Wonder Woman: Mrtvá Země

Wonder Woman: Mrtvá Země https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464752/bmid_wonder-woman-mrtva-zeme-QhN-464752.jpg 4 48 20

Wonder Woman měla za úkol zachránit svět lidí před lidmi samotnými. Jenže neuspěla. Když se Diana probudí ze staletí trvajícího spánku, zjistí, že Země se mezitím změnila v nukleární pustinu. Princezna Amazonek se ocitá uvězněná v temné e nebezpečné budoucnosti, kde musí ochránit poslední lidské město před obřími nestvůrami a pokusit se odhalit tajemství této mrtvé Země... aby zjistila, jestli za tohle všechno náhodou nenese odpovědnost. V tomto nejnovějším titulu spadajícím do kritiky oceňované řady DC Black Label míchá Daniel Warren Johnson science fiction s fantasy a vytváří hrůzyplnou postapokalyptickou vizi s Wonder Woman v roli, v jaké jste ji ještě neviděli. Kniha obsahuje kompletní čtyřdílnou minisérii a také pohled do zákulisí jejího vzniku.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Wonder Woman: Dead Earth , 2020


více info...

Přidat komentář

ludek.n
30.12.2023 3 z 5

Kdysi jako Wonder Woman chránila Zemi a lidstvo, teď se Diana probouzí do světa, který je už jen spálenou pustinou. Zbytky lidí na ní dennodenně bojují s ohavnými nestvůrami, hladem a strádáním. Všichni superhrdinové jsou pryč, mrtví nebo ztracení neznámo kde. Podaří se Dianě vykřesat z mrtvé země nějakou naději, nebo je už všechno ztraceno? Čtyřdílná minisérie Daniela Warrena Johnsona nabízí uzavřený postapokalyptický příběh s temným podtextem a se závažným morálním dilematem. Na čí straně je pravda a kdo si zaslouží právo na život? Scénář je komplexní, strukturovaný a - povězme si to upřímně - je tou nejsilnější devizou Mrtvé země, které ostatní položky nesahají ani po kolena. Kresba by byla fajn, kdyby z Wonder Woman neudělala naštvanou teenagerku a z jejího okolí pubescentní „drsňáky“. Jen několik málo postav tady vypadá, že je jim více než patnáct, což je v ostrém kontrastu s jejich vyjadřováním a řešením otázek života a smrti. Druhým „klínem do rakve“ pak jsou barvy. Některé stránky jsou jako dětské omalovánky, nebo chcete-li jako vzorník národního podniku Barvy a laky. Obzvláště povedená je kombinace žlutá-růžová-modrá. Z mého pohledu je Mrtvá země pro starší ročníky příliš dětská a pro mladší ročníky zase příliš dospělá, takže čerte, vyber si...

Atlantis
25.05.2023 5 z 5

Wonder Woman si tak spinká jako v Demolition Manovi, když se (ne)šťastnou náhodou probere. A zjistí, že všechno a všichni jsou pryč. Co se stalo, jak dlouho byla mimo a co na Clark?
Kdybyste se mě zeptali na top 10 hrdinů DC, WW by se tam asi dostala jen tak tak. A o to větší a milejší překvapení pro mne Mrtvá země byla.
Jako první vás praští do očí naprosto luxusní kresba. Detailní, perfektně panelovaná, se skvělými barvami. Už jen samotné výtvarno slibovalo unikátní jízdu. A ono tomu tak je po celou dobu. Děj, i když relativně obyčejný, je skvěle dávkovaný, plný cliffhangerů a zvratů. A já se regulérně těšil, kam nás zavede.
Ale není všechno zlato, co se třpytí. Mně osobně dost nesedl design samotné Wonder Woman. Je zvláštně podsaditá a hodně maskulinní. Spousta situací se také vyřeší v rámci pár panelů a já myslím, že by jim ale často prospělo delší zastavení.
Celkově ale převládá velmi pozitivní nálada a bavil jsem se královsky. 4,5*


puml
14.08.2022 4 z 5

Slušný postapo se skvělou kresbou. Příběh tak za tří ale kresba za pět. Nebejt tý kresby, tak jdu níž.

