Čísla nelžou

Čísla nelžou https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478845/bmid_cisla-nelzou-WuQ-478845.png 4 90 18

71 věcí, které byste měli vědět o světě Čísla nelžou. Ale jakou pravdu sdělují? Jakou pravdu čísla sdělují? A jak je interpretovat? Celosvětově uznávaný kanadský vědec českého původu Vaclav Smil nás ve své knize bere na faktografickou výpravu za poznáním, na níž pomocí překvapivých statistik a názorných grafů zpochybňuje naše mnohdy pohodlné myšlení a vyvrací novodobé mýty o tom, jak svět funguje. 71 tematických kapitol přináší kromě nových informací a fascinujících příkladů z energetiky, dopravy či ekologie také odpovědi na otázky typu: Proč elektrická auta zatím nejsou šetrná k životnímu prostředí? Proč je těžké předpovědět, jak zlá bude probíhající pandemie? A jak lidstvo a vynálezy moderního světa ovlivňují život na naší planetě?... celý text

Literatura světová Literatura naučná Encyklopedie
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Numbers Don't Lie. 71 Things You Need to Know About the World , 2020


více info...

Přidat komentář

pepap
06.02.2024 4 z 5

Jedno se panu Smilovi musí nechat - čísla a jejich výpovědi jsou fascinující a čísla mohou být skutečně dohledána o všem!! Ovšem ... to je i jejich úskalí. A sice interpretace. Kniha obsahuje spoustu příkladů, jak (zdánlivě) nesourodá porovnání můžeme vyžadovat a dostávat se k odpovědím skrze čísla a statistiky.
Co mně osobně chybělo v podání pana Smila byla zmínka a význam víry a přesvědčení. Z čistě racionálního hlediska jde nazírat například na klimatickou krizi či průmysl jasně, srozumitelně a bez obav. Člověk ale nikdy nebyl čistě racionální bytost. A proto ideály hrají důležitou roli. A o ideálech Václava Smila nejsem schopen říct nic.

dpxcz
14.10.2023 4 z 5

Zajímavá kniha obsahující mnoho problémů podaných čtivě v krátkých kapitolách a díky tomu se vše dá přečíst velmi rychle a svižně. Určitě stojí za přečtení.


Dejvid
06.08.2023 3 z 5

Tuto knihu jsem četl až po přečtení Jak svět doopravdy funguje a to byla chyba. Druhá zmiňovaná kniha je ucelený text, který se věnuje několika hlavním tématům. Čísla nelžou je spíše takový výběr (dle autora) zajímavostí, naházený tak trochu bez ladu a skladu do jedné knihy (autor ostatně sám uvádí, že mnoho kapitol jsou sloupky, které psal pro jistý vědecký časopis zabývající se strojírenstvím). Určitě se v ní dozvíte zajímavé informace, ale stejně jako ostatní komentující i já bych preferoval méně témat rozebraných do větší hloubky.

Pasadenka
29.03.2023 5 z 5

Knížka je díky svému informačnímu a inspirativnímu charakteru doporučovaná nejen vědci a ekonomi, ale i Bill Gatesem. Autor dokáže velmi srozumitelně přiblížit statistické nástroje běžnému člověku a ukázat, jakým způsobem statistika pomáhá pochopit svět kolem nás.

Nicméně, některá obecná tvrzení, která autor prezentuje, mohou být kritizována, jak ukazuje kniha Faktomluva od Hanse Roslinga. Rosling v knize kritizuje některé obecné mylné představy, které jsou šířeny v médiích a zpochybňuje jejich pravdivost. Je tedy nutné být kritický i k názorům a tvrzením, která jsou prezentována a pečlivě číst, co autor skutečně říká.

Autor neváhá ukázat, že na mnoho témat, která se statistikou zabývají, nemáme dostatek dat a že interpretace výsledků může být ovlivněna různými faktory. Tento přístup ukazuje, že je nutné být obezřetný a kritický vůči statistickým analýzám a interpretacím.

Knížka nabízí mnoho informací a přístupů k práci s daty, a je vhodná na opětovné přečtení.

martin9666
18.03.2023 4 z 5

Členění na krátké kapitolky je příjemné na čtení. Jenže každá kapitolka je o jiném problému, a tak jen co se začínáte nořit do jednoho tématu, končí kapitola a začíná další, někdy tématem vůbec nenavazujícím. Smilovo postřehy jsou stručné, přesné, ale až příliš působící dojmem, že autor rozumí naprosto všemu na světě. Všehovšudy je kniha kvalitní, daty podložené, odzdrojované čtení, které mohu doporučit.

hu_87
30.12.2022 3 z 5

(SPOILER) Jako zásadní chybu vnímám 2 věci.
1.) 71 kapitol je prostě moc a logicky se počet stránek na každou kapitolu musí zcvrknout na to nejnutnější minimum, což je případ i této knížky. Některá fakta, která by vás třeba zaujala, jsou tak probrána velmi stručně a ne do hloubky.

