Odvaha

Odvaha https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319387/bmid_wonder-woman-2-odvaha-Ehc-319387.jpg 4 51 18

Wonder Woman série

< 2. díl >

Wonder Woman by udělala cokoliv, aby zachránila život (a duši) lidem, kteří jsou jí drazí. Teď si kvůli tomu musí projít peklem. A zpět. Doslova. Její všemocný otec Zeus se stále pohřešuje a Wonder Woman se ocitá uprostřed předobrazu všech rodinných klání: mezi jejími božskými příbuznými se rozpoutala bitva o olympský trůn. Přítelkyně Zola – velmi smrtelná a (za což vděčí Diovi) velmi těhotná – je jen jednou z mnoha obětí, odvlečených do stínové říše náležící Hádovi, vládci podsvětí. Pokud chce Diana vůbec doufat, že Zolu ještě osvobodí, musí se vyrovnat s nejtemnějším tajemstvím Amazonek… vyzbrojit se zbraněmi ukutými ve výhni bohů… uzavřít spojenectví s vrtkavými božstvy, jejichž motivace je přinejlepším nejasná… a vydat se do samotného pekla, v němž se každý Hádův vrtoch stává hrůznou skutečností. Navíc musí být připravena podstoupit i oběť nejvyšší. Ten šílený a pomstychtivý bůh chce totiž mnohem víc než pouhou její duši…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , BB art
Originální název:

Guts , 2013


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
07.05.2023 3 z 5

Som na vážkach. Jednotke som dal 3*, ale toto už je skôr medzi troma a štyrmi hviezdami. Prepracovanejšie, temnejšie, krvavejšie, azda s prižmúrenými očami hororové. Páči sa mi, že sa dej vyvíja, t.j. na konci jednotky sme sa dočkali twistu plynulo pokračujúceho v dvojke a i tá sa (ne)končí otvorene. Takýto postup mi pripadá férovejší, než každú knihu ukončiť kvázi happyendom, aby sa na začiatku nasledujúcej ukázalo, že to bolo iba ticho pred búrkou. Opäť sa mi nepáčila kresba Tonyho Akinsa a Cliffa Chianga. Páni robili už jednotku. Vizuálne zlepšenie sa dotýka snáď len jednotlivých bohov a monštier, ktorí sú nakreslení s oveľa väčšou fantáziou, než minule. Na niektorých je naozaj veľmi zaujímavý pohľad. V ostrom kontraste s týmto sú bežní smrteľníci, ktorí sú nakreslení strašne fádne a jalovo, akoby to Akinsa s Chiangom ani nebavilo (čo je možno pravda). I teraz sa mi páčilo zasadenie do súčasnosti, ale do značne pokrútenej, v ktorej nechýbajú prastaré grécke božstvá. Sú nesmrteľné a vo väčšine prípadov kruté a zhýralé. Ľudský život pre nich nič neznamená. Diana, Hermes a Lennox sú dynamická trojka. Veľa tomu dodáva osobný motív: chránia tehotnú smrteľníčku a pre úspešné naplnenie tejto misie sú ochotní spraviť čokoľvek, vrátane obetovania vlastných životov. To bolo pekné a silné. Žiaľ, finálny zvrat to ukázal v škaredom svetle, vytvoril trpkú pachuť na jazyku. Vadilo mi tiež to, že stále je to rozkročené medzi čímsi temným, drsným, azda i dospelým (mŕtvi ako stavebný materiál) a kontroverzným (naozaj majú Amazonky len dcéry?) a detsky bezstarostným (viď. scéna bombového atentátu, kde zjavne musia byť desiatky roztrhaných civilov, ale nič z toho nevidíme). Po chuti mi nebolo ani to, ako je Azzarello náchylný neustále kde-koho vykrádať. Likvidácia monštra pripomína likvidáciu netvora z Votrelca 3, Héfaistos pripomína čosi od Mignoly resp. Guillerma del Tora, motív nadprirodzených bytostí žijúcich medzi nami bez toho, aby sme si to uvedomovali, je obšľahnutý z Mužov v čiernom, občas to ide do Hellblazera, jedna extrémne krvavá scéna pripomína chodbovú scénu z Kubrickovho Osvietenia...

