MrBaboon MrBaboon komentáře u knih

☰ menu

Pěšky na Aldebaran Pěšky na Aldebaran Adrian Tchaikovsky (p)

Taková vesmírná alternace na Beowulfa, až na to, že tady je hlavní postavou Grendel (mrk, mrk...).

Nízký počet stran knížce jenom prospěl. Celou dobu jsem měl pocit, jako bych četl/sledoval jednu z nejlepších epizod Black Mirroru nebo Love, Death & Robots. Tchaikovsky je po tomhle teď rozhodně jedním z mých nových oblíbených autorů!

16.05.2023 5 z 5


Královna ohně Královna ohně Anthony Ryan

Píseň krve jsem začal číst zhruba před necelými dvěma lety. Kdybych tu teď chtěl hodnotit nějak podrobně celou sérii, tak bych si musel asi dost věcí vycucávat z prstů. Ale i tak musím říct, že se jedná o jednu z nejlepších a nejpropracovanějších fantasy, které jsem měl zatím možnost číst.

Právě kvůli takové rozsáhlosti ale musím všem, kteří plánují si Stín krkavce přečíst, doporučit, aby sjeli všechny knihy naráz. S takovým množstvím postav, národů, názvů a kdovíčehovšehodalšího se s větší mezerou mezi jednotlivými knihami prostě ztratíte. To byl i můj případ. Mezi každou z knih jsem měl pauzu necelý rok. Ne, že bych čekal na vydání, knihy byly už dávno venku, ale měl jsem prostě "lepší" věci na čtení. Tedy po každém rozečtení další knihy jsem se těžce nechytal a musel jsem dost často listovat v předešlych knihách/knize, abych si doplnil info o tom, co je tahle postava zač, jaký že je rozdíl mezi Varitaji a Kuritaji, mezi Sordaji, Lonaky a Eorhily, Dahrena, Davoka, Anteš, Arentes, Allern, Davern, Darnel... No, byl to záhul. Takže s velkým vykřičníkem doporučuji: ČÍST VŠECHNY KNIHY ZA SEBOU!

Královnu ohně bych hodnotil snad plným počtem, nebýt pár drobností, které mi ve finální třetině knihy tak nějak nedaly spát:

1) S neustálým přibýváním nových postav se během třetí knížky tak jako tak začněte trochu ztrácet. Mám pocit, že snad na každou zemřelou postavu přibyly dvě další.
2) Ve druhé polovině knihy se většinu času jen válčí a válčí a válčí... Bitvy jsou sice dobře napsané, přehledné a vždycky posunou děj a postavy zase o kus dál. Ale stejně jich je poněkud mnoho.
3) (MOŽNÝ SPOILER) Většinu bitev naši hrdinové vyhrávají s docela velkým přehledem a (ne vždy) se zanedbatelnými ztrátami. Z bitev tak není vlastně vůbec cítit žádná osudovost. (KONEC SPOILERŮ)
4) Mám pocit, že během psaní měl Anthony Ryan obrovské množství nápadů, které za každou cenu potřeboval nacpat do jedné knihy. Nechápejte mě zle, povětšinou šlo o skvělé nápady. Ale jaksi téměř všem chybělo potřebné rozvinutí a vše se většinou dost rychle vyřešilo a šlo se dál. Tady si mohl možná pan Ryan něco nechat do jiných knih, případně příběh rozvinout až na čtyři knihy, nebo je měl prostě vynechat a dát příběhu trochu víc jednoduchosti. Ale třeba jsem taky jen trochu moc velký hnidopich.

I přes tyhle nedostatky se ale kniha (vlastně celá série) četla sama. Pan Ryan zbytečně nechodí kolem horký kaše, neustále se něco děje a postavy téměř nemají čas na žádný oddych. Nevzpomenu si na jedinou kapitolu, která by nekončila cliff-hangerem, kvůli kterýmu bych nechtěl okamžitě rozečíst další, jen abych se dostal k tomu rozuzlení. Jenže to na vás hned vyskočí další kapitola, která se zaměřuje zase na jinou postavu, ta ale končí úplně stejně a vy jste tak chycení v kolečku, kdy nedokážete knihu odložit.

Královnu ohně tak řadím z celé trilogie na poslední místo. Ono je to ale nakonec stejné, jako kdybyste si udělali žebříček tři svých nejoblíbenějších jídel. Svíčková bude sice třetí, ale pořád v TOP 3!

11.11.2022 4 z 5


Věk supernovy Věk supernovy Liou Cch'-sin

Čtivé, ale bez zajímavějšího příběhu, který Vzpomínce na Zemi nesahá ani po paty.