roman9276
14.03.2022 5 z 5

Skvěle zpracovaná jakási alternativní realita, kdy je svět zničen a je z něj tzv. nukleární pustina. Diana se po dlouhém spánku vzbudí a zjišťuje, co se vlastně stalo, a to mi na příběhu přišlo nejzajímavější. Rychlá jednohubka, vzhledem k tomu, že textu obsahovala kniha oproti jiným z edice Black Label velice málo. Jsem rád, že se komiks nedržel filmové Wonder Woman a ukázal jí trochu z jiného pohledu. Super komiks, hodně bavilo.

farb
25.08.2021 5 z 5

Zajímavé, neotřelé a překvapující. Perfektní alternativka.

Lenka.Vílka
08.07.2021 5 z 5

Docela mě překvapil úvod. Že autor nezabřednul do zbytečně taženého originu. Fajn, pár flashbacků bude, ale jenom kraťoučkých a vždy dobře zařazených, že to s přítomným dějem dávalo smysl. Pokud tedy nevíte, raději si přečtěte něco jiného jako první. Ne, že by to bylo třeba, a fakt to ani tolik nevadí, kdyby jste nevěděli. Není to podstatné. Ale víc si užijete příběh. Takže na prvních dvou stránkách se vzpomínkově patlá hlína, spadne letadlo a...stane se apokalypsa. Skvělý. Žádný zdržování, hezky do příběhu. A že je akce hned od začátku. Nebudu komentovat, že všichni lidi po apokalypse vypadají jako pankáči. No, anarchie, p^#o! Brala bych to, ale v týhle anarchii si děcka nehrajou na valku. Oni v ní žijou. Hned ta první příšerka, co je začne nahánět je vážně luxusní. A musela to být fakt brutální mutace. Nebo se na akci sešli fakt zajímavý druhy zvířátek. (Když je ten Black Label pro dospělý. A jelikož píšu komentáře průběžně, a teď už vím, co jsou ty příšerky zač, je to předchozí zamyšlení vtipný. Ale napadlo mě to první. Nic se mazat nebude!) A do toho se vzbudí to největší možný monstrum. Diana!

("Cítím na sobě tvůj pohled, Theydene. Copak?" ... "Víš, co děláš?" ... "Doufám, že ano.")

Abych to zkrátila. Diana, která spala hodně dlouho, musí zjistit, jak se tohle všechno stalo. Jak se "apokalypsa stala" a kde jsou její přátelé. A zároveň ostaním pomoct. No, je pravda, že jsem koukala. Tohle jsem nečekala, takže příjemné překvapení.

Během čtení je těžké si nevzpomenout na knihu Starej dobrej Logan. Jenom škoda, že jsme cestou nepotkali víc "duchů minulosti". Ale ten hlavní za to stál taky ;)

Tenhle fantasy SF apokalyptický příběh je sice tak trochu detektivkou o pátrání, jak jsme se tam dostali, ale zároveň ukazuje, že Wonder Woman je třeba v každé době. A je jedno, jak moc jsou podmínky bojové.

Všechno tohle je navíc umocněno neskutečnou kresbou. Tenhle styl mi vyloženě sednul. Špinavá a rozcuchaná Diana, která bojuje s příšerama. Asi tomu i hodně pomohly barvy. To byla oční exploze. Jak klasická kresba, tak ty celostránkové nebo dvoustránkové ilustrace. Naprosto dokonalé :)

