Čísla nelžou přehled

Obálka knihy Čísla nelžou
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478845/bmid_cisla-nelzou-WuQ-478845.png 4.0 117 117

71 věcí, které byste měli vědět o světě Čísla nelžou. Ale jakou pravdu sdělují? Jakou pravdu čísla sdělují? A jak je interpretovat? Celosvětově uznávaný kanadský vědec českého původu Vaclav Smil nás ve své knize bere na faktografickou výpravu za poznáním, na níž pomocí překvapivých statistik a názorných grafů zpochybňuje naše mnohdy pohodlné myšlení a vyvrací novodobé mýty o tom, jak svět funguje. 71 tematických kapitol přináší kromě nových informací a fascinujících příkladů z energetiky, dopravy či ekologie také odpovědi na otázky typu: Proč elektrická auta zatím nejsou šetrná k životnímu prostředí? Proč je těžké předpovědět, jak zlá bude probíhající pandemie? A jak lidstvo a vynálezy moderního světa ovlivňují život na naší planetě?... celý text

Literatura světová Literatura naučná Encyklopedie
Vydáno: , Kniha Zlín

Numbers Don't Lie. 71 Things You Need to Know About the World, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čísla nelžou. Přihlašte se a napište ho.

bloudivka
16.03.2025 3.5 z 5

Numbers Don’t Lie (Čísla Nelžou) od Václava Smila mě bavilo, ale musím přiznat, že občas to nebylo úplně jednoduché čtení a některé kapitoly mě nadchly více, jiné méně. Četla jsem ji v angličtině a množství odborné terminologie bylo někdy náročné, ale dalo se to zvládnout.

Autor se zaměřuje na spoustu důležitých témat a globálních problémů, o kterých bychom měli šířit povědomí. Kniha je napsaná vědcem, který se detailně ponořil do dat a analýz. Nechodí kolem horké kaše a v každé části knih se pustil do dané tematiky stručně a jistě, ale zároveň tomu i "normální" lidé zvládnou porozumět (ještě namám ani maturitu a zvládla jsem to, takže to zvládnou všichni :D).
Po přečtení jsem měla trochu pocit přehlcení informacemi, ale to k odborné literatuře jednoduše patří (kdyby hláška ‘umm, actually’ měla být kniha, tak tato). Kniha mě každopádně obohatila a poskytla mi spoustu nových postřehů, rozšíření obzorů a hned si připadám o něco chytřejší. I když to bylo náročnější čtivo, stálo za to.

Marie56
21.02.2025 4 z 5

Zajímavá kniha o mnoha zajímavých tématech, skutečnostech a o stavu světa a lidské společnosti. Čísel někdy až dost, ale nic vás nenutí si je všechna pamatovat. O přečteném ale přemýšlet budete. Doporučuji.

Taťka Hraboš
10.02.2025 5 z 5

Trochu nesourodá směs relativně krátkých statí, ale pro mě mimořádně zajímavá kniha. V některých případech Smil čtenáře jen pobaví či zlehka poučí o nějakém vynálezu, najde se i příspěvek, který bych z knihy úplně vypustil (srovnání biodiverzity a diverzity lidských výtvorů), ale většina příspěvků vytváří nemilosrdné zrcadlo, stavící do ostrého protikladu naše iluze o světě a skutečnost. Smil vyvrací různé idealistické představy, vlastně i včetně té o naší schopnosti odvrátit nastupující klimatické změny (byť to takhle přímo nekonstatuje). Jednoduše by se musel stát zázrak, spočívající v tom, že lidé se začnou chovat mnohem skromněji a přestanou být nenažranými, jak v tom užším slova smyslu, tak ve všech možných přenesených významech. Jak názorně plyne i z příspěvků v této knize, jakékoli zvýšení účinnosti, snížení energetické náročnosti či náročnosti na jiné zdroje je vždycky doprovázeno zvýšením spotřeby (a já dodávám, že za vydatného potlesku byznysmenů a ekonomů, kteří dnes v podstatě řídí svět). Je to vlastně kniha nejen nabitá informacemi, ale když se nad informacemi z ní člověk zamyslí, tak i velmi depresivní.

10 nejprodávanějších eknih (leden)

10.02.2022

10 nejprodávanějších eknih (prosinec)

10.01.2022

Knižní novinky (43. týden)

25.10.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Čísla nelžou v seznamech

v Mé knihovně88x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)