Buď užitečný: 7 zásad pro život

Buď užitečný: 7 zásad pro život https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527744/bmid_bud-uzitecny-7-zasad-pro-zivot-657055ea3fe79.jpg 4 53 20

Arnold Schwarzenegger a jeho recept na smysluplný život Nejslavnější kulturista všech dob. Ikonická filmová hvězda. Lídr šesté největší ekonomiky světa. Tři na první pohled zcela odlišné osobnosti se snoubí v jednom skutečném člověku. Tohle je Arnold Schwarzenegger. A na vrchol se nedostal náhodou. Jeho úspěch je výsledkem jasné vize, tvrdé práce, přímé komunikace a odhodlání. Teď vám na svém příběhu ukáže, že smysl života může najít úplně každý. Jak říká sám Arnold – nikdo vás nepřijde zachránit, máte jen sami sebe. Dobrá zpráva je, že nic víc nepotřebujete.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Sport
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Be Useful: Seven Tools for Life , 2023


více info...

Přidat komentář

RadkaV
předevčírem 5 z 5

Mezi tituly zaměřenými na osobní rozvoj se Arnieho 7 zásad pro život zřetelně vyjímá nejen portrétem úspěšného kulturisty, herce a politika na obálce, ale také tím, s jakou naléhavostí se autor na čtenáře obrací. Jako by mu skutečně bylo líto každého promarněného talentu, který někde dřímá, a jako kdyby mu největší radost způsobilo, pokud jeho pravidla co nejvíce lidí beze zbytku využije a zúročí ve svůj vlastní prospěch. A to je na tom asi to nejsympatičtější.

Daytripper
21.04.2024 5 z 5

"Pokud si stále nejste jistí, co můžete nabídnout, pak prostě buďte přítomní a soustřeďte se na maličkosti. Malé věci mají vždy tendenci se stát velkými a jsem si jistý, že jednoho dne vás něco malého dovede k něčemu velkému..."
Můj velký oblíbenec, doporučuju v kombinaci se starším životopisem Total Recall a podařenou sérií na Netflixu.


Jara.v
19.04.2024 5 z 5

Nejdřív jsem ke knize přistupovala trochu skepticky, ale hned u první kapitoly mi doslova spadla brada. Jedna z nejlepších motivačních knih. Schwarzenegger je velice přátelský a činorodý a rozhodně mu nestoupla sláva do hlavy. Cení si každého, kdo mu pomohl na vrchol. Neváhá ze své pozice nezištně pomáhat ostatním. Místo, kde je dnes, si zasloužil a tvrdě na tom pracoval.

Klamm
05.04.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knih v kategorii osobního rozvoje, kterou jsem četl!
A to i přesto, že volím cestu menšího odporu a Arnoldův přístup je na mě až Terminátorovsky rázný, tvrdý a přesný.
Z textu je cítit kamarádský, příjemný tón vyprávění a životem nabytá moudrost, vykrystalizovaná až do buddhisticky empatického vnímání světa.
Pokud ,,Švarcík" nekecá a je takový jak píše i v soukromém životě, tak smekám!
No a pokud kecá, tak je to jeho problém.

90%

MaxQ
28.03.2024 5 z 5

Přiznám se, že moc motivačních knížek jsem nečetl. Nejspíš proto, že jména autorů jsem neznal. Chtělo by se poznamenat, že tím pádem asi moc úspěšní nebyli. Ale Arnolda zná přece každý a tuhle knihu jsem si vychutnal. Své postupy motivace dokládá příběhy ze svého života, takže uvěřit, že to funguje, je o to lehčí.

CITÁTY:
Jako herec, předtím, než jsem dostal první roli, jsem viděl své jméno nad názvem filmu na plakátech v kinech, jako jsem tehdy vídával Clinta Eastwooda, Johna Wayna, Seana Conneryho a Charlese Bronsona s jejich jmény nad názvy jejich filmů, které jsem miloval. Od úplných začátků se mě snažili producenti a ředitelé castingů přesvědčit, abych si zkrátil jméno na Arnold Silný, nebo něco podobného, protože Schwarzenegger je jako jazykolam. Je to moc dlouhé, říkali. Co netušili, že já jsem viděl naprosto jasně, že Schwarzenegger vypadá kurva dobře VELKÝMI písmeny nad názvem filmu.

Neexistuje plán B. Plán B je uspět v plánu A.

