neoskaut neoskaut komentáře u knih

☰ menu

Odd a mraziví obři Odd a mraziví obři Neil Gaiman

Kniha, která mě oslovila svou obálkou, když jsme upravovali systém ve školní knihovně. Ilustrace, které provází příběh, jsou nádherné. Jak jsem se díval, věrně kopírují originál. Příběh samotný je krátký a není špatný, ale bohužel jsem se chvílemi ztrácel. Možná to bylo tím, že jsem čekal obry hned od první stránky a dočkal jsem se jich až mnohem později. Knihu určitě doporučuji.

22.02.2023 4 z 5


Duna: Vévoda z Caladanu Duna: Vévoda z Caladanu Kevin J. Anderson

Vévoda z Caladanu je další kniha do série Duna. Vévoda Leto je podle názvu díla hlavní postavou, ale čtenář se nemusí obávat, že by se nedozvěděl nic o dalších důležitých postavách, kolem kterých se odvíjí děj později v samotné Duně. Objevuje se zde hlavně výcvik vévodova syna Paula, který vedou osobnosti Atreidů. Sám Leto řeší překvapivou nepříjemnou záležitost na své planetě, která mu může pošramotit pověst mezi ostatními šlechtici. Kniha se čte velice dobře, jako většina děl této série. A závěr? Ten vás připravuje na to, abyste každý čtvrtek v knihkupectví hledali další díl Caladanské trilogie.

13.11.2021 5 z 5


1938 Neporaženi 1938 Neporaženi Jan Drnek

Kniha nabízí zajímavý pohled na naši historii. Prostřednictvím osudů různých osob se čtenář dostává do roku 1938 a chvíli, kdy jsme po Mnichovské dohodě neopustili naše hranice, ale naopak do posledního muže bránili naši malou zemi. Autor Čechům jako správná sudička dal do vínku obrovské štěstí, ať při zastřelení velitele útočících jednotek vojákem, aktivním skautským vedoucím, který využil znalost prostředí, nebo reakcí jednotlivých velitelů a vlád. A čeští vojenští velitelé to plně využili.
Kdo má rád military a alternativní historii, určitě by si neměl tuto knihu nechat ujít.

10.03.2019 4 z 5


Jednooký král Václav I. Jednooký král Václav I. Vlastimil Vondruška

I tato kniha série se moc povedla. Před chvíli jsem ji dočet a hned se vrhnu na další díl. Moc se mi líbí, že autor přehledně popisuje vztahy mezi panovníky a člověk se tak dozví hodně věcí z historie.

16.10.2018 5 z 5


Velký král Přemysl Otakar I. Velký král Přemysl Otakar I. Vlastimil Vondruška

Velice dobře se čte. Krátila mi čas při cestě vlakem. Doporučuji.

16.10.2018 5 z 5


Helikonie – Léto Helikonie – Léto Brian Wilson Aldiss

Máte rádi sci-fi a dobrodružné romány? Pak Helikonie – léto je určitě pro vás.

Helikonie, planeta, která obíhá kolem jednoho ze dvou sluncí jedenkrát za 2 500 pozemských let, se pomalu blíží ke svému slunci se víc a víc otepluje. Na povrchu planety probíhají zajímavé proměny v přírodní říši, které zajišťují přežití jednotlivých druhů. Létající druhy se mění ve vodní a vodní páchají kamikadze v pobřežních oblastech. Při tom lidé, kteří jsou dominantním druhem, bojují mezi sebou o moc. Do těchto bojů nejednou zasáhnou právě probíhající změny v přírodě a mění poměr sil.

Odvěcí nepřátelé fagorové nemají teplo rádi. Ztratili svou sílu a na mnoha místech planety jsou vražděni a zotročováni. Jsou však i místa, o kterých lidé nevědí a tam sbírají své síly a plánují odvetu. Lidé ve svém nerozumu však vedou své malicherné války.

