nevermore3 nevermore3 komentáře u knih

☰ menu

Den trifidů Den trifidů John Wyndham (p)

Do oblíbených svých top 10 si Den trifidů sice nedám, ale fakt je to mega poutavé a čtivé, zajímavé, vtáhne. Fakt se nechce věřit, že je kniha napsána 1951.

18.04.2024 5 z 5


Pravda Pravda Neil Strauss

A mně ta kniha přijde dobrá. Četl jsem tedy až po Hře. Ale za mě je napsaná vtipně, dokonce jsem se párkrát zasmál. První třetina dejme tomu, je o Nielově terapii, tato část mi přijde asi nejzajímavější, protože vysvětluje jeho pohnutky a v podstatě život nás všech obecně, v kostce. jak se utváříme v raném dětství, traumata atd. V této části si ještě dělá p*del z monogamie ve stylu, že Manželství je jako dům, kdy chceš prostě občas spát na hotelu, a i když v něm plánuješ strávit život, tak se někdy chceš přestěhovat. Nicméně přes všechny šílené zkoušky různých typů otevřených vztahů, nakonec po absolvování a dokončení všech možných terapií dojde kolečkem k monogamii. V podstatě nejvíc mi ta kniha asi utkví proto, že u mě obhajuje nutnost terapií a práci sama na sobě pro vyřešení všech potlačených a neřešených traumat.

31.03.2024 5 z 5


Pohodové rodičovství Pohodové rodičovství Milan Studnička

Pan Studnička má, zcela očividně, nějaký problém s lidmi, co prochází tranzicí, a možná ještě i s feminismem, to už těžko říct.
Celou knihou se nenápadně táhne tato nit, která dílo sešívá dohromady. A je sešité samozřejmě také z věcí, které nikdo nerozporuje. I já souhlasím cca s 90% toho, co M. Studnička píše. Bonding, vnímání dítěte od prvních momentů, respektující výchova, nelhaní (třeba o Ježíškovi), atd atd, to tady nemusím vypisovat. Asi to vnímáme většina stejně, co to čteme. Takže přesto, že se s naprostou většinou jeho názorů ztotožňuji, vadí mi ty pasáže typu: ",... odpověděl jsem mamince, že se na celou záležitost dívá optikou feministicky laděné společnosti, která rodinám přináší více problémů než užitku..." - No tak tohle je hodně generalizující a hodně tendenční vyjádření, bych řekl. Kapitola "Zženštilí muži a tvrdé ženy" je toho taky ukázkou.
Víte, ono takto se dělá propaganda, že dáte základ, který je pravdivý a na to naroubujete trošku něčeho, co ne. Někdo si pak řekne: "a kdo ví, jak to vlastně je" a pozvolna implementuje semínko pochybnosti k sobě. No a tím, že tady taky souhlasím s většinou, nechci, aby se tento, dle mého skromného názoru, vadný náhled, ponechal bez povšimnutí. Velkoryse přesto budu hodnotit 3*** i když mě s tímto MS pěkně sere.

Nemůžu si ještě odpustit, co jsem viděl na profilu jeho letitého kolegy a spolupracovníka Slávy Černého. Ten střelil na svůj profil fotku nějakýho týpka s make-upem, a k tomu přihodil hlášku ve stylu, jestli si takto představují jeho fanoušci muže, a ať o tom diskutují. Tedy velice navádivá záležitost. Samozřejmě se to pod obrázkem strhlo do diskuze o tom, jak je doba jenom pokřivená, jak něco takového může žít mezi náma atd. Díky Slávo, seš borec! Restart muže!

Takže Milan Studnička, jeden z nejcitovanějších a aktuálně nejznámějších dětských psychologů v ČR.
Kdepak... my jsme jako země svůj stín prostě ještě nepřekročili, Studnička je za mě živoucí artefakt konzervatismu v nás. Nebude to trvat věčně, ale ještě chvilku to potrvá.