Buďte hrdí na to, kdo jste! Na svůj příběh! Dokonce i když se vám nelíbí. I když je špatný a stydíte se za něj. Pokud utečete a schováte se před svou minulostí, pokud popřete svůj příběh a pokusíte se prodat jiný, i když to myslíte dobře, budete si připadat jako podvodník. Nebo ještě hůř, jako politik.

Mám pravidlo: žádné stěžování si na situaci, pokud nejste sami připraveni ji zlepšit. Pokud vidíte problém a nepřijdete s možným řešením, nechci od vás slyšet stížnosti, jak je to na nic. Očividně to není tak špatné, když neděláte nic, abyste to vyřešili.

Moje odpověď je jednoduchá: Poučte se ze svých chyb a pak řekněte: „Já se vrátím."

Vypněte televizi. Vyhoďte počítače z okna. Výmluvy si nechte pro někoho, koho to zajímá. A dejte se do práce.

Pitbullka
21.03.2024 5 z 5

Kniha, která je jednak motivační, jednak životopisná. Čtení jsem si užila, autor ke čtenáři promlouvá důvěrně a z něj cítit velká pokora.

Jane2016
10.03.2024 4 z 5

Arnold Schwarzenegger, kulturista, herec, a také spisovatel! Nebudu Vám lhát, před přečtením knihy jsem o Arnoldu Schwarzeneggerovi znala pouze pár základních informací, tudíž jsem moc netušila, co od knihy očekávat. Každopádně „Buď užitečný, 7 zásad pro život“ mi vyskakovalo na sociálních sítích tak často a v takových frekvencích, že jsem si řekla, že něco na té knize musí být.

A je tomu tak! Kniha je opravdu velmi nakopávací. Pokud momentálně v životě stojíte před velkou výzvou nebo se snažíte něčeho dosáhnout, myslím, že Arnoldova slova Vás zvednou ze židle a donutí Vás vzít osud do vlastních rukou! Já sama momentálně pár výzvám čelím a kniha mi opravdu dodala spoustu sebevědomí a odhodlání. A co si z knihy vlastně odnáším? Že člověk musí mít cíl, dřít dvakrát víc než ostatní, nebát se nových výzev, a hlavně nevzdávat se.

Za mě skvělé čtení, které doporučuji úplně každému, nemusíte být sportovec, ani začínající herec, kniha je pro všechny, kteří se věnují osobnímu rozvoji.

kristyna.havlov
05.03.2024 3 z 5

Kniha me zaujala svým obalem a to, ze ma kladne hodnoceni. Dala jsem ji sanci. Nejvic me vtahla do deje uplne na zacatku a az ke konci. Prostredek knihy hodnotim spis takovou autobuografii Arnolda. Ale jo, pro nekoho, kdo ho ma rad, knihu urcite doporucuji.

Mojepočteníčko
04.03.2024 5 z 5

Můj kamarád mi nedávno vyprávěl o dokumentu, který viděl. Týkal se Arnolda Schwarzeneggera, samozřejmě :) Já dávám přednost knihám, takže místo v knihovně obsadil jeho životopis - Total Recall. No a dnes vám povím něco málo o knize Buď užitečný :)

,,Tak především, odpočinek je pro děti a relaxace je...pro důchodce."

Věta, která mi z těch všech, mnou vyznačených pasáží, utkvěla v hlavě asi nejvíc. Mohla jsem si ji přivlastnit. Napasovat ji na svůj vlastní život. A to bylo fajn :)

Nečekejte, že vás text začne poučovat první stránkou počínaje a poslední konče. Že vám dá návody nebo ve vteřině obrátí váš život o 180 stupňů pouhým lusknutím prstu.

Spíš vám naznačí směr, kterým byste se mohli vydat. Ukáže cestu. Vybídne vás. Zaktivuje.

Všechno vychází z úplně jednoduchého principu - mít cíl, vzdělávat se, vnímat, podílet se, pomáhat a především - tvrdě pracovat.

Citáty z knih, příběhy dalších, významných lidí i autorovy vlastní.

Lidsky a srozumitelně podané. S nadhledem a humorem sobě vlastním :)

Doporučuji!

eva3992
03.03.2024 5 z 5

Arnold Schwarzenegger – muž mnoha tváří – nejslavnější kulturista všech dob, ikonická filmová hvězda, lídr šesté největší ekonomiky světa. V této knize se nám přestaví jako skutečný člověk. Člověk, jehož cesta za úspěchem nebyla vždy snadná, ale i díky neúspěchu se poučil a díky tvrdé práci a jasné vizi se dostal tam, kam chtěl. Přináší nám své zkušenosti, které mohou pomoci i nám.

