Bretaňské tajemství

Bretaňské tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425643/bmid_bretanske-tajemstvi-tbX-425643.jpg 4 124 38

Případy komisaře Dupina série

< 7. díl >

Sedmý případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa Bróceliandský les se svými malebnými jezery a zámky je považován za poslední říši víl. Váže se k němu velké množství legend. Která lokalita by se tedy lépe hodila pro dlouho plánovaný a neustále odkládaný podnikový výlet komisaře Dupina a jeho týmu? Ale vražda badatele zabývajícího se postavou krále Artuše udělá komisaři čáru přes rozpočet. Proti své vůli je Dupin jmenován mimořádným vyšetřovatelem extrémně brutálního zločinu, po němž rychle následují další.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Bretonische Geheimnisse , 2018


více info...

Přidat komentář

Emik87
19.02.2024 3 z 5

Uf...tenhle případ s badateli uprostřed legendárního lesa dal zabrat komisaři i mně. Jsem raději na mořském pobřeží než tady. A případ mi přišel takový průměrný. Čte se ovšem pořád dobře.

mirek7450
24.01.2024 5 z 5

Další případ komisaře Dupina se odehrává v centrálním území Bretaně, Bróceliandském lese. Tam jsem se při krátkých návštěvách Bretaně nedostal a popis byl pro mne objevný. Že Bretaňci jsou "Kelti" vím, ale o tak úzkém spojení s králem Artušem a grálem jsem nevěděl. Vlastní případ krvavý a opět rychle vyřešený (i s ohrožením inspektorů R+K).


mistrikova
27.12.2023 4 z 5

Komisař Dupin se k dalšímu případu dostal jako slepý k houslím, a tentokrát vyšetřuje několik vražd historiků zabývající se artušovskými legendami. Zápletka je takový průměr, několikrát mi přijde, že Dupin tápe a rozuzlení případu není zcela logické. Nicméně jako oddychovku hodnotím dobře.

Hani77
14.10.2023 4 z 5

Moje první setkání s komisařem Dupinem. Myslela jsem si, že jako milovník Francie budu nadšená, ale žádné wow se nekonalo. Nedokázala jsem číst na jeden zátah, místy se mi to zdálo zdlouhavé a nelogické, některé věci se neobjasnily (zával?), přesto dávám 4*za tu detektivní zápletku. Ale na moji milovanou Agathu to nemá :-).

85098211
21.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Sedmý případ komisaře Dupina je neobvyklý a záhadný. Vše začíná společným výletem do legendárního lesa Brocéliande. Riwal, který toho vždycky ví celou řadu o historii, geografii a tradicích Bretaně, se přesto na tento výlet dobře připraví, protože oblast lesa je velmi úzce spjatá s legendami o králi Artušovi a jeho rytířích. Ve stejnou dobu se na hradě Comper schází skupina více (či méně) slavných vědců, aby diskutovala o nejnovějších výsledcích výzkumu právě na toto téma. Ale velmi brzy je jeden z těchto badatelů zavražděn a Dupin proti své vůli jmenován zvláštním vyšetřovatelem brutálního případu, který si brzy vyžádá další oběti. No a právě Dupin spolu se svými kolegy musí zjistit, co ostatní ze skupiny vědců vědí (nejen) o vykopávkách v této oblasti. Řešení případu je tentokrát opravdu obtížné, protože badatelé něco skrývají. Kromě toho také Riwal a Kadeg beze stopy zmizí. Komisař Dupin musí tedy najít své kolegy a zároveň vyřešit několik násilných činů...
Knihu jsem opět poslouchala jako audio v jazyce originálu a právě za výbornou interpretaci jednu hvězdičku přidávám ;-). Asi nejvíc se mi líbily zajímavosti ohledně artušovské legendy, která se celým případem táhne jako červená nit. Ve finále tedy hodnotím plným počtem a na další setkání s komisařem Dupinem a jeho sympatickými kolegy se budu zase brzy těšit ;-).

Evina74
14.06.2023 5 z 5

Komisař Dupin a má oblíbená Bretaň! I tento díl vzbuzuje touhu rozjet se do kraje druidů, poznat svérázné obyvatelstvo a ochutnat místní dobroty. Už se chystám! A Broceliandský hvozd rozhodně nebude v seznumu míst, které navštívím, chybět!