2.) Velké rozpětí témat. Skutečně. Nač v knize probírat témata od dětské úmrtnosti po tom, kdy započal věk automobilů? Osobně by se mi líbilo, kdyby byla kniha zaměřena mnohem více třeba demograficky nebo ekonomicky, třeba informace typu proč vedou potraty k nižší míře kriminality apod. Nečekala jsem, že tu budou kapitoly o motorech nebo o vytápění. Takhle to na mě působí akorát tím stylem, že autor už nevěděl, jaká témata do těch 71 kapitol zahrnout a skončili jsme i u motorů.

Jakoby, pozitivní na tom všem je, že nadšenci do opravdu všeobecné vzdělanosti si zde najdou své, avšak mě osobně zaujalo pouze několik kapitol a ten zbytek jsem jenom prolétla. Ještě, že jsem si knihu nekoupila, jak jsem původně zamýšlela...

Ondrapt
26.12.2022 4 z 5

Zajímavá kniha od pana Smila plná čísel, faktů, grafů a statistik. V jednotlivých krátkých kapitolách jsou stručně popsána témata o dopravě, životním prostředí, palivech a spotřebe, o lidech a státech aj. Vždy krátce shrnut vývoj a porovnání současnosti s minulostí. Ne všechny čtenáře asi zaujmou všechny kapitoly, ale tím že jich je tolik (71) a jsou krátké (4-6 stran), tak si tam každý najde to své, co ho více zajímá. Mnoho kapitol má i edukativni charakter.

roso.mak
24.10.2022 1 z 5

Od této knihy jsem hodně očekávala a byla ošklivě překvapena, jak nudné to je. Asi bych se i poučila, kdybych knihu četla pořádně, ale taklhle jsem se spokojila mnohdy jen s názvy kapitol.

DreamerX9
12.10.2022 2 z 5

Kniha mě nějak neoslovila. Ačkoliv je plná faktu a spousty čísel jak jinak když čísla nelžou i zajimavosti. Vše bylo prezentovano poněkud nezáživnou formou a tak jsem z knihy přečetla pouze kapitoly a témata o kterých jsem se skutečně chtěla něco dozvědět.

Metroušek
08.09.2022 5 z 5

Tam, kde měl Jared Diamond střelné zbraně, choroboplodné zárodky a ocel jako nositele expanze Západu, má Vaclav Smil čtyři pilíře moderní civilizace - čpavek, ocel, cement a plasty. Rozhodně nejsem tím, kdo by s ním polemizoval. Oceňuji jeho erudici a schopnost vyhmátnout problémy a vcelku přijatelně je prezentovat. Svět by mohl být mnohem dál, kdybychom přijali fakt, že "čísla nelžou", a řídili se podle toho. Jenže značná část z nás se nechá unášet emocemi a dalšími často nerelevantními věcmi. A tak optimista ve mně nadává, že by stačilo tak málo, a svět by byl mnohem lepší. A skeptik ve mně zase říká: "Ty blbečku, když to tak vidíš, tak buď rád, že to je aspoň takové, jaké to je..." Asi tak.

jaroiva
05.04.2022 3 z 5

Některé kapitoly mě hodně zaujaly, jiné mě hodně nudily. Celkově se mi to líbilo, ale bylo to náročné a číselně ubíjející čtení.

Kopta
09.03.2022 3 z 5

Čísla asi nelžou. Ale hlavně jsou pěkně ukecaná. Můj matikář tak výřečný nebyl. Proto jsem asi tak propadal. Tím chci asi i naznačit, že tato kniha není moc pro mě. Pokud jste absolutní troglodyt v oblastech ekonomiky a čehokoliv číslového, tak si zaděláváte na průser. Jako já. Kniha se zajímavým nápadem, která se čte ale záživně jako babiččin nekrolog. Kniha někdy působí jako výtah z novinových článků, která třeba Smil někdy publikoval
a vznikla z toho kniha. Kdo ví. Asi musím být 100% soustředěný nebo chytrý, abych si z něčeho něco vůbec vzal. Vlastně jsem si z celé knihy vzal jenom pár zajímavostí, které ani Smil přímo neříká, ale vy si je musíte vydedukovat. Porovnání cen automobilů. Stejně těžké i těžší auta v minulosti a dnes a mnohem dražší než dříve. Čím méně se zabýváme něčím až moc přírodovědeckým, tak tím je to záživnější. A Smil má i možnost to psát jako pro debily jako jsem já. Špatná kniha to není. Jen já ji prostě nepobral a jenom jsem před spaním u ní lépe usínal.

Kopta
08.03.2022 3 z 5

Porovnání čísel automobilů. Stejně těžké i těžší jako dnes a mnohem dražší než dříve.

