-neuvedu- -neuvedu- komentáře u knih

☰ menu

Reinkarnace v křesťanství a její odmítnutí koncilem v roce 553 Reinkarnace v křesťanství a její odmítnutí koncilem v roce 553 Waltraud Grosse

Kniha z větší části pojednává o prvních 5 ekumenických koncilech. Závěr této první části je – jak už název podtitulu knihy napovídá – odmítnutí různých heretických učení na postupně všech koncilech. Včetně zavržení Origena a jeho učení na koncilu posledním. Překvapivá byla pro mě druhá část a to Origenův pohled na reinkarnaci. Ta je pochopitelně kratší, je to jen několik výseků z jeho díla. Kdo má dostatečné povědomí o prvních koncilech, může bez problému (pře)skočit do druhé části.

Název knihy (pro neznalé) svádí k tomu, že větší část křesťanstva mohla zastávat učení o reinkarnaci. Tomu tak nebylo, šlo o velmi okrajový názorový proud. Kniha tedy na mě působí marketingovým dojmem. Přesto šlo o historicko-teologické čtení s dostatkem citací. Co mi v knize chybělo byl Rejstřík a představení se autora.

23.08.2019 3 z 5


Imzadi II. – Trojúhelník Imzadi II. – Trojúhelník Peter David

Červená knihovna hadr... Jen v sci-fi kabátu. Dvě třetiny knihy děj tak pozvolna někam směřuje, furt řeší city a emoce a pak to má nějaký spád... Hodnotím jako průměr.

17.02.2019 3 z 5


Druhá křivka: jak neminout odbočku do budoucnosti Druhá křivka: jak neminout odbočku do budoucnosti Charles B. Handy

Uznávám, že to není úplně můj vyhledávaný typ literatury, ale přesto si myslím, že autor má dvě zajímavé myšlenky, které stačilo napsat do formy článků. Knihu tedy vnímám jako ztrátu času.

10.02.2019 2 z 5


111 tipů jak šetřit svoje peníze 111 tipů jak šetřit svoje peníze Eva Tomková

Některé tipy jsou zvláštní, některé tipy zaujaly, ale jinak platí, že většinu toho běžný člověk zná. Z toho důvodu mě tedy kniha moc nenadchla. Autorky styl vkládat k textu humor mě nezaujal, ale také jí ho nezazlívám... Souhlasím také s komentářem 'babyboar', že přesto kniha může někoho navést správným směrem... Kniha v dalším vydání potřebuje aktualizaci cen a také opravit překlepy.

09.02.2019 3 z 5


Mějte lepší paměť - Více než sto nových technik od nejlepších amerických odborníků na zlepšení paměti Mějte lepší paměť - Více než sto nových technik od nejlepších amerických odborníků na zlepšení paměti kolektiv autorů

Kniha má v poslední třetině jen popis vitamínů a minerálů. Trochu ten konec nudil. Jinak průměr, některé techniky člověk zná, takže toho moc nepřekvapilo.

09.02.2019 3 z 5


K jádru křesťanství K jádru křesťanství C. S. Lewis (p)

Moje první přečtená kniha od tohoto autora a musím říci, že je opravdu tak dobrá, jak se o ní hovoří. Akorát mám dojem, že ne každého osloví tento výklad striktní logiky. Zajímavé je, že má co říci i zkušenějším křesťanům. Občas stojí za to se zastavit a ohlédnout se k základům... Rozhodně se ke knize plánuji ještě jednou vrátit. Také mě překvapilo a mrzelo, že 3. vydání knihy a stále je v knize množství překlepů...

09.02.2019 5 z 5


Rok 2112: Tajemství Karla Janečka Rok 2112: Tajemství Karla Janečka Jindřich Kabát

Přišlo mi, že autor glorifikuje pana Janečka... že o něm píše s takovou přehnanou úctou / superlativech, až mi to vadilo... Názory pana Janečka jsou zajímavé, s ledasčím člověk nesouhlasí. Kniha není žádným super trhákem. Je to zkrátka pouhý náhled do mysli a života pana Janečka.

