Proč nepožádali Evanse?

Proč nepožádali Evanse? https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26468/bmid_proc-nepozadali-evanse-Ffb-26468.jpg 4 395 51

Tentokrát nesledujeme Hercula Poirota nebo Jane Marplovou při mistrovském odhalení, bleskových dedukcích či zázračném pochopení souvislostí, ale dva úplně obyčejné lidi, kterým se tento příběh stal. Stejně tak by se mohl stát i nám. Vše začíná v Marchboltu na golfovém hřišti, kde syn místního vikáře Bobby Jones objeví umírající muže, který zabloudil a spadl. Bobbyho žene vlastní zvědavost – kdo je žena na fotografii v kapse mrtvého a kde se tu vzal? Proto začíná se svojí přítelkyní Frankie Derwentovou pátrat, aby odpověděli na jeho poslední slova – „Proč nepožádali Evanse?“ Oba mladí lidé riskují své životy, aby odhalili tajemství, zpočátku jen domnělé. Ve hře jsou podvodníci, drogy, bohatsví a dědictví. Čím více se přibližují pravdě, tím tvrdší a vychytralejší je protivník. Až tváří v tvář skutečnému vrahovi začínají Frankie a Bobby chápat, jak to doopravdy bylo…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Why Didn't They Ask Evans? , 1934


více info...

Přidat komentář

paulinschildie
předevčírem 4 z 5

Od Agathy mám nejraději všechno, kde není Poirot a Marplová, takže na tuhle detektivku jsem se těšila a vůbec mě nezklamala. Frankie a Bobby jsou sympatická dvojce a je mezi nimi super chemie, i když si myslím, že tahounem příběhu je hlavně Frankie, které to myslí víc. Připouštím, že jejich dedukce byly občas dost dětinské, ale tito amatérští detektivové jsou tak okouzlující, že jim pár pitominek dokážu odpustit. Poslechnuto v audiu v podání Daniela Bambase, super zážitek!

Ava365
19.02.2024 4 z 5

Průměrná detektivka od jinak skvělé autorky.


LivieBorova
03.01.2024 5 z 5

Tohle bylo vážně skvělé!

LaCucaracha
17.12.2023 3 z 5

Slabší kousek od A. Ch. Navíc ti dva hlavní protagonisté dvakrát sympatičtí nebyli. Na rozdíl od seriálového zpracování, do kterého na sílu naroubovali slečnu Marpleovou, tohle sice mělo hlavu a patu, i když i tak to bylo poněkud překombinované. A nemůžu si pomoct, ale celé je to vlastně vystavěné na té klíčové větě, která dala knížce i název, a mně prostě ta věta přijde jako čirý nesmysl. Neumím si představit umírajícího, že by mu z těch všech podezření a odhalení zrovna tohle utkvělo tak, aby to byla jeho poslední slova. Že by ho zrovna tohle tak trápilo. Prostě ne. A tím pádem celá ta koncepce vyznívá tak nějak plonkově.

Majka1979
24.09.2023 5 z 5

Tak u mňa táto kniha bola náhoda. A som za túto náhodu skutočne veľmi rada.
Štýl bol úžasný, od začiatku si ma tato kniha jednoducho získala. Nemohla som ju odložiť, musela som čítať ďalej, až kým som nezistila, ako to všetko vlastne bolo.

Počas hry golfu začujú hluk, volanie,..
Neskôr prídu k útesu a dole vidia nehybné telo muža. Je naozaj mŕtvy? Jeden s ním ostáva, druhý ide pre pomoc.
Počas toho ako tam Bobby zostáva, muž sa na okamih preberie a niečo mu povie. A potom je po všetkom.

Počas vyšetrovania sa to klasifikuje ako nešťastná náhoda.
Avšak Bobby a jeho kamarátka Frankie sú iného názoru. Hlavne ona.
A tak začína pátranie na vlastnú päsť.
A ako to všetko bolo? Naozaj je tu vrah? Alebo to je len výplod fantázie mladej lady Frankie?
Všetko to začína do seba zapadať a vyzerá to tak, že sa do nebezpečia dostáva čím ďalej tým viac ľudí.
A ako to skutočne všetko bolo, ukáže tento príbeh naozaj šokujúco.
Pre mňa veľké prekvapenie a knihu môžem len odporúčať :)

adela2316
20.08.2023 5 z 5

Tento styl mě opravdu baví. Mám knihy Agathy Christie spojené s létem, beru to tedy jako letní čtení každým rokem.
Tento dil jsem nikdy neviděla zfilmovany, možná někdy nějaké úryvky ano, tudíž konečně byl pro mě vrah překvapením, ale! Tentokrát jsem měla správný čich na vraha v obou případech, chi chi chi.