GYROTOURBILLON
13.04.2023 5 z 5

Moje první seznámení s autorem a jsem nadšen. Barvité vyprávění, trochu toho tajemna, zajímavé jezero, a nádherný kraj z knihy doslova číší. Rozhodl jsem se samozřejmě číst autorovi další počiny, věřím, že nezklame.
Knihu doporučuji, po drastických krvácích, které ale i mě příjdou k chuti. Takový příjemný barvitý relax, ale abych se při dalších knihách nemílil ??!!

princesse
11.04.2023 3 z 5

Naprostý souhlas s yellow.
Za mě nejslabší díl ze sedmi přečtených - zatím. Opravdu jsem se špatně orientovala ve jménech podezřelých a bylo to opravdu chaotické a nepřiměřeně rychlé. Nemyslím si, že by to ve skutečnosti bylo vůbec možné s tolika podezřelými a rovněž si nemyslím, že by bylo možné zapojit do vyšetřování z fleku takové množství lidí. I když byl komisař pověřen z nejvyšších míst a případ měl jasnou prioritu. Nevím ... tentokrát jsem trochu zklamaná a nevyvažoval to nějak ani popis míst a tentokrát jsem si ani nevyhledávala fotky. Dám si pauzu a s dalším dílem chvíli počkám.

rumova_kulicka
03.04.2023 4 z 5

Z tohoto dílu jsme mírně rozpoložená. Chvílemi jsem si říkala super, chvílemi jsem tlačila písmenka kupředu. Ve jménech hlavních podezřelých jsem měla poměrně velký guláš, ale to nevadí. Artušovské téma bylo opět velmi zajímavé.
Trochu mě dráždí to, že komisař Dupin případ vždycky vyřeší během maximálně dvou dnů. Kam se hrabe Harry Hole nebo Joona Lina, že.
A co mě dráždí už od začátku, a to jako velmi, je překlad německého 'wie gesagt' na 'jak řečeno'. Snad jak bylo řečeno. To fakt nikoho nedráždí na sítnici? No ale od příštího dílu bude jiný překladatel, tak snad mě tohoto problému zbaví.

Bedřich63
25.03.2023 5 z 5

Tentokrát má café opět navrch. Komisař Dupin řeší těžký případ a to během 2 dnů......takže počet petit café je i na jeho poměry vysoký.
Po seznámení čtenářů v předchozích dílech s ostrovy na pobřeží Bretaně, salinami na poloostrově Guérande, ústřicemi, druidy, historií Keltů, výzkumem a sledováním moře a delfínů a také růžových granitových skalních útvarů a místních skvělých pláží se v tomto díle dostaneme k dalším místním bretaňským pozoruhodnostem....
Temný a tajemný Bróceliandský les se svými malebnými jezery a zámky je považován za poslední říši víl, druidů, šílenců, strašidel a démonů. No a v tomto prostředí se má uskutečnit plánovaný a dlouho odkládaný výlet komisaře Dupina a jeho kolegů. To by ale hned po příjezdu nesměli narazit na komplikace a zaplést se do dramatických událostí kolem odhalování minulosti regionu a také několika navazujících vražd.
Takže opět zajímavé barvité líčení Bretaně, její historie, legend, lidí, zvyků, přírody a podnebí.
Těším se další díly, tato série je mi blízká. Něco z popisu přírody, zvyků, kuchyně, minulosti, obyčejů a na tomto základu postavený detektivní příběh. Tak to mě baví. Vyhlížím už další díl.

Eva193
16.01.2023 5 z 5

Opět krásný příběh komisaře Dupina, zase trošku jiný a tentokrát více detektivní a akční.

Dalgiona
05.07.2022 5 z 5

Tentokrát se příběhem prolínají báje o Artušovi, což udělalo celý příběh zajímavým. Líbilo, jako zatím všechny knihy co jsou od tohoto autora četla.

anonymní.Ilja
15.02.2022 4 z 5

Pro mne první případ komisaře Dupina. Dostal jsem se k němu přes Čtenářskou výzvu, kdy jsem hledal někoho, kdo hodně pije kávu. Protože je tento díl serie spolu s Bretaňským světlem nejlépe hodnoceným dílem podle Databáze, sáhnul jsem po něm. A nebyl jsem ani v nejmenším zklamaný.

