Obsahuji davy

Obsahuji davy https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336644/bmid_obsahuji-davy-o-mikrobech-v-nas-kol-pgI-336644.jpg 4 61 20

Přelomové, nádherně poučné a velmi zábavné pojednání o nejzásadnější revoluci v biologii od dob Darwina - pohled na svět „očima mikroba“, který odhaluje kouzelný a radikálně přestavěný obraz života na Zemi. Každý živočich, ať už člověk, sépie nebo vosa, je domovem milionů bakterií a dalších mikrobů. Ed Yong, jehož humor je stejně evidentní jako jeho vzdělání, nás ponouká k tomu, abychom se na sebe a své zvířecí společníky podívali v novém světle - ne jako na jedince, ale spíše jako na vzájemně propojené a závislé davy, kterými nepochybně jsme. Mikrobi v našem těle jsou součástí našeho imunitního systému a chrání nás před chorobami. V hlubokých oceánech se nacházejí záhadní tvorové bez úst a střev, kterým veškerou energii zajišťují mikrobi. Bakterie poskytují sépiím pláště neviditelnosti, pomáhají škůdcům likvidovat lesy a umožňují parazitům způsobovat nemoci postihující miliony lidí. Mnoho lidí mikroby považuje za patogeny předurčené k likvidaci, ale ti, kteří s námi žijí - mikrobiom - formují naše tělo, chrání naše zdraví, utvářejí naši identitu a zaručují nám neuvěřitelné schopnosti. V této ohromující knize vás Ed Yong zavede na velkolepou výpravu za našimi mikrobiálními partnery a představí vám vědce v předních liniích vývoje. Změní váš pohled na přírodu a zároveň i vnímání našeho místa v ní.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

I Contain Multitudes: The Microbes Within Us and a Grander View of Life , 2016


více info...

Eldar80
Eldar80
14.05.2023 4 z 5

Čekal jsem to víc naučné a víc obecně zaměřené. Chyběl mi tam nějaký lepší úvod. Ohledně čtivosti je to napsané skvěle. Ale je to víc exkurze do světa přírody než vědecká práce. Působí to jako odborné zajímavosti.
Na začátku bych uvítal nějaké názorné obrázky. Snaha namlátit vše do textu mi přijde divná. Uprostřed je pár hezkých fotek, ale měly tam být fotky všech zvířat, o kterých se mluví. Pak by to bylo ještě víc super.
Je to jako televizní dokument o přírodě. I tam se nic nevysvětluje a jde se rovnou na věc. Hlavní téma je mikrobiom a jeho vztah k okolnímu světu. Díky mikrobům je vše živé na planetě propojené. Je to vlastně obráceně.
Mikroby nejsou v našem světě, ale to my jsme v jejich. :-) Byli tu holt mnohem dřív. Autor vysvětluje, jaký má velký vliv, že žijeme v jejich světě. Jsou tam věci, o kterých jsem nikdy neslyšel s tak je to velmi obohacující.
Asi úplně jinak si knihu užije, kdo už se orientuje. Vlastně všichni jsme se učili o kravím žaludku. Skot tráví 80 % živin především pomocí mikrobů. Jejich svět je však mnohem víc všeprostupující než si uvědomujeme.
Změna pohledu na svět je asi nejsilnější poznatek. Je to celé vědecky podložené. Ke všemu jsou uvedeny zdroje. Takže pozor, poznámky, bibliografie a rejstřík zabírá 120 stran. Neustálé listování dozadu nic moc.
Je to sice o mikrobiomu, ale zdravá strava se zde neřeší. Ale transplantaci stolice neutečeme. :D Na to jsem narazil už dávno, ale nějaký významný pokrok zde není. Jako člověka s PAS mě to docela zajímá.
Hodně mě zaujalo, že mateřské mléko obsahuje látky, které kojenec nestráví. Ale jeho střevní bakterie ano. Dokonce jsem tak nevzdělaný, že jsem nevěděl, že se ve výzkumu používají bezmikrobní zvířata.
A rozšíření komárů s baktérií wolbachia, která jejich potomkům zabrání šířit horečku dengue, je super zpráva. Vědět o mikrobiologii víc, možná bych to hodnotil líp. Už je to trochu mimo okruh mých zájmů. 80%

