Fascinující mysl novorozeného dítěte

Fascinující mysl novorozeného dítěte https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169748/bmid_fascinujici-mysl-novorozeneho-ditete-169748.jpg 5 32 6

Kniha věnovaná prenatální a perinatální psychologii. Čekáte miminko a zajímá vás, jak vypadá jeho duševní život? Pak vás jistě zaujme kniha „Fascinující mysl vašeho novorozeného dítěte“ od světoznámého amerického psychologa a bývalého prezidenta Asociace pro prenatální a perinatální psychologii Davida Chamberlaina. Jsou si novorozenci vědomi sami sebe? Jsou stejně citliví jako my? Jak vyspělé mají smysly? Jak vyspělou mají nervovou soustavu a mozek? Jakou mají paměť a jak se učí? Mohou si zapamatovat vlastní porod? Máme snad i my v sobě uloženou vzpomínku na naše vlastní zrození? Ovlivňují nás zážitky z období těhotenství a porodu? Proč je třeba, abychom jako rodiče u jako společnost našli mnohem více porozumění a respektu pro naše novorozené děti, i pro nás samotné? Kniha je určena především všem aktivním rodičům, ale i profesionálům ze souvisejících profesí (porodním asistentkám, dulám, pediatrům, psychologům, gynekologům…).... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Beta-Dobrovský , Kořeny
Originální název:

The Mind of Your Newborn Baby , 1998


více info...

Přidat komentář

teeyinka
04.11.2023 3 z 5

Jak už psal nevermore3, první půlka knihy opravdu fascinující, odborná a načerpala jsem spoustu znalostí. Druhá část byla pro mě příliš "ezo", protože bojuju s přesvědčením, že nám hypnóza odkryje zážitky z porodu. To je ale asi jen můj osobní problém. Věřím, že si právě tyto výpovědi dětí najdou svou skupinu čtenářů.

nevermore3
05.07.2023 4 z 5

Jen bych chtěl říct, že nezpochybňuju ani za mák, o čem se tady píše. Věřím ve vnímavost už v prenatálním období, a po narození je to snad zřejmé. Mně jen nesedla ta forma nějak. 1. půle knihy super, teorie, odbornost atd. ale poté, co se to přelilo v odstavce, kde mluví jakože ta miminka, tak to mě přišlo fakt mega mega divný. A tak jsem to už jen tak doproletěl.

Původně kniha vyšla v roce 1988, autor tedy udělal kus práce, osvěty atd. za to mu jednu hvězdičku navíc ještě střelím, než bych normálně dal.


Lenourt
26.03.2021 5 z 5

Dokonalá kniha. Hodně otevře oči o tom, co cítí a prožívají miminka ještě v bříšku a těsně po tom, co se narodí...

Ophelie
21.03.2021 5 z 5

Opět další skvělá kniha od Chamberlaina. Autor se v knize věnuje miminkům, jejich vnímání a pamatování si zážitků nejen během porodu, ale už i v prenatálním období a poté i těsně po porodu. Poukazuje na důležitost tzv. bondingu, kdy vznikají emoční vazby mezi dítětem a maminkou. Z toho důvodu se i spíše přiklání k domácím porodům, neboť porody v nemocnicích jsou hodně neosobní, dítě bývá odtrženo od matky (čistí jej, kontrolují, váží apod.) a poukazuje, jak tímto můžou u dítěte vzniknout traumatické zážitky, které se projevují až později v životě dítěte a jsou zasuty hluboko v nevědomé úrovni. Rozhodně hodně zajímavá a přínosná kniha nejen pro stávající a nastávající maminky (a rodiče obecně), ale i pro porodní asistentky a lékaře. Miminko je zde vnímáno jako plnohodnotná, plně vnímající bytost. Doporučuji přečíst.

EliskaPreklizka
04.06.2020 5 z 5

I když se jedná o knihu z roku 1998, doporučila bych ji k přečtení každé těhotné ženě. Je plná informací o zajímavých výzkumech, jak miminka ovlivňujeme svým přístupem a chováním k nim, jak v prenatálním období, tak i v době kdy jsou čerstvě na světě, a my si naivně nalháváme, že z toho přece ještě nemůžou mít rozum... Zároveň kniha sleduje vývoj porodních praktik v průběhu posledních sta let, jak se měnily nejen teorie, ale i lékařská praxe.
Nejvíce mne však zaujala v knize část, která se věnuje tomu, jak si pamatují svůj porod samotné děti, a nebo i dospělí lidi, kteří byli uvedeni do hypnózy a za pomoci regresivní terapie si mohli znovu prožít svůj porod a zjistit tak třeba i příčinu svých psychických potíží, které měli a nedokázali si vysvětlit z jakého důvodu.
Závěrem, mohu říci, že jsem velice ráda, že dnes už je ve většině porodnic běžné, že se dítě hned po narození přikládá matce na dvě hodiny na hruď, pupečník se přestříhává až po tom co dotepe, miminko je stále u matky na pokoji atd.

K4t13
26.12.2014 5 z 5

Tato kniha je jedna z nejlepších a zároveň nejpřínosnějších, které jsem doposud četla. Dokonale změní čtenářovo nazírání na novorozené, i doposud nenarozené děti. Doporučovala bych ji k přečtení jak rodičům, tak i lidem, kteří se o danou problematiku zajímají, nebo se chtějí něčemu přiučit.
Knihu bych nedoporučila snad jen těhotným maminkám před prvním porodem z důvodu jejího zaměření proti porodům v nemocnici.

Autorovy další knížky

David Chamberlain
americká, 1928 - 2014
2013  90%Fascinující mysl novorozeného dítěte
2014  91%Pohled do mateřského lůna. Vědomé dítě od početí ke zrození.