Rawen616
30.06.2021 4 z 5

Díky zasazení do postapo budoucnosti netypický a vydařený pohled na postavu Wonder woman. Nejsem fanda superhrdinů ale mám rád příběhy kdy jsou klasičtí superhrdinové uvržení do vysoce nestandardních situací a nebo konfrontováni s tím, že nejsou až tak nesmrtelní, ani super a ani hrdinové a svět který měli chránit je v troskách a mohou se tak utápět ve výčitkách apod. Ne nadarmo se mi právě z těchto důvodů líbil Návrat temného rytíře. Mrtvá země je z podobného ranku(vlastně by to skoro mohlo být i jeho pokračování po stovkách let) i když zdaleka není tak komplexní a je daleko více přímočará. Co rozhodně oceňuji je skvělá dynamická a přesto velmi jednoduchá ruční kresba která se vymyká uhlazené mainstreamové superhrdinské klasice a je to velmi příjemné pokoukání. Autor se nijak nestydí přetáhnout nebo nedotáhnout tahy štětcem. Celé to působí hezky špinavě a díky přítomnosti skoro až Lovecraftovských monster příjemně svěže. Příběhově to sice není nic přelomového ale pokud hledáte "blockbuster" na páteční večer, tak asi vyloženě neprohloupíte. Jediné co mi vadilo byly celkem rychlé přesuny postav v prostoru- svět je popsán jako nebezpečný a plný monster, přesto, když je to potřeba, není pro hrdiny problém urazit obrovský kus cesty aniž by jim někdo zkřivil vlásek(viz plavba na Themiskyru nebo výprava do Supermanovi jeskyně a zpět) Kresba ale zachraňuje mnohé a sympatický je i charakter samotné WW Diany která sice navenek působí jako veskrze kladná až naivní postava, ve skutečnosti silou vůle drží svou temnou ničivou stránku na uzdě.

robin9739
23.05.2021 5 z 5

Krása edice DC "Black Label" je, že nabízí možnost volnosti nenutí autory přísně dodržovat zákonitosti a reálie z universa DC. Díky tomu vznikají unikátní a ojedinělé komiksy. "Mrtvá země" je jeden z nich.

Příběhu o hrdinech v postapokalyptickém světě je spousta, zde ale dostáváme trochu něco jiného. Stálice mezí hrdiny DC, Diana (Wonder Woman) je zde vržena do světa zničeného lidmi, lidmi jenž miluje a chtěla je tolik chránit. Do toxického světa plného nestvůr a mrtvých hrdinů... Síla tohoto komiksu spočívá v přímočarosti protkané občasnými záblesky ze strašně minulosti. Všechno tu hraje a funguje, navíc je celkový pocit z příběhu podtržen úžasnou kresbou...
Opět zde máme úchvatný velký formát, který dovoluje se na kresbách vážně vyřadit. Kresba působí jako by jí autor, kreslil opřený zády o bránu, na kterou buší hromady zmutovaných nestvůr a ví, že se jeho čas chýlí ke konci. Kresba je neuhlazená, špinavá a roztřesená tak jako svět a lidé, ve kterém se děj odehrává. Navíc k tomu přidejte velice psychedelickou až toxickou barevnost, která tu sedí jak supermanovy jeho pláštík... Celkově je vizuál tou nejsilnější stránkou tohoto díla. Při čtení se zastavíte na dvou stránce, kde vlastně není ani písmenko textu, a přesto hned víte co se na papíře odehrává a vy jen očima putujete po nedokonalé dokonalé kresbě...
Komiks je zábavný díky své barevností a až ojedinělé kresbě, přitom se zde nešetří krví ani brutálními scénami. Jedná se v některých případech o velmi explicitní řežbu v přímém přenosu.

"Mrtvá země" je výtečný komiks, který mě opět přesvědčil o tom, že DC je v budování temné atmosféry v komiksů malinko před Marvelem.

DennisMoore
07.05.2021 5 z 5

Úžasná postapokalypsa. Black Label a alternativní komiksové příběhy vůbec mě děsně baví, protože si jejich autoři mohou dělat, cokoliv se jim zamane, a na čtenáře tak valí jeden šok a překvapení za druhým. Wonder Woman: Mrtvá Země je přímo ukázkový příklad. Zpočátku tak trochu povědomý příběh (vzpomněl jsem si na Old Man Logan i na Planetu Hulk) dostal po pár stranách nesmírný švih, když jsem spolu s Dianou objevoval, co se vlastně stalo a hlavně kdo za to může a co teď dál. V knize je tolik překvapení, že si nedovolím vyzradit ani jedno. A ta kresba! Zároveň špinavá a neučesaná ale také krásně sytě barevná.... Velký formát jí velmi sluší a při pohledu na panoramatické dvoustrany prostě musíte pootevřít ústa. Doufám tedy, že se s prací Dariena Warrena Johnsona nesetkávám naposledy.