Kifa
05.02.2022 3 z 5

V knize je plno zajímavostí a faktů, to ano. Jenže jakožto analyticky a statisticky zaměřený člověk mám zásadní problém s tím, že je to vše psané hrozně zkratkovitě a všude jen klouže po povrchu. Nechápejte mě špatně, co se týče "fun facts" tak je to super kniha. Dobře se čte, rychle uteče, u pár věcí jsme se zastavíte. Jenže přesně tu chvíli mě zajímal větší detail a ten tu zkrátka není. Určitě se tak nenaučíte interpretovat čísla a často dostanete i jen vytržený číselný kontext k danému faktu. Kniha tak ani náhodou není něčím, co vás donutí přemýšlet o světě jinak, spíše bych ji viděl jako sbírku neúplných číselných faktů, o kterých můžete následně debatovat u piva s kamarády...a to taky není špatné

MorriconeTheGod
16.01.2022 3 z 5

Zajímavá kniha plná čísel a statistik. Autor v úvodu upozorňuje, že s čísly se dá různě mlžit, manipulovat, vybírat si... a přesně to taky občas dělá. Je nicméně jasné, že u tak krátkých a multioborových kapitol se nedá jít kdovíjak do hloubky. Jistě se v knize dá najít spousta zajímavých informací a dá se říct, že právě svou rozmanitostí si udržuje čtivost.

Chajda69
11.01.2022 2 z 5

Velké zklamání, které asi přímo koresponduje s přehnanými očekávaními, které jsem od knihy měl. Byla to první kniha, kterou jsem od Smila četl, a protože jsem na něj slyšel chválu ze všech stran (zmíněný Gates, Tykač, Insider podcast), říkal jsem si, že jí musím zkusit.

Věděl jsem, že půjde o kratší texty a že se tedy nepůjde úplně do hloubky, ale tenhle formát mi vůbec nevyhovoval. Než se stačil tématu dodat kontext, už byl konec kapitoly a proto se mi zdálo, jako bych četl naprosto nesouvisející, vytržené a čísly podložené fragmenty něčeho většího... jenže mi to dohromady nedalo smysl.

Smil dokládal své závěry srovnáváním a korelací různých hodnot, z nichž spoustu z nich si zřejmě sám vymyslel, proti čemuž nic nemám, jen pak nedokážu říct, jak moc objektivní je srovnání určitých ukazatelů. A právě tady mám s vymyšlenými "jednotkami" problém - kdyby totiž někdo vymyslel korelaci jinou, s typově jinou hodnotou, mohl by dojít k úplně/částečně jinému výsledku.

Kvůli fragmentárnosti knihy mě její čtení ani příliš nebavilo a musel jsem se do něj nutit... Čísla nelžou mě tedy na další Smilovy knihy rozhodně nenalákaly, ale ještě asi nějakou zkusím s tím, že tohle byla co do formy výjimka.

absolutmachal
07.12.2021 4 z 5

„Čísla nelžou“ je prý ze všech Smilových knížek nejlepší a nejpřístupnější, říká to Bill Gates, jeho velký fanoušek.

Václav Smil je zajímavý člověk, pro našince nejen svým plzeňským původem. Zajímavý je tím, že se cíleně nevěnuje žádnému oboru zařaditelnému do akademických škatulek. Má rád čísla a zkoumá civilizaci. Z pohledu technologií, životního prostředí, ekonomiky nebo třeba stravování.

V téhle knížce je sada 71 esejů, které původně psal pro čtenáře ekonomického týdeníku. Často k sobě neladí, ale důležitý je celkový obrázek verze světa, ke které Smil během života došel. Tohle vám ta knížka předá a je to strašně zajímavé.

Někde jsem četl, že Smil podává dokonalý obrázek současného světa. To bych neřekl. Smilův největší problém je, že nevěří aktuálním technologiím. Nevlastní mobil, Facebook zásadně píše s malým „f“ a o sociálních sítích se vyjadřuje s despektem. O softwarovém boomu posledních let mlčí. Na wikipedii je parafrázován kus jeho rozhovoru, když „podle jeho soudu nebyla v minulých 50 letech žádná přelomová inovace“.

Smil si, jako asi každý, vytvořil vlastní verzi světa. Je dobré si uvědomit, že nemůže být kompletní a autor sám mezi řádky říká, co ze současného světa vynechává.

Pro mě, jako pro člověka silně zahleděného právě do technologií posledních pár desítek let, byla tahle knížka obzory rozšiřující.

Jenže… Čísla sice nelžou, ale záleží, jaká čísla do obrazu vašeho světa vyberete.

martin3683
15.11.2021 5 z 5

Moc fajn knížka, když si chcete udělat obrázek o komplexním a komplikovaném světě, ve kterém žijeme, z pohledu čísel. Potěšilo mne, že pan Smil umí napsat knihu i pro “normální” lidi, kdy při čtení nemusím mít tři doktoráty jako u jiných jeho knih.
Je to vlastně takový souhrn 71 sloupků či komentářů na dané téma, např. jak náročné a s jakými ekologickými dopady je vyrobit cement, nebo kolik betonu se vyrobí na světě, něco o žárovce, o (ne)úniku tepla ze třívrstvých oken, účinosti vakcín, bohatství různých zemí, kalorické spotřeby z jídla či kolik lidí bylo potřeba na stavbu pyramid. Šíře záběru a autorových vědomostí je neuvěřitelná.

Texty nejdou nijak do hloubky a jsou přesně tak dlouhé, že je dokážete ve zkratce zopakovat někde u piva a ohromit tím protistranu, když vám začne tvrdit, že vakcíny jsou naprd a nebo, že uhlí končí a brzy vše zachrání solární energie.