Bretaňský odkaz

Bretaňský odkaz https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434911/bmid_bretansky-odkaz-sHa-434911.jpg 4 106 32

Případy komisaře Dupina série

< 8. díl >

Osmý případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa. KOMISAŘ DUPIN TENTOKRÁT VYŠETŘUJE PŘÍMO PŘED VLASTNÍM PRAHEM V „Modrém městě“ na břehu moře slaví Bretaňci začátek léta a vše by bylo báječně veselé nebýt mrtvoly nalezené přímo před Amiralem, Dupinovým oblíbeným restaurantem. Komisař se vrhne takříkajíc po hlavě do dramatického vyšetřování, jehož výsledek jím značně otřese. Protagonistou napínavého, bretaňskou atmosférou prodchnutého krimi románu je nádherné městečko Concarneau: jeho přístavy a pláže, galerie a restauranty, tradice a neobyčejné dějiny.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Bretonisches Vermächtnis , 2019


více info...

Přidat komentář

mirek7450
29.02.2024 5 z 5

Další "Dupin" opět skvělý a navíc opět v místech, která jsem navštívil. Šel jsem i kolem Amiralu. Ano, tato komisařova oblíbená restaurace skutečně existuje, téměř proti vchodu do starého města (Ville close), stejně jako většina míst, která podrobně pan spisovatel popisuje. Ještě vypůjčím 10. díl a čekám na 11., který má letos vyjít.

Emik87
19.02.2024 5 z 5

Případ před Amiralem značí pořádný průšvih, ale komisař si jako vždy poradí. Knížka není úplně top, ale čte se dobře.


85098211
29.12.2023 5 z 5

Mne tedy ani tento další případ s vrchním komisařem Dupinem, kterého přeložili z Paříže do Bretaně, nezklamal ;-). Tentokrát je hned na začátku přivolán k vraždě staršího muže - a to zrovna v době, kdy je Nolwen na dovolené a není ji možné sehnat. Případ se tentokrát odehrává přímo v nádherném městečku Concarneau, kde Dupin bydlí - tedy doslova před jeho vlastním prahem. Kromě toho se má brzy setkat s rodiči své vyvolené Claire, takže doba, kdy k činu dojde, je všechno, jen ne příhodná ;-). Po určité době dojde k dalším dvěma vraždám, které (pochopitelně) s tou první souvisí. Hodně dlouho ale nikdo nedokáže najít žádnou pořádnou stopu, dokonce sám Dupin by byl ztracený - přestože se mu po určité době podaří sehnat i nesehnatelnou Nolwen :-). Až téměř v závěru je odhaleno nejen pozadí jednotlivých vražd, ale také samotný pachatel...
Knihu jsem opět poslouchala jako audio v jazyce originálu a za mne to byl zase příjemný případ, který lehce plynul až do konce. No a propojení s Maigretem bylo originální a zajímavé. A také jsem samozřejmě zvědavá, jak se (nejen) vztah Dupina a Claire bude vyvíjet dál ;-).

Blaník8
30.06.2023

(SPOILER) Další případ vrchního komisaře Dupina, milovníka kofeinu a skvělého jídla,
případ přímo z Concarneau, jeho přístavu a pláže, navštívíme domy a firmy podezřelých, galerie a restauranty. Užijeme si letního počasí a moře a spolu s ním odhalíme pachatele zločinu, který má jako obvykle kořeny hluboko v minulosti. :-):-)
spoiler
,,Tak to je! ,,Špinavé peníze přinášejí jenom další špinavosti," prohodila Nolwenová a povzdechla si."

Bedřich63
22.06.2023 4 z 5

Souhlasím s některými čtenáři, kteří přede mnou psali, že tento díl není tak dobrý, jako některé předchozí.
Ale zase jsem tam našel spoustu toho, co se mi líbilo v předchozích dílech.
Tentokrát se děj odehrává přímo v bydlišti komisaře Dupina, takže autor nešetří detailními popisy nádherného městečka Concarneau s jeho přístavy a plážemi, restauracemi a mnoha krásnými zákoutími, doplněnými o popis tradic a historie. To je velmi silná stránka autora. Pro krásy Bretaně získal už určitě nejednoho čtenáře svých knih.
Trochu mi vadilo mírně neurvalé chování komisaře i jeho kolegů v několika momentech. Jako by pro ně zákony přestávaly platit? Nezdá se to úplně pravděpodobné.
Ale pořád ještě nemám dost Bretaně a tak se těším na další díl a na další hledání popisovaných míst na mapách a v bohaté nabídce fotek na internetu.

Blaník8
22.06.2023

,,Ani se nenamáhal mírnit chlad, který z jeho slov čišel.
Byly to jednotlivé věty, v nichž se skrývala tragédie, tragédie, která dokázala ovládnout celý jeden život. Panovačný otec a syn, který ,,selhal,,."