Motivační knihy nečtu často, řekla bych, že tak jednou za dva roky, ale u této jsem se nechala nalákat známou hvězdou a pochybovačně jsem se pustila do čtení. Hned po pár stránkách jsem však změnila názor, do knihy jsem se absolutně ponořila a nedala ji z ruky, dokud jsem ji nepřečetla.

Nečekejte Arnoldův životopis, ale návod na život, který si sám ověřil na tom svém. Na svém životě a konkrétních zkušenostech v knize ukazuje své rady v praxi. Díky tomu to pochopí opravdu každý. Nejsou to jen prázdná slova, ale opravdu vyzkoušená pravidla, která snadno zařadíte i do svého života. Chce to mít jen vizi a na té tvrdě pracovat.

Spousta tipů mi přišla skvělá, některé z nich již automaticky a nevědomky praktikuji ve svém životě, něco z jeho rad určitě ještě zařadím. Někdy mi úplně mluvil z duše a já se rovnou v některých situacích utvrdila, že jdu po správné cestě.

Mám jen jednu připomínku – proč je velikost písma a řádkování v knize tak velké, jak kdyby to měl číst prvňáček? To bylo opravdu jediné, co mi na knize vadilo, ale to rozhodně neubírá na dobrém obsahu.

Ač nejsem posluchač audioknih, tak právě u této knihy mě audio velice láká. Jelikož ji namluvil dlouholetý dabér Arnolda Schwarzeneggera Pavel Soukup, při poslechu si tak musíte připadat, jako kdyby k vám promlouval přímo Arnie.

Nechte Arnolda, aby se stal vaším koučem a ukázal vám, jak dosáhnout svých cílů.

Knihomol_ka
26.02.2024 4 z 5

Arnold Schwarzenegger napsal motivující a naučnou literaturu, kterou on sám se řídí. Já ho znám především jako kulturistika a herce, proto jsem byla velmi překvapená, že vyšla jeho kniha. Kniha je napsána jednoduše a je čtivá. Má jen 264 stránek a čte se opravdu sama. Já si letos dala za cíl zkoušet nové knihy a zároveň pracovat sama na sobě. A tyhle motivační knihy mě dost baví. I tady jsem se v určitých věcech našla a rozhodně se mi líbila a motivovala mě. Je napsána úplně jinak a to se mi právě na ní líbí.

jaroiva
23.02.2024 2 z 5

Z počátku jsem to ještě brala. Ano, každý jsme jiný, máme jiné prirority, AS to má nastaveno takhle, já to mám nastaveno jinak. OK.
Ale postupně s dalším a dalším textem pro mě byly i jeho názory stále méně uvěřitelné a víc mi to připadalo jako póza než jeho skutečný názor.
Když to vezmu doslova, na začátku nabádá, že se na sebe máme dívat do zrcadla, sledovat jací jsme atd... na konci pak "rozbijte zrcadla", nedívejte se na sebe, ale vše pro ostatní... Tak trošku od extrému k extrému.
Nesledovala jsem ho jako herce ani sportovce, a jak vidím, nebudu ho sledovat ani jako lidového myslitele vysoké školy života.
Ačkoli myšlenka, že nemusí všichni jít zrovna na vysokou školu, byla zrovna jednou z těch mála, se kterými bych v knize souhlasila.

vimzenicnevim
23.02.2024 1 z 5

Za mě slabší průměr. Pokud aspoň trochu studujete osobní rozvoj, tak je to víceméně opakování. Samotný Arnold v životě: 1 třetina ANO, 2 třetiny NE. ANO za vůli, ctižádost, vytrvalost, odhodlání, atd. NE za egoismus, bezohlednost, nezvladatelný sexuální pud, atd. Měl vlivné známé na nejvyšších místech a z těch velmi mnoho těžil, zejména v kulturistice. Za všechny jeho kontroverzní věci hovoří soutěž Ms. Olympia 1980 v Austrálii, která je označována jako černý den kulturistiky (Arnold zde vyhrál, ač měl být objektivně na 3-4 místě). Poháry mrštěné o stěnu, zpřetrhaná přátelství, bučení a pískot diváků, atd. V žádném případě nechci na Arnolda házet špínu, ale ta jeho hvězdná ikona má až příliš mnoho vad na kráse.

