Klub divných dětí

Klub divných dětí https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431204/bmid_klub-divnych-deti-EOR-431204.jpeg 4 639 168

Klub divných dětí série

1. díl >

Mila, Petr, Katka a Franta jsou divní. Nebo si to o nich ostatní aspoň myslí. Desetiletá Mila má ráda zvířata — zvlášť hmyz a ze všeho nejvíc pavouky. Taky se umí „ztratit ze světa“. Když se na něco soustředí, všechno ostatní pro ni přestane existovat. Petr chodí do čtvrté třídy, ale vypadá na prvňáka. Umí skvěle kreslit a v noci nemůže spát. Bojí se totiž tmy nebo spíš toho, co se v ní skrývá. A když už usne, zdají se mu hrozné sny. Katka nemá žádné kamarády, připadá si tlustá a ošklivá. Bojí se mluvit s lidmi a šťastná je jenom tehdy, když si čte. Franta má nemocné nohy a musí chodit o berlích. Je naštvaný na své postižení a bývá na lidi zlý. Baví se natáčením videí na YouTube, kterými rád provokuje ostatní. Tihle čtyři se náhodou potkají. Na začátku nejsou ani přátelé, spíš divné děti, co spolu tráví čas. Pak ale společně zažijí něco, na co se nezapomíná.... celý text

Přidat komentář

be_pa
včera 5 z 5

Poslouchala jsem audioknihu. Cílovka rozhodně nejsem, ale moc jsem se bavila. Přispěl k tomu i způsob namluvení Mily Patricií Pagáčovou. Dávám plný počet.

FoxFox
16.04.2024

Nejsem cílovka, ale od paní Soukupové si ráda přečtu vše. Obdivuji, jak dokáže vystihnout charaktery a přemýšlení postav, je pro mě hrozně uvěřitelné a realistické.


evismaior
12.03.2024 5 z 5

85% - To správné čtení pro děti (a nejen pro ně), které si připadají být tak trochu podivné a nezapadající do běžného kolektivu vrstevníků. Oceňuji zajímavě zvolené charaktery - Mila, která se v myšlenkách dokáže úplně odpoutat od okolního světa a hodinu pozorovat třeba vosy, Katka, která si připadá tlustá a neoblíbená, protože pořád jenom čte, Petr, který se bojí všeho, co by na něj mohlo v noci vybafnout ze tmy, a ten strach je až tak velký, že mu to zabraňuje jet kamkoli, kde se bude muset spát. A Franta, který chodí o berlích, natáčí videa na Youtube a dokáže být na ostatní pěkně hnusný, protože je kvůli svým nohám naštvaný na celý svět. Nejsou to ale žádní nespravedlivě opomíjení klaďasové, jak by se dalo v knížce pro děti čekat, ale reálné uvěřitelné typy - Mila dokáže být se svým zájmem o pavouky a nulovou empatií pěkně otravná, Katka je podezíravá a nepříjemná, Petr nepoužitelný a Franta zachází tak daleko za hranici, že mu ani ty berle nemusí pomoci, aby mu někdo nenamlátil. Uvěřitelnosti napomáhá i to, že nejsou všichni z jedné třídy ani školy a dokonce jsou i různě staří. A přesto je okolnosti svedou dohromady a ve snaze pomoci Petrovi, aby nemusel odjet na školu v přírodě, zažijí při útěku z domova nečekaně sbližující dobrodružství.
Knížka je příjemným překvapením, vlastně jsem s ní měla jediný problém - všechny postavy jsou vyprávěné v první osobě, jenže pro mě naprosto totožným stylem, který se jazykově neliší. Třeba bych čekala, že kluk šesťák bude "v hlavě" mluvit jinak než desetiletá holka, ale kdybych neměla kontext a všechny čtyři postavy řešily třeba špatné počasí, tak bych jednu od druhé nepoznala.
Ilustrace raději do hodnocení nezahrnuji, kdyby v knížce tyhle nicneříkající "výtvarné" výkřiky nebyly, tak by se vůbec nic nestalo.

StateOliver
24.02.2024 5 z 5

Kniha se mi líbila opravdu moc, protože jsem taky trochu jiný. Tak mi nedělalo problém je pochopit. A od každého z nich mám nějakou vlastnost, z Katky to, že rád čtu, od Petra výšku a od Mily to, že mám rád zvířata. S Frantou ale nemáme nic společného.