Btw. Děsně mě potěšil názor čtenářky Turmee a tyto její pasáže, které podepisuji, neboť vnímám stejně:
- kapitola o rozdílech mezi muži a ženami mi přijde absurdní v milionech ohledů
- pokud kluka baví malovat nebo dívku sportovat, budou mít (nebo už mají) duševní problémy
- mluví o biologickém nastavení, ale skutečnou biologii zanedbává
- samé oslí můstky

Jsem rád, že to co tu asi kostrbatě vysvětluji, někdo jiný vnímá též a umí to i lépe vystihnout.

19.03.2024 3 z 5


Setkání s Rámou Setkání s Rámou Arthur Charles Clarke

S Clarkem je to za mě tak, že jeho knihy se víc táží než odpoví. Nebo jak to říct. Příběh se pomalu line, děj se posouvá pozvolna a jak tu kdosi psal, vlastně se nic moc zas až tak neděje. Není žádné rozuzlení. Atmosféru to ale má...

12.03.2024 4 z 5


Pěna dní Pěna dní Boris Vian

Snový svět, s bizarními scénami. Krásný popis svatby, kdy se ve dvou větách odbyde, že se tam zrovna někdo zabil.... Jen tak mimochodem, o něco později někdo ukopne hlavu bruslema... Ze začátku je příběh "normální" a celé to graduje a posouvá se to tímto šíleným směrem. Mně to sedlo, i když jsem to úplně kompletně nepobral

14.02.2024 4 z 5


Písečná žena Písečná žena Kóbó Abe

Prostě japonská kafkárna se vším všudy. Je to mazec a opravdu je to divné :) Leckteří čtenáři zde, kteří možná nevěděli do čeho přesně jdou, a pak tu prásknou nízké hodnocení, se spíš sami trošku zesměšnili.

18.01.2024 5 z 5


Motýlí kůže Motýlí kůže Sergej Kuzněcov

No, kniha Motýlí kůže je u mě přesně na pomezí 3*** a 4**** takže já se vždycky přidám, tam kde to víc potřebuje. Tady má modré hodnocení, tedy dám 4****. Přiznám se, že u některých těch popisných částí, kde se vrah rozplývá nad odkrajováním části těl apod a je to opravdu velmi detailně popsané, se mi nedělalo úplně dobře. Ne, že by to nešlo dočíst, ale nějak si na to nepotrpím. Nechci úplně spoilerovat, ale že se potkají s hlavní hrdinkou, bylo fakt hodně jasné. Jen mi to přišlo uhozený, dost věcí mi tam taky nedávaly úplně logiku, ale přijde mi že to pěkně zachycuje to mezidobí kdy Putin ještě nebyl tolik masovej vrah, ale už toho bylo dost na to, aby bylo jasné, že to není nic než diktátor :) Jsou tam jen střípky, drobnosti, vedlejší poznámky. Možná vás můžou zajímat i soudobé reálie, jako ICQ nebo jak se vydělávalo na internetu v roce 2003. How time flies...

02.12.2023 4 z 5


Genesis – Kompletní příběh Genesis – Kompletní příběh kolektiv autorů

Četl jsem protože Genesis zbožňuju. Plusové body za komentovanou diskografii a vcelku pěkně popsané přechody mezi 3. obdobími - 1. období s Peterem Gabrielem, 2. bez Gabriela, ale stále prog se Stevem Hackettem a 3. spíše pop už bez Hacketta. Na 5***** mi chybělo méně adorace a více objektivní pasáže. Že čtou fans je jasné, nebylo potřeba pořád tolik superlativů. A Banks je prostě děsně nesympatickej idiot. Aj ten Rutherford není nějakej kdovíjakej sympoš. Steve, Phil a hlavně Peter jsou frajeři jak hovao! :)
A super je ten okomentovaný TOP 40 žebříček skladeb na konci