Miqqie
Miqqie
16.01.2022 3 z 5

Korektně a precizně napsané. Nečetlo se mi to jednoduše, čekal jsem trochu populárnější styl. Ale to jsem od Yonga čekat neměl. Informace jsou podány trochu bez emocí, zkrátka jednoduše a suše, tak jak jsou.
Odnesl jsem si nový pohled na neviditelný mikrosvět kolem nás, ale těch zajímavostí nebylo zase tolik, kolik bych od 420 stran čekal. Přes 100 stran jsou citace, poznámky a bibliografie. Informací, které mohu použít v každodenním životě bylo málo, o člověku toho bylo v knize menšina.
Knihu nemohu doporučit každému, zájem o téma je nutný. Odměnou bude zjištění, jak důležité jsou mikroby pro život na Zemi. Může se ale stát, že vás to nebude bavit.
3*, ale za korektnost a důvěryhodnost imaginární hvězda nahoru. Wolbachiámen.


bigbabe
bigbabe
10.04.2021 2 z 5

Nehodnotím příznivě, protože jednak jsem očekávala více spojitost hlavně s člověkem a také protože na naučně poučnou je to moc složité a hlavně rozsáhlé, proto ad 1. Jedna kniha na moc složité téma, lepší by bylo obsáhnout jen část a bylo by to srozumitelnější.

DreamerX9
DreamerX9
31.03.2021 4 z 5

Skvělé zpracovaná kniha, snadno pochopitelná a nabízí nový pohled do světa bakterií, mikrobů a živočichů obecně.

hu_87
hu_87
16.10.2020 4 z 5

Je to fajn, je tu spousta pasáží, kde se nějakým způsobem dotýká i živočichů.
Bohužel líp se mi četlo 10% člověka.

rabor
rabor
08.05.2020 4 z 5

Nejdřív se musím trochu ospravedlnit. Od puberty ve mně ještě nevymizela ta tendence občas jít proti proudu nebo alespoň nejít s davem. Tudíž považuji za hrozně dúležité vám všem kolegúm čtenářúm oznámit, že knihu nečtu protože je v módě koronavirus. Ostatně je to kniha hlavně o bakteriích ne o virech. Tak, hned je mi líp.
Kniha je výborná, byť na začátku jsem byl v mírných pochybách, autor začíná knihu takovým rozjuchaným nadšením o tom jak jsou ty bakterie úžasné a zajímavé a bál jsem se že bude pokračovat tím jak v první třídě dostal pod stromeček mikroskop a zapomene říct něco o tom čím jsou ty mikropotvory tak úžasné. Jeho nadšení čím dál víc rostlo a já se cítil podvedený a deprimovaný jako spermie při návštěvě střevního mikrobiomu. Ale potom začal předkládat jedno zajímavý faktum za druhým a já jen zíral a padala mi brada až mi na roušce popraskaly švy. Musím říct, že informace to byly nové, zajímavé, dobře srozumitelně a objektivně podané. A ty poznatky pro mě byly nové až tak, že jsem si říkal jestli mě autor tak trochu netahá za streptokoka. Jenže pak se stala chyba, moje knížka končí na straně 293?! Moje více jak čtyř set stránková kniha končí na necelých třech stovkách a pak už jen rejstřík, poděkování, pasesátistránková bibliografie atd., když k tomu započítám ten rozvleklý úvod je třetina knihy k prdu! Za to strhávám jednoho laktobacila.

Zuzka12627
Zuzka12627
05.05.2020 5 z 5

Úžasná kniha, velmi přínosná, zábavná, ale hlavně velmi naučná. U této knihy se člověk nenudí a od přečtení má jiný pohled na svět. Doporučuji vsem, kteří se zajímají o přírodu, vědy, zdravotnictví atd.