Petrasim
10.02.2024 4 z 5

Hezká knížka, jak pro děti tak i pro dospělé.

kofee
10.02.2024 5 z 5

Tak realistické, tak nezastírající, tak aktuální. A zároveň plné napětí.

Mojepočteníčko
24.01.2024 5 z 5

Hned na úvod přiznávám, že Petru Soukupovou v malíku nemám. Četla jsem pouze její román Pod sněhem. Líbil se mi, ale zpětně vím, že se k němu budu muset určitě vrátit. Tehdy totiž ještě nebyl jeho čas.

Škoda, že v té době neexistoval Klub divných dětí. To je podle mě totiž na seznámení s autorčinou tvorbou naprosto ideální start :) .

Petr, Mila, Katka a Franta - čtyři děti, které se potkávají úplnou náhodou. Každý z nich je...jiný, a přesto si rozumí natolik, že spolu dokáží prožít jedno velký dobrodružství.

Ústředním tématem celého příběhu je ODLIŠNOST, na kterou mnohdy přirozeně navazuje způsob, jakým nahlížíme na druhé. Hodnotíme, nálepkujeme, vynášíme soudy. Roli mnohdy hrají drobnosti - moc čteš, špatně se oblíkáš, příliš sníš, zbytečně se bojíš...

Chybí tolerance, porozumění, snaha podívat se pod pokličku.

Měla jsem ráda jejich bezprostřednost i způsob, jakým vnímali svět kolem sebe. Upřímnost, odhodlanost, prozíravost, nadhled.

Nejvíc jsem si oblíbila Milu a nejmíň mi k srdci přirostl Franta.

Skvělý čtení, který utíká pod rukama jedna radost :)

Lucissia
17.01.2024 5 z 5

Tak z toho je člověku až smutno. Zajímavý byl pohled dětí na toho druhého. Jak si jedna připadá škaredá, hnusná, a ta druhá ji vidí, že je krásná... Dobrá kniha. :-)

JankaV80
28.12.2023 5 z 5

Tato kniha je sice primárně určená dětem, ale měla by si ji přečíst i řada dospělých - hlavně rodičů. Spisovatelce se v knize moc hezky podařily vyjádřit pocity "divných" dětí. Ale kdo je v dnešní době vlastně normální? Když jsem ten příběh četla, tak jsem si říkala, že i já jsem vlastně byla (a možná stále jsem) divná, protože jak říká můj syn, jsem "závislá na knihách" :) Každý z nás je jiný, originální, ale pro jiné lidi můžeme být divní - přemýšlením, vzhledem, nápady, aj. Kniha Klub divných dětí je kniha přesně do této doby a já ji určitě doporučuji, moc se mi líbila a nutila mě zamyslet se nad některými skutečnostmi.

čtenářka76
27.11.2023 5 z 5

Každý máme nějaký hendikep. Někdo o něm ví a někomu své chování přijde normální. Přesně jak to popsala paní Soukupová ve své knize, která se mi moc líbila. Dokázala pěkně popsat, co se odehrává v hlavě dětí, které nezapadnout do dětského kolektivu.
Tuto knihu si mohou přečíst i dospělí.

evvva
12.11.2023 4 z 5

Tak jo, tak jsem sáhla po dětské knize, trochu omylem, krapet vědomě a kdyby nebyly ty písmenka větší, málem bych to nepoznala. Prostě další dobrá kniha od téhle spisovatelky v řadě.Určitě s ní tímto nekončím.