Blaník8
22.06.2023

,, Jsou dny, kdy svět charakterizuje především jedno: nebe.
Onen dvacátý čtvrtý květen k nim patřil. Byl prosvětlený, zářivý, jasný, průzračný, jako čerstvě vypraný. Nebeská klenba se zdála být rozlehlejší, ještě vyšší než obvykle.,,

GYROTOURBILLON
16.05.2023 3 z 5

Ano, souhlasím s Leanne. Přesto pokračuju ve čtení dalších autorových knih.

princesse
05.05.2023 4 z 5

Opět jsem si vyhledala některá zmiňovaná místa i knihu G. Simenona. Nicméně něco mi tam chybělo nebo něčeho bylo moc. Zkrátka a dobře tento díl není pro mě z těch nejlepších. Ale pokud se dostanu i k zatím poslednímu dílu, tak si ho určitě nenechám ujít.

rumova_kulicka
06.04.2023 4 z 5

Tak mně tento díl přišel docela fajn. Naposled se vyšetřovalo přímo v Concarneau v prvním dílu, proto jsem se sem ráda vrátila. Možná o nových posilách v týmu bychom se mohli dozvědět víc, ale to asi přijde v dalších dílech.

Všimli jste si někdo, že majitelka galerie Françoise Gloux je skutečná osoba? :-)

Eva193
24.03.2023 5 z 5

Další příjemná a pohodová detektivka. Líbí se mi, že autor vždy nějakými uvěřitelnými okolnostmi trošku mění postavy i prostředí. Jen by asi nemusel stále být v časové tísni, kvůli nějaké rodinné události, a taky se mi stále pletly ty policistky (byly tam, ale jejich postavy nebyly ničím výrazné, nebo zajímavé, což byla škoda). Ale užila jsem si čtení jako vždy, dávám 5 hvězd a těším se na další díl.

Ladinek
29.11.2022 2 z 5

Tak tohle autor, v porovnání s předchozími knihami, poněkud odflák. Přitom ten námět má potenciál Monte Christa.

jarin58
03.05.2022 4 z 5

Zajímavá zápletka.

Aya81
04.04.2022 4 z 5

Fajn oldschoolová detektivka. Není moc co dodat...

Leanne
28.03.2022

Všechny dřívější díly jsem hltala, ale tady se nějak nemůžu chytit. Možná mi vadí nové postavy, možná nový překladatel, prostě se mi nedaří se začíst. Několikrát jsem se ke knížce vracela a vždycky nějak zjistím, že ji vlastně nečtu a ani mi to nechybí. Jsem zvědavá, jestli se to v dalším díle zlepší nebo jsou pro mě případy komisaře Dupina ztracené. Hvězdičkami nehodnotím, když jsem knížku zatím nedočetla.

konicekbily
19.02.2022 4 z 5

Standardní autorův výkon ve stylu poklidné francouzské detektivky ve stylu o komisaři Maigretovi od Simenona s propagací Bretaně. tentokrát se dokonce odvolává na jednu detektivku se slavným komisařem! Poklidné vyprávění jakoby mimochodem je detektivkou se značně spletitou zápletkou - s odkazem na minulost - a závěrem plně objasněnou.

niknikita
19.02.2022 4 z 5

Za mne opět spokojenost, i když mám pocit, že tentokrát nebyl případ komisaře Dupina tak vymazlený, jak jsem u svého oblíbeného autora zvyklá. Od samého začátku jsem tušila, že si půjdou po krku místní zbohatlíci a taky jsem se těšila, jakou souvislost bude mít místní legenda s příběhem.
Dostala jsem přesně to, co jsem očekávala a do Bretaně se vždycky ráda vrátím, obzvlášť když mne bude provázet Jean-Luc Bannalec.

Szilvia1
29.01.2022 5 z 5

Osmý případ komisáře Dupina byl napínavý,nemohla jsem ho odložit,i já jsem musela rozmýšlet,kdo muže být vrahem.V knížce jsou detailně napsány pokrmy(jak se připravují ruzne ryby),okolí Bretaně muže být taky okouzlující.Další díly jsi určitě přečtu(když vyjdou),je to dobrá série detktivek,není tu žádné krveprolití.Doporučuji.

SBH
15.09.2021 5 z 5

Další mistrovský kousek. Barvité popisy s minimem sloves, ovšem tak intenzivní, že se čtenář octne v Bretani, v nose ho lechtá vůně moře, na patře cítí chuť ústřic a omámeně pozoruje barevnou hru oceánu.
Vyšetřování spletitého případu působí chaoticky, ale možná přesně takhle by probíhalo ve skutečnosti. S indiciemi, které má Dupin k dispozici, bych se potácela v obdobných hypotézách a prověřovala identické stopy. O to překvapivěji na mě působilo závěrečné vyústění. Líbilo se mi, ačkoli s motivem pachatele nesouhlasím, přesněji proč si něčím takovým otravovat život? Zato padouši byli ukázkově zavilí a zákeřní.
Jo, za mě bezvýhradné plus v jednom směru – líbí se mi, že Dupin neprolévá hrdlo alkoholem, nýbrž kávou. Palec nahoru.
Zápor – proti svým zásadám jsem knihu nepustila z ruky, dokud jsem ji nedočetla (v pozdních nočních). To se mi nestává, takže čtivost brilantní. A všechny ostatní složky taktéž. Možná se čtenář tentokrát dozvěděl o něco méně historických zajímavostí, na druhou stranu mám tisíc chutí se pustit do Simenona a jeho Maigreta.
Rozhodně doporučuji.

yellow
03.09.2021 3 z 5

Nechápu, jak ho napadlo zrovna tohle řešení. Celou dobu nic, točí se v kruhu, tápou a najednou osvícení. Přijde mi, že od 5. dílu se série hodně zhoršila.