3DD!3
30.04.2021 5 z 5

Šílený Max, akorát je to Wonder Woman. Přihoďte kostry Baťi a Supíka a letos to v rámci vydavatelství DC nemá konkurenci. Vývoj postav, vrstvení vzpomínek a prolínání se současnou linkou Darien Warren Johnson zvládl ukázkově. Špinavý, možná i lehce dětský vizuál do radioaktivného světa zmutovaných stvůr překvapivě sedí. Black Label edice je velkým úspěchem, který by se měli pohlaváři z WB vydat při tvoření rozšířeného filmového vesmíru DC. Slabší povahy to odepíšou, ale pro příznivce dystopických příběhů jde o balzám na duši.

GoodGames
29.04.2021 5 z 5

Wonder Woman: Mrtvá Země je vydarený komiks napchatý akciou a viacerými sviežimi nápadmi. V rámci edície Black Label sa môže smelo rovnať s Harleen a Batman: Bílý rytíř a to sú prosím pekne poriadne komiksové bomby. Najlepší komiks s Wonder Woman široko ďaleko a som veľmi zvedavý, čo chystá Crew z Black Labelu najbližšie.

Norri
24.04.2021 5 z 5

No to mi vytrhni páteř! Tohle byla brutální jízda! Tenhle komiks je ultimátní akční pecka, kterou jsem četl doslova s otevřenou pusou. Jistě, takových akčních komiksů je spousta, ale když k tomu přidáte divokou, až živočišnou kresbu, syté, až psychedelické barvy, a ukotvíte to do známého světa DC, tak dostanete naprostý unikát.

Téma postapokalyptického světa, tragického hrdiny a postupného odhalování, co se vlastně stalo, není úplně originální. Daniel Warren Johnson ale toto téma zpracoval výborně. Při prvním čtení nevíte, kam příběh povede a tempo vyprávění se správně zrychluje a zpomaluje, a udržuje tak čtenáře v neustálém napětí, aniž by je zahltilo neustálou akcí či nekonečnými kecy. Navíc si to udržuje správně mrazivou až hororovou atmosféru. Některé bojůvky Ú.P.V.O. se proti tomuto můžu jít zahrabat.

Velmi silnou stránkou je kresba a barvy. Na první pohled to vypadá divoce a přestřeleně, místy jako karikatura, či jako mangová mlátička. Ale jakmile se do toho dostanete, tak zjistíte, jak silně ta kresba podporuje vyprávění a to co mohlo vypadat jako vtipná karikatura je najednou mrazivé. Korunu tomu nasazují barvy Michaela Spicera. Ty jsou syté a připomínají mi styl Davida Rubína. Barvy to celé posunují úplně někam jinam a je to skvělé.

Ivan Kučera
23.04.2021 4 z 5

Scenár nie je žiadny zázrak. Často zneužíva motív náhod (Haedry na mesto vo veľkom prvý raz zaútočia práve keď sa v ňom vyskytne Diana) a celkovo je lepšie nad ním príliš nerozmýšľať. Napriek tomu je to skvelý, živelný komiks nakreslený drsným štýlom a neotesaným, kde nielenže nič nevyzerá pekne, ale ani sa tak nespráva. Ale to je v poriadku, je to taký svet. Cameí slávnych superhrdinov je minimum, ale o to mohutnejší dopad na zbedačeného čitateľa v okamihu objavenia majú.

RaptoR
16.04.2021 4 z 5

Wonder Woman: Mrtvá Země je silným příběhem o zbytcích civilizace a nájezdech příšer, který ale v sobě ukrývá více, než se může při tak krátkém popisu jevit. Daniel Warren Johnson rozhodně nedělá Black Label edici ostudu. Tohle je komiks, který si chcete přečíst! Více v recenzích.