SSTknihy
23.06.2023 4 z 5

Kvůli malému překladatelskému oříšku jsme se dočkali české verze téhle detektivky docela pozdě. Spletitý příběh začínající záhadnou větou umírajícího muže tentokrát nevyšetřuje žádný ze slavných detektivů, ale dva mladí lidé. Odvážní a zvídaví, což je potřeba, protože jde o případ pěkně komplikovaný.
Nebylo to špatné, ale mezi Agathinými detektivkami je to spíš lepší průměr.

milary
12.06.2023 5 z 5

Jasně vidím, že co se mne týče, královna detektivek ještě své karty zdaleka kompletně nevyložila. A to jsem myslela, hahaha, jak ji už mám načtenou...

Proč nepožádali Evanse? No to mi teda řekněte, táhlo se mi hlavou bezmála do konce, kdy vodítka autorka odkryla už nepřehlédnutelně; řekněme jakousi modifikací braillova písma pro nedovtipy. :)
Knížku jsem nikdy nečetla, a tak mi tenhle důvtipný a napínavý spiklenecký komplot (kde nejde o nic menšího, než především - jaké překvapení! - o peníze), dočista učaroval.
Přestože nemám nijak v oblibě dvojici Tomy & Pentlička, Frankie a Boby mi svou živostí a přirozenými, často vtipnými dialogy zcela vynahradili nepřítomnost sl. Marplové i Hercula Poirota, což většinou nesu nelibě. (I když - jsou samozřejmě i další výjimky, třeba inspektor Battle v Nulté hodině).

Znovu musím vyzdvihnout naprosto skvělý poslech. Detektivku načetl pro mě doposud neznámý interpret, Daniel Bambas. A udělal to tak úžasně, že se naráz vyšvihl mezi mé oblíbence čtení do ucha, a to i na poli dvorních agathovských hlasů.

sgjoli
28.05.2023 4 z 5

Proč nepožádali Evanse? je pro mne příběhem, který dokazuje, že autorka nepotřebuje velké detektivy, aby přišla s fajn detektivkou, která zaujme, pobaví a člověku zpříjemní čas.
Je to trochu jiné, než jsou třeba příběhy s H. Poirotem nebo sl. Marplovou, jejichž příběhy jsou vcelku poklidné a uhlazené. Tento příběh se mi zdál docela akční, trochu ztřeštěný, možná by někdo mohl namítnout, že v některých bodech trochu překombinovaný a přitažený za vlasy. Ale já si tu jízdu dost užívala. Hlavní hrdinové jsou mladí lidé, co se do akce vrhají po hlavě a nebojí se. Kuráže mají na rozdávání, což jsem velmi ocenila, hlavně mladičká Frankie byla trochu jak neřízená střela, ale moc jsem jí fandila. V rámci díla Agathy Christie mi to přišlo příjemně osvěžující.
Rozuzlení jsem úplně nečekala, pointa zajímavá, styl psaní velmi svižný. Přesto nehodnotím plným počtem, což je dáno hlavně tím, že mám u autorky již své "Stálice", na které nedám dopustit a jen máloco se z A. Christie dostane mezi tu TOP skupinu (Záhada na zámku Styles, Vánoce Hercula Poirota, Vražda v Orient Expresu, Deset malých černoušků).
Knihu jsem poslouchala jako audio v podání Daniela Bambase, který se s textem popral velmi dobře a odvedl na audioknize kus práce.

misaC
07.04.2023 4 z 5

A jde to i bez slečny Jane Marplové a Hercula Poirota s jeho šedými mozkovými buňkami .... :)

petrarka72
07.03.2023 4 z 5

Jedna z těch zábavných, skutečně hodně za vlasy přitažených detektivek, namíchaných s romancí. Ale kdo pamatuje televizní film z osmdesátek, neodolá jí zas a znovu. :-)

Aligator805
05.01.2023 5 z 5

Velmi pěkný příběh a sympatické postavy. Kniha se opravdu velmi dobře četla a vůbec nevadilo že zde nevystupují Poirot ani slečna Marplová.

Mi-šu-le
02.12.2022 5 z 5

Kniha přečtena jedním dechem. Hlavní postavy mi byly velice sympatické a příběh byl velice zajímavý. Trochu jsem tušila vraha, přeci jen jsem od A. Ch. už pár knih přečetla. :D Rozhodně stojí za přečtení.

