Midudedi Midudedi komentáře u knih

☰ menu

Noční orel Noční orel Alexandr Lomm (p)

Četl jsem ji po mnoha letech z nostalgie a mnoho od ní nečekal. Ale nebylo to kupodivu tak špatné, jak jsem se obával. Už si pamatuju, proč se mi v deseti tak líbila.

Sci-fi o létajícím partyzánovi je i dnes téma netuctové, taková protiváha Supermanovi. A svět četaře Kožina je propracovaný a uvěřitelný. Příběh je bez zbytečného patosu a popisuje celou " tu zamotanou historii ".

Jediné, co dnes příběh sráží, je socreal jazykové pojetí, strohé, bez fantazie, spíš jako hlášení na nádraží nebo zpráva nedůležitého úředníka. I když bez dobového patosu a prosovětského patolízalství, takže dočíst v pohodě jde i dnes.

16.09.2018 4 z 5


Pod plachtami kolem světa Pod plachtami kolem světa Nikolaj Kornejevič Čukovskij

Pokud knihu namátkou otevřete a přečtete krátký úryvek, jazyk Vám nejspíš přijde fádní a kniha spíš popisná, než napínavá.
Pokud se ale začtete, zjistíte, že i přes uvedené je kniha velmi zajímavá a čtivá. Kdyby mi takhle někdo jako klukovi podal celý dějepis, to by bylo.

19.08.2018 4 z 5


Děravý úřad Děravý úřad David Langford

Čistá esence suchého anglického humoru kořeněná štědrou dávkou ironie. Moc nadějí jsem knize nedával, ale je skvělá.

Kdo četl Jak nevyloupit banku nebo Jak neuloupit smaragd, a napadlo ho, jak by příběh vypadal v anglické verzi, zde má odpověď.

Nebojím se všechny tři knihy dát na roveň.

01.07.2018 5 z 5


Národ v lénu bohů Národ v lénu bohů Ivo Wiesner

Jedna z méně zajímavých knih autora, jsou i lepší.

Co je ale důležité, bez ohledu na to, jak si kdo vyhodnotí předkládaná fakta, je několik myšlenek prolínajících se knihou: školní a oficiální dějepis je nesnášenlivé dogma, ne vždy podložené fakty - učte se, ale kriticky. Smyslem života člověka je být lepším, smyslem života národa je tvořit lepší místo k žití. Co komu provedeš, to se ti vrátí. A nejsme méněcenný národ jen proto, že nám to germáni podsouvají.

Jinak zajímavý pohled na naše dějiny, a jak se ukazuje, někdy stejně realistický, jako ten školní. Příkladem budiž keltská přítomnost na našem území, po revoluci akademiky vysmívaná, nebo marginalizovaná, dnes vědecky prokázaná a vyučovaná.

27.06.2018 4 z 5


Kočky by kupovaly myši Kočky by kupovaly myši Hans-Ulrich Grimm

Shrnutí známých, nebo lehce dohledatelných skutečností ze světa výrobců průmyslových krmiv. Prakticky žádná informace není nová, u skandálů je vytáhnutá podstata, reklama je přeložená do lidštiny, je poukázáno na tzv. oddělení výroby a zpracování odpadu, na propojení vědců, univerzit a výrobců.

Síla knihy je ale přesně v tom shrnutí - pokud dostanete tolik nechutností zbavených líbivých frází pohromadě, teprve Vám dojde, kam jsme vlastně až salámovou metodou nechali dostrkat.

08.06.2018 4 z 5


Vlčí proces Vlčí proces Neil Mackay

Lákavé téma a promarněná šance v jednom. Vzhledem k dějové lince ( proces se sériovým vrahem a jak se to zašmodrchalo ) celý román stojí a padá s kvalitou vyprávění, a ta je velmi nízká, nejednotná a roztříštěná. Všelijaké vsuvky, tu historické, tu filozofické, tu feministické, bez ladu a skladu a návaznosti na příběh, gradace zápletek nulová, jazyk bez fantazie, a co horšího, i bez spádu. Časté přecházení ze stylu do stylu, dlouhé pasáže z dětství postav nesouvisející s příběhem, konec pateticky natažený, no snad všechny vypravěčské nectnosti. Dočetl jsem to do konce jen proto, abych zjistil, jestli je to takhle zmatené celé. Je, a lituji času, který jsem z knihou promarnil.

