Bretaňské světlo

Bretaňské světlo https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395595/bmid_bretanske-svetlo-Cuq-395595.jpg 4 145 41

Případy komisaře Dupina série

< 6. díl >

Šestý případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa Uprostřed impozantních skal proslulého pobřežního masivu z růžového granitu stojí komisař Dupin před obtížným úkolem: má absolvovat letní dovolenou u moře, dva týdny sladkého nicnedělání, aby si pořádně odpočinul. Děsivá vyhlídka! Naštěstí pro něj, chtělo by se říct, zmizí přímo před jeho očima turistka. A brzy nato otřese malebným přímořským městečkem Trégastel zločin děsivých rozměrů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Bretonisches Leuchten , 2017


více info...

Přidat komentář

Emik87
19.02.2024 4 z 5

Lásku k dovolené mám s komisařem společnou, ale on si hned najde zábavu. Jen si nejsem jistá, jestli by se mu podařilo to tajit opravdu tak dlouho. Nicméně znovu úžasně popsané prostředí a případ vyřešený bravurně.

mirek7450
13.01.2024 5 z 5

Po delší době opět s komisařem Dupinem v Bretani a přímo na místech, která jsem navštívil. Trégastel a gotická kaple sv. Anny, pláž v Ploumalac´h a hlavně úžasné pobřeží růžové žuly. Osobně se tam již nedostanu, ale rád se poznanými místy s panem komisařem procházím.


mistrikova
27.12.2023 4 z 5

Na tomto případu mi přišlo vtipné, jak Dupin i jeho přítelkyně, během dovolené u moře na bretaňském pobřeží zdatně si navzájem zatajují, že si na chvíli odskočí pracovat, když ten druhý není v dohledu. Tentl díl byl slabší.

klarence
27.12.2023 3 z 5

Za mne trochu zdlouhavé , ale jinak odpočinková kniha s krásným nádechem popisu Bretaně a jejich pochoutek

janastok
31.08.2023 5 z 5

Skvělý cestovatelský, kulinářský a detektivní zážitek.

GYROTOURBILLON
26.04.2023 5 z 5

Moje čtvrté setkání s autorem a opět super. Knihu jsem proložil něčím pikantnějším a ejhle. !! Prostě mi v tuto chvíly sedí mořské pobřeží a jen lehčí detektivní žánr.
A jestli je některý díl slabší , mi nevadí. Věřím, že autorovu první knihu , přečtu jako poslední , desátou. Souhlasím se všemi 5*

rumova_kulicka
28.03.2023 5 z 5

Tento díl byl pro mě po minulém, trochu nezáživném dílu, příjemným osvěžení zajetého scénáře. Pravda, reálnost takového vyšetřování je asi hodně chabá, ale se všemi těmi tajnými zdroji a kličkami, to zábavné vskutku bylo. Popisy krajiny jsou opět úžasné a mě mrzí, že jsem na tuto sérii nenarazila ještě před tím, než jsme se do Bretaně vydali na dovolenou.
Taky jste hned po prvních stránkách koukali do mapy? :-)

princesse
21.03.2023 4 z 5

Opět jsem si četbu užila, opět krásné popisy krajiny a zajímavostí, opět jsem si hledala zmiňovaná místa na Googlu a kochala se krásnými scenériemi, ale ... Jako vážně by někdo trávil takto dovolenou? Trochu přehnané na mě. Chápu, že spousta lidí mají rádi akční dovolenou a ne "užívání" si pláže a slunce u moře, ale tohle mi přišlo trochu moc. Většina lidí se zabaví jinak, ale rozhodně ne intenzivní prací a určitě by si nevzali na triko ten průšvih, který z toho jasně plyne. Samozřejmě to dopadlo dobře a vše Dupin vyřešil bravurně levou zadní za "kolegu", ale ... Zkrátka jsem si zvykla na přemíru petit cafés a absenci spánku, ale tahle akční iniciativa mi přišla trochu moc. Každopádně to na věci nic nemění a ráda si přečtu další díl ... Celkově tedy doporučuji.