LadaLil
20.02.2024 5 z 5

Další skvělá kniha ASch. Již třetí, kterou jsem od něj přečetla. Baví mě jeho energie, jeho vůle a schopnost to přenést na posluchače. Je pravda, že mnoho věcí se opakuje, vlastně je to velmi podobné, ale přesto to stojí za to slyšet. A samozřejmě praktikovat. Doporučuji všem lidem, kteří občas neví, co se sebou.

cleopatra11
15.02.2024 3 z 5

Zajímavá kniha, plno informací.

Samuro
11.02.2024 4 z 5

Od knížky jsem neměl nijak zvlášť velká očekávání, protože Arnold Schwarzenegger, to jsou pro mě hlavně akční filmy z osmdesátých a devadesátých let. Že před mnoha lety zastával funkci guvernéra Kalifornie, jsem sice zaznamenal, ale jeho aktivity nijak nesleduji. Možná právě proto mě knížka příjemně překvapila, protože Schwarzenegger se dávno posunul dál.

Je napsaná čtivě, jednoduše, srozumitelně, prakticky vždy míří na komoru. Arnold na svém příběhu, který šel po ose kulturistika – akční filmová hvězda – komedie – politika popisuje své postupy a omyly. Je třeba mít velké cíle, vytrvalost, nebát se selhání, přistupovat k životu pozitivně, pomáhat druhým zní vám povědomě? Pokud už máte pár motivačních knížek za sebou, tohle všechno už dávno víte, přesto je Arnoldova knížka trochu jiná než ostatní.

Nečekejte grafy, sepisování nějakých slov do sloupečků či přemítání se zavřenýma očima. Těšit se naopak můžete na slušnou dávku motivace, nadčasové postřehy a zákulisní zajímavosti z éry filmové i politické.

Coucouha
10.02.2024 5 z 5

Měla jsem čtenářské období, kdy jsem četla hlavně "motivační literaturu" s různými tipy na to, jak být lepší. Tyto knihy jsem hltala ve velkém, ale v každé bylo jen pár průlomových myšlenek. Zbytek byl balast. Z každé se dal udělat v podstatě výcuc na jednu stranu.
Tahle Arnoldova kniha je ale jiná. Zpočátku jsem si chtěla zvýraznit dobré myšlenky...došlo mi ale, že bych si zvýrazňovala celou knihu. Takže pokud chcete opravdu něco motivačního, co vás nakopne a otevře vám oči, tak tahle kniha stačí. Přečteno na jeden zátah a myslím, že z ní budu dlouho čerpat. Dokonce mám chuťi si ji hned přečíst znova :D nebo se ji naučit zpaměti. Z mého pohledu je to fakt TOP kniha (i když se tedy nejedná o žádný literární zázrak).

Lessana
20.11.2023 4 z 5

Total Recall som nečítala. Zatiaľ. Ale myslím, že po tejto knihe veľmi rada skúsim aj tú Arnoldovu prvú. "Švarci" mi bol vždy sympatický, nevnímala som ho len ako horu svalov. Čítanie o jeho skúsenostiach a následných radách druhým ma utvrdilo v tom, že to má v hlave v poriadku, že mu to nielen myslí, ale (čo je ešte dôležitejšie) aj cíti. Veľmi prívetivou (rozumej nenásilnou) formou píše a zároveň inšpiruje, ako ísť za svojím cieľom. Nech je akýkoľvek. Pretože každý cieľ sa napokon pretaví v pomoc druhým - keďže len na nej záleží a len tá naplní človeka najviac. Nie peniaze, nie sláva, nie úspech, nie obzeranie sa v zrkadle a zabúdanie na druhých. Dávať, pomáhať, robiť svet lepším. Krásne posolstvo od múdreho muža, ktorý nestratil pokoru a vďačnosť za všetko, čo mu pomohlo vypracovať sa.

