zboží pěkně po americku. Po svém náročném dni se věnují aktivnímu odpočinku, to znamená šu**čkám hezky tvrdě na všechny způsoby, až se z nich kouří jako z lokomotivy.* Jak tohle skončí, Vám dojde hned na začátku. Děj je předvídatelný a zápletka jednoduchá. Nechci však knize úplně křivdit, docela mě bavila, hlavní postavy byly sympatické, některé hlášky vtipné a jedna erotická scéna se mi moooc líbila. Fajn odpočinkovka.

05.04.2022 3 z 5


Odloučeni zjara Odloučeni zjara Mary Westmacott (p)

Konečně jsem se setkala od Agathy s něčím, co není detektivka. Myslím, že tento psychologický příběh mě zaujal i víc než krimi. S hlavní hrdinkou Joan a vlastně i s její rodinou se dá ztotožnit, protože většina lidí nerada zpytuje svědomí. Jednodušší je přeci vidět chyby na druhých, nebo ne? Řekla bych, že nejen Joan, ale celá rodinka jsou sobci. Joan pedantka a manipulátorka, manžel slaboch a zparchantělé děti, které cítí jen křivdu. Jak tohle může dopadnout?

14.04.2021 5 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Historický román, detektivka, teologické a filosofické dílo a mnoho dalšího dohromady. Všechny tyhle žánry mě baví a ještě když se takhle krásně namixují do napínavého a originálního příběhu, tak jsem šťastná. Vypravěč a hlavní hrdina románu Adso z Melku mě děsně bavil tím, jak trpělivě snášel společnost svého těžce intelektuálního a mnohdy ješitného učitele Viléma z Baskervillu. Učitel a žák se skvěle doplňovali. Vilém byl precizní ve svých dedukcích a vynikal svou učeností a Adso měl zase bezelstnou víru, nadhled a byl o mnoho více lidštější než jeho učitel. Každý v sobě nesl část Kristovy ctnosti. :)

31.03.2020 5 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Společenstvo Prstenu jsem četla nekonečně dlouho, ale vůbec mi to nevadilo, protože jsem si tento fantasy svět náramně užila a vžila se do něj. Mám chuť si nechat vyřezat strom se zlatavou korunou a spát mezi větvemi jako elfové. :)

20.01.2019 5 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Nádhera!

03.01.2019 5 z 5


Klauzura – vstup zakázán! Klauzura – vstup zakázán! Consilia Maria Lakotta

Překrásný román o životě v klášteře. Ač je kniha na hodně vážné téma, čte se lehce a některé pasáže jsou dokonce zábavné, takže kniha byla pro mě velká oddychovka. Kéž by bylo takových oduševnělých oddychovek více, hned by byla literatura s církevní tématikou populárnější.

29.11.2018 5 z 5


Jarní vody Jarní vody Ivan Sergejevič Turgeněv

Část ve Frankfurtu nad Mohanem mě tak nudila, až jsem měla chuť knihu odložit, ale naštěstí když Sanin odjel do Wiesbadenu za Marjou Nikolajevnou, dostala kniha spád a nemohla jsem se odtrhnout. Kdyby příběh byl lépe propracovaný už od začátku, dala bych možná více hvězdiček. Snad po pár letech, až se k Jarním vodám vrátím, změním názor.

22.11.2018 3 z 5


Vražda v Mezopotámii Vražda v Mezopotámii Agatha Christie

Kniha mě dlouho bavila, ale její konec můj dobrý dojem totálně zabil. Způsob vraždy zdá se mi poněkud nešťastný...

07.10.2018 3 z 5


Kapsa plná žita Kapsa plná žita Agatha Christie

Tahle kniha je moje první zkušenost se slečnou Marplovou. Než jsem knihu otevřela, myslela jsem, že tato dáma bude Poirot v sukni. Bohudík jsem se spletla, neboť ze slečny Marplové se vyklubala milá bábinka, kterou bych chtěla za babičku. :)

18.09.2018 5 z 5