Mojepočteníčko Mojepočteníčko komentáře u knih

☰ menu

S láskou, Pamela S láskou, Pamela Pamela Anderson

Pokořila jsem první vánoční dárek. A těšila jsem se moc, protože jsem potřebovala čtenářskou změnu. Věřila jsem...já nevím...v inspiraci?

Pamela Anderson hovoří o svém nelehkém dětství, zneužívání, dospívání, vztazích, rodinně a kariéře.

Kniha plná kontrastů...
Bylo to jako skládat hrníček ze střípků, které k sobě tak úplně nepatří.
Na jedné straně holčička, poznamenaná těžkým dětstvím, nesmělá, hledající sebe i své místo na Zemi.

SKOK...dívka proplouvající bouřlivými vztahy a dobrodružstvím, mnohokrát zklamaná, zrazená, a přesto plná odhodlání najít vlastní životní cestu.

Pozlátko, divoké večírky, manželství, uznání, změny image i životních plánů, uvědomění si, pokora.

Vzdělávání, četba, cestování, angažovanost, boj za práva zvířat a množství kampaní.

Chybělo mi rozvedení a větší provázanost mezi jednotlivými životními etapami. Přišlo mi, že se všechno děje tak nějak skokově.

Chvíle UVĚDOMĚNÍ SI a najednou další rozmar, divočina, výstřednost, rebelie.
Bylo to čtivé, ozvláštněné množstvím veršů, leč nerezonující. A to mě hodně mrzí.

Přečtení nelituju, některé pasáže mám zaznamenané a jsem ráda, že jsem Pamelu skrze její životopis mohla blíž poznat :)

01.04.2024 3 z 5


Lastočka Lastočka Jitka Závodná

Lastočku od Jitky Závodné už mám na seznamu pěkně dlouho. A díky knižní štafetě si ke mně konečně našla cestu :)

Příběh vás provede osudem jedné, v podstatě úplně obyčejné rodiny napříč historií a historickými událostmi naší země. Seznámením rodičů vypravěčky počínaje a jí samotnou konče.

Moc jsem vám toho neprozradila, co? Já myslím, že bych vám děj jen zkratkovitě popsat nedokázala. Za sebe vypíchnu třeba období 2.světové války a nástup komunismu. Moje oblíbené obecně.

Jitka Závodná je báječnou vypravěčkou. Moc se mi líbily její popisy, ať už šlo o přírodu, různá prostředí, milostná vzplanutí, lidské pocity nebo třeba večer ve městě (slovní spojení "korálky lamp" se stalo mým nejoblíbenějším :) ).

Musím ale přiznat, že mi k srdci přirostla spíše druhá polovina knihy. Vypravěč byl jasně daný (dcera Ludmila), děj měl větší spád a dokázala jsem příběh prožít v rámci jednotlivých postav i jako celek.

První polovina se rovněž četla velmi dobře, ale měla jsem pocit, že mi něco chybí (dějovost?). Text působil spíše jako převyprávění dobových událostí a vypravěč pro mě nebyl jasně čitelný od začátku.

Bez váhání můžu rozhodně doporučit! Početla jsem si báječně :)!

01.04.2024


Dětské zoubky Dětské zoubky Zoje Stage

Vůbec netuším, proč jsem se čtením tohoto thrilleru tak dlouho otálela. Stačily dva dny, což pro vás může být znamením, že se knížka četla dobře. Souhlas :)

Možná jsem nebyla napnutá jako kšandy a zvraty se nestřídaly jeden za druhým, ale i tak se mi příběh moc líbil.

V tomhle případě jde totiž primárně o vztah mezi matkou a dcerou, která....nemluví a její chování je při nejmenším podivné.

Bylo to šílený! Čtete a celou dobu přemýšlíte nad tím, kde se co pokazilo. Zda sedmileté dítě může uvažovat tak, jak uvažuje - chladně, násilně, vypočítavě. Jakou roli v tom všem hraje otec a jak velký podíl viny nese matka. Pokud vůbec nějaký.

A ačkoli se vám to může zdát nelogické, na konci se ozvalo moje mateřské JÁ a holčičky mi bylo přece jen trochu líto...

Líbilo moc a doporučuju!

01.04.2024 3 z 5


Prohřešek Prohřešek Brandi Reeds

Prohřešek byl dlouho na seznamu knih, které jsem si chtěla přečíst. A že mi to trvalo :)

Dcera hlavní hrdinky má imaginární kamarádku a předpovídá věci, které se mají údajně stát. Všechno graduje ve chvíli, kdy se Veroničin manžel nevrátí domů...