Tanulee
Tanulee
04.05.2020 5 z 5

"Červec citroníkový je žijící matrjoška. V jeho buňkách žijí bakterie a v těch zase žijí další bakterie." Skvělý náhled do mikro světa.

misowi84
misowi84
18.03.2020 5 z 5

Velmi zábavné a naučné čtení. Chvílemi jsem uvažoval, že bych si dokonce
pořídil mikroskop. Nakonec jsem to zavrhl, raději. Všechno vidět nemusím :D

knihyKeMne
knihyKeMne
24.02.2020 5 z 5

S velkou láskou a příjemným humorem vytvořená tištěná verze přírodopisných dokumentů BBC. Kvalitně zpracované téma uvádí historie poznávání mikroorganismů (jak to autor dokázal, že téměř každá zmiňovaná osobnost je tak sympaticky zajímavá?), následuje několik oblastí zajímavých výzkumů a knihu uzavírá význam těchto výzkumů pro praxi a možný vývoj oboru do budoucna. Hned jsem zatoužila být taky s oněmi vědci a podílet se na tom všem.

RenkaB
RenkaB
08.03.2019 5 z 5

Hodně dobře napsáno a podáno. Kniha mne rozhodně nenudila. Pravda, úplně lehké čtení to nebylo. Ale za mě to je na pět hvězd. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací, které v některých věcech změnily mé nahlížení na svět kolem mne. Ať už ten mikro nebo makro.

Naias
Naias
03.02.2019 5 z 5

Takto si predstavujem popularizovanie vedy. Množstvo fascinujúcich informácií, komplexný pohľad na mikrobióm s kladmi aj zápormi, všetko krásne zdôvodnené s uvedením rôznych výskumov, vysvetlené tak, že som ako úplný laik nemala problém rozumieť, i keď som musela čítať na etapy, pretože chvíľami som bola tými poznatkami zahltená. A servírované je to s nadšením.

Jelitovna
Jelitovna
19.12.2017 4 z 5

Yong si povzdechl, že je „celá záležitost až sprostě složitá“, jemu se ale podařilo popsat ji báječně, s minimem výrazů (dvěma), jejichž význam jsem si musela vyhledat, s citem pro detail a zároveň jednoduchost, s obdivem k lidem i breberkám, se smyslem pro akci a s vtipem. Až do deváté kapitoly mě dokázalo mírně podráždit jen zmínění mediální eboly, pak ale začalo tísnivé fantazírování, v němž jsme se dostali k jakémusi syntetickému personalizovanému exkrementu. Přišla jsem o nadšení a kniha o hvězdičku, i když ani za jedno nemůže autor.
Pozn. Doktorka Allen-Vercoe se děsí k smrti z toho, že autistické děti se souhlasem rodičů podstupují transplantaci fekální mikrobioty, při níž se vlastně spojují výkaly dospělých s dětskou populací. Prý: „Co když jim tím později v životě způsobí něco strašného, jako je třeba karcinom tlustého střeva a konečníku? Prostě si myslím, že je to nebezpečné.“
Můžete se pak divit, že se my, obyčejní lidé a ne-vědci, lekáme takových experimentů, jako jsou třeba mikrobiálně upravení komáři vypuštění ve velkém do některých lokalit světa? Zvláště v souvislosti s nedávnou aférou se zika virem, který po desetiletích „soužití s lidmi“ začal údajně náhle způsobovat u novorozenců mikrocefalii a neurologické poruchy, a to zrovna v době, kdy už byla zkouška takto vylepšených komárů reálně možná?

bulat
bulat
17.12.2017 5 z 5

Jedna z najlepších populárne-náučných kníh o mikroorganizmoch, akú som za posledné roky čítal. Nad faktografickými nepresnosťami (100-400 MILIÓNOV hviezd v našej Galaxii, VIROVÉ kmeny E.coli, ponorka pronikla 250 ! mil pod hladinu... ) vzniknuvšími pravdepodobne prekladom som ochotný privrieť oči. Knihu vrelo doporučujem- zmení váš "pohľad" na neviditeľný svet baktérií a garantujem vám, že pri čítaní veľakrát zažijete onen báječný WAU pocit!