Autor v průběhu neprozrazuje budoucí děj, tak jako v prvním díle, i když první kapitola by měla být vsazená asi až do půlky knihy, aby to byla úplná pravda. I když… Děj postupně nabývá na dramatičnosti a vše směřuje do Oldoranda, místa dobře známého z prvního dílu.
Mapa, která mi dost chyběla v prvním díle, zde pomáhá v orientaci, i když není dokonalá. A pokud stále nevěříte některým postavám a jejich popisu historie planety, posledních 5 stránek by vás mohlo přesvědčit.

A co dodat? Jdu si přečíst třetí díl.

25.02.2016 5 z 5


Vražedná léčba Vražedná léčba James Dashner

Labyrint, který býl úvodem této série, byla velice poutavá knížka. Vražedná léčba sérii uzavírá. Bohužel mě trochu zklamala. Napětí v příběhu i tajemno tam určitě najdete, ale bohužel vás už nečeká žádné překvapení. V díle se sice objeví postava, kterou byste tam už nečekali, ale není s ní spojen žádný významný děj. A závěr? Bohužel neobsahuje také nic speciálního. Kniha stojí za přečtení, ať víte jak vše dopadne, ale je jen škoda, že se autorovi nepodařilo přidat nějakou třešničku na dortu.

28.09.2015 3 z 5


Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Nádhera. Myslím, že toto slovo nejvíc vystihuje krátké příběhy, které tvoří tuto knihu. Zkoušel jsem ji číst i skautům a vlčatům na táboře k doplnění atmosféry naší etapové hry (2. sv. válka) a byl jsem příjemně překvapen jejich reakcemi a zájmem o další a další příběhy.

Pokud jste ji ještě nečetli, tak si ji hned sežeňte. Tuto knihu prostě nesmíte přehlédnout.

22.09.2015 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Proč je tato kniha tak pozitivně přijímána? Co na ní je tak zajímavého?
Takové otázky mne napadaly, když jsem tuto knihu sháněl. Do rukou se mi dostalo nejdřív úplně něco jiného. Ale pak, když jsem měl rozečtené Silo, se kniha znenadání objevila. Musela tedy ještě chvíli počkat, stejně jako majitel, který mne pomalu začal uhánět, že knihu potřebuje vrátit zpět. Nakonec jsem tedy otevřel Staříka a ...

Ponořil jsem se plně do jeho životních osudů, které popisují nejdůležitější dějiny světa za posledních 70 let. Stařík u všeho byl a svým pozitivním a flegmatickým přístupem několikrát do dějin zasáhl. Celý děj knihy se prolíná s posledním velkým dobrodružstvím, spočívající v útěku před zločineckou organizací a následně i policií. Ke konci se vše dějově propojí a musím říci, že mne závěr příjemně překvapil a pobavil. Celý příběh je velice úsměvný a čtenáři se mnohokrát stane, že se neudrží a musí se smát nahlas.

Díky za tip i půjčení knihy. V úterý ji vrátím. Jen teď ještě uvažuji, zda si ji nepořídím do knihovničky.

Víc takových knih.

28.09.2014 5 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Zajímavá kniha, ve které se vám hlavní hrdinové postupně ztrácejí a objevují se jiní. Určitě stojí za přečtení. Film bude asi také dobrý, ale nejsem přesvědčen, že si knihu za čas budu chtít ještě znovu přečíst.

28.09.2014 3 z 5


Cesta sněžných ptáků Cesta sněžných ptáků Robert Lyndon

S rytířem Vallone se setkáváme hned na prvních stránkách knihy, ale pokud se nestane vašim favoritem, nevadí. Postupně se k němu přidávají další osoby (student medicíny, znalec přírody, bouřlivák,…) a vy tak máte možnost si vybrat toho pravého hrdinu. Společenstvo se vydává na dlouhou cestu, při níž se rozrůstá a postupně prochází mnohými nebezpečnými situacemi. Čtenář je tak stále udržován v napětí, jak jeho hrdina dopadne a zda bude pokračovat v započaté cestě. I ke konci, když už se zdá, že se vše podařilo, se vyskytnou překážky, které vše zkomplikují a změní částečně plány vašich hrdinů.
Kniha se čte velice dobře, a pokud si ji chcete třeba vzít na dovolenou, určitě neprohloupíte.

12.07.2014 4 z 5