Ondrapt Ondrapt komentáře u knih

☰ menu

Dolores Claibornová Dolores Claibornová Stephen King

Zvláštní Kingova kniha. Příběh vykládaný v monologu, na který si jde v pohodě zvyknout a kde druhá polovina knihy je lepší než ta první. Více času strávíme nad příběhem o manželství Delores než o pečování a smrti Very, u které Delores celý život pracovala. Celkově mě kniha nijak speciálně neučarovala, takový průměr.

19.02.2024 3 z 5


Mrtvá zóna Mrtvá zóna Stephen King

(SPOILER) V této knize rozhodně nečekejte nic hororového. Jedná se spíš o psychologický thriller s prvkem nadpřirozena, který se vyskytuje u hlavní postavy Johna Smitse. Během první půlky knihy sledujeme co se mu stalo a taky to, jak se s danou situací popasuje, čím si prochází. Jeho schopnost se za mě nejlíp projeví v případu Škrtiče, kde kniha graduje a mohla by i končit. Následuje poslední čtvrtina s politickým tématem, kde se John potkává s postavou politika Stillsona. Jako zajímavé, ale už to tolik negraduje a jsme svědky Johnova konce.

08.11.2023 4 z 5


Běh o život Běh o život Richard Bachman (p)

Kniha odlišného typu žánru než od Kinga, ale velmi podobná jako jiná Bachmanova kniha Dlouhý pochod. Tedy především napětí a všechno se odehrává v pohybu při nějaké hře, nyní v smrtící reality show. Dvě třetiny knihy proletíte s hlavní postavou jako diví. Až v poslední třetině "přistáváme" a pohyb střídá totální all-in, vyjednávání a zajímavý, trochu překvapivý závěr.

11.10.2023 4 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

(SPOILER) Další topovka od Kinga s prvky hororu a nadpřirozena. Po (pomalejší) 1.čtvrtině děje, kde dochází k představování protagonistů a jejich minulosti či současnosti, dojíždíme do Overlooku. Ještě v půlce knihy si říkáte, co tam budou celou zimu dělat. Jo, každý den se musí kontrolovat kotel, ale tváří se to jako idylická a pohodová práce údržbáře. Jenže to se začne rapidně měnit nástupem prvního sněhu. Uvnitř i kolem hotelu to "ožívá"; charakter Jacka se rapidně mění... Celý děj, respektive celá 2.polovina knihy jede ve velkém tempu (jako Hallorann do hor) a graduje ve velkém stylu.

25.09.2023 5 z 5


Jak svět doopravdy funguje Jak svět doopravdy funguje Václav Smil

Kniha jejíž název přesně definuje to, o čem kniha je. Plno faktů, historických srovnání, statistik, nějaké ta čísla (s vysvětlením). Vše odzdrojováné a vysvětlené tak, že tomu jde (snadno) porozumět. Po dočtení jednotlivých kapitol se budete dívat na svět "jinak". Prvně jsem chtěl napsat, že pro ty, kdo se zajímají o svět (klima, energie, globalizace, zemědělství,...) je nutnost si tuto knihu přečíst, ALE vlastně je to kniha, kterou by si měl přečíst každý!

07.09.2023 5 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Velmi dobrá kniha se zajímavým příběhem. Celou dobu to má spád a napětí. Není to až zas tak hororové, ale to ničem nevadí. Vyvrcholení se může zdát smutné, ale v rámci téhle knihy je "výborné".

05.09.2023 5 z 5


Čísla nelžou Čísla nelžou Václav Smil

Zajímavá kniha od pana Smila plná čísel, faktů, grafů a statistik. V jednotlivých krátkých kapitolách jsou stručně popsána témata o dopravě, životním prostředí, palivech a spotřebe, o lidech a státech aj. Vždy krátce shrnut vývoj a porovnání současnosti s minulostí. Ne všechny čtenáře asi zaujmou všechny kapitoly, ale tím že jich je tolik (71) a jsou krátké (4-6 stran), tak si tam každý najde to své, co ho více zajímá. Mnoho kapitol má i edukativni charakter.

26.12.2022 4 z 5


Věk zdí: Proč dnes všude na světě vyrůstají nové hradby Věk zdí: Proč dnes všude na světě vyrůstají nové hradby Tim Marshall

Výborná kniha. Budete až možná překvapeni, kde všude zdi jsou, kdy byly postaveny, jaké jsou a jaké technologie se ke kontrole používají. Autor popisuje jejich význam, a z jakých důvodů byly postaveny, přiblíží situaci na obou stranách barikády. Doporučuji k četbě.

28.01.2022 5 z 5


Outsider Outsider Stephen King

(Spoiler) Začátek a první třetina knihy je velice dobrá, tajuplná a napínavá. Člověk na dvou místech najednou.... Od chvíle, kdy to začne směřovat směrem nadpřirozeno, to ztratilo šťávu a nějaké napětí. Skutečně jsem čekal nějaké daleko uvěřitelnější rozuzlení.

10.02.2021 3 z 5


Pátá čtvrtina (13 povídek) Pátá čtvrtina (13 povídek) Stephen King

Slabší povídková kniha od Kinga. Pár povídek bylo nicméně skvělých, jako např. Lituji, voláte správně, Doktorův případ, Můj hezký poník a bajka Žebrák a diamant.

29.12.2020 3 z 5