04.11.2023 4 z 5


Pohled do slunce Pohled do slunce Irvin D. Yalom

Hodně jsem se na knihu těšil, mimo to, že má nádhernou obálku, má mimořádně zajímavou anotaci. Avšak něco mi tam chybí. Děsně se mi líbí jeden výrok, který jsem tu četl kdesi pod sebou: "cítím, že kniha je dobrá víc, než jsem si z ní dokázal vzít já". Autor je bytostný realista, skeptik a agnostik. Nemá vůbec žádnou víru v cokoliv posmrtného, a jeho terapie tak spočívá v úplně něčem jiném, než v čem bych ji hledal já. Snaží se většinou lidem poskytnout útěchu z toho, že to že je smrt nevadí, protože pak už nebudeme vnímat, po smrti nemáme city, když je-smrt nejsem já atd. Ale já věřím v posmrtný život, byť neuznávám pro sebe žádné náboženství. Spiritual not religious!
Navíc popisem vnímání smrti umírajícími mi kniha přišla i z větší části značně děsivá a zneklidňující, já vlastně nevím, jak by to čtenáře mohlo uklidnit. Ještě že jsem se tím nenechal zviklat :) Dám 3*** po své pocitové stránce, protože je autor terapeut a věřím, že dobrý, však nic pro mě.

17.10.2023 3 z 5


Psychologie pro milující rodiče Psychologie pro milující rodiče Jana Bašnáková

Za směr a myšlenky v knize jasných 5. Ale nějak mi to nesedlo plnou. Trochu ten styl: "nemůžeme říct tak ani tak, vše je individuální. Toto může být tím, ale zároveň nemusí. Můžete zkusit tohle, ale vlastně to třeba nepomůže. Prostě vydržte."

Relativizují se téměř všechny rady, protože vše je individuální. To mi trochu vzalo no. Kvůli myšlence "Dělej nejlíp, co umíš a vydrž", nemusíme vlastně nic číst :D Ale pořád respektující výchova na prvním. Jsem za :)

24.09.2023 4 z 5


Pyramidy Pyramidy Terry Pratchett

Začátek jsem slítnul jedna dvě, ve středu se nějak šprajcl a nakonec to byl docela boj. Mám ještě dva další díly doma (8 a 9) a nechávám na pozdější dobu. Pyramidy mě docela vyčerpaly. Přitom Těpic je děsnej sympaťák a scéna se sfingou, dávající hádanku, cool :)

10.08.2023 3 z 5


Soudné sestry Soudné sestry Terry Pratchett

Mně prvních 6 Pratchettovek přišlo +- na stejné úrovni. Nevidím nějaký propastný rozdíl třeba mezi Magickým prazdrojem a Soudnými sestrami. Oboje stejně dobré :)

09.07.2023 4 z 5


Fascinující mysl novorozeného dítěte Fascinující mysl novorozeného dítěte David Chamberlain

Jen bych chtěl říct, že nezpochybňuju ani za mák, o čem se tady píše. Věřím ve vnímavost už v prenatálním období, a po narození je to snad zřejmé. Mně jen nesedla ta forma nějak. 1. půle knihy super, teorie, odbornost atd. ale poté, co se to přelilo v odstavce, kde mluví jakože ta miminka, tak to mě přišlo fakt mega mega divný. A tak jsem to už jen tak doproletěl.

Původně kniha vyšla v roce 1988, autor tedy udělal kus práce, osvěty atd. za to mu jednu hvězdičku navíc ještě střelím, než bych normálně dal.

05.07.2023 4 z 5


Magický prazdroj Magický prazdroj Terry Pratchett

Nevím, proč má Magický prazdroj zatím nejnižší hodnocení z prvních 5 dílů. Čtu chronologicky a že by tam byl takovej kvantitativní rozdíl, třeba mezi tímto a Mortem fakt nevnímám.