fvalek
11.12.2022 5 z 5

Začínám druhým dílem, protože první mi teprve přijde, ale chytám se a líbí se mi, co čtu. Azzarellova moderní a temná vidina Dianina světa je přitažlivá a originální. Popravdě asi poprvé čtu o Wonder Woman, ve které se vyskytují zbraně, tolik smrtí a vražd nebo vlastně i tolik bohů. Ti jsou navíc hezky zpracovaní, originálně podle svého atributu.

Cesta do podsvětí v první části má až hororový nádech a vnímal jsem tam tu temnotu a děsivost. Sice to s Hádem dopadlo trošku příliš snadno, ale bylo to zajímavé. Následná konfrontace s ostatními bohy byla akční a Diana se pěkně předvedla. V pozadí všeho stojí proroctví, které je tak nejasné, ale pro všechny závazné, že v tom prostě musí být nějaký chyták. No ale v pozadí se nám tu rodí nová hrozba, uvidíme. :P


Kate18
26.02.2021 5 z 5

Wonder Woman se snaží dostat do podsvětí, aby zachránila svou těhotnou přítelkyni Zolu. Pomáhá ji v tom Erós, Hermes a další bohové a bastardi Dia. S Hermesem, poslem, není problém se do podsvětí dostat, horší bude dostat se zpátky, hlavně když Hádes chystá podlou past. Navíc se do věci zapojí spousta dalších bohů, přeci jen, pořád jde o Diuv trůn na Olympu.

mirec88
02.10.2020 5 z 5

Pokračovanie je rovnako skvelé ako prvý diel na plný počet hviezdičiek. Úžasný dej, ktorý sa odohráva aj v pekle a pekne je to tam vyobrazené. Záver je síce podobný ako v prvom dieli, ale čo už.

ladyKristyn
27.07.2019 5 z 5

Pokračování z 1.dílu bylo opět suprové.

jarynek
22.12.2018 5 z 5

Druhý díl pokračuje ve stopách prvního, ale už není potřeba se rozjíždět, ale je možno od začátku jet na plný plyn. Jen jsem si při čtení říkal, že WW je tam trochu rušivý a zbytečný element a že pokud by se celý příběh odehrával pouze v kulisách starořeckých bohů, že by to vůbec nevadilo. Líbila se i kresba - postavy jako Hefaistos, Svár, Válka, Hádes jsou nakresleny opravdu originálně, nemluvě o Dianiných svatebních šatech. Za mne spokojenost.

hellena1523
19.08.2018 5 z 5

Sázka na jistotu. S každou další knihou jsem víc a víc nadšená ze zapojení řeckého panteonu. Velká spokojenost.

Lenka.Vílka
08.06.2018 5 z 5

Po dočtení druhého dílu jsem ráda, že jsem prvnímu dala jenom čtyři hvězdy. Protože potom bych nevěděla, jak hodnotit tohle. První díl mě moc nevystřelil. Byl to jenom takový úvod, ale dvojka? Masakr od začátku do konce. V podstatě je celý děj v anotaci a zakončení dojde hned úplně každému, ale i tak jsem se moc bavila. (Vzhledem k celkovému počtu dílu série to má i dobré tempo.) Ale to, na co anotace čtenáře nepřipraví, je zpracování. Už první návštěva Diany v pekle byla krutá. Klobouk dolů panu kreslíři. Jasně, to napadlo autora scénáře, ale jeden bez druhého by to nedali. Kdo četl, ví co myslím. Dvojka je pořádná jízda, která končí na poslední stránce, ale bude pokračovat v třetím díle. Se kterým teda otálet nebudu, a pustím se do něj hned, co vyjde.

