Poslední rozbřesk

Poslední rozbřesk https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476577/bmid_posledni-rozbresk-5YX-476577.jpg 3 25 10

Když se Země přestane otáčet, ještě to neznamená konec lidské touhy po moci. Před čtyřiceti lety se následkem vesmírné katastrofy začala zpomalovat zemská rotace a po deseti letech se Země zastavila úplně. Teď je jedna strana planety natočená ke žhnoucímu Slunci a druhá uvězněná v nekonečné ledové noci. Většina států přestala fungovat, ale pár šťastných zemí na teplé straně planety přežilo. Jednou z nich je i Velká Británie, která se zachránila tím, že se od hroutícího se světa naprosto odřízla. Dnes v ní vládne vojenská autokracie a země je sužovaná hladem a násilím. Ellen Hopperová je oceánografka žijící na ledové plošině v Atlantiku. Do svého dobrovolného vyhnanství se uchýlila poté, co její domovina propadla autoritářství, a už s ní nechce mít nic společného. Když však za ní přijedou dva úředníci s prosbou, aby se vrátila do Londýna a setkala se s jistým umírajícím mužem, Ellen souhlasí — a začne odhalovat tajemství, které ohrožuje nejen křehkou stabilitu jejího národa, ale i celé lidstvo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Host
Originální název:

The Last Day , 2020


více info...

Přidat komentář

absa2611
12.03.2024 2 z 5

Očekávala jsem víc; přestože kniha nemá mnoho stran a přečetla jsem ji během jednoho dne, příběh byl velice rozvláčný, místy jsem ztrácela pozornost... Také se mi nelíbily nahodilé skoky do minulosti.
Dvě a půl hvězdičky...

parvitas
28.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Zaujímavá myšlienka. Veľmi sa mi páči, keď je čitateľ hodený do sveta a až postupne zisťuje, čo sa stalo, ako to celé funguje a prečo. Oceánologička Ellen dostane od svojho zomierajúceho bývalého profesora z výšky odkaz a postupne sa snaží prísť na to, čo jej to vlastne chcel povedať, ale nestihol. Dystópia sa odohráva v neďalekej budúcnosti, kedy sa Zem prestala otáčať a na život ostalo len málo miest, zhodou náhod je to Británii a zvyšok sveta je teda v absolútnej zime, alebo v spaľujúcej horúčave. Hlad, smrť, nútené práce... ale to všetko zistíte vo flashbackoch. Patranie plynie vlastne vcelku pomaly, pretože Ellen veľa možností nemá.
Autorova prvotina má síce pár nelogickostí typu ako sa v absolútnej diktatúre dokáže pár ľudí spojiť, ukryť a vypustiť družicu, alebo že by už Mesiac nemal mať vplyv na Zem, alebo že oceány už nie sú až významným zdrojom potravy ostrovného štátu, že vedcov je z toho odboru málo... atď. Ale aj tak si udržala moju pozornosť a ak bude sfilmovaná, pozriem si to.


bagel
10.01.2023 4 z 5

Za mě dobré. Sama bych si těžko představila, jaké následky by takový jev mohl mít. Jen se mi trochu nezdálo, že by to postihlo až tak převažující část zeměkoule.

parxel
02.03.2022 2 z 5

Poslední rozbřesk je podprůměrná kniha, která mě osobně moc nenadchla. Svět ve kterém se příběh odehrával, nebyl podle mého názoru dobře popsaný a závěrečná rozuzlení mi přišlo nezajímavé. Potenciálním čtenářům bych doporučil spíše Klec duší, která sice nemá tak rychlý spád, ale je mnohem zajímavější a méně kýčovitá. Dávám 2 hvězdy.

MartinaF
15.02.2022

Přečteno. Čekala jsem více sci-fi, více dramatičnosti, trochu takového více "no teda, to je síla". Ale autor to dohnal čtivostí a zajímavou katastrofickou událostí na pozadí příběhu.

21olaf
07.02.2022 5 z 5

(SPOILER) No to bylo fakt dobrý. Jestli bude pokračování, tak si ho určitě nenechám ujít. Jen nechápu, jak je možné, že přestěhovaná vláda (USA) nemá spojení s těmi co se pokouší přežít jinde ? Přece budovala infrastrukturu k přežití. Ale celkem za 5*

Rassmussen
23.01.2022 5 z 5

Po dlouhé době jsem narazil na knihu z kategorie sci-fi, která mě naprosto pohlnila. Spolknul jsem ji za tři dny a nemohl jsem se od ní odtrhnout. Jistě znáte ten pocit, když čtete něco, co Vás vtáhne do děje a i ve dvě ráno si říkate: "ještě jednu kapitolu a už opravdu půjdu spát." :-) Tak přesně tohle je ta kniha. Důrazně doporučuji, velice povedený debut!