Neděsil mě ani tak fakt, že Ellie-Belle má imaginární kamarádku, jako to, kterým směrem se ubíralo vyšetřování. Způsob, jakým se pracovalo právě s Veronicou ve mně vzbuzoval odpor a nevoli. Jsem ráda, že se moje domněnky na konci nepotvrdily :)

Bylo to čtivé, napínavé a Chris....Chris byl prostě láska od prvního písmenka :)

Doporučuji!

01.04.2024 4 z 5


Čarovná zima Čarovná zima Tove Jansson

Nevím, jestli letošní zima byla čarovná. Řekla bych, že spíš asi moc ne.

Pravdou je, že na hory, kde je to přenádherný (prý) paty nevytáhnu. A když vidím lyže, nejraději bych se pokřižovala a navrch si to připojistila svěcenou vodou.

Ano, i tak může vypadat zimní neláska :)

Muminkova zima však čarovná byla. Probudil se ze zimního spánku a užil si úplně každičký zimní den. Trávil čas s přáteli, objevoval, zažil nejedno dobrodružství a...v dobré víře pomohl své rodině od všech zásob ovocné zavařeniny.

To všechno ho pasovalo do role prvního muminka, který prožil úplně celý rok :).

Knížka má překrásnou zimní atmosféru! Nejvíc na mě působila asi ve chvíli, kdy se Muminek vydával ven v noci. Bledý měsíc, ticho, přerušované pouze jemným zvukem dopadajících vloček, sníh křupající pod každým krokem, ledový vzduch...Nádhera :)!

Jen nevím, jestli bych se chtěla probudit a mít plný dům cizích lidí, kteří udělali pelech ze všeho, co bylo aktuálně po ruce :)

Doporučuji!

01.04.2024 4 z 5


Kometa Kometa Tove Jansson

,,Já vím. Všechno je tak těžké, když chceme věci vlastnit, nosit je s sebou a mít je. Já se na ně jenom dívám, a když jdu pryč, odnáším si je v hlavě. To mi dělá větší radost než tahat nějaká zavazadla."

Moje dětství...Knížky půjčovaný v knihovně a pohádka v televizi. Teď mám v ruce konečně svoji vlastní knížku a věřte mi, hřeje to :)

Absolutně jsem netušila, co všechno se dá zažít, když se rozhodnete navštívit observatoř, abyste se podívali na hvězdy.

Muminek s Čmuchálkem se plaví na voru právě tam, ale po cestě se jim přihodí spousta dalších věcí. Objeví se nové postavy, naváží nová přátelství, bojují a zachraňují, než se bezpečně dostanou zase zpátky domů.

O tom, že skutečné přátelství a zážitky vydají za víc než drahokamy ukryté po kapsách a všechny poklady světa.

A ani ten severský ráz tomu nechyběl (,,Tak a teď je asi na kaši!") :)

Líbilo a moc :)!

01.04.2024 4 z 5


Hella Hella Alena Machoninová

Hella, knížka, kterou jsem četla tak, jak nás to učili na vysoké škole. Hledala jsem spojitosti, významy skryté za slovy či jejich častým opakováním. A možná byste taky měli vědět, že jsem dlouho po dostudování nebyla schopná číst normálně. Bez hledání...

Teď je celá popsaná, podtrhaná, opoznámkovaná a polepená barevnými štítky.

Kvalitní kousek, který jsem si musela rozdělit na menší čtenářské úseky, abych ho dokázala vstřebávat. Aby mi nic neuteklo...

Ústředním bodem této prózy je román Jiřího Weila Moskva - hranice a Hella (Helena Frisherová), která byla předobrazem jeho hrdinky.

Autorka shromažďuje fakta o její osobě s jejichž pomocí by následně dokázala zrekonstruovat Hellin život.

Kniha je plná odkazů na další autory a jejich knihy, úryvků básní, dopisů, myšlenek a představ.

Autorka reflektuje tvůrčí proces i způsob, jakým v ní při pátrání po Hellině minulosti, rezonují texty, s nimiž se setkává.

Své vyprávění doplňuje o vlastní životní zkušenosti, které v pomyslném rozhovoru s Hellou propojuje v bodech, jež mají společné.

Pro mě osobně velmi zajímavá čtenářská zkušenost a doporučuji!

01.04.2024 4 z 5


Těžké duše Těžké duše Iva Hadj Moussa

Iva Hadj Moussa má na kontě knížek už několik. Já se však s její tvorbou setkala úplně poprvé...