Když jde komisař vyzpovídat jednoho vědce, jako službičku pro svého Pařížského kolegu, netuší, že ho najde mrtvého. A už vůbec ne, že to není poslední mrtvé tělo tohoto podivně zamotaného případu, který mu k jeho nelibosti z pověření ministra spadne do klína jako speciální vyšetřování.

Szilvia1
08.11.2021 5 z 5

Sedmý případ komisaře Dupina byl nejnapínavější z celé série.Jako vždy byl kraj popsaný velmi pěkně.Už se těším na další případ.

yellow
22.08.2021 3 z 5

Tohle byl prostě chaos. Autor se do krátkého časového úseku snažil nacpat až moc děje, zápletek, slepých uliček a všeho možného. Policie lítala z jednoho místa na druhé, vše bylo chaotické a uspěchané. Nevím, jestli by to při skutečném vyšetřování mohlo takhle fungovat, a zda by byla policie schopna vraha odhalit, navíc tak rychle. S tímto pocitem se potýkám celou sérii, a tento díl ve mě tento pocit zatím vyvolal nejsilněji.
Skupinka vědců mezi sebou měla prazvláštní vztahy. Opět mi to nepřišlo příliš realistické ale budiž. Vraha se mi podařilo odhalit, i když jsem několikrát zakolísala a přemýšlela, jestli to náhodou nebyl někdo jiný.
Jako oddechovka to není špatné, ale celkově jsem trochu zklamaná. A doopravdy mě začíná iritovat překlad, nepřekládané názvy pokrmů a neustálé café.

SBH
08.07.2021 4 z 5

(SPOILER) V tomto díle mi didaktický úvod o Artušovských legendách v souvislosti s Bretaní skoro lezl na nervy, než všechno zapadlo do sebe a autor naservíroval dokonalou porci záhady, napětí, vyšetřování, místopisných zajímavostí a (tentokrát tedy o něco méně) gurmánských lahůdek. Upřímně po hektickém osmačtyřicetihodinovém vyšetřování bych místo koupání v moři odpadla, ale Dupin je naštěstí literární hrdina a zvládá nezvládnutelné.
Jak je úroveň této detektivní řady stále stejná (což je samozřejmě dobře), tak už hledám mouchy tam, kde nejsou. Vadí mi krátké věty a mnohdy vynechaný přísudek. Naopak se mi opravdu líbila linie vyšetřování, při pátrání po ztracených inspektorech se mi tajil dech. A taky je zvláštní, že v krátkém období na malém území dojde k tolika vraždám najednou (míněno včetně předcházejících dílů). Asi bych se (kdyby to byla pravda) z Bretaně honem rychle stěhovala pryč.
Pachatele jsem odhadla, pak svůj názor revidovala, abych zjistila, že ten původní byl správně, protože měli holt všichni podezřelí stejný motiv a vrahem byl nejhorší psychopat. Jestli to takhle v akademickém prostředí vypadá doopravdy, tak potěš koště.
A ten závěr? Doufám, že žádný přesun do Paříže nenastane, na druhou stranu by to byla rozhodně radikální změna a zajímavé počtení.

jarin58
22.04.2021 5 z 5

Jako vždy skvělé.

Blaník8
16.04.2021 5 z 5

Zločin si opět našel komisaře Dupina, jak píše níže I., mystická příroda...tajemno...legendy...bystrý mozek komisaře opět rozklíčuje téměř všechna tajemství..:-):-)...

Kaja1
08.03.2021 5 z 5

Mé první setkání s komisařem Dupinem a rozhodně ne poslední. Vyšetřování opředené legendou o králi Artušovi na pozadí tajemné Bretaně stálo za přečtení.

brndovka
19.02.2021 5 z 5

Dupina mám moc ráda. Mám přečtené všechny díly a poslední rozečtený. Vždy se těším na novou knihu.