2,5/5*

14.03.2022 3 z 5


Poslední rozbřesk Poslední rozbřesk Andrew Hunter Murray

Poslední rozbřesk se odehrává nějakých 30 let v budoucnosti, ve které došlo k postupnému zpomalování rotace zeměkoule, dokud nedošlo k absolutnímu zastavení. Země je tedy rozdělena na osvětlenou a odvrácenou stranu - většina zemí a vlád se rozpadla a jedinou fungující je ta Britská.
Jde o velmi povedenou distopii, ve které sledujeme příběh Ellen Hopperové, oceánografky, která žije na ledové plošině v Antarktiku. Jednoho dne ji však navštíví dvojice úředníků, kteří ji chtějí odvézt zpět na pevninu, aby se setkala se starým známým, který bohužel umírá. Rozjíždí se kolotoč intrik a nástrah, díky kterým Hopperová začne odhalovat tajemství, které může navždy změnit budoucnost lidstva v tomto rozpolceném světě plném hladu a násilí.

Zprvu bych chtěl budoucí čtenáře upozornit na poněkud odlišný font, ve kterém u nás knížka vyšla. Nejdřív jsem z toho měl trochu strach, aby tento font nebyl rušivý, aby mi slova nezplývala atd. Nic takového se naštěstí nestalo. I přes neobvyklé písmo se kniha četla více než dobře.

Mé celkové dojmy z knihy jsou více než pozitivní. Jedná se o Murrayho knižní debut a nemůžu nic jiného, než jen smeknout nad tím, jak je povedený. Svůj svět dokázal vystavět na výbornou. Vše měl promyšlené do posledního detailu, nevzpomenu si snad na žádnou díru v ději.

V knize se v únosných dávkách objevují i flashbacky. Ty nejsou nijak rušivé a dávají příběhu zase nějaké to tajemství navíc, které se sice mohlo vysvětlit na prvních stránkách, ale vlastně to vůbec nevadí. Pochopíme díky tomu lépe vztah Hopperové k dané postavě, které se flashbacky týkají, příběh je díky tomu zase o něco prokreslenější. A navíc jsou dávkované opravdu bravurně - nerušivě a jsou stejně zajímavé jako "přítomnost".

Jo a obálka i s přebalem jsou taky naprosto boží!

SPOILER: Vytknul bych snad jen jednu poměrně nelogickou reakci hlavní postavy na smrt jiné. Umřel, hm ok, tak jedeme dál. KONEC SPOILERU

Po přečtení jsem si ještě něco málo zjišťoval, a podle všeho by se mělo jednat o první díl trilogie. Navíc je v plánu i filmová adaptace, která už má i producenty, režiséra a scenáristu.

Určitě jsem na spoustu věcí zapomněl a nenapsal vše, co se mi během a po přečtení v hlavě urodilo.

Poslední rozbřesk můžu určitě jen a jen doporučit, a to nejen fanouškům distopických příběhů, ale i těm, kteří zatím žádný nečetli a chtěli by začít. Do toho!

4.5/5

12.11.2021 5 z 5


Wonder Woman: Mrtvá Země Wonder Woman: Mrtvá Země Darien Warren Johnson

Nová Wonder Woman si rozhodně zaslouží pozornost, a to i těch fanoušků, kteří Dianě nikdy na chuť nepřišli (třeba jako já). Stejně jako u všech ostatních příběhů z DC Black Labelu se nejedná o kánonický komiks. Jde o poněkud drsnější pojetí oblíbených postav z DC.

Wonder Woman: Mrtvá Země nás zavede 100 let do budoucnosti a ukáže nám Zemi zdevastovanou atomovou válkou, jak v takové pustině lidé přežívají, kdo nebo co jim kazí každodenní 'idylku' a jak se s takovou situací (ne)dokáže Diana popasovat. Jednoduše jsme vtrženi do světa, který hrdinové zachránit nedokázali a jediný, komu by se to mohlo podařit, je právě Wonder Woman, která se po sto letech probudí do této apokalypsy.

Kromě příběhu, který je opravdu zajímavý, valí stále dopředu a nutí vás pokračovat na další a další stránky, je tu velmi dobře vykreslený onen zmiňovaný post-apokaliptycký svět. Jeho ztvárnění mě fascinovalo hned na začátku samotné knihy a i když kresba Daniela W. Johnsona může někoho na první pohled odradit, po začtení si na ni brzo zvyknete a možná rovnou i zamilujete (jop, já se zabouchl!).