Johanes, nebo - Honza, je-li vám toto oslovení milejší bude zanedlouho slavit padesátiny. Je rozvedený, živí se vyklízením domů, volno tráví nejčastěji u piva a jeho byt průběžně okupuje pubertální dcera Žofie.

Když během jednoho pracovního dne objeví v garáži kytaru, probudí se v něm vzpomínky a taky dávná láska k heavy metalu, kterou aktivně prožíval se svými třemi kamarády.

Jenže život nám dost často hodí klacky pod nohy, když to nejmíň potřebujeme - ozve se minulost, někoho potkáme nebo nás pohltí vlastní polemika nad životem. A u Honzy to není jinak...

Musím řict, že před autorkou smekám. Pustit se do psaní příběhu a vyprávět ho z pohledu muže/ů možná chtělo větší dávku odvahy, než se zdá. Zvlášť v dnešní době :)

Kniha se mi moc líbila, vnímala jsem přesah (např. soudobé nešvary společnosti, komunikace mezi mladými lidmi, přístup ve výchově dětí, generační rozdíly...) a hrozně moc jsem si oblíbila Žofii :)

Jen jsem si nějak nedokázala v hlavě vytvořit obrázek hlavního hrdiny, ale to už je vlastně nepodstatný detail :)

Doporučuju!

31.03.2024 4 z 5


Velká kniha Zeměmoří. Svazek první Velká kniha Zeměmoří. Svazek první Ursula K. Le Guin

,,Dračí krása se skládala z obrovské síly, nezkrotné divokosti a velkodušnosti. Byli to myslící tvorové obdaření řečí a prastarou moudrostí. Z figur jejich letu čišela naprostá, vůlí navozená harmonie."

Velká kniha Zeměmoří je vážně VELKÁ. Není se čemu divit, protože tohle vydání obsahuje hned čtyři svazky zeměmořského cyklu.

Ursula K. Le Guin mi svými příběhy naprosto učarovala. A nebylo to jen proto, že jsem své milované draky, mluvící velmi starým jazykem, potkala hned někde kolem osmdesáté stránky.

Měla jsem ráda Krahujce, pyšného, hloupého a chybujícího, stejně jako Geda - rozumnějšího, poučeného, mocného.

Mým nejoblíbenějším svazkem se staly Atuánské hrobky - byly temné, smutné, magické, krvavé a plné obřadních obětí.

Ostrovy, putování, čarodějové, přízraky, draci, kouzla, tajemno i napětí.

Poklad v mojí knihovně...

Doporučuji :)

31.03.2024 4 z 5


Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí Danka Štoflová

Na Vinnetoua jsem se jako dítě musela dívat skoro povinně. Moje mamka zbožňovala jeho "Poslední výstřel" a prolévala u toho hektolitry slz. V tý době jsem tomu moc nerozuměla. Bylo mi líto uštvaných koní a myslela jsem si, že umřel doopravdy.

Milovala jsem všelijaké příručky s tajnými písmy, šila si náramky s třásněmi z máminy koženky (ne, na hraní jsem ji nedostala), hledala peříčka do čelenek, vyráběla luky a snažila se přivolat déšť a bouřku, protože tu já fakt miluju!

Jestli si letos máte přečíst aspoň jednu jedinou knížku, pak určitě tuto.

Byla o životě. Ale ne o tom, který všichni tak dobře známe.

O indiánské moudrosti, magii, rituálech, podivuhodných bytostech i mýtech, které si indiáni z generace na generaci předávají.

O přírodě, koloběhu života a svobodě.

O vztazích, rodinně, dětech i o starých lidech a přístupu k nim.

Už dlouho se mi nestalo, abych s nějakou knihou tak souzněla. Aby mě každé její slovo naplňovalo a hřálo. Věřila jsem všemu a nikdo mi to nevymluví :)

Skvělé čtení a jedno velké doporučení!

31.03.2024 5 z 5


Trýzeň a touha Trýzeň a touha Meg Mason

Příběh, který mě k sobě připoutal a nepustil...

Martha - dětství, mládí, dospělost. Pošramocené rodinné vztahy, první lásky, přátelství, průšvihy a nemoc, která se probudila k životu.

Nejde vstát, nejde jíst, nejde žít. Všechno tolik, tolik bolí...tělo i duše...

Hořkosladké čtení. Tragédie s komedií v jednom. Humorné a bolestné zároveň. Ironie i nadhled. Světlo, které pohlcuje temnota...

