Obsahuji davy
kniha od: Ed Yong
KoupitKoupit eknihu
Přelomové, nádherně poučné a velmi zábavné pojednání o nejzásadnější revoluci v biologii od dob Darwina - pohled na svět „očima mikroba“, který odhaluje kouzelný a radikálně přestavěný obraz života na Zemi. Každý živočich, ať už člověk, sépie nebo vosa, je domovem milionů bakterií a dalších mikrobů. Ed Yong, jehož humor je stejně evidentní jako jeho vzdělání, nás ponouká k tomu, abychom se na sebe a své zvířecí společníky podívali v novém světle - ne jako na jedince, ale spíše jako na vzájemně propojené a závislé davy, kterými nepochybně jsme. Mikrobi v našem těle jsou součástí našeho imunitního systému a chrání nás před chorobami. V hlubokých oceánech se nacházejí záhadní tvorové bez úst a střev, kterým veškerou energii zajišťují mikrobi. Bakterie poskytují sépiím pláště neviditelnosti, pomáhají škůdcům likvidovat lesy a umožňují parazitům způsobovat nemoci postihující miliony lidí. Mnoho lidí mikroby považuje za patogeny předurčené k likvidaci, ale ti, kteří s námi žijí - mikrobiom - formují naše tělo, chrání naše zdraví, utvářejí naši identitu a zaručují nám neuvěřitelné schopnosti. V této ohromující knize vás Ed Yong zavede na velkolepou výpravu za našimi mikrobiálními partnery a představí vám vědce v předních liniích vývoje. Změní váš pohled na přírodu a zároveň i vnímání našeho místa v ní....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336644/big_obsahuji-davy-o-mikrobech-v-nas-kol-pgI-336644.jpg 4.555Literatura naučná, Věda
Vydáno: 2017, Jan Melvil
I Contain Multitudes: The Microbes Within Us and a Grander View of Life, 2016
Komentáře (19)
Kniha Obsahuji davy

Korektně a precizně napsané. Nečetlo se mi to jednoduše, čekal jsem trochu populárnější styl. Ale to jsem od Yonga čekat neměl. Informace jsou podány trochu bez emocí, zkrátka jednoduše a suše, tak jak jsou.
Odnesl jsem si nový pohled na neviditelný mikrosvět kolem nás, ale těch zajímavostí nebylo zase tolik, kolik bych od 420 stran čekal. Přes 100 stran jsou citace, poznámky a bibliografie. Informací, které mohu použít v každodenním životě bylo málo, o člověku toho bylo v knize menšina.
Knihu nemohu doporučit každému, zájem o téma je nutný. Odměnou bude zjištění, jak důležité jsou mikroby pro život na Zemi. Může se ale stát, že vás to nebude bavit.
3*, ale za korektnost a důvěryhodnost imaginární hvězda nahoru. Wolbachiámen.

Nehodnotím příznivě, protože jednak jsem očekávala více spojitost hlavně s člověkem a také protože na naučně poučnou je to moc složité a hlavně rozsáhlé, proto ad 1. Jedna kniha na moc složité téma, lepší by bylo obsáhnout jen část a bylo by to srozumitelnější.

Skvělé zpracovaná kniha, snadno pochopitelná a nabízí nový pohled do světa bakterií, mikrobů a živočichů obecně.

Je to fajn, je tu spousta pasáží, kde se nějakým způsobem dotýká i živočichů.
Bohužel líp se mi četlo 10% člověka.

Nejdřív se musím trochu ospravedlnit. Od puberty ve mně ještě nevymizela ta tendence občas jít proti proudu nebo alespoň nejít s davem. Tudíž považuji za hrozně dúležité vám všem kolegúm čtenářúm oznámit, že knihu nečtu protože je v módě koronavirus. Ostatně je to kniha hlavně o bakteriích ne o virech. Tak, hned je mi líp.
Kniha je výborná, byť na začátku jsem byl v mírných pochybách, autor začíná knihu takovým rozjuchaným nadšením o tom jak jsou ty bakterie úžasné a zajímavé a bál jsem se že bude pokračovat tím jak v první třídě dostal pod stromeček mikroskop a zapomene říct něco o tom čím jsou ty mikropotvory tak úžasné. Jeho nadšení čím dál víc rostlo a já se cítil podvedený a deprimovaný jako spermie při návštěvě střevního mikrobiomu. Ale potom začal předkládat jedno zajímavý faktum za druhým a já jen zíral a padala mi brada až mi na roušce popraskaly švy. Musím říct, že informace to byly nové, zajímavé, dobře srozumitelně a objektivně podané. A ty poznatky pro mě byly nové až tak, že jsem si říkal jestli mě autor tak trochu netahá za streptokoka. Jenže pak se stala chyba, moje knížka končí na straně 293?! Moje více jak čtyř set stránková kniha končí na necelých třech stovkách a pak už jen rejstřík, poděkování, pasesátistránková bibliografie atd., když k tomu započítám ten rozvleklý úvod je třetina knihy k prdu! Za to strhávám jednoho laktobacila.

Úžasná kniha, velmi přínosná, zábavná, ale hlavně velmi naučná. U této knihy se člověk nenudí a od přečtení má jiný pohled na svět. Doporučuji vsem, kteří se zajímají o přírodu, vědy, zdravotnictví atd.

"Červec citroníkový je žijící matrjoška. V jeho buňkách žijí bakterie a v těch zase žijí další bakterie." Skvělý náhled do mikro světa.

Velmi zábavné a naučné čtení. Chvílemi jsem uvažoval, že bych si dokonce
pořídil mikroskop. Nakonec jsem to zavrhl, raději. Všechno vidět nemusím :D
Doporučujeme

Štítky
mikrobiologie mikrobiom mikroby nemoci viry a bakterie
Autor knihy
Kniha Obsahuji davy je v