451 stupňů Fahrenheita přehled
Guy Montag, hrdina románu, žije ve své ohnivzdorné vile obklopen civilizací tryskových aut, raketových letadel, mechanické hudby a také ovšem policejních helikoptér a mechanických „ohařů“, kteří svým chemickým čichem neomylně sledují stopu zločince. Kdo je však tímto „zločincem“? Ten, kdo překročí základní zákon této utopistické civilizace, tj. ještě vlastní a čte knihy, kdo nemyslí tak, jak je předepsáno myslet, kdo se pokouší uvažovat samostatně. Tohoto „zločinu“ se právě dopustí Montag. A o příšerné, hrůzné štvanici, kterou na něho uspořádá policie ve svých helikoptérách, o zmechanizovaném děsu, který je mu v patách v podobě mechanického ohaře s prokainovou jehlou v čelisti, o úděsné televizní reportáži z této honičky a o konečném zániku onoho odlidštěného světa vypráví tento příběh. Je to jedno z nejlepších Bradburyho děl, v němž nastavil křivé zrcadlo fantastiky civilizaci moderního světa, jež člověku nepřinese skutečné štěstí, dusí-li v něm to nejcennější – lidskou myšlenku.... celý text
Originální název: Fahrenheit 451, 1953
Co říkají o knize uživatelé?
Román "451 stupňů Fahrenheita" vyvolává silné emoce a zamyšlení. Kritizuje konzumní společnost a varuje před nebezpečím ztráty svobody myšlení. I když byl napsán před desítkami let, jeho témata jsou stále aktuální. Mnozí čtenáři oceňují autorovu schopnost předpovědět vývoj lidské společnosti a technologického pokroku. Kniha zanechává čtenáře s pocitem naléhavosti a potřeby přemýšlet o budoucnosti. Více v komentářích.
Komu by se kniha 451 stupňů Fahrenheita mohla líbit?
- Čtenáři, kteří se zajímají o dystopické příběhy
- Milovníci literatury s hlubokými myšlenkami
- Fanoušci kritiky konzumní kultury
- Ti, kteří hledají inspiraci v klasických dílech
- Čtenáři, kteří chtějí reflektovat současnou společnost
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 451 stupňů Fahrenheita. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 629 komentářůSouvisející novinky - 451 stupňů Fahrenheita (0)
„“A v odpoledním slunci usnul čas.”“
„Víte, proč jsou knihy, jako je tato, tak důležité? Protože mají hodnotu.“
všech 4 citátů najdete u autoraOcenění knihy (1)
2004 -
Hugo Award
(Retro Hugo)
Kniha 451 stupňů Fahrenheita v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 63x |
| v Přečtených | 6 245x |
| ve Čtenářské výzvě | 1 061x |
| v Doporučených | 505x |
| v Mé knihovně | 1 127x |
| v Chystám se číst | 1 741x |
| v Chci si koupit | 421x |
| v dalších seznamech | 96x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
antiutopie, dystopie, kakotopie zfilmováno útěk 20. století americká literatura budoucnost tajemství symbolismus hasiči rozhlasové zpracování pragmatismus o knihách technologie budoucnosti oheň knihyRaymond Douglas Bradbury také napsal(a)
| 2001 | 451 stupňů Fahrenheita |
| 1959 | Marťanská kronika |
| 1989 | Kaleidoskop (70 povídek) |
| 1995 | Pampeliškové víno |
| 2017 | Ilustrovaný muž |

92 %
77 %
451 stupňů Fahrenheita
Po dlhých rokoch som si dala re-read, a musím uznať že mojim pribúdajúcim vekom sú myšlienky v tejto knihe ešte silnejšie ako predtým. Knihu by som dala prečítať našej akt. ministerke kultúry, ktorá minule povedala, že ľudia chodia za kultúrou aby si oddýchli. Presne takto sa začína dystopická budúcnosť vo väčšine kníh - pomaly a nenápadne.