Silný a skvěle napsaný příběh.

Obdivovala jsem Patricka. Fandila mu a držela palce, aby to všechno ustál. Podporující, pečující, milující...

Martha - chápala jsem ji, litovala, povzbuzovala a občas dokonce tak trochu nenáviděla.

Dočetla jsem.
Všechno ve mně zůstalo a zůstává stále.

Doporučuji :)!

31.03.2024 4 z 5


Buď užitečný: 7 zásad pro život Buď užitečný: 7 zásad pro život Arnold Schwarzenegger

Můj kamarád mi nedávno vyprávěl o dokumentu, který viděl. Týkal se Arnolda Schwarzeneggera, samozřejmě :) Já dávám přednost knihám, takže místo v knihovně obsadil jeho životopis - Total Recall. No a dnes vám povím něco málo o knize Buď užitečný :)

,,Tak především, odpočinek je pro děti a relaxace je...pro důchodce."

Věta, která mi z těch všech, mnou vyznačených pasáží, utkvěla v hlavě asi nejvíc. Mohla jsem si ji přivlastnit. Napasovat ji na svůj vlastní život. A to bylo fajn :)

Nečekejte, že vás text začne poučovat první stránkou počínaje a poslední konče. Že vám dá návody nebo ve vteřině obrátí váš život o 180 stupňů pouhým lusknutím prstu.

Spíš vám naznačí směr, kterým byste se mohli vydat. Ukáže cestu. Vybídne vás. Zaktivuje.

Všechno vychází z úplně jednoduchého principu - mít cíl, vzdělávat se, vnímat, podílet se, pomáhat a především - tvrdě pracovat.

Citáty z knih, příběhy dalších, významných lidí i autorovy vlastní.

Lidsky a srozumitelně podané. S nadhledem a humorem sobě vlastním :)

Doporučuji!

04.03.2024 5 z 5


Pláč zavržených předků Pláč zavržených předků Angela Slatter

Vážení, už teď můžu říct, že na fotce držím TOP knihu měsíce února a hodně bych se divila, kdyby tomu výhledově bylo jinak :)

Kdysi mocný rod O'Malleyů má ve své linii poslední dívku tohoto přijmení a čisté krve. Jak jinak vše zachovat, než výhodným sňatkem. A co víc, obnova dávné úmluvy, kdy je jedno z dětí obětováno moři, by O'Malleyovým mohla přinést zpět ztracený vliv a moc.

Jenže Miren nadšení z plánů své babičky nesdílí a svůj život vezme zcela do vlastních rukou...

Tohle bylo tak SKVĚLÝ :) !!! Příběh má něco přes 300 stránek, rozvíjí se pomalu a vpřed ho posouvají nejen drobné zvraty, které ovlivňují a rozvíjí Mirenino putování, ale také báje a pověsti, které mnohdy sama vypráví.

Hlavní hrdinku jsem si rozhodně oblíbila. Byla perfektně charakterově vyvážená. Tzn. chytrá, prozíravá, empatická, odvážná, rozhodná, citlivá i tvrdá a nekompromisní, pokud bylo potřeba :)

Mýtické i mořské bytosti, magie i čarodějnictví, bylinky, lektvary, masti a tinktury :)

A taky nějaká ta láska :)

Autorka je báječnou vypravěčkou a já jsem si její knížku užila na maximum!

Doporučuji!

20.02.2024 5 z 5


Dcera měsíční bohyně Dcera měsíční bohyně Sue Lynn Tan

Občas si přečtete knížku a očekávání, která jste měli, se úplně nenaplní. Jenže pak se dostanete k poděkování autora/ky a začnete na celý příběh nahlížet jinak. Láskyplněji. Protože s láskou byl napsán :) Vidíte tu obálku? Překrásná, že :) ?

Hlavní hrdinkou příběhu je Sing-jin, dcera Měsíční bohyně, která údajně neprávem zcizila a vypila lektvar nesmrtelnosti. Za tento skutek byla uvězněna císařským párem na Měsíci.

O Sing-jin však do jisté doby nikdo nic neví. V okamžiku, kdy dceři bezprostředně začne hrozit nebezpečí, ji její matka posílá pryč. A ona se nečekaně rychle musí postavit na vlastni nohy...

Když jsem byla malá, věřila jsem, že se dá vyšplhat na duhu. A že to zvoní, když se po ní člověk klouže dolů :)

Takže ano - mrak jako dopravní prostředek mě tady rozhodně nadchnul :)!