MrBaboon
04.04.2021 4 z 5

Nová Wonder Woman si rozhodně zaslouží pozornost, a to i těch fanoušků, kteří Dianě nikdy na chuť nepřišli (třeba jako já). Stejně jako u všech ostatních příběhů z DC Black Labelu se nejedná o kánonický komiks. Jde o poněkud drsnější pojetí oblíbených postav z DC.

Wonder Woman: Mrtvá Země nás zavede 100 let do budoucnosti a ukáže nám Zemi zdevastovanou atomovou válkou, jak v takové pustině lidé přežívají, kdo nebo co jim kazí každodenní 'idylku' a jak se s takovou situací (ne)dokáže Diana popasovat. Jednoduše jsme vtrženi do světa, který hrdinové zachránit nedokázali a jediný, komu by se to mohlo podařit, je právě Wonder Woman, která se po sto letech probudí do této apokalypsy.

Kromě příběhu, který je opravdu zajímavý, valí stále dopředu a nutí vás pokračovat na další a další stránky, je tu velmi dobře vykreslený onen zmiňovaný post-apokaliptycký svět. Jeho ztvárnění mě fascinovalo hned na začátku samotné knihy a i když kresba Daniela W. Johnsona může někoho na první pohled odradit, po začtení si na ni brzo zvyknete a možná rovnou i zamilujete (jop, já se zabouchl!).

Abych to shrnul, tento komiks určitě stojí za přečtení a i když možná nezaujme na první pohled, po dočtení nebudete zklamaní. Za mě rozhodně slušných 8/10.

KubaHanzelin
02.04.2021 3 z 5

Těšil jsem se na další kousek z DC Black Labelu jak dítě na Vánoce, ale po přečtení přišlo zklámání..
Hrdinové jsou mrtví, planeta Země také a jediný kdo povstane z popelu je Diana, která si téměř nic nepamatuje a přišla o velkou část svých schopností. Máme tu poměrně klasickou postapo temnou zápletku, která se mi ze začátku zamlouvala, ale neměla žádnou větší hloubku, kterou jsem od tohoto kousku očekával, pokud nepočítám to, že lidi jsou svině a chováme se jak prasata jak k sobě samým tak k naší planetě případně k těm, kteří by nám chtěli pomoci..
Takže ve zkratce, velký potenciál, bohužel, nedotažený do zářného konce, kresba, která se mi sice moc nelíbila, ale seděla jak zadek na hrnec k postapo atmosféře.
Po vysoké laťce v podobě Harleen a Bílého rytíře přišla tato studená sprcha, ze které se rychle oklepu a budu vyhlížet další kousek z Black Labelu, pro mě snad lepší

trudoš
01.04.2021 4 z 5

Tahle Wonder Woman určitě přijde k chuti všem, kdo mají plné kecky zidealizovaných superhrdinů a jejich záměrů stran lidského blahobytu. Je to dobrodružství plné zrady, krve, pěstí, závisti a nenávisti, ale také příběh o obrovské touze po naději v lepší zítřky. Jenže těžko se věří v konec temných časů, když vám obří monstrum slintá za krk… Zkrátka pak nepřijdou ani milovníci morbidních nápadů ohledně zbraňové vynalézavosti či neočekávaných zvratů, jež vás průběžně nutí přehodnocovat své emoce vůči té které straně konfliktu.
Přes všechnu pompéznost však toho Daniel Warren Johnson vlastně moc neodvypráví. Neříkám, že bych potřeboval vědět přesně, co se jak odehrálo, ale pravdou je, že víc pohromadě drží průběžné retrospekce, než ústřední dějová linie, kde se esa z rukávu tahají častěji než při falešné hře v poker. A maličko únavné jsou ty nekonečné lekce o přehazování viny a přijímání odpovědnosti. Ale zábava to byla náramná a tak ty dílčí prohřešky autorovi s klidným svědomím odpustím.