JariMachova
04.12.2021 4 z 5

Knihu Poslední rozbřesk jsem začala číst na doporučení a popud přítele, který byl z knihy naprosto uchvácený. Já osobně z knihy tak moc uchvácená nejsem, ale v celkovém pohledu se mi kniha moc líbila.
V příběhu sledujeme osud oceánoložky Ellen Hopperové, která po smrti svého bývalého profesora z vysoké školy rozplétá síť tajemství, kterou po sobě zanechal. Že to zní jako spousta jiných knížek? V tom případě jsem zapomněla zmínit, že děj se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy došlo k zastavení zemské rotace. Země je rozdělena na dvě poloviny - na světlou, teplou s neustálým slunečním svitem a na tmavou, chladnou, kde Slunce nikdy nevyjde.
Za mě osobně je zajímavá a neokoukaná myšlenka zastavení zemské rotace a její vliv nejen na ekosystém, ale také na lidskou společnost, která se v podstatě rozložila. Je zajímavá myšlenka, jak by uspořádání světa po takové katastrofě mohlo vypadat.
Po jednom komentáři ke knize, který na to přímo upozorňoval, jsem si uvědomila, že v knize nikde nebyl popsán vliv Měsíce na zastavanou zemi. Vzhledem k tomu, že hlavní hrdinka je oceánoložka, bych zmínku očekávala, ale chápu, že pro příběh to nebylo úplně podstatné.
Každopádně knihu hodnotím 4* z 5* a doporučuji každému, koho distopické příběhy zajímají. Kniha se čte velice jednoduše, svižně, příběh je zajímavý a nezaostává.

MegaH
29.11.2021 3 z 5

Nepopírám nevšední nápad, ale naštvalo mě úplné vynechání Měsíce a jeho vlivu na netočící se Zemi. A další hvězdičku dolů za pro mě dost předvídatelný děj. Ale jako víkendovou, odpočinkovou knihu mohu doporučit.

MrBaboon
12.11.2021 5 z 5

Poslední rozbřesk se odehrává nějakých 30 let v budoucnosti, ve které došlo k postupnému zpomalování rotace zeměkoule, dokud nedošlo k absolutnímu zastavení. Země je tedy rozdělena na osvětlenou a odvrácenou stranu - většina zemí a vlád se rozpadla a jedinou fungující je ta Britská.
Jde o velmi povedenou distopii, ve které sledujeme příběh Ellen Hopperové, oceánografky, která žije na ledové plošině v Antarktiku. Jednoho dne ji však navštíví dvojice úředníků, kteří ji chtějí odvézt zpět na pevninu, aby se setkala se starým známým, který bohužel umírá. Rozjíždí se kolotoč intrik a nástrah, díky kterým Hopperová začne odhalovat tajemství, které může navždy změnit budoucnost lidstva v tomto rozpolceném světě plném hladu a násilí.

Zprvu bych chtěl budoucí čtenáře upozornit na poněkud odlišný font, ve kterém u nás knížka vyšla. Nejdřív jsem z toho měl trochu strach, aby tento font nebyl rušivý, aby mi slova nezplývala atd. Nic takového se naštěstí nestalo. I přes neobvyklé písmo se kniha četla více než dobře.

Mé celkové dojmy z knihy jsou více než pozitivní. Jedná se o Murrayho knižní debut a nemůžu nic jiného, než jen smeknout nad tím, jak je povedený. Svůj svět dokázal vystavět na výbornou. Vše měl promyšlené do posledního detailu, nevzpomenu si snad na žádnou díru v ději.

V knize se v únosných dávkách objevují i flashbacky. Ty nejsou nijak rušivé a dávají příběhu zase nějaké to tajemství navíc, které se sice mohlo vysvětlit na prvních stránkách, ale vlastně to vůbec nevadí. Pochopíme díky tomu lépe vztah Hopperové k dané postavě, které se flashbacky týkají, příběh je díky tomu zase o něco prokreslenější. A navíc jsou dávkované opravdu bravurně - nerušivě a jsou stejně zajímavé jako "přítomnost".

Jo a obálka i s přebalem jsou taky naprosto boží!

SPOILER: Vytknul bych snad jen jednu poměrně nelogickou reakci hlavní postavy na smrt jiné. Umřel, hm ok, tak jedeme dál. KONEC SPOILERU

Po přečtení jsem si ještě něco málo zjišťoval, a podle všeho by se mělo jednat o první díl trilogie. Navíc je v plánu i filmová adaptace, která už má i producenty, režiséra a scenáristu.

Určitě jsem na spoustu věcí zapomněl a nenapsal vše, co se mi během a po přečtení v hlavě urodilo.

Poslední rozbřesk můžu určitě jen a jen doporučit, a to nejen fanouškům distopických příběhů, ale i těm, kteří zatím žádný nečetli a chtěli by začít. Do toho!

4.5/5

Štítky knihy

Londýn tajemství přírodní katastrofy Oxford

Autorovy knížky

Andrew Hunter Murray
britská, 1987
2021  68%Poslední rozbřesk

Kniha Poslední rozbřesk je v

Právě čtených1x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce41x
Chystám se číst45x
Chci si koupit9x