85098211
17.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Tuto řadu poslouchám jako audio v jazyce originálu hezky postupně a už jsem narazila i na nějaký ten slabší kousek :-). Tento případ se mi ale zase líbil hodně, protože byl opravdu zajímavý a dobře vymyšlený. Dupin má tentokrát dva týdny dovolené, na kterou vezme i svoji přítelkyni Claire. Pro oba je to ale poměrně složitá situace, protože nejsou zvyklí jenom celý den ležet na pláži a nic nedělat - v tomhle je naprosto chápu, protože jsem úplně stejná :-))). Proto když se začne pohřešovat jedna žena a krátce nato je objeveno mrtvé tělo, Dupin nezaváhá ani vteřinu a do vyšetřování se zapojí. Jak je brzy jasné, oba tyto případy nějakým způsobem souvisí s lomem...
Kniha opět oplývá popisy nádherné přírody, ale také Dupinovo vyšetřování spěje pomalu, ale jistě ke zdárnému konci ;-). Ostatně jeho pátrání je vždycky zábavné, všude má své tajné zdroje, které ho informují o oficiálních vyšetřováních. A tentokrát se do něj zapojí dokonce i hostinský a kadeřník. No a samozřejmě ani Claire se nedokáže od případu úplně distancovat, právě naopak! ;-) A je opravdu místy až humorné, jak Dupin a ona před sebou navzájem svou práci tají... Závěr knihy, kdy dojde k rozuzlení celého případu, je vynikající a zanechává tak trochu vtíravý pocit, že bez Dupina by si místní policie (snad) ani neškrtla? :-) Kniha si pět hvězdiček plným právem zaslouží a za sebe se budu na další setkání s Dupinem a Claire zase někdy těšit...

mosem
04.01.2023 5 z 5

Víte, co je jedním z kultovních nápojů Bretaně? Pokud ne, tak Vám to prozradí kromě jiných věcí tahle kniha. Kniha, která je v prvé řadě dobrou detektivkou, ale současně ji autor mixuje s prvky gastroprůvodce a doporučení cestovky na cestu do tohoto koutu světa. A to nikoliv polopatickou formou. Ostatně i ten kultovní nápoj a tajemství jeho složení a výroby odhalíte zřejmě až při dohledání na internetu. Šestá detektivka od tohoto autora, a stále dokáže upoutávat, což se mně nestává přiliš často u tohoto žánru.

Bedřich63
28.12.2022 5 z 5

Není to úplně klasická detektivka, trochu se to blíží cestopisu. Tento i předchozí díly se mi líbily a tak brzy sáhnu po pokračování a do Bretaně se vrátím, aspoň takto přeneseně.
Vyšetřování, jak je u autora zvykem, probíhá tak trochu na pozadí popisu úžasné krajiny, růžových granitových skalních útvarů a místních skvělých pláží. Autor opět detailně popisuje jednotlivé protagonisty příběhu, no a pasáže týkající se jídla prostě nemají chybu.
Komisař Dupin, tentokrát na první delší dovolené se svojí přítelkyní Claire, vyšetřuje potají a proto je to více komplikované. Nemůže spoléhat na své osvědčené inspektory. Přesto si najde spojence, kteří mu případ pomohou objasnit.

Eva193
25.10.2022 5 z 5

Další pěkný a klidný příběh s Dupinem, tentokrát tajně vyšetřuje během dovolené. Poznala jsem zase nový kousek Bretaně. Autor má opravdu neuvěřitelný talent zprostředkovat textem zážitek z krajiny, atmosféru místa. Detektivní příběh je fajn i když ne strhující, vede knihu a dává jí nějakou osu. Rozuzlení je zajímavé a dá se v průběhu čtení postupně odhadnout.

