Bretaňské speciality

Bretaňské speciality https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465054/bmid_bretanske-speciality-qI6-465054.jpg 4 98 35

Případy komisaře Dupina série

< 9. díl >

Devátý případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa. První letní dny v bretaňském Saint-Malo, kdysi městě korzárů a nyní kulinářském ráji… Mohl by to být báječný výlet, kdyby se tam nekonal otravný policejní seminář, kterého se musí komisař Dupin zúčastnit. Když o přestávce bloumá tržnicí na Starém Městě, dojde přímo před jeho zraky k vraždě. Pachatelka uprchne. Je to sestra oběti, obě ženy jsou slavné šéfkuchařky působící na Smaragdovém pobřeží. A to ještě není vše: regionem otřese série dalších zákeřných vražd.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Bretonische Spezialitäten , 2020


více info...

Přidat komentář

Emik87
19.02.2024 5 z 5

Při čtení kteréhokoliv dílu téhle série vždycky dostanu chuť se do Bretaně podívat. Autorovo líčení je tak neopakovatelné, že mě to láká stále znovu. A tady jsem po celou dobu příběhu měla hlad, díky popsanému popisu jídel.
Příběh tentokrát na začátku trochu nudný bez toho obvyklého náboje, ale to se rychle mění.

rumova_kulicka
02.01.2024 3 z 5

Po delší době jsem se dostala k pokračování série s komisařem Dupinem, ale odvařená úplně nejsem. Strašně se mi pletly jednotlivé postavy. A přiznám se, trochu mi chyběla větší přítomnost Riwala, Kadega a Nollwenové. Oceňuji ale, že tento díl nemá tolik stran jako některé z předchozích.


klarence
27.12.2023

Moje třetí setkání s tímto autorem a zatím pro mne nejlepší .
Krom cestopisu a popisů jídel mi přišlo, že celková akce vyšetřování byla ryhlejší a to se mi líbilo.

Bedřich63
26.08.2023 5 z 5

Opět v první polovině spíše cestopis a průvodce kulinářskými zážitky Bretaně.
Po seznámení čtenářů v předchozích dílech s ostrovy na pobřeží Bretaně, salinami na poloostrově Guérande, ústřicemi, druidy, historií Keltů, výzkumem a sledováním moře a delfínů, růžovými granitovými skalními útvary a místními skvělými plážemi, a také s temným a tajemným Bróceliandským lesem a jeho malebnými jezery a zámky se v tomto díle dostaneme k dalším místním bretaňským pozoruhodnostem.
Saint-Malo, kdysi město korzárů a nyní kulinářský ráj a také přes ústí řeky ležící přímořské lázně Dinard s úžasnými vilami, město ústřic Cancale, to jsou kulisy náležející do Smaragdového pobřeží, kde se odehrává příběh této knihy.
Jako vždy se jedná o zajímavou kombinaci cestopisu, detektivky a kulinářského průvodce. Pro mě velice zajímavá kombinace, stále si něco dohledávám na internetu.
Zůstávám věrným fanouškem této série.

mirek7450
09.08.2023 5 z 5

Výborná detektivka z mé oblíbené Bretaňe. S komisařem Dupinem jsem se procházel po místech, které jsem v Saint-Malo a okolí osobně poznal.

GYROTOURBILLON
20.06.2023 3 z 5

Dnes budu souhlasit s mosem . Čeká mě poslední dosud přeložená kniha autora.

mosem
14.05.2023 3 z 5

Tenhle díl mně přišel v prvních dvou třetinách poněkud rozvláčný, ale překvapivý závěr to trošku napravil. Nicméně mně připadal méně poutavý, než ostatní díly - ale možná to je už přesycenost Dupinem :-) Pokud jste měli možnost Sain-Malo nebo Cancale někdy navštívit, jistě se vám vybaví spousta vzpomínek. Pro mne to bylo především první setkání s čerstvými ústřicemi v Cancale a ostrůvek s hrobem spisovatele Chatteaubrianda nedaleko pobřeží v moři. Pokud jste zde dosud nebyli, možná Vás tahle detektivka naláká k návštěvě. A pokud ne, je zajímavé alespoň dešifrovat jednotlivé speciality, které jsou neodlučitelnou součástí této detektivní série. Vždycky přemýšlím, jestli je to víc detektivka, průvodce, reklama....asi od každého něco.

