Miqqie Miqqie komentáře u knih

☰ menu

Obsahuji davy Obsahuji davy Ed Yong

Korektně a precizně napsané. Nečetlo se mi to jednoduše, čekal jsem trochu populárnější styl. Ale to jsem od Yonga čekat neměl. Informace jsou podány trochu bez emocí, zkrátka jednoduše a suše, tak jak jsou.
Odnesl jsem si nový pohled na neviditelný mikrosvět kolem nás, ale těch zajímavostí nebylo zase tolik, kolik bych od 420 stran čekal. Přes 100 stran jsou citace, poznámky a bibliografie. Informací, které mohu použít v každodenním životě bylo málo, o člověku toho bylo v knize menšina.
Knihu nemohu doporučit každému, zájem o téma je nutný. Odměnou bude zjištění, jak důležité jsou mikroby pro život na Zemi. Může se ale stát, že vás to nebude bavit.
3*, ale za korektnost a důvěryhodnost imaginární hvězda nahoru. Wolbachiámen.

16.01.2022 3 z 5


Mikropočítačová revoluce Mikropočítačová revoluce Pavel Tronner

Toto se povedlo. Strašně mi to sedlo a bavilo mě to. Jsem hardwarový fanoušek a o počítačích si čtu každý den, takže pro mne perfektní.
Vznik počítačů takhle v souvislostech a chronologicky pěkně přehledně a stručně. Bohužel pro mne stručně až moc, velmi mi chyběly některé věci, např.: není tam jediná zmínka o AMD, vznik internetu byl jen lehce zmíněn, nedozvíme se nic o čipech používaných v 90. letech, nebylo řečeno nic o grafických společnostech a škoda, že Linux byl zcela vypuštěn.
Jako úvod do mikropočítačů to ale bylo skvělé. Fanouškům IT doporučuji.

21.03.2021 5 z 5


Nádraží Perdido Nádraží Perdido China Miéville

Myslím, že kdyby v žánru knihy byl vyplněn steampunk, stačilo by to.
V ději jsou naprosto běžní nejen lidi, ale i mutanti, polo-lidi, ne-lidi, hmyzo-lidi a to pro někoho může být nepřekonatelný problém. Já jsem byl tímto zjištěním lehce zneklidněn, ale po chvilce čtení to přestane vadit. Brzo jsem si zvykl a už mi to nadále nepřišlo nijak obtěžující.
Takže z počátečních 3* to rychle skočilo na 4* a pak to bylo dlooouho na 5*. Velkou část knihy jsem si užíval “pekelně“ dobré čtení. O to hořčejší zklamání je můj konečný dojem.
Většinu knihy víme takřka vše, co se přesně děje, což s věrohodným chováním postav je skvělá kombinace. Pak se mi to, asi od půlky přestávalo líbit, ale jen pomaličku. Potom se však můj dojem zhoršil dost zásadně asi během jedné stránky. Chování postav a jejich nemožnost mě strašně naštvalo. K tomu se přidaly momenty, kdy jsem naopak vůbec nevěděl a netušil proč se co děje. V ten moment mě to ze samotného naštvání vlastně už ani moc nezajímalo a od děje jsem si tak vytvořil jistý odstup. A k tomu se přidalo (nenávratné) mizení některých postav a dějových linek. Konec knihy tak byl pro mne takový slabší. Už jsem nedokázal být u knihy natolik přilepený a ani celkový dojem se nezlepšil.
Zkrátka, už se nestalo nic, co by mé hodnocení změnilo. Takže ve výsledku zklamání z celkových 3 hvězd co tomu uděluji. Jinak to ale bylo velmi originální dílo a můj první a snad ne poslední steampunk v životě. Přesto se teď hodně těším na Jizvu.

31.01.2021


Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Zajímavý a dobře napsaný příběh, kde se s každou stránkou dozvídáme víc a víc toho, co se to vlastně ksakru děje. A je to potřeba, protože na začátku jsem vůbec nevěděl, která bije (naštěstí). Námět je jednoduchý, pro mne originální a dobře zpracovaný. Líbilo se mi, jak je kniha vyvážená a to jak po obsahové stránce, tak třeba i v délce, byla zkrátka dlouhá přesně tak akorát.
PS: Nechápu zdejší komentáře, kdy si někteří neodpustí vypisovat různé detaily z knihy. Takové věci si pište do diskuze, nebo si je nechte pro sebe. Jsem rád, že jsem žádný komentář před čtením nečetl a mohl jsem tak objevovat svět spolu s hlavními hrdiny knihy.