B-artX
14.01.2018 5 z 5

Zábavnější než jednička. Docela jsem se bavil a těším se na další díl. Moc se mi líbilo provázání s Řeckými bohy a celkovou mytologií.

trudoš
11.12.2017 5 z 5

Brian Azzarello se snaží novou Wonder Woman místo akční genderové řezačky hodit do poeticky sandmanovské roviny, což mu vychází právě tak napůl. Ale v tom dobrém slova smyslu, protože mu funguje jak zurbanizovaná řecká mytologie, tak lákavé bojové sekvence. A já se přiznám, že jsem tomu s druhým albem naprosto propadl. Až bych bez ostychu řekl, že to pro mě začíná být tím nejlepším z celé New 52, opomenu-li Snyderova Batmana a Glassův Sebevražedný oddíl.
Jen bohužel, tam kde v kriminálkách dokáže Azzarello vydupat něco z ničeho pomocí rafinovaných point, tady se pohybuje v trochu očekávaných liniích. Přesto neustále udržuje napětí formou nečekaných zvratů, které průběžně mění poměr na miskách vah mezi hrdiny a padouchy. Jednotlivé postavy jsou pak zábavné i originální, jen jich je pro samotný příběh zbytečně moc. Skoro by se hodilo nějaké základní info o tom, kdo je kdo. Zápletka je ovšem sevřenější a motivace jasnější, takže očekávání dalšího dílu je z mé strany o to neodbytnější.

Samira
23.11.2017 4 z 5

Wonder Woman nepatří mezi komixovou špičku, přesto má co nabídnout. A musím také říci, že je u druhého svazku znatelný posun, jak v kresbě, tak v příběhu. Ano je to čtivo spíše akční a přímočaré, nenajdete tam mnoho navíc, ale i tak se již těším, jestli mě náhodou příště něčím nepřekvapí.
Za přečtení stojí!

LordSnape
15.10.2017 4 z 5

Ale jo, je vidět zlepšení a že putování Wonder Woman má svá úskalí. Vlastně ani nevím, co mě na tom tolika bavilo, ale myslím si, že hlavním tahounem je prostě výborně vykreslená hlavní hrdinka a její problémy i styl, jakým je řeší. Do toho trocha té mytologie, zápletky s chybějícím pánem Olympu. Kresba opět skvělá. Kupříkladu Hádes je nakreslený opravdu bezvadně.

MrBaboon
15.08.2017 5 z 5

Miluju řeckou mytologii - bohy, hrdiny a Wonder Woman začínám milovat taky. Jestli u nás nevyjde třetí pokračování, jebne mi.

encyklopedie
23.07.2017 5 z 5

Dvojice Azzarello-Chiang znovu exelovala ..... svět Wonder Woman u mne zkrátka boduje .....tohle jsou komiksy, které chci mít a určitě se těším na další
100%

Atlantis
09.06.2017 4 z 5

První díl jsem nečetl, ale děj byl pochopitelný i tak. Moje první seznámení s Wonder Woman na stránkách komiksu, takže jsem neměl tušení, co čekat. Když jsem zjistil, že jde o příběh z prostředí řeckých božstev, byl jsem nadšený a například Hádes byl značně originální. Jenže! Celé je to jakési kostrbaté. Nevím, jestli šlo o překlad nebo tak vypadá i situace v originále, ale dialogy byly tak neskutečně lámané přes koleno, že to na plný počet prostě být nemůže.

IvankaM
06.06.2017 5 z 5

Na toto pokračování jsem se hodně těšila. A nezklamalo mě to. Prostě úžasné. K tomu není ani co moc napsat. Bylo to prostě WONDERful.

3DD!3
02.06.2017 4 z 5

O chloupek lepší než první díl. Azzarello rozvíjí řeckou mytologii po svém, ale moc se neposunuje. A stále není jasné kam směřuje. Wonder Woman je na cestě do pekla, aby dokázala, že miluje smrt.

martinstefko
19.05.2017 3 z 5

Nemohu si pomoct, ale Azzarello dostal na hraní skvělý panteon - ano, miluji řeckou mytologii - ale dělá z ní jen akční podívanou, do které se najednou třeba v případě Háda, snaží dát hloubku, která tam nepasuje. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/05/1440-wonder-woman-2-odvaha-55.html