Abych to shrnul, tento komiks určitě stojí za přečtení a i když možná nezaujme na první pohled, po dočtení nebudete zklamaní. Za mě rozhodně slušných 8/10.

04.04.2021 4 z 5


Captain America Captain America Roger Stern

Nejhorší komiks, co se mi dostal do rukou. Měsíc mi trvalo se tím prokousat. Už nikdy víc prosím!

28.05.2020 odpad!


Cesta podivných Cesta podivných Jason Aaron

Skvělá kresba a úžasný příběh. Těším se na další díly.

28.05.2020 5 z 5


Kruh násilí Kruh násilí Gregg Hurwitz

O dost temnější a brutálnější příběh, než jednička. Jede to, padouch je excelentní... co vytknout? Nic!

19.08.2017 5 z 5


Ultimate Comics Spider-Man: Kdo je Miles Morales? Ultimate Comics Spider-Man: Kdo je Miles Morales? Brian Michael Bendis

Dlouho jsem přemýšlel, kde tenhle příběh seženu a nakonec se mi čistě náhodou dostal do rukou. Neváhal jsem a koupil ho. A neprohloupil jsem. Po smrti Petera se tvůrci pokusili fanouškům zalepit díru po něm, mě to však přišlo jako víc než jen záplata. Přijde mi to jak zbrusu nový kabát, který padne. Miles je mladý a vystrašený, ale když zjistí, čemu všemu může pomoci díky svým novým schopnostem, zapojí se do boje... Já se na jeho další dobrodružství těším a rozhodně Milese nezatracuju, naopak.

18.08.2017 5 z 5


Odvaha Odvaha Brian Azzarello

Miluju řeckou mytologii - bohy, hrdiny a Wonder Woman začínám milovat taky. Jestli u nás nevyjde třetí pokračování, jebne mi.

15.08.2017 5 z 5


Mrtví prezidenti Mrtví prezidenti Brian Edmund Posehn

Dost originální příběh s ale velmi dětským podáním, který, ale neskutečnou silou táhne samotný Deadpool se svým pahumorem. Bavilo a nenudilo ani při trapných monolozích mrtvých prezidentů. Konec má navíc velmi zajímavý zvrat. Pro příště by to chtělo lepší a zajímavější příběh a bude to dokonalé.

15.08.2017 3 z 5


X-Men: První třída: Nejsvětlejší zítřek X-Men: První třída: Nejsvětlejší zítřek Jeff Parker

Spíše sbírka povídek ze světa mutantů. Nic převratného, spíše na zabavení při nudných nedělních odpolední. Škoda té stovky, kterou jsem za to dal. Měl jsem sáhnout spíš po Furym za stejnou cenu.
UPDATE: Po dočtení přidávám jednu hvězdu za poslední dva příběhy, které byly o něco lepší a ne tak přímočaré a jednoduché oproti ostatním.

14.08.2017 3 z 5


Krev Krev Brian Azzarello

KE KONCI KOMENTÁŘE OČEKÁVEJTE SPOILERY!
Příběh jede tak rychle a věci se dějí tak unáhleně, že to ani nestíhám pořádně zpracovávat. Místy je zbytečné mluvení mezi Dianou a ostatními (převážně Zolou). Nicméně mě ale zajímá, jak to nakonec celé dopadne, jak se vyřeší spory, jestli je Zeus skutečně mrtev a kdo nakonec usedne na trůn.

12.08.2017 3 z 5


Kosmičtí Avengers Kosmičtí Avengers Brian Michael Bendis

Kresba i příběh super, ale kdybych se u toho mohl válet alespoň další hodinu nebo dvě, vůbec bych se nezlobil, naopak. Příběh je rychle useknutý a chytře navnadí člověka na další pokračování. Jen doufám, že Strážci Galaxie: Angela bude na tento příběh navazovat a nerozjede se jiný, pro nás momentálně nám ukradený, příběh.

10.08.2017 4 z 5


Ghost Rider - Cesta do zatracení Ghost Rider - Cesta do zatracení Garth Ennis

Cesta slz o něco málo toto dílo předčila. Nicméně je to jeden z nejdokonalejších komiksů, co jsem kdy četl. Ty kresby, brutalita a příběh... No comment!

10.08.2017


Ghost Rider - Cesta slz Ghost Rider - Cesta slz Garth Ennis

Komiksporno s dokonalou kresbou od Crainea. Vždycky mě bavily spíš komiksy z dnešní doby se superhrdinskou tématikou, tohle, ale předčilo vše. Klobouk dolů.

10.08.2017 5 z 5