21.02.2020 4 z 5


Vzdělanost jako živý dialog s minulostí Vzdělanost jako živý dialog s minulostí Dietrich Schwanitz

Historie Evropy napsaná na prvních 200 stranách byla ukrutně stručná. A pokud se ptáte, kolik textu bylo věnováno českým velikánům jako jsou Jan Hus, J. A. Komenský či T.G. Masaryk, tak vězte, že na ně nezbylo ani písmeno. O Karlu IV byl napsaný asi jediný řádek. Napsal to Němec a střed Evropy je tak v knize posunut poněkud na západ. Pokud bych měl hodnotit historickou část, tak napsané to bylo dobře, ale s odstupem času vidím, že jsem si toho z knihy moc neodnesl. Moc stručná historie a moc informací o komplikované politice a dějin posledních 2500 let.
Kniha má více částí, přičemž následují literatura, umění, hudba, filozofie a jiné kapitoly věnující se rozpravám o znalosti a vzdělanosti člověka. Některé pro mne byly zcela nečitelné, ne z hlediska nekvalitních informací, ale z hlediska subjektivně zbytečných informací. Úryvky divadelních her a jiných děl jsem číst opravdu nepotřeboval a hodně jsem tak v knize přeskakoval.
Celkově je kniha zaměřená velmi učenecky a pro velké intelektuály. Jakoby určená nějaké extrémně inteligentní bytosti z jiného světa, která se chce o planetě Zemi něco dozvědět. Takové bytosti bych knihu vřele doporučil. Takže mé dojmy jsou rozpačité a ke knize se už zřejmě nikdy nevrátím.

21.02.2020 2 z 5


Ayahuasca aneb tanec s Bohy Ayahuasca aneb tanec s Bohy Jiří Kuchař

Zajímavá kniha, která není ani cestopis ani naučná literatura. Jedná se o soupis zkušeností a zážitků při výletu v Peru. Seance, které jsou popisované byly často přehnaně silné, přičemž zpravidla následovaly seance ještě přehnanější a ještě silnější. Čtenář se z knihy nedozví mnoho faktických informací, ale nakoukne na stavy vědomí, které je náš mozek schopný vytvořit po užití vařeného stromu. Je naprosto absurdní a nesmyslné, že takovýto entheogen je ilegální, asi kvůli ohromnému potenciálu změnit život člověka.

05.01.2020 4 z 5


Tchaj-pan Tchaj-pan James Clavell

Kniha byla náročná a děj dosti spletitý. Dlouho mi trvalo, než jsem se zorientoval a začal si užívat mocensko-politických hrátek. Co chci ale vytknout, je závěr knihy. Jako kdyby si Clavell řekl: „Proboha, už jsem napsal 600 stran. Vůbec nevím, jak to ukončit, ale na dalších 600 stran už prostě nemám sílu.“ Konec knihy byl tedy hrozný a zbytečný, takže hvězda dolů. Další hvězdu srazím především za komplikovaný začátek a za některé nedotažené události. Jinak se ale jedná o kvalitní a dobře napsané dílo, u kterého si čtenář příliš neodpočne.

05.01.2020 3 z 5


Vládci strachu Vládci strachu Jiří Kulhánek

Výborná kniha, která může sloužit i jako úvod do světa upírů. Kniha je velmi akční, což je na jednu stranu dobře. Na druhou stranu tak čtení není příliš odpočinkové, kvůli velmi hektickému ději.
Po přečtení si jsem jistý, že přečtu celou Kulhánkovu tvorbu.