janka84
14.05.2023 5 z 5

Tuhle sérii jsem si opravdu oblíbila. Moje známá, také milovnice knih, by řekla: "Je to jako návrat domů a mezi přátelé, které mám ráda."

yellow
02.04.2023 5 z 5

Tento díl se mi líbil více než předchozí. Jen mi u něj pořád tekly sliny. Popisy jídla a krajiny jsem si doopravdy užila.

midsummer
20.02.2023 4 z 5

Tato série mě baví. Mám ráda Bretaň a v každém díle mohu poznat nová zákoutí tohoto krásného regionu.

Szilvia1
12.02.2023 5 z 5

Devátý případ komisaře Dupina byl napínavý.V této sérií se my líbí,že není jenom o vraždách ale i krásásch krajiny,jídla ale i zvyklostech dané části Bretane.Je to dobrá série,teším se na další část.

niknikita
06.02.2023 3 z 5

Jeden modrý kámen a plno mrtvých...a to všechno kvůli sesterské rivalitě.
Devátý díl bretaňské série byl na můj vkus trochu překombinovaný a občas jsem se snížila k přeskakování stránek.
Mírné zklamání z mého oblíbeného autora.

intelektuálka
25.01.2023 4 z 5

Kdo si oblíbil Bretaň a ty pozvolně líčené příběhy komisaře Dupina, rád se s ním do této krásné a tajemné oblasti bude vracet ....

A i já ráda utekla z lednového počasí a putovala Smaragdovým pobřežím ....

A spolu s komisařem pátrala po dávném korzárském pokladu - a vychutnávala si ty bretaňské speciality a šálky petit cafe .....

čtení pro ty, kteří si toto území a postavu komisaře oblíbili .... doporučím.

konicekbily
27.11.2022 5 z 5

Autor vymyslel pohodovou sérii - kombinaci turistického průvodce, propagaci bretaňských zvláštností, popis pohodového venkovského života a také - jakoby mimochodem - detektivku. Co jsem očekával - to jsem dostal ke čtení, jsem spokojen.

Dalgiona
09.10.2022 5 z 5

Opět další dobrý příběh plný bretaňských krás, jejichž popis miluji a detektivů, z nich Dupin opět perlil a nejen pitím kafe.

Aletka
01.09.2022 1 z 5

S tímto dílem jsem nebyla moc spokojená, všechno bylo takové nějaké odfláknuté, včetně českého překladu. Opravdu by překladu prospěl korektor francouzských reálií, to mě při čtení velmi otravovalo.

Vojslava
05.08.2022 4 z 5

Další z řady mé oblíbené série, kde tedy nevím, jestli opravdu nezatoužím po výhře v loterii, abych si mohla Bretaň důkladně projet, všechno vidět, všechno si užít a hlavně všechno ochutnat. :-) Bavila mne i ta "nudná linka", kde dočasný Dupinův "dream team" sto stránek tápe a stojí na místě, aby se pak díky intuici a troše romantického zamyšlení během třiceti stran všechno rozřeší. A ten předmět doličný, vyložená romantika! Zkrátka ideální nenáročná knížka na jeden červencový týden...

jan7113
31.07.2022 4 z 5

Další díl průvodce po Bretani s kriminální zápletkou. Pro mě je to šestá z devíti vydaných knih, a bohužel nejslabší. I když pořád velmi dobrá. Jen těch popisů jídel a francouzských výrazů (jako "monsieur le commissaire") je tu fakt příliš.

Vesmich
04.07.2022 4 z 5

Začátek mě vyděsil, že to bude zase nějaký především průvodce jídlem a budu se podrobně dozvídat informace o másle a kdečem. To mě u předchozího příběhu tak otrávilo, až to otřáslo mou velkou důvěrou v komisařovy příběhy. Naštěstí to celkem brzy ustalo a navíc se to dalo dobře přeskočit a pak už to byl starý dobrý Dupin, tentokrát v zajetí týmové práce :). Šťávu prvních dílů a především Bretaňského zlata už to nemá, ale pořád to jde. Nicméně už si knihy nekupuji, jako ty první, nemyslím, že bych je potřebovala mít.

brndovka
17.06.2022 5 z 5

Opět naprosto úžasná kniha.