"Mrakoplaš nebyl zvyklý na lichotky, úplatky nebo že by někdo útočil na lepší stránku jeho povahy. Ale výhružky to bylo něco jiného, okamžitě věděl, kde je jeho místo." :D

04.06.2023 4 z 5


Mort Mort Terry Pratchett

Je to fajn, pořád však to u mě není za plnej, nevidím ani tolik kvalitatiních rozdílů mezi prvními 4. díly Zeměplochy. S nadšením vyhlížím díly s Hlídkou.
Smrť je děsnej sympoš, ale užil jsem si ho zrovna tak v 1. a 2. díle.

23.05.2023 4 z 5


Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Prostě za mě velice podobně jako první dva díly. Není to vůbec špatné, ale furt jsem čekal asi tak nějak trošku víc.

Nejlepší jsou zaručeně popisy neživých věcí, a jak je kdo vnímá. V prvních dvou dílech tedy Zavazadlo a tady to je Hůl, která různě pokukuje, tváří se a tak :)

02.05.2023 4 z 5


Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Dostalo se ke mně prvních 10 kousků ze série a postupně se tím budu prokousávat.
První díl, chápu, podle komentářů, že je seznámení, a že to hlavní přijde.
Jako pro totálního začátečníka se mi některé popisy prostředí jevily komplikovaně, jak kdyby chaotické, občas jsem se v textu ztrácel, občas se zasmál. Pochopil jsem zpodobnění Dračáku :)
Někteří čtenáři jsou dost skeptičtí, a v některých ratinzích tato kniha figuruje jako top 5 worst from Pratchett :-/

Za mě ale minimálně 7/10 určitě jo :)

04.04.2023 4 z 5


Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti Shaun Walker

Ruská kocovina je opravdu unikátní a velmi zajímavá kniha, a to zejména ve dnešní době. A to je psána před ruskou agresí v roce 2022. (Původně speciální 3denní operace) Kéž by s knihou však strávili čas především ti, kterým by byla nejvíce k užitku. Což se bohužel asi nestane.

Nehorázné mi přijde i vyjádření některých zdejších čtenářů a čtenářek. A co, že autor pobíhal mezi pamětníky a současníky daných událostí? Vždyť to je snad jeho práce, o čem jiném by to probůh mělo být?

Knihu hodnotím jako vcelku poměrně dost objektivní, nahlíží a často i vysvětluje/omlouvá některé názory, které nám mohou připadat nelogické. Že by se autor někomu posmíval, to už je zkrátka čirá fabulace, nicméně můžeme to snad přičíst tomu, že ne všichni zvládli při čtení to "vystřízlivění" a možná se tak jen snažili vyhnout té svojí "ruské kocovině" :)

Já dávám samozřejmě plný počet a jsem rád, že hloupé a nepříliš kvalitně podložené napadání tohoto díla, je alespoň zde v menšině.

23.03.2023 5 z 5


Zlaté město Zlaté město John Twelve Hawks

Za mě důstojné zakončení. Neřekl bych, že byli všichni naměkko, jak tvrdí tady kolegyně pode mnou. Až bych se zeptal, kdo konkrétně naměkko měl být a ve které části. Ničeho takového jsem si nevšiml. Ucházející konec slušné trilogie. Návštěva dalších světů (zvířat a bohů a polobohů) byla až v tomhle díle. Takže za mě i tady plnej počet.

09.03.2023 5 z 5


Temná řeka Temná řeka John Twelve Hawks

Tak vám nevím, jo, jako je to Knižní klub, ale mě to prostě fakt baví. Nevnímám nějakou paralelu se současností, že bysme byli hlídaní a ovládaní přesně tak jako v knize. Tenhle aspekt se mě nedotýká. Ale líbí se mi ta výpravnost, cestování po kontinentech, nějaké reálie, nějaké legendy zakomponované skrz artefakty, ale hlavně to procházení dalšími světy. Za mě prostě splňuje, co chci od tohoto typu literatury. Řekl bych, že tento díl je zhruba stejně tak dobrý jako první, možná o žiletky lepší.

20.02.2023 5 z 5