thorir
thorir
03.12.2017 5 z 5

Kniha nabízí náhled do fascinujícího světa mikrobů. Do světa, který běžně nevidíme, který normálně nevnímáme a pokud ano, tak spíš se směsí strachu a hrůzy. Autor shrnuje nejnovější poznatky dané problematiky ve formě příběhů jednotlivých vědců, popisuje, na čem pracují a co by mělo být jejich zamýšleným cílem. Vědců a příběhů je značné množství a věřím, vzhledem k šíři tématu, že v knize je představena pouze špička ledovce. S blížícím se závěrem si mnohý čtenář sám začne uvědomovat možnosti, zejména medicínské, jaké studium mikrobiomu v budoucnu zřejmě nabídne. A skutečně, autor toto podezření v posledních dvou kapitolách potvrdí. Můžeme se těšit na předem naprogramované bakterie, nebo koktejly naprogramovaných bakterií, eliminující celou řadu potíží? Vypadá to, že se to dozvíme dříve než později.

venora
venora
01.10.2017 5 z 5

raději si ukliďte klávesnici než toaletu (a ani s jedním to úplně nepřehánějte) - trochu nadsázka, ale z této velmi zajímavé a čtivé knihy jeden z možných poznatků.
vřele doporučuji!

pavel9410
pavel9410
03.09.2017 5 z 5

Je to neuveritelne ctive a zajimave. Nektere pasaze jsem predcital i manzelce. Vubec jsem netusil nic o mikrobech a ted si rikam - kolik je jich asi na tom iPadu, na kterem ted tukam tuhle recenzi.
A navic jeden bonus - dozvite se proc neni az tak dobre prehnane uklizet [nejen] na zachode.

TheRaven
TheRaven
30.08.2017 4 z 5

Na to, že se jedná o Yongovu knižní prvotinu, tak skutečně klobouk dolu. Vynikající a neuvěřitelně čtivá kniha o významu mikrobů pro život mnohobuněčných organismů, člověka nevyjímaje. Rozhodně mohu doporučit jako ideálního průvodce mikrobiálním světem.

Jacck
Jacck
05.08.2017 5 z 5

Vážně, toto je jedna z nejlepších, ne-li vůbec ta nejlepší populární kniha, jakou jsem kdy četl. Jsem lékař, neurovědec a v současnosti vidím, že mikrobiom a jeho výzkum začíná být modní. Objevilo se například, že lidé s různýma nemocema mají různé složení bakterií ve střevech, v dutině ústní atd. Takto komplexní, nádherný a skvěle napsaný pohled, podpořený tunou špičkových výzkumů, jsem dlouho nečetl. Přestože mám zkoušky z mikrobiologie, infekčního lékařství a mikrobiom mne zajímá, tak jsem se dozvěděl neskutečně nových věcí. Víte například že mateřské mléko obsahuje speciální cukry, jejichž úkolem je krmit určité speciální bakterie ve střevě dětí? Toto opravdu doporučuju k přečtení každému, kdo se jen trochu zajímá o zdraví nebo o přírodu. 10 hvězdiček

petaSk
petaSk
15.06.2017 5 z 5

Tak tohle se nakladatelství Jan Melvil povedlo. Nejdříve vynikající Příběh lidského těla a teď další bomba Obsahuji davy. Ačkoliv se jedná o populárně naučnou knihu, budete se muset u čtení pekelně soustředit a mnohdy číst odstavec i vícekrát. Další dílek do skládanky zapadl. Ale co dílek, další nový svět. Protože informace, které tato kniha předkládá rozšířily můj obzor a imaginaci takovým způsobem, jak by to nedokázala ani propracovaná fantasy. Mikrobi, tak mocní a všudypřítomní. Všichni na nich závisíme, a oni závisí na nás, různými způsoby. Doporučuji všem, kteří se zajímají o svět kolem nás. Nejedná se o žádnou jednohubku, je to bible o mikrobech, a dovoluji si říct, že nejen pro laiky.