memphisz
31.03.2021 4 z 5

Podařené postapo, ve kterém jsou hrdinové dávno pryč a místo nich Zemi dominují monstra. Přeživším z řad lidstva zbývá maximálně tak gladiátorská zábava a prohledávání již tisíckrát přebraných troskek a pouštění se dál a dál do nebezpečné pustiny. Při jedné z takových výprav narazí skupinka lidí na tajemnou ženu, která si nepamatuje, co se to se Zemí stalo. Je to Diana, Wonder Woman, ale nemá své plné schopnosti a nese si v sobě nevyslovitelný smutek spojený s nejistotou v sebe sama. Monstra se ale nelítostně blíží a nikde není k nalezení bezpečný úkryt. A zápletka je tímto rozehrána!

Nevimm
31.03.2021 5 z 5

Superman. Páteř. Laso. Řemdih. Už jen za tohle 4/5 ,ale celkově 5/5, protože je to dobře temné.

fvalek
29.03.2021 5 z 5

Wow, wow, wow... Na tuhle knihu jsem se těšil už od ledna, kdy vyšla v edičním plánu Crew. První dojem - prostě nádhera, sedí do edice Black Label, velmi kvalitní, cena trošku ouvej, ale co nadělám.

Hodně se mi líbí kresba, která je dost specifická, někdy možná příliš nedetailní a abstraktní, ale hodí se k celkovému vyznění a možná ho trošku krotí, aby bylo přijatelné i pro citlivky. S kresbou je spjatá i celková atmosféra, a to nejen u prostředí a příšer apod., ale třeba už u samotné Diany, která celou dobu vypadá, jako by byla v depresi, ještě navíc z univerza, kde asi neexistují hřebeny. Tahle Dianina velká depka konstruuje celkové ladění knihy a zážitek, který si čtenář odnáší, a to je pěkná, ale podivně teskná nálada, která od začátku ke konci odráží pád Země. Celkový název je totiž neuvěřitelně přesný, nacházíme se v období konce, kde už nic dobrého nečeká. Tak pojďme pracovat s tím něčím málem, co zbylo. :)

Bohužel výše zmíněná depka má na Dianu zvláštní dopad, protože je nejen utrápená, ale doslova apatická, a někdy to je prostě k uzoufání. Komiks má sice úžasně dynamický děj od začátku do konce, ale sledovat naprostou ztrátu Dianina elánu je bolestivé, ale chápu, že to je tak trošku cílem. A právě za tohle, za ty všechny pocity a emoce, které jsem během čtení cítil, a jak jsem se s Dianou dokázal ztotožnit a prožít to, za to dávám obrovskou pochvalu. Jinak pokud bereme celou zápletku jen z hlediska nějaké epickosti, tak bych možná řekl lehký nadprůměr, žádný top. Ale tak co se v takovém letargickém světě dá víc čekat. Navíc zásadní není akce nebo boj, ale spíš apel na humanitu a touha po změně "imperialistického" smýšlení lidí. Spousta věcí je totiž skutečně pravda... Lidé nemají rádi poučování a raději něco zničí, neumí se moc poučit apod., ale zároveň je v tom malé poselství naděje.

Nechci úplně psát spoilery ohledně překvapivých a zajímavých věcí, tak asi jen tak vypíchnu super popis Dianiných schopností, které je otevřený pozitivům i negativům; Dianin vztah se Supermanem a asi ještě Amazonky celkově, jejich osud. Já vlastně ani nevím, nedá se vůbec popsat, co všechno mi přečtení téhle knihy dalo, každý musíte posoudit sami.

Ať to je zabarvení tím dlouhým těšením, nebo prostě jen nadšení z netradiční knihy, Mrtvá země se mi neuvěřitelně líbila, byla originální, nečekaná a měla velký přesah. Servírujte mi víc Black Label, ale moc nezdražujte tedy, trpím. :D

Štítky knihy

komiksy superhrdinové superschopnosti DC Comics Wonder Woman DC Black Label

Autorovy knížky

2021  81%Wonder Woman: Mrtvá Země