Ondřej84 Ondřej84 komentáře u knih

☰ menu

Severka Severka Nina Špitálníková

Tragický životní příběh, ale velmi čtivý a výborně napsaný. Řadím mezi nejlepší knihy v roce 2023, které jsem přečetl. Ninu Špitálníkovou považuji za jednu z nejlepších spisovatelek. Myslím na lidi v Severní Koreji a moc si přeji, aby brutální komunistická diktatura padla.

13.11.2023 5 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Kniha mne na počátku úplně vtáhla do děje. Autorka skvěle uvedla postavy do příběhu. Četl jsem jedním dechem až do konce. Přesto musím udělit jen tři hvězdy. Poslední části příběhu mi připadaly zbytečně nedomazlené. Jako by chtěla mít autorka už psaní za sebou a cítila potřebu knihu rychle dokončit. Škoda.

09.12.2020 3 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Při čtení knihy na mne sáhla hrůza. Viděl jsem mnoho televizních dokumentů a četl několik publikací o životě v jedné z nejhorších zemí světa, ale až do přečtení této knihy jsem měl neúplnou představu o tom, jak hrozná je Severní Korea. Velmi oceňuji formát i výběr respondentů z různých sfér společnosti. Kniha rozšířila mé dálkové poznání děsivé diktatury. Snad se ve svém životě dočkám pádu KLDR. Přeji všem bývalým i současným občanům KLDR, aby se krutá diktatura zhroutila a sochy vůdců šly k zemi.

09.12.2020 5 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Jeden z nejčtivějších a nejlepších českých románů. V každém momentu čtení jsem prožíval přesvědčivý návrat do temné doby, ať už při cestování v metru nebo čtení doma. Velmi oceňuji autorův styl psaní. Velevýznamná událost dějin Evropy je poutavě vypravována.

03.08.2018 5 z 5


Dítě Stasi Dítě Stasi David Young

Dítě Stasi je thriller, který Vás vtáhne do mrazivého děje a jen tak nepustí, dokud nedočtete do konce. Těšil jsem se na každou další kapitolu. Poutavý příběh je mimo Berlín zasazen také do Hitlerova komplexu v Prora Ost na ostrově Rujána.

11.02.2018 5 z 5


Zóna 22 Zóna 22 Tig Hague

Po přečtení této knihy možná ztratíte chuť navštívit Ruskou federaci, pokud právě uvažujete o turistické nebo pracovní cestě. Bankéř Tig popisuje mimo jiné drsné korupční prostředí, ve kterém se nechtěně ocitá už na letišti. Ke ztrátě svobody a důstojnosti stačí málo: Nezaplatit požadovaný úplatek a podepsat jakýsi cár papíru v azbuce, jemuž nerozumíte. Pak následuje nespravedlivý soud, jenž otevírá cestu do pekla v ruském vězení. Šokující příběh podle skutečné události hodnotím jako poutavé čtení plné napětí. Narozdíl od níže uvedených komentářů jsem se při čtení rozhodně nenudil.

07.03.2017 5 z 5


Edvard Beneš - Drama mezi Hitlerem a Stalinem Edvard Beneš - Drama mezi Hitlerem a Stalinem Antoine Marès

Dosud nejlepší kniha mapující složitou situaci prezidenta Beneše s nadhledem, bez nádechu ideologicky zabarvených výkladů historie, což oceňuji vzhedem k dosud přečteným publikacím. Kniha pana Marese potvrdila můj náhled na prezidenta Beneše, zejména co se týče hodnocení jeho geopolitických schopnosti, především výjimečné logiky taktického uvažování na složité geopolitické šachovnici minulého století. Kniha je doplněna o dobové fotografie, které jsem dříve nikde nezaznamenal. Věřím, že tuto knihu otevřu znovu při různých vzdělávacích příležitostech. Rozhodně doporučuji všem čtenářům, kteří se zajímají o historii.

06.03.2017 5 z 5


Mein Kampf Mein Kampf Adolf Hitler

Každá kniha lze zhodnotit, proto se pokusím vyjádřit k Hitlerovu dílu z úhlu pohledu mého sebevzdělávání. Jelikož se zajímám o historii, začal jsem vnímat potřebu přečtení Mein Kampf, abych porozuměl komplexním kontextům minulého století. Kladně hodnotím kritické předmluvy jak ředitele nakladatelství NAŠE VOJSKO pana doktora Drtiny, tak Svazu bojovníků za svobodu a rovněž slova pana doktora Sokola. Nechci komentovat zločinnou ideologii, ani obsah plný nenávisti, zlých myšlenek, domněnek, nepravd, polopravd, vývodů a nesmyslů z hlavy Adolfa Hitlera. Co však musím komentovat, je míra zlověstné upřímnosti v negativním slova smyslu. Hitler otevřeně představuje teze o manipulaci širokých mas s využitím propagandy, čehož jsem si nebyl před přečtením vědom z žádných dosud nastudovaných zdrojů. V knize mě zaujala jistá věta o klíči k srdcím širokých vrstev, jenž mě přivedla k hlubším úvahám o inspiraci touto větou některými dnešními politiky napříč světem. Mé pozornosti neunikla ani zlověstná upřímnost v bodech, ve kterých Hitler definuje směrnice hnutí. V jednom z bodů uvádí, že je budoucnost daného hnutí podmíněna fanatizmem, ba dokonce nesnášenlivostí. Celkově hodnotím Hitlerovo dílo jako odpad, který by se neměl ze vzdělávacích důvodů zamést na smetiště literatury právě proto, aby se temná minulost už nikdy neopakovala.

01.03.2017


1984 1984 George Orwell (p)

Vizionářský román par excellence. Jedna z nejlepších knih, kterou jsem přečetl. Mistrně vyprávěný příběh ze života Winstona Smithe vtahuje čtenáře do děje už od samého začátku. Klasika pana Orwella by rozhodně neměla chybět v žádné české, domací knihovně, protože jak je vidět, román 1984 je nadčasový a vedoucí k hlubokému zamyšlení i v dnešní době. A obávám se, že rovněž v dobách budoucích. Osobně doporučuji čtenářům, aby se pozorně zaměřili na Winstonovu výpověď napsanou na papír, na němž popisuje zážitek z kina, kde promítali samé válečné filmy, např. ten o bombardování lodě s uprchlíky kdesi ve středozemí. Neuvěřitelné. Na závěr mohu konstatovat překvapení z osobního poznatku, kolik lidí ví o existenci románu 1984, aniž by ho četli. Pokud jsem konfrontován s dotazem na věk, někdy odpovídám : Narozen v Orwellově roce. Ještě jsem nezaznamenal, že by se někdo nedobral roku 1984, což pokládám za zajímavé zjištění. Přeji příjemný čtenářský zážitek.

27.02.2017 5 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

451 stupňů Fahrenheita je velkým varováním nejen pro budoucí generace. Podle mého názoru je pouze otázkou času, než politika různých zákazů a cenzury zaútočí ve větším měřítku taktéž na knihy – i na dříve uznávané –, jež se znelíbí některým kruhům ve společnosti. Už se objevují první útoky na umělecká díla, např. na báseň Maminka od Jiřího Žáčka. Jsem opravdu zvědavý, kdy začne vadit třeba Deset malých černoušků od Agathy Christie nebo další díla. Očekávám, že se Bradburyho román jednoho dne vrátí na první příčky prodejnosti a znovu zazáří v aktuální parádě. Každopádně doporučuji.

27.02.2017 5 z 5