neryan neryan komentáře u knih

☰ menu

Ekonomie dobra a zla Ekonomie dobra a zla Tomáš Sedláček

Přestože studuji na ekonomické škole a filozofie mě docela zajímá, nejspíš ještě nepřišel pravý čas na četbu této knihy. Myslím si, že je napsaná dobře. Je v ní obrovské kvantum informací a rozhodně se vám po jejím přečtení rozšíří obzory. Můj problém s Ekonomií dobra a zla byl ten, že jsem se čas od času prostě nemohla začíst. Přečetla jsem stránku a došlo mi, že musím znova. Vadilo mi nadměrné množství odkazů, rušilo mě to. Na druhou stranu zde byly i pasáže, které mě zaujaly velmi a přinutilo mě to zajímat se o dané téma víc. Prozatím bych tedy hodnotila 3*, ale rozhodně nevylučuji, že se k ní v budoucnu vrátím, abych jí porozuměla zase o něco víc.

19.04.2020


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Před přečtením třetího dílu Milénia jsem si dávala nějakou dobu pauzu, protože jsem nechtěla být přehlcena celou touhle dějovou linkou. A musím říct, že to za mě byl určitě správný krok.
Udělalo mi například neskutečnou radost, že dějová linie je od začátku jasná: Dořešit případ Salanderové. Žádné protáhování, žádné zdlouhavé popisy, kterých já v případě Milenia rozhodně nejsem příznivcem. Také dialogy a oživení internetovou konverzací mi přišlo vhod.
Vadilo mi však občasné prokládání textu anglickou vsuvkou, kdy jedna z postav prostě nadhodí něco anglicky. Ne, že bych tomu nerozuměla :D , jen mi to přišlo velmi rušivé a zbytečné. To je každopádně věc překladu a ne problém autora.
Dále jsem očekávala větší akčnost a dějové zvraty, na které jsem u Larssona zvyklá. Bohužel mu asi došly nápady. Vlastně zcela souhlasím s tvrzením, že 3. díl je prakticky jen dokončení 2. dílu. Nic nového, překvapivého. Jsem však ráda, že jsem se pročetla trilogií do konce a vím, jak to s Lisbeth dopadlo. Cose týče Mikaela, vůbec se mi nelíbily jeho nové pletky, ale nějak se ujišťuju, že to určitě nebylo tak vážné. :D Jak se věc vyvíjela bych určitě zjistila v 4. knize, napsané Lagercrantzem, ale zatím úplně nevím, zda se do ní pouštět. Uvidíme v budoucnu.

24.05.2017 4 z 5


Strašidelný klášter Strašidelný klášter Robert van Gulik

Příběh je čtivý, ale místy jsem se lehce ztrácela v postavách a popisu kláštera. Také, co se týče formální stránky díla, tak ta korektura českého překladu, kde kolikrát vypadnou písmenka nebo dokonce dojde k jejich záměně, je velmi rušivá.
Myslím, že by pro větší autentičnost děje občas neuškodilo přidat více hororových prvků.
Velmi oceňuji exotičnost příběhu a vyjasnění taoistického a konfucianistického vyznání.
Pokud se ke mně někdy dostane další ze soudcových příběhů, ráda si jej přečtu.

16.04.2017 4 z 5


Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

Soubor povídek Směšné lásky je první kniha, kterou jsem od Milana Kundery četla a musím říct, že mě absolutně nadchla. Styl, jakým jsou povídky psané, mi neskutečně sedl a sleduji s podivem, když někteří ze čtenářů tvrdí, že jednotlivé povídky mají slabý děj. Podle mě je děj tak akorát příznačný tomu, čeho chtěl Kundera dosáhnout.
Navíc přeci nelze soudit dílo jen podle toho, kolik v sobě skrývá dějových zvratů.
Vedle mě teď leží další jeho kniha - Život je jinde - a nemohu se dočkat,až ji otevřu.:)

