Sedmiramenný svícen / Legenda Emöke

Sedmiramenný svícen / Legenda Emöke https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318231/mid_sedmiramenny-svicen-legenda-emoke-Jjn-318231.jpg 4 11 3

Sedmiramenný svícen: Na malém městečku K. žijí drobní lidé jako všude jinde. Nejsou ani zvlášť dobří, ani zvlášť špatní, jsou jenom různí - a pak je najednou patologická horečka dějin zažene pod společný jmenovatel, který je zároveň vizitkou násilné smrti: židé. Fašismus, ona nejhlubší „noc lidskosti", zalije v krvi prostou poezii a drobná dramata obyčejných lidských životů ... A právě o těchto obyčejných lidských životech, na které se zákeřně snáší stín fašismu, vypráví Škvorecký v „Sedmiramenném svícnu". Je to vzpomínková kniha, říká o ní autor. Napůl skutečnost, a napůl — snad sen, snad symbol. Proto také nejsou všechny příběhy knihy realistické. Ale, píše autor v jedné z povídek, v téhle historii nejde o realismus. Což není válka spíše fantasmagorie než skutečnost, a je-li to skutečnost, jsme my skutečně lidé? Odpověď na tuto otázku ovšem v knize není. Tu vůbec nelze nalézt v knihách, ale jenom na dně vlastního svědomí každého z nás. Legenda Emöke: Milostný příběh, ve kterém se vypráví, jak byla promarněna příležitost k veliké lásce, k opravdovému, čistému citu. Pražský redaktor se na rekreaci seznámí s mladou Maďarkou Emöke z Košic, která prožila neradostný život s hrubým statkářem, kterého zastřelili při pokusu o překročení hranic. Emöke hledá útěchu u Boha, v náboženském fanatismu. Redaktor ji pozvolna přesvědčuje o smyslu života v reálném světě, rodí se mezi nimi vzájemný cit.... celý text

Přidat komentář

misssicccka
19.01.2024 4 z 5

Krasa strida nadheru. Pan Skvorecky je pro mne sazka na jistotu. I kdyz ty sahodlouhe vety v Legende Emoke me trosku unavovaly. Ale vynahradila to podstata, ta zvitezila nad formou.

mirek7450
02.01.2024 5 z 5

Škvoreckého mám rád již od šedesátých let. Když jsem viděl v knihovně tuto knihu, půjčil jsem si a samozžejmě nezklamala (i když mnohé z ní znám).
Zkrátka "Pan spisovatel"


martunka
13.07.2019 3 z 5

Musím říct, že styl vyprávění tohoto autora se mi líbí. Umí opravdu lidsky všechno podat a přitom je to velmi čtivé. Pro mě je tohle jeden z těch velkých spisovatelů.

Autorovy další knížky

Josef Škvorecký
česká, 1924 - 2012
1964  84%Zbabělci
1990  82%Prima sezóna
1990  77%Tankový prapor
1991  83%Mirákl
1965  74%Legenda Emöke

Kniha Sedmiramenný svícen / Legenda Emöke je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x