DK197
05.11.2023 4 z 5

AUDIOKNIHA: Začnu tím, co se mi na knize líbilo. Autorka dokáže skvěle vystihnout psychiku dětských hrdinů. Navíc to bylo neskutečně čtivé. Příběh jsem si užívala i proto, že má originální hrdiny i zajímavou zápletku. Ale přestože jsem si příběh užívala, četla bych ho dětem jenom s rodiči. SPOILER: Zejména proto, aby jim někdo vysvětlil, že utíkat z domu není dobrý nápad (přestože to, jak to děti naplánovaly, mě na knížce bavilo asi nejvíc). KONEC SPOILERU A některé pasáže byly podle mě zbytečně tvrdé. (SPOILER Jako třeba mrtvý ptáček. Řezání nohou sice není ok taky, ale v lidské kultuře je rituální řezání třeba na znamení pokrevních bratrů pořád celkem oblíbená věc, tudíž tohle jsem schopná autorce odpustit. KONEC SPOILERU Za mě je to fajn knížka, která má ovšem diskutabilní části. Určitě stojí za přečtení, ale u dětí (jak už jsem řekla) jenom pod dohledem. Dospělí si zase může připomenout, jaké to je být dítě a být trochu divný.

Evazita
07.04.2023 5 z 5

Určeno pro děti a mládež? Je mi skoro 40 a bavila jsem se neskutečně. Super příběh!

Iwíček
11.03.2023 5 z 5

Kniha byla pro mě velkým překvapením. Abych pravdu řekla, dostala jsem se k ní náhodou díky tipům na dětskou knižní výzvu Databáze knih a díky kalendářové výzvě, dle níž mám možnost číst různé žánry, jedním z nich je i četba pro děti. Čím mě kniha překvapila? Hlavně to bylo poselství, jež v ní je mezi řádky zakódováno. I když jsme svým způsobem divní a od ostatních se odlišujeme, máme něco, v čem vynikáme. Nejsilnější jsme tehdy, pokud máme kamarády. Jazyk knihy je jednoduchý a vše je přizpůsobeno dětskému čtenáři. Příběh je doplněn kouzelnými ilustracemi.

jes09
01.03.2023 5 z 5

Co je mi nejbližší v literatuře jsou díla která dokážou čtenáře vcítit do postavy s osobním problém (ať fyzickým či psychickým). V tomto díle od paní Soukupové se to povedlo na jedničku.

simca9342
19.02.2023 5 z 5

Poslední přečteno na téma autismus.
Autismus, tělesný handicap, duševní porucha a strach ze tmy. S tím se perou hrdinové příběhu čtivé autorky. Mila, Franta , Katka a Petr. Všichni maji své problémy a životy ,ale jednou se shodou okolností setkají a začnou se chápat navzájem. Příběh (a paní Soukupová samozřejmě také) ukazuje , že nezáleží na tom co máme, ale jak se chováme. Každý jsme nějaký a kdybychom byli všichni stejní, byla by to nuda ne ? Nádherně napsáno ️️

Limonadovyjoe
06.02.2023 4 z 5

Čtyři outsideři, postavičky, které najdeme v každé třídě, hrdinové kteří na sebe tak nějak zbyli, spojí síly a vydávají se na doposud největší dobrodružství.

Je známo, že autorka umí perfektně vystihnout dětské hrdiny a jejich uvažování, proto kniha pouze s dětskými hrdiny byla jen otázkou času.
Jen pořád nevím jestli je to kniha pro děti nebo o dětech pro rodiče.

Skvěle vykreslené charaktery, fantazijní svět dětí a jejich uvažování a napínavý děj. Délka knihy je tak akorát aby příběh zaujal a zároveň nezačal nudit.
Vlastně nemám co vytknout.

Lovehorses365
19.01.2023 5 z 5

Hezká kniha.

Bubo19
04.01.2023 5 z 5

Knihu jsem četla na doporučení neteře, a i když nejsem cílová skupina, bavila mě. Příběh je o čtyřech dětech, z nichž má každé nějaký problém, a tak úplně nezapadají do kolektivu. Takže když se navzájem poznají, vznikne ne úplně běžné přátelství a nakonec spolu zažijí i velké dobrodružství.

avynka
02.01.2023 5 z 5

Knížky Petry Soukupové mám ráda a Klub divných dětí byl pro mě "sázkou na jistotu". Audiokniha bezvadná, moc jsem si ji užila, ale co mě teda totálně posadilo na zadek, bylo podání Patricie Pagáčové. Jako herečka není úplně mojí favoritkou, ale co by interpretka této knihy, to bylo teda něco !!!! Okamžitě se vyšplhala na špičku mého pomyslného žebříčku TOP interpretek, kterým doposud vévodila Jitka Ježková. Klub divných dětí je za mě nejlépe namluvenou knihou letošního roku !!!