02.01.2020 4 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Na tuto knihu jsem se velmi těšil, díky známým a povedeným videím, kde Rosling vykládá statistická data pomocí balónkových grafů a jiných pomůcek. Informace v knize jsou zajímavé a překvapivé. Ve společnosti se mnohdy velmi dlouho drží různé nepravdivé nebo zavádějící informace, nebo údaje, které jsou zoufale neaktuální a dávno překonané. Ty jsou zde pěkně a názorně vyloženy a uvedeny na pravou míru. Autor se snažil o širší vysvětlení v souvislostech na příkladech i s pomocí osobních zkušeností. Tomu se v podstatě nedá nic vytknout a dílo se tak dá doporučit nejširšímu okolí.
Pointou knihy je, že svět je mnohem lepší, než se z médií zdá, než se mezi lidmi traduje a než si zkrátka většinou všichni tak trochu myslíme. Autor je ale podle mého názoru až přehnaný optimista, což je dáno asi tím, že je to Švéd a ve Švédsku je jak známo u moci hyperkorektnost a království se pomale mění ve Švédistán s no-go zónami a pouličními gangy. To ale trochu odbočuji.
Velmi obtížně se mi tak četly optimistické úvahy o tom, že pokud se vymýtí extrémní chudoba v různých částech světa, přestane se rodit 6-8 dětí na ženu a počet lidí na světě se tak časem stabilizuje na 11-12 miliardách, tak bude svět ještě lepším než je teď a budoucnost tak bude lepší, než se obáváme. Myšlenka je to pěkná s tím detailem, že zmíněný nárůst obyvatel bude v Africe, kde přibude do konce století několik miliard lidí. V Asii přibude asi miliarda obyvatel, předpokládám však, že autor měl na mysli především Asii jižní. Tohle je pro mne naprosto nepředstavitelný a černý scénář. Děsivá představa podaná optimistickou formou bez ohledu na možné dopady, které budou způsobeny rozdílem kultur, náboženství a původního životního prostředí. Bez ohledu na nedostatek energií, surovin, prostoru a podobných technických „drobností“.
Oceňuji tedy přínosné informace, ale zároveň kritizuji okolnosti, které Hans už nebere v úvahu. Přesto knihu doporučuji k rozšíření přehledu o světě.

27.12.2019 3 z 5


Říše strachu Říše strachu Michael Crichton

Perfektní kniha od mistra, která je až překvapivě aktuální v současné době, kdy ekofašismus byť v odlehčené verzi vidíme i dnes v "politickém" světě kolem nás.
V knize jsou výborné dialogy mezi postavami a jakoby mimochodem je řečena spousta velmi zajímavých environmentálních a přírodovědeckých faktů, které jsou často ocitované z odborných článků ze skutečných publikací. Kromě informační stránky kniha vyniká i akčními scénami, které jsou pravda místy přehnané, ale tak to u Crichtonových knih bývá. A to je dobře.
Kniha měla trochu - pro mne - zmatený začátek, který se naštěstí asi po 60 stranách stabilizoval. Zpětně ale události do sebe zapadly a naštěstí to vše tak po dočtení dává smysl. Škoda tak slabšího a ukvapeného/rychlého konce, kdy můžeme jen tušit a doufat, že bude naplněna spravedlnost.
Knihu doporučuji všem fanouškům Crichtona, akčních knih, přírodovědeckých témat, techniky a moderních technologií.

27.12.2019 5 z 5


Pevnost Pevnost Francis Paul Wilson

Bylo to parádní čtení. Kniha byla napínavá, měla spád a přečetl jsem ji bleskově (10 dní), takže jsem si ji pořádně užil. Byla místy strašidelná, ale ne tak moc jak jsem očekával. Byla to moje první hororová kniha a teď vím, že se tomuto žánru už nebudu vyhýbat, tak jak to dělám u filmů. Strašidelnost asi po dvoustovce stran upadne a objeví se už jen párkrát, protože se autor zaměřil na poctivé dotáhnutí příběhu a vysvětlení co a proč se to vlastně stalo a s kým máme tu čest. Nesrovnalostí je v knize minimum, stejně tak výtek mně napadá jen pár. Takže ve výsledku spokojenost.

11.09.2019 4 z 5


Jídlo na prvním místě Jídlo na prvním místě Dallas Hartwig

Tato kniha se mi moc líbila a přiznávám, že obsahuje spoustu převratných věcí, na které není jednoduché přistoupit. Od teď, už ani ta rýže není dokonalá a bezchybná potravina.
Informace jsou erudovaně podané a vysvětlené takovým stylem, že jsem je (vlastně nekriticky) přijal jako skutečné a objektivně pravdivé. S některými závěry a fakty mám sice obtíže je přijmout, např.: doporučení jíst více/hodně masa a tuků, ale to je vlastně můj problém. Může se mi to nelíbit jak chce, ale zřejmě je to holý fakt.
Jak v knize někdo namítne: ,,Ale mně zelenina nechutná.‘‘ Odpovědí je: ,,Nás to nezajímá.‘‘ Výstižné.
Koncepce knihy se mi taky moc líbila a pokud bych měl něco vytknout, tak mě toho moc nenapadá. Snad jen styl knihy vybízí k absolutnímu přijetí všech myšlenek. Takže pokud se nakonec ukáže, že se autoři v základních faktech pletou, tak se může celá idea Whole30 zahodit. To se ale zřejmě nestane, vzhledem k prokázaným pozitivním účinkům.