Arwen777
04.07.2022 3 z 5

Možná byla chyba zvolit dvě detektivky s klidnějším průběhem za sebou, asi bych si tuto knihu více vychutnala po strhujícím thrilleru. Ale vlastně jsem věděla, do čeho jdu, protože to není moje první kniha od tohoto spisovatele.
Popisy Bretaňského pobřeží s růžovým granitem, místních pláží, údolí a jiných místních krás byly sugestivní a lákavé. Stejně jako popisy tamní kuchyně. A protože komisař Dupin není nadšený vidinou poklidné dovolené, jako tonoucí se chytá podaného stébla a začíná rozplétat zločiny, které se tak nezvykle odehrály v přímořském letovisku. Vše ale nenápadně, aby si toho nevšimla jeho přítelkyně, která trvá na ničím nerušené dovolené. To vnáší do knihy i špetku humorných situací.
A tak sledujeme řešení případu zmizelé manželky, útoku na místní političku, ztracené sochy a dlouho to netrvá a přijdou na řadu i vraždy. Jak to spolu vše souvisí? To se dozvíte v šestém díle série o komisaři Dupinovi.

knihyKeMne
27.01.2022 4 z 5

Příjemná detektivka. Jiné díly neznám, ale vůbec nevadilo. Autor má zvláštní způsob psaní - jeho popisy prostředí mi přišly jazykově nezáživné, ale na druhou stranu navodily takovou atmosféru, že vše šlo vidět, slyšet, cítit, chutnat... Až jsem měla toho růžovýho granitu všude okolo po krk :-) No a samozřejmě mě taky zmátly sem tam nějaké nedokonalosti v překladu.

Evina74
14.10.2021 5 z 5

Tak tohle mě opravdu baví. Cestovat po Bretani, pít v kavárnách kávu s croissanty, v restauraci si dát skvělou večeři, užít si detektivní pátrání se sympatickým komisařem, zkrátka dozvědět se zábavnou formou o krásné části Francie. A ještě jedno při čtení čtenář dělá: googlí a googlí, protože chcete přesně vědět, kde se to komisař Dupin právě prochází :)

yellow
15.09.2021 5 z 5

Na 6. díl série jsem si musela dlouho počkat, takže jsem mezitím stihla přečíst další dva díly, které mě ale příliš nenadchly. A možná i díky tomu, se mi tento díl líbil. Tušení, co se odehrálo, jsem měla velmi brzy a nakonec se ukázalo jako správné. Byla jsem ráda, že tentokrát nebyl děj nahuštěn do dvou dnů.

niknikita
06.09.2021 5 z 5

Krásná a tajemná Bretaň má kouzlo, které mne pokaždé dostane. Můj oblíbený autor tentokrát okořenil svůj příběh o postavu Dupinovy partnerky Claire a to mne hodně bavilo.
Neprozradím podrobnosti .
Každopádně jde o další hodně povedenou záležitost a já jsem si tohle čtení užívala.

Szilvia1
30.08.2021 5 z 5

Šestý případ komisaře Dupina byl už o hodně napínavý,líbila se mi jak popisuje okolí krajiny,a jak uměl utajit vyšetřování,i když pak přišel na to,že i jeho přítelkyně pracuje potají.Líbila se mi,přečtu i další případy komisaře Dupina.

vincek1
29.04.2021 5 z 5

Po delší době jsem sáhl po knize svého oblíbeného autora. Opět parádně napsaný příběh i když pro mne se spoustou jmen. Časem jsem se zorientoval. Co se mi na Bannalecových knihách líbí je popis krajiny a života v této části našeho kontinentu. Člověka to láká k návštěvě a hlavně k ochutnání místní kuchyně. Asi se tam nikdy nepodívám, ale bylo by to krásné. Příběh byl také pojat poněkud jinak, než ostatní a myslím, že to nebylo na škodu.
Doporučuji a už mám připravenu další knihu. Návštěvu knihovny, vzhledem k věku, mám zdarma, ale za rezervaci jsem "vysolil" 10 Kč za titul. Jinak bych se ke knize asi těžko dostal, což zřejmě svědčí o oblíbenosti autora.

iveta3689
28.03.2021 4 z 5

V knize je víc omáčky než samotného příběhu. Není to ale obtěžující. Jsou to popisy míst, atmosféry, chování lidí a hlavně hodně dobrého jídla. Samotná detektivka je klasické vyšetřování, žádný prvoplánový krvák. Čte se velmi dobře, je to pohodová a odpočinková knížka.