Knižní střípky
26.11.2022 4 z 5

V kousku PROČ NEPOŽÁDALI EVANSE jsem si dokonce po dlouhé době dala případ, kde není ani Poirot, ani slečna Marplová. Vikářský synek Bobby se přichomýtne k vraždě a spolu se svou dávnou přítelkyní Frankie se rozhodnou přijít všem záhadám s ní spojených na kloub. Toto byla svižná záležitost, oba dva tak trochu ztřeštění amatérští vyšetřovatelé byli skvělí. Pokud jste ještě nečetli nějaký kousek od Agathy, kde by nehráli prim její nejznámější detektivové, zkuste třeba právě Evanse. Myslím si, že budete velmi mile překvapeni.

85098211
11.11.2022 5 z 5

(malý spoiler)
V této knize se autorka obejde bez svých obvyklých detektivů, jako jsou například Hercule Poirot nebo slečna Marplová. Bobby a jeho přítelkyně Frankie jsou ale opravdu sympatičtí a jejich styl vyšetřování neotřelý a osvěžující. A právě díky tomu je to tedy zase detektivka par excellence! ;-) Případ začíná tím, že Bobby hledá svůj ztracený golfový míček a spolu se svým přítelem doktorem Thomasem nalézá těžce zraněného muže, který těsně před svou smrtí vysloví jedinou větu (či spíše otázku) z titulu knihy. Nejdřív všichni předpokládají, že se onen muž z útesu zřítil nešťastnou náhodou, ale brzy se ukáže, že všechno bylo jinak. A od toho se odvíjí celé vyšetřování, při kterém je (mimo jiné) nutné nalézt odpověď na onu zvláštní otázku: Proč nepožádali Evanse?
Kniha je napínavá, čtivá a má prostě všechny ingredience, které k dobré detektivce patří ;-). Za to si zaslouží pět hvězdiček a samozřejmě také doporučení nejen milovníkům paní Agathy Christie :-).

Vesmich
09.11.2022 5 z 5

Několikrát jsem to viděla jako film, takže mě překvapilo, že v knize si Bobby a Frankie vystačí. bez slečny Marplové! On ten film je vlastně tak nějak na motivy té knihy :), i když mrtvoly a vrahoun zůstávají v původní podobě. Jdu si pustit honem ještě ten film, abych to měla při jednom a mohla hledat hnidy!

veruptackova
29.10.2022 5 z 5

Je to už pár let, co jsem propadla detektivkám Královny zločinu a vracím se k nim vždy, když chci mít jistotu skvělého příběhu. Poprvé jsem se pustila do takového, ve kterém nevystupují nejznámnější hrdinové Agathy Christie a musím přiznat, že jsem si Frankie a Bobbyho oblíbila snad víc než Hercule Poirota nebo slečnu Marplovou. A to je opravdu co říct.
Audiokniha má skvělou atmosféru díky vhodně zvoleným hudebním přechodům a je i velmi dobře interpretovaná panem Bambasem. Ale samozřejmě to nejdůležitější je skvělá zápletka. Tentokrát mě totiž autorka opravdu dostala, když mi v závěru zrekapitulovala, co vše nesedělo a kdy už jsem vlastně mohla pachatele mohla odhalit. Prostě skvělé.

Hani77
15.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem přečetla jedním dechem na jeden zátah. Většinou vraha neodhalím a i tentokrát jsem podezřívala nepravého. Po několika prvních řádcích musí být každému jasné, že pachatel není sám. Jednoho jsem (právem) podezřívala od samého začátku až do konce, i když chvílemi jsem i o něm pochybovala, ale opět jsem podezřívala i nepravé lidi a na konci knihy byla velmi překvapená, kdo taky do toho byl zapleten a jakým způsobem. Kniha plná zvratů. Akorát ta poslední kapitola už patřila trochu do červné knihovny, ale celkový dojem to zkazit nemohlo.

Lubošovo
09.10.2022 2 z 5

Je mi to líto, ale bez Hercula Poirota nebo slečny Marplové to prostě není ono. Mladá dvojice vyšetřovatelů u mě nefunguje. Spíš než detektivka mi to tentokrát připadalo jako dobrodružný příběh pro mládež, pochvalu si podle mě zaslouží pouze konečné objasnění záhad, kdy do sebe zapadnou všechny dílky skládačky. To Agatha uměla naprosto mistrně.

Le Chat
16.09.2022 5 z 5

Agatha Christie detektivky PROSTĚ UMĚLA!!! Případ, do kterého se pustili Bobby a Frankie, to jenom potvrzuje. Vůbec mi nevadilo, že se vyšetřování neujal ani monsieur Hercule Poirot, ani slečna Jane Marplová. Detektivku považuji za povedenou a rozhodně DOPORUČUJI. :-) Určitě se ráda podívám i na filmové zpracování.