Draci...TŘI draci, kteří v příběhu hráli svou roli. Mocní a překrásní - WOW :)!

Romantická linka - chemie mezi hlavními hrdiny byla nepopíratelná. Měla jiskru a nebyla zbytečně přeslazená. Pro mě :)

Magie, čáry, kouzla, nadpřirozeno :)

Sem tam se objevily nějaké nesrovnalosti (Sakra, jak tohle dokazala :) ?!!), příběh by mooožná mohl být o nějakou tu stránku kratší (kvůli dynamice) a moc mě nebavily časté vnitřní monology hrdinky (byla jsem slabá - teď už nejsem, podřizovala jsem se - už nebudu, mám své sny, svá přání a za těmi si půjdu, i když...)

Zkrátka magická pohádka, kterou na odlehčení můžu určitě doporučit :)!

20.02.2024 4 z 5


Kam se ztrácí Alice Sun Kam se ztrácí Alice Sun Ann Liang

Za zaslání této knížky moc děkuji do @albatrosmedia! Fakt jsem si ji užila!

Alice studuje. A studuje co jí síly stačí. Navštěvuje prestižní školu, ačkoli ona sama pochází ze skromných poměrů a rodiče mají co dělat, aby jí studium zvládli financovat.

Jednoho dne Alice prostě z ničeho nic zmizí. Pohltí ji zima, chlad prostoupí celé její tělo a ona se jednoduše na nějakou dobu vypaří. Pomoc najde u svého úhlavního studijního nepřítele - Henryho.

Využili byste tuto schopnost stejně, jako se jí rozhodla využít Alice :) ?

Nejsem cílovou čtenářskou skupinou. Přesto můžu říct, že se mi knížka moc líbila. Proniknete do čínské společnosti i čínského školství. Budete sdílet všechny trable spolu s hlavní hrdinkou a možná zjistíte, že ne všechno je tak černý, jak se zdá. Že přátelství i hory přenáší, chybovat je lidský a rodičovská láska nemá hranic.

V jednu chvíli je to teda docela divočina. Možná až moc. Na druhou stranu to k tomuhle žánru asi patří a příběhu to dodalo šťávu.

Trochu se mi nepozdával / nelíbil závěr. Tam to morální hledisko už teda pokulhává si myslím.

Doporučuju :) !

30.01.2024 4 z 5


Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Snad jednou... :)

V prvé řadě posílám poděkování do @albatrosmedia
za zaslání knížky v rámci spolupráce :)

Cestopisy Ládi Zibury určitě znáte. Nejsem pravidelným čtenářem jeho knih, vybírám si. A o téhle cestě jsem zkrátka chtěla vědět víc :)

Knížka je přesně taková, jaké je známe - krásné ilustrace z dílny @tomskipolanski, poutavé vyprávění o vlastním putování, doplněné osobními úvahami, povídáním s dalšími cestovateli či obyčejnými lidmi, které po cestě potkáva. A tím vším se samozřejmě prolíná Láďův nezaměnitelný smysl pro humor :)

Cestujte, odpočívejte, popřemýšlejte si, žasněte, a pak se zase v pořádku vraťte zpátky domů. Bylo to skvělý čtení a věřím, že bude i pro vás ;)

30.01.2024 5 z 5


Temná pláň Temná pláň Andy Maslen

Vojenskou uniformu miluju :) :) ! A byla jsem hodně zvědavá, protože anotace Temné pláně zněla slibně. Moje čtecí tempo však bylo narušeno moribundem nejmladšího člena našeho klanu a já nevěděla, jestli budu schopná se do děje v nepravidelných intervalech vracet.

A abych nezapomněla - velké poděkování za knihu, zaslanou v rámci spolupráce, posílám do @albatrosmedia :)

Mladá vojačka je nalezena mrtvá. Předpokladem je sebevražda, leč to se vyšetřovateli Fordovi rozhodně nezdá. A pátrání se rozjíždí...

Na příběhu oceňuju zejména následující:

- Forda chci domů, líbil se mi na první dobrou :) Byl to správnej chlap, kterej ví, co dělá a umí v tom chodit. Hannah beru jako sousedku od vedle a hluboce před ní smekám. Chytrá holka, který to pálí, s Aspergerem navrch. To jsou roky práce se sebou samotnou. Zbožňuju ji!

- Byl to 3. díl série a vůbec to nevadilo. Málem mě trefilo, když jsem to zjistila :)

- Nemusela jsem číst systematicky. A ani jsem kvůli domácí situaci nemohla. Takže kousek sem, kousek tam. Neztratila jsem se :)

Doporučuju!