martin3683
16.11.2023 3 z 5

Vždy mne Arnieho příběh fascinoval. Nejdříve udivuje svou stavbou těla jako kulturista, pak jako herec a akční hrdina, pak jako politik a guvernér Kalifornie a nakonec na starý kolena jako motivátor.
Tahle kniha je ten nejklasičtější osobní rozvoj a to jak v dobrém, tak i v tom zlém. Začnu tím zlým (nebo spíše lépe říci obyčejným a běžným). Nenapsat to Arnold, tak podobných knih najdete na pultech knihkupectvích celé regály. Motivace, vize, tvrdá práce, nevzdávat se - to vše je pravda, ale už to bylo napsáno mnohokráte a autor této knihy vám neřekne vůbec nic nového. Otázka ale je, zda je to třeba, ono nic moc nového vymýšlet nejde, vždy je to o tom si to odmakat.
To dobré na tom je, že autor tyhle zásady a praktiky osobního rozvoje žil a stále žije. Není diskuze o tom, že by to byly jen nastudovaný kecy, ale že vše co tam káže taky sám praktikoval a výsledky jsou všem známé. Takže mu věříte každé slovo a pro někoho to může znamenat mnohem více, než když naprosto stejné rady čtete od nějakého random autora/kouče. Co je skvělé, že to celé doplňuje o své zážitky a konkrétní situace a nechá vás nahlédnout trochu do svého života. Ale zas, i tam nic nového není, vše už popsal ve svém životopise Total Recall či v dokumentu na Netflixu.
Pro fanoušky Arnieho povinnost, pro vás, co máte nějakou krizovku a chcete trošku nakopnout, taky super, pro ostatní asi zbytečná kniha.

JP
13.11.2023 4 z 5

Na stará kolena se Arnold čím dál více vrací, sepisuje paměti, skládá si ten příběh dohromady. Věřím, že kdo už si dal třeba jeho autobiografii 'Total Recall' a k tomu letošní třídílnou sérii od Netflixu, bude ve velmi známých vodách, možná, že stejně tak za to může i množství rozhovorů, podcastů, co už jsem si pustil, ale jako bych to už vše slyšel. Arnoldova zpráva je správná, do jisté míry stoická (vím, že čte Ryana Holidaye) a především má působit jako motivační, dalo by se říct, že Arnie kráčí s dobou u další, nové role - influencer. Mnoho z příkladů pak Arnold podporuje vlastním příběhem a všechno to má v té jednoduchosti kouzlo, o to víc v originále. No plan B. Plán B neexistuje. Plán B je zajistit, že plán A bude fungovat. Work works. Pracuj, pracuj tvrdě. Reps. Životní analogie z posilování. Je fajn to poslouchat načteno přímo samotným Arnoldem. Sell. Důležitost umět věci prodat je něco, co jsem Arnolda viděl už několikrát zmiňovat, k čemu vám je, že jste nejlepší v tom, nebo onom, když to neprodáte? Rozebírá, jak záměrně dával na plakáty svých filmů vždy svoje jméno (které mu mimochodem vnucovali, že si má změnit, stejně tak velice často uvádí případy, kdy mu lidé říkali, že něco nějak nejde, nesmí tak být, nebo nemůže, ale on si stejně našel cestičku). Právo si stěžovat získáte až tím, že vůbec něco s problémem začnete dělat. Cituje tu i spousty lidí. Arnold se pasuje do role týmového hráče, kterému mnozí na jeho cestě pomohli, a že jinak to ani nejde, je nesmysl, mimo profesionální klání, vzájemně zápolit, tvrdí (nevím, jestli by proti tomuhle jeho odpůrci neměli hodně námitek). Failure. Nebát se selhat, přijmout úzkost, jako důležitou část růstu a přiležitost k tomu se poučit. Nejsnazší cesta, jak někomu uzavřít mysl, je neumožnit mu snít. Arnold začíná hodně u vizí, formování cílů, nemusí být veliké, ale je důležité v nich pokračovat, jakoby je nabalovat, zkoušet pořád něco, co vás děsí, ale zkusit to a jít dál, jinak by se nestal nejslavnějším kulturistou, akční hvězdou, guvernérem, teď mluví o tom, jak dále pokračuje a snaží se poprvé natáčet v TV, párkrát pronesl motivační věty a boom, najednou je nečekaně zván, aby šel dělat přednášky, podcasty, motivační proslovy, "za které jsou lidé mu ochotni platit jako prezidentům". Je to o neustálém pokračování, teď jakoby se jeho role přenesla, logicky, málokdo má životní příběh, jako on, i do role mentorské, reflektivní. A zároveň je to i hodně pořád jen obyčejný selský rozum. Arnold pořád opakuje, že kdyby nebyl dostatečně motivovaný, posedlý jít, dokázat všem, že se pletou, nic z toho by se nestalo, často i reflektuje o tom, jak by jeho život vypadal, kdyby nic z toho neudělal a kráčel v rodinných šlépějích, žil v Rakousku, a posiloval jen jako koníček. Řekl bych, že tady míra nadšení asi hodně závisí na tom, kolik už toho máte nastudováno a v jak pro-motivační náladě vás to zrovna chytí.

Kniha Buď užitečný: 7 zásad pro život je v

Právě čtených10x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce66x
Chystám se číst59x
Chci si koupit32x
dalších seznamech1x