07.01.2017 5 z 5


Láska mezi písmenky Láska mezi písmenky Jodi Picoult

Když jsem knihu poprvé držela v rukou, byla jsem z ní mírně rozpačitá. Po přečtení anotace a upozornění "pro děti a mládež" jsem se neudržela a zeptala se přítele, co ho dovedlo k tomu, že mi daroval právě tuto knihu? Odpověď zněla "Líbil se mi obal a když jsem si ji prolistoval,přišla mi fajn."
Nechtěla jsem ho zklamat, a tak jsem se do čtení s mírnou skepsí pustila.
Zpočátku mě děsily všechny ty kýčové pasáže jako ztrapnění ve školní jídelně, hlavní postava outsider a její největší nepřítelkyně hvězda školy se svými oddanými poskoky.. Po chvíli mě však kniha do svého příběhu vtáhla. Četla se jednoduše, rychle (přeci jen nezapomínejme na "děti a mládež") a jejím čtením jsem si vždy odpočinula.
Děj je promyšlenější, než se na první pohled zdá. Není to jen povrchní kniha o těžkých životech teenagerů. Má v sobě něco hlubšího a navíc krásně kouzelného.
Přestože to není dílo, ke které bych měla v plánu se vracet (spíš ji předám mladší sestřičce), hodnotím ji nakonec krásnými 4*. :)

04.01.2017 4 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Oproti prvnímu dílu přišel mně osobně tento slabší. Bohužel stále nevymizely zbytečně zdlouhavé pasáže,které mě odrazovaly od pokračování ve čtení, ALE stejně jako u předešlého dílu od určité části jsem byla dějem pohlcena a těšila se,jak to všechno dopadne tentokrát.
Dále jsem si všimla,že sotva si zvykám na fakt,že naprosto všechny postavy Milénia jsou až nepřirozeně závislí na kávě,autor se nám naučil nové slůvko,a to "žába". Toto slovo dále užívá ve formě oslovení nepřirozeně často.
Abych jen nekritizovala: Velice mě potěšilo,že jsem měla možnost konečně poznat Lisbeth mnohem osobněji a ujasnit si tak některé věci,které mi vrtaly hlavou.
Jsem zvědavá,co na mě čeká ve 3.díle.:)

19.08.2016 4 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Za mě měla kniha dost pomalý a náročný rozjezd, ale po nějaké době mě absolutně pohltila. Akorát mě zamrzelo, že jsem narozdíl od všech ostatních postav neměla možnost dozvědět se, jak dopadla Martinova párkrát zmiňovaná přítelkyně.

Po dočtení okamžitě otevírám druhý díl.

06.06.2016 5 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Jedna z nejlepších knih,kterou jsem kdy četla.
Nezalekávejte se popisu knihy,kde se mluví o politice , rasismu a podobných věcech.
Tahle kniha,vyprávěna osmiletou a velmi vnímavou dívkou,je úžasně čtivá. Je zde napětí, zasmějete se, ale i zasmutníte. Především Vám kniha zůstane v paměti ještě dlouho po dočtení. :)

14.02.2016 5 z 5


Neměnnost leopardích  skvrn Neměnnost leopardích skvrn Kristopher Jansma

Nedá mi to a musím přidat i svůj komentář k této knize.
Souhlasím s názory ostatních, že v knize je obtížnější zorientovat se. (V postavách,ale také v dějové stránce) Kniha je různě prokládaná texty, které jsou vysvětleny až o xx stránek dál, a to mě poněkud odrazovalo. Od určité části mě ale kniha hrozně zaujala, a proto promíjím autorovi, že když se v druhé polovině knihy zmiňuje o postavách z 1. části, nemám povětšinou šanci vzpomenout si, kdo to měl vlastně být.
Bylo mi sympatické, že jsem z knihy vyčetla i pro mě zcela nové informace-jako například, že Yoko Ono nechala na památku Lennona vystavět Imagine Peace Tower.
Jansma do knihy zahrnul i spoustu Spisovatelů s velkým S a nejen to! Zmínil například i mnou milovaného Mozarta, za což má jedno VELKÉ +. :)
Knize tedy dávám 3 hvězdičky proto, že mě téměř polovina knihy až na pár výjimek opravdu nezaujala a myslela jsem, že ji ani nedočtu. Ale nakonec jsem ráda, že jsem to s ní nevzdala. :)

15.01.2016 3 z 5


Posel Posel Markus Zusak

Pro mě absolutní jednička! V den,kdy jsem si ji koupila,jsem část stihla přečíst po cestě za přítelem,a tak nadšeně jsem mu o ní vyprávěla,že i on-spíše pasivní čtenář-si ji ode mě okamžitě po dočtení vypůjčil a už je do ní začten. Myslím,že se s knížkou delší sobu sama opět neshledám,protože řada zájemců o zapůjčení je dlooouhá.
Všem vám ji moc doporučuji!:)

24.11.2015 5 z 5