01.09.2019 4 z 5


Stín krkavce 1–3 Stín krkavce 1–3 Anthony Ryan

Totální propadák.
První kniha byla slabá a zoufale monotónní, což způsobila pouze jedna dějová linie. Byla nezáživná, fádní, pouze místy originální a zoufale jednoduchá či prostá. Byla ale jakžtakž čtivá a tiše jsem doufal, v povedenější pokračování.
Druhá kniha již měla naštěstí více dějových linek. Byla tak o něco lepší, ale furt mnohem slabší, než moje několikaleté očekávání právě k této knize.
Třetí díl byl jednoduše hroznej. Čtení bylo dlouhé utrpení a musel jsem zvolit rychločtení, kdy jsem se podle vybraných slov v odstavcích rozhodoval, zda číst vše, a nebo přelítnout rovnou na další odstavec. Nejhorší díl série a hořké zklamání. Cítím velkou úlevu, že už je to za mnou.
Celá trilogie je nehorázně natáhlá, nezáživná a plná krutosti, cynismu, brutální scén, válek, bitev, soubojů, smrtí, chaosu: ,,…všude jen vraždění a mučení…‘‘.
Opravdu nevím, komu knihu doporučit, snad někomu, koho zaujme dříve zmíněné. Nedoporučuji tak ke čtení a nad hodnocením mi zůstává rozum stát.

16.08.2019 1 z 5


Královna ohně Královna ohně Anthony Ryan

Kniha byla strašná. Poprvé v životě se mi stalo, že jsem přeskakoval řádky a někdy dokonce i celé odstavce. Přišlo mi, že třetí díl je napsán z povinnosti a uměle natáhnutý na obludných 700 stran.
V knize se neustále objevovaly nové, rádoby tajemné zápletky, postavy, národy, etnika... Z mého pohledu to bylo místy zbytečně zamotané, děsně nezáživné a hlavně patetické. Již od začátku byly kapitoly s hlavní postavou utrpením, postupně se to jen a jen zhoršovalo a začalo platit u všech dějových linek.
Nevím, co si mám myslet o tak vysokém hodnocení (nejen této knihy, ale u celé trilogie). Autor se snažil napodobit Hry o trůny? Nevím, ty jsem nečetl, snad jsou úplně jiné než knihy Ryana. A nebo se mi přestalo líbit fantasy?! Dočetl jsem to s velkou dávkou sebezapření, a taky proto, že jsem již spoustu času věnoval předchozím dílům a musel jsem zjistit, jak to vše dopadne. Naštěstí závěr, přesněji posledních 50 stran bylo těch nejlepších z celé knihy, takže celkový dojem je mnohem lepší než během čtení. Ale na víc, než na jednu hvězdu to nebude. Tohoto autora už prosím nikdy.

16.08.2019 1 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Dokud jsem si nepřečetl tuto knihu, netušil jsem, jak je spánek důležitý a jaký má vliv na zdraví, psychiku a fyziologii člověka. Aneb jak se v knize píše: ‚‚Na spánku jsme závislí společensky, organizačně, ekonomicky, fyzicky, behaviorálně, nutričně, lingvisticky, kognitivně i emocionálně.‘‘ To mluví za vše. Každý prvek z předešlé věty je v knize podrobně vysvětlen a rozebrán. Až na místy mírně nepřehlednou terminologii, nebo podivná přirovnání je kniha neuvěřitelně zajímavá, čtivá a hlavně přínosná. Věřím, že každý kdo si ji přečte, bude knihou (pravděpodobně dočasně, jak to tak bývá) značně ovlivněn.

03.06.2019 5 z 5


Tak to dělá Virgin Tak to dělá Virgin Richard Branson

Kniha určená pro ředitele, majitele velkých společností a taky pro dosud neobjevené vizionáře a budoucí velké podnikatele. Branson popisuje jak a s jakým přístupem se dá/má řídit velká firma. V případě Bransona jde o spoustu velkých firem, které obchodují především se službami. Nebo spíše s nadstandartními službami, které cílí na dostatečně bohaté zákazníky. „Je libo něco víc než first class?? My máme super-first class!“
Kniha je prokládaná velkým množstvím drobných příběhů zejména z podnikatelského prostředí a z Bransonova života. Je vidět, že je to dobrák od kosti a jako dolarový miliardář se podílí v aktivitách v oblasti sociální podpory lidí, začínajících firem, vzniku charit a v neposlední řadě v oblasti ekologie a ochrany životního prostředí.
Doporučuji všem generálním ředitelům.