18.07.2018 3 z 5


Na dně v Paříži a Londýně Na dně v Paříži a Londýně George Orwell (p)

Brilantní dílo G. Orwella o chudobě. Skvělá sonda do života lidí bez domova.

07.07.2018 5 z 5


Bohaté dítě, chytré dítě Bohaté dítě, chytré dítě Robert T. Kiyosaki

Slabší než Bohatý táta, chudý táta. Nedoporučuji.

05.07.2018 2 z 5


Gamedek: Prodavači lokomotiv Gamedek: Prodavači lokomotiv Marcin Przybyłek

Kvalitní sci-fi.

05.07.2018 4 z 5


Gamedek: Hranice reality Gamedek: Hranice reality Marcin Przybyłek

Kvalitní sci-fi.

05.07.2018 4 z 5


Stavitelé světa Stavitelé světa Paul-Jean Hérault

V dětství mé oblíbené sci-fi, ke kterému jsem se rád vracel.

05.07.2018 4 z 5


Globální sexuální revoluce Globální sexuální revoluce Gabriele Kuby

Jako křesťana musím říci, že mě kniha velmi lákala a také velmi zklamala. Velice odfláknutá kniha. Z akademického hlediska tristní práce se zdroji. Autorka podsouvá čtenáři nějaká stanoviska, která nevysvětluje blíž, neuvádí zdroje a jednostranně si zdroje vybírá. Když zmiňuje nedobrovolnou sterilizaci 300 tis. žen v Peru opět bez zdrojů; když jsou studenti tlačeni do psaní prací v genderově korektním jazyku - opět se nedozvíte podrobnosti, je to jakási univerzita X planety Z; Třetí pohlaví v Německu - autorka uvádí, že to je pouze snaha vyhovět 8 tis. lidí. Ale když sem si dohledal odborné zdroje: uvádějí poměr zdravě narozených a lidí s takovouto vadou genitálií 1:300. Což na 88 milionové Německo znamená 266 tis. lidí s tímto problémem! Chápu, že odborné odhady se tedy pohybují mezi 8 tis. a 266 tis. (Německo) Je podivné, že si autorka vybere pro svá tvrzení záměrně nízké číslo... selektivní, kusé info však je v celé knize... Kniha je mixem dobré vůle, odfláknuté práce a demagogie. Ve 2/3 jsem to zavřel a odmítám to komukoliv doporučit.

04.07.2018 2 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Orwellovská klasika. Výborný počin.

04.07.2018 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Váhám skóre 3-4... Sci-fi klasika, kdo by příběh neznal. Ale styl psaní mě nějak neoslovil. To víc se mi od autora líbila Farma zvířat.

04.07.2018 3 z 5


Konec civilizace Konec civilizace Aldous Huxley

Klasika sci-fi mě velmi zklamala. Příběh se táhne, žádné zvraty. Nedoporučuji.

04.07.2018 2 z 5


Robinson Crusoe Robinson Crusoe Daniel Defoe

Čteno vícekrát. Kniha mého mládí.

03.07.2018 5 z 5


Bible Bible neznámý - neuveden

Nadčasová kniha - prostupuje úspěšně nejen staletí, ale i kultury! Vždy zde lze najít něco nového...

02.07.2018 5 z 5


Amoris laetitia = Radost z lásky Amoris laetitia = Radost z lásky Jorge Mario Bergoglio

Velice trefné pojmenování životních situací. Ke knize se rozhodně budu vracet. Jediné kde jsem se neztotožňoval a až nesouhlasil bylo okrajové téma: současná migrace.

02.07.2018 4 z 5


Život po životě Život po životě Raymond A. Moody

Autor v r. 2010 získal anticenu Bronzový Bludný balvan (Klub skeptiků Sisyfos) za pseudovědeckou interpretaci zážitků blízkosti smrti. Takže asi tak ke knihám pana Moodyho. Jinak se to čte hezky a svižně... :-)

02.07.2018 1 z 5