30.01.2024 4 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Narodila jsem se v roce 1988 a lecco si pamatuju ještě z doby před nástupem do první třídy. Tak třeba jak se u nás slavily dětské narozeniny nebo jak jsme se s tátou chodili dívat k JZD na čapí hnízdo (JZD se těmto hospodářským budovám a kravínu říkalo i po pádu režimu a je tomu tak dodnes :) ). Oba rodiče celý život pracovali rukama a vedli k práci i mě a moji mladší sestru. Možná proto na mě kniha tak zapůsobila.

Příběh je vyprávěn z pohledu osmileté Pavlíny, která žije s rodiči, prarodiči a sestrou Janou v domě na vesnici. Maminka je permanentně nešťastná a táta se rád napije. Rodinné vztahy jsou neustále v jednom ohni a hádky téměř na každodenním pořádku. Roky ubíhají, sestry dospívají a jejich pohled na rodinu i sebe samé se začne pomalu měnit...

Tahle knížka má teda atmosféru! Takovou hutnou a syrovou.

Jste součástí režimu a přihlížíte jeho pádu. Nejdřív je všechno pěkně
zaškatulkované a odlišnost nepřípustná. Později se slovem svoboda div nedusíte. Je všude kolem vás a lidské názory se najednou mění.

Autorka naťukla spoustu nelehkých témat - závislost na alkoholu a lécích, náznak sexuálního zneužívání v rodině nebo úskalí dospívání. Tím největším ale asi byla dětská bezmoc :(

Knížka se mi moc líbila, i když mi po dočtení bylo takový podivný smutno a hodně jsem si popřemýšlela...

Doporučuji :)!

24.01.2024 4 z 5


Divné děti a smutná kočka Divné děti a smutná kočka Petra Soukupová

Druhý díl Divných dětí byl stejně skvělý jako ten první. Přečetla jsem ho za jeden den a i když obsahuje témata k zamyšlení, zbyl ve mně po dočtení takový hezký hřejivý pocit.

Asi to bylo tím, že se děj odehrává v létě, který voní svobodou a dobrodružstvím, vodou, zmrzlinou a ledovou tříští, lesem a zralým ovocem. Je dlouho vidět a spát se chodí pozdě. I já si ještě pamatuju dobu, kdy se řeklo: V pět za barákem a šlo se. Žádný sáhodlouhý debaty skze smsky a sociální sítě :)

Taky se mi líbilo, že se postavy rozvíjejí, zájmy i priority se odlišují a tím se mění i povaha celého přátelství. Je to zkrátka stejné, jako ve skutečném životě.

Opět tu máme téma odlišnosti, kontrast mezi životem ve městě a na vesnici, předsudky nebo chování rodičů, od kterého se následně odvíjí chování dětí. Nutno podotknout, že způsob, jakým Petra Soukupová dokáže proniknout do dětské povahy i duše, je naprosto perfektní.

Oba díly se mi moc líbily a rozhodně je můžu ke čtení doporučit :)

24.01.2024 5 z 5


Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Hned na úvod přiznávám, že Petru Soukupovou v malíku nemám. Četla jsem pouze její román Pod sněhem. Líbil se mi, ale zpětně vím, že se k němu budu muset určitě vrátit. Tehdy totiž ještě nebyl jeho čas.

Škoda, že v té době neexistoval Klub divných dětí. To je podle mě totiž na seznámení s autorčinou tvorbou naprosto ideální start :) .

Petr, Mila, Katka a Franta - čtyři děti, které se potkávají úplnou náhodou. Každý z nich je...jiný, a přesto si rozumí natolik, že spolu dokáží prožít jedno velký dobrodružství.

Ústředním tématem celého příběhu je ODLIŠNOST, na kterou mnohdy přirozeně navazuje způsob, jakým nahlížíme na druhé. Hodnotíme, nálepkujeme, vynášíme soudy. Roli mnohdy hrají drobnosti - moc čteš, špatně se oblíkáš, příliš sníš, zbytečně se bojíš...

Chybí tolerance, porozumění, snaha podívat se pod pokličku.

Měla jsem ráda jejich bezprostřednost i způsob, jakým vnímali svět kolem sebe. Upřímnost, odhodlanost, prozíravost, nadhled.

Nejvíc jsem si oblíbila Milu a nejmíň mi k srdci přirostl Franta.

Skvělý čtení, který utíká pod rukama jedna radost :)

24.01.2024 5 z 5