mirek7450 mirek7450 komentáře u knih

☰ menu

Vzplanutí Vzplanutí Jiří Březina

S Tomášek Volfem jsem kdysi jednu knihu četl (slyšel). Tuto knihu jsem si pustil na ČRo a byla fajn. Tomáš je i přes malé zkušenosti neúnavný policista a autor J. Březina ho vodí zajímavým případem.

24.04.2024


Kniha robinzonů Kniha robinzonů František Běhounek

Vyprávění o Robinsonech jako v mládí bylo oddechovkou. Trochu neuspořádané, ale věcné i zajímavě informující příběhy.

02.04.2024 3 z 5


Kniha měst Kniha měst Pavel Zajíček

To nejsou básničky, to je poezie... chvílemi jsem četl nahlas, to byla síla!... chvílemi jsem slyšel doprovod DG307...
Před téměř 60 lety jsem četl Kafku, byl jsem zmaten, ocitl jsem se v neskutečném světě, četl jsem dál a on to byl skutečný svět. PZ mne vrátil do těch pocitů. Zmatení, neskutečné Město... a ono bylo skutečné.

26.03.2024 5 z 5


Naivní detektivka z knihovny Naivní detektivka z knihovny Jana Chroustová

Jo, je to sranda o nás důchodcích. Dobrá oddychovka i s chycením vraha.

18.03.2024 4 z 5


Bretaňská idyla Bretaňská idyla Jean-Luc Bannalec (p)

Již desátý příběh inspektora Dupina a opět procházka po úžasné Bretani. Přímo na ostrově Belle-Île jsem nebyl, ale přímo naproti na konci poloostrova Quiberon ano a tak jsem si mohl představit zátoky, pláže a vřesoviště tohoto místa. Těším se na 11. díl...

13.03.2024 5 z 5


Nevíš dne, nevíš hodiny Nevíš dne, nevíš hodiny Dominik Dán

Audio ČRo2. Další případ detektiva Krauze, tentokráte s záhadou na hřbitově, nezodpovědnou oslavou mádeže a nešťastným vrahem.

10.03.2024 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Silný příběh života, utrpení, ale i naděje. Hrůzy války, které odsoudí celou rodinu k zániku, Hanu k věčné osamělosti, ale Mira a Otík... to je ta naděje, vzešlá z utrpení.

06.03.2024 5 z 5


Bretaňský odkaz Bretaňský odkaz Jean-Luc Bannalec (p)

Další "Dupin" opět skvělý a navíc opět v místech, která jsem navštívil. Šel jsem i kolem Amiralu. Ano, tato komisařova oblíbená restaurace skutečně existuje, téměř proti vchodu do starého města (Ville close), stejně jako většina míst, která podrobně pan spisovatel popisuje. Ještě vypůjčím 10. díl a čekám na 11., který má letos vyjít.

29.02.2024 5 z 5


Nebe nezná vyvolených Nebe nezná vyvolených Erich Maria Remarque (p)

Na ČRo2 byla četba na pokačování této knihy. Z knihovny jsem vytáhl brožované prvé vydání, po více než 50 letech, rozevřel stránky a sledoval text. V četbě bylo mnohé vynecháno, stopnul jsem a slova, věty, odstavce a mnohdy i celé stránky jsem dočítal.
Již v prvé polovině jsem zjistil, jak velký rozdíl je číst tento příběh života, lásky a smrti ve 20 a nyní (75). Tenkrát jsem byl plný nadějí, očekávání i naivity, dnes po krásně i smolně prožitých letech chápu příběh Lillian a Clerfayta mnohen hlouběji. V mládí byla smrt něco obávaného, ale vzdáleného, o čem nebylo nutné uvažovat, vévodila láska. Dnes, když je konec v dohlednu a láska odešla, již smrt není obávaná, ale přirozená.

26.02.2024 5 z 5


Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

Dvě, od začátku nepříjemné ženy, v napínavém příběhu. Závěr optimistický. Hanna nakonec oběť, ale hlavní postava - vypravěčka, mne o dobrotě nepřesvědčila...

21.02.2024 4 z 5


Hřích náš každodenní Hřích náš každodenní Dominik Dán

D. Dán po svých zkušenostech umí psát napínavé a čtivé detektivky. Tento vypráví i o lhostejnosti společnosti a šíleném utrpení chlapce. Smutné...

18.02.2024 4 z 5


Zpověď farářky Zpověď farářky Martina Viktorie Kopecká

Jak jsem již psal, Martinu jsme poznal po roce 2005 a pocházíme ze stejného místa. Oproti Deníku je tato kniha (formou rozhovoru) mnohem hlubším zamyšlením a sdělením myšlenek. Knihu jsem četl, oproti jiným, delší čas a přesto si myslím, že ne zdaleka vše jsem vstřebal. Myslím, že se k ní budu občas vracet, přečtu si jen větu, odstavec, kapitolu a budu o napsaném přemýšlet. Díky...

15.02.2024 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Úžasný příběh vzácného muže, kterému jsem ve svém věku moc rozuměl...

29.01.2024 5 z 5


Bretaňské tajemství Bretaňské tajemství Jean-Luc Bannalec (p)

Další případ komisaře Dupina se odehrává v centrálním území Bretaně, Bróceliandském lese. Tam jsem se při krátkých návštěvách Bretaně nedostal a popis byl pro mne objevný. Že Bretaňci jsou "Kelti" vím, ale o tak úzkém spojení s králem Artušem a grálem jsem nevěděl. Vlastní případ krvavý a opět rychle vyřešený (i s ohrožením inspektorů R+K).

24.01.2024 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Hodně drsné psyché. Po prvních kapitolách jsem neměl chuť číst dál, ale vydržel jsem. Úžasně popsané zlo, které bohužel není ještě odvráceno. V současném světě stéle hrozí...

19.01.2024 4 z 5


Bretaňské světlo Bretaňské světlo Jean-Luc Bannalec (p)

Po delší době opět s komisařem Dupinem v Bretani a přímo na místech, která jsem navštívil. Trégastel a gotická kaple sv. Anny, pláž v Ploumalac´h a hlavně úžasné pobřeží růžové žuly. Osobně se tam již nedostanu, ale rád se poznanými místy s panem komisařem procházím.

13.01.2024 5 z 5


Přehrada Přehrada Paulina Świst

Čtivé, napínavé, nenudné. No a sex - hodně tvrdě popisován.

11.01.2024 5 z 5


Ještě že nejsem kat Ještě že nejsem kat Vlastimil Vondruška

Tak tento "Vondruška" byl lepší, než ty poslední. Pro změn vyšetřoval kat Petr a ne známí vyšetřovatelé.

04.01.2024 4 z 5


Príhody Arthura Gordona Pyma Príhody Arthura Gordona Pyma Edgar Allan Poe

Po operaci oka jsem nečetl, ale poslechl na pokračování v ČR. I po téměř 200 letech zajímavé, poutavé.

02.01.2024 4 z 5


Sedmiramenný svícen / Legenda Emöke Sedmiramenný svícen / Legenda Emöke Josef Škvorecký

Škvoreckého mám rád již od šedesátých let. Když jsem viděl v knihovně tuto knihu, půjčil jsem si a samozžejmě nezklamala (i když mnohé z ní znám).
Zkrátka "Pan spisovatel"

02.01.2024 5 z 5