28.02.2019 3 z 5


Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

Ze začátku mi kniha přišla jako naivní dílo mladého spisovatele, naštěstí ten pocit trval asi jen 250 stran. Kniha je nabitá stereotypy a klišé situacemi. Mnohem víc by se mi líbila, kdybych ji četl ve svých 15 letech. Stejně tak bych ji doporučil: do 20 let. Dále mi kniha přijde jak dělaná pro holky, což je vidět i na hodnocení.
Mrzí mně, že se v současnosti knihy píší s jednou jedinou příběhovou linií, kterou autoři kompenzují skákáním v čase. To dramaticky ubírá na napětí a ponoření se více do příběhu. A příběh? Ten je podaný velmi nenuceně, kdy jsem se téměř vůbec nestrachoval o to, co se může na dalších stranách stát, což se pojí s ne-sympatiemi k postavám a celkovým motivem příběhu.
Až jsem překvapený, jak se mi to lehce kritizuje. Možná jsem až moc náročný. Jak ohodnotit? Dávám 3*, což asi nekoresponduje s napsanou kritikou, ale kniha není vyloženě špatná, ale spíš k má blíž k průměru. (Měl jsem chuť mé hodnocení korigovat na 2*, když vidím zdejší nadsazené hodnocení.)
Edit: Tak po dočtení trilogie měním zpět na 2*.

08.02.2019 2 z 5


Můj svět Můj svět Peter Sagan

Knihu jsem si užil hlavně díky tomu, že sám na silničním kole jezdím a o cyklistiku se od roku 2011 zajímám. Takže spousta cizích jmen a příhod mi byla už předem známá. Přesto se v knize párkrát stalo, že se začalo mluvit o člověku, který nebyl nijak představen a až do konce jsem neměl přehled v Peterových manažerech. Také názvy kapitol mi přišly nejasné, např. Richmond, nebo Zima 2015, v textu se ale píše i o věcech, které se staly jindy nebo jinde.
Kniha je tedy dobrá, ale určená především pro lidi, kteří už ví o kom budou číst. Nejedná se o autobiografii, ale o pár zajímavých a legendárním událostí v životě fenomenálního Petera Sagana.

31.12.2018 4 z 5


Lidské rasy: Evoluce a chování z pohledu životní strategie Lidské rasy: Evoluce a chování z pohledu životní strategie John Philippe Rushton

Doporučuji ke čtení všem, kteří souhlasí s názorem, že všichni lidé jsou stejní (viz změna ústavy ve Francii). Kniha je velmi stručná, protože se jedná o zkrácenou verzi původní knihy. Vyjmenovává všechny zásadní rozdíly mezi rasami, které jsou evidentní a prokazatelné - i když pro hodně lidí asi neviditelné. Po přečtení, už nikdy neřeknete věty typu: lidské rasy se liší jen množstvím pigmentu v pleti.
Autor má i zajímavou přednášku zde: https://youtu.be/t1mgrTGeDPM
edit: Tak video s českými titulky je z důvodu nenávistných projevů vymazáno. Komunismus jsme odkopli na východ a vrátil se k nám ze západu. Cenzura a politická korektnost vládne současné době.

23.12.2018 5 z 5


Velká transformace - Svět v době Buddhy, Sokrata, Konfucia a Jeremjáše Velká transformace - Svět v době Buddhy, Sokrata, Konfucia a Jeremjáše Karen Armstrong

První dvě kapitoly, čili prvních 100 stran byly napsány velmi tragicky. Nebyla v nich snad žádná hodnotná informace, byl jsem natolik rozčarován, že jsem knihu na několik měsíců odložil. Po delší době, jsem se opět začetl, to už jsem ale věděl, co je mrs. Armstrongová zač. Její adorace islámu natolik zapříčinila mou nedůvěru, že se raději vyhnu celé její tvorbě.
Ještě k této knize, třetí kapitola je už podstatně čtivější a informativnější. Těch informací je tolik, že kniha narostla do velkých rozměrů a nedá se ani pohodlně držet. Váží tak 2 kila, přičemž text má velmi malé pokrytí. Tato publikace se prostě nepovedla a já se tedy dobrovolně vzdávám všech dalších informací, které následující kapitoly určitě obsahují, ale já na ně nemám ani sílu ani trpělivost ani čas.

01.06.2017 2 z 5