21.05.2018 2 z 5


Lovec jelenů Lovec jelenů James Fenimore Cooper

Spíše než dobrodružný román vyprávění o tom, " jak to tenkrát bylo ". Napínavé, uvěřitelné, bez patosu a happy-endu. Věcně a historicky přesné. I přes dobově obvyklý, spíše pozvolný běh děje jde o velmi dobrý příběh.

28.03.2018 4 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Řemeslně dobře zpracovaný román, kdybych neznal jeho předchozí romány, asi byl bych shovívavější. Motiv umělé inteligence výborný, i se zvraty ve vztahu k R.L. Dobře zpracovaná a popsaná je taky linka načasování sledovanosti, smrti na prezentaci a práce s podsouvanými zprávami konspiračním netům, zajímavé a pravdivé.

Námět ale dost slabý, dvě základní otázky lidstva, s humbukem prezentované jako konec náboženství a pak povrchně podané, nepůvodní vysvětlení, navíc použitelné oběma tábory, postavené ne na faktech, a to ani na tajných faktech, ale na simulacích.

Shrnuto, řemeslně dobře napsaný thriler s nepovedenou zápletkou, málo uvěřitelný, nepříliš zajímavý, a v podstatě nudný. Čtyři hvězdy jen z nostalgie, kniha je adeptem spíše na tři hvězdy.

16.03.2018 4 z 5


Legie prokletých Legie prokletých Sven Hassel (p)

Autor ani tak nepokračuje v líčení osudů, jako spíš líčí průběžně celou svou účast ve válce v kostce, od prvotního idealismu, přes dezeci, lágry, trestní jednotky až ke konci války. Je to vlastně jeho válečný životopis, ve kterém rekapituluje svou anabázi, a na který postupně navěšuje jednotlivé romány.
Proto je v knize také o hodně více filozofických a osobních poznámek a úvah, tuto knihou ani v zásadě nepopisuje bojové mise, ale na vybraných příbězích splácí dluh padlým kamarádům a svému svědomí, aniž by se, a to zajímavé a neobvyklé, snažil vyvinit nebo omluvit.

Z výše uvedených důvodů nepatří kniha k nejčtivějším autorovým, ale pokud ji přečtete, ostatní romány dávají jaksi lepší smysl. Pokud ale chcete dobrý válečný román, bez přemýšlení, se spádem a autenticitou, přečtěte se kteroukoliv jinou knihu autora.

07.03.2018 4 z 5


Tajemství Viléma Storitze Tajemství Viléma Storitze Jules Verne

Na románu je poznat, že jej k tisku nepřipravil sám autor. První půlka je spíše dobový společenský román, pozvolný a nicneříkající. Pak se sice rozbíhá, ale chybí tomu řádná gradace konce. Co mě na celém románu nesedí, je chování hlavních postav - Verneovi hrdinové vždy měli aktivní přístup a především používali mozek, rozum a vzdělání, vždy přemýšleli a potom konali tak, aby situaci vylepšili. Hrdinové tohoto románu se chovají jako dva idioti, kteří zmastí, na co šáhnou a půlku katastrof si v příběhu způsobí sami.
Je to nedokončený román, ale času s ním ztráveného až tak moc nelituji.

28.02.2018 3 z 5


Zrzavý Orm: Plavci na západ / Doma a znovu na lodi Zrzavý Orm: Plavci na západ / Doma a znovu na lodi Frans Gunnar Bengtsson

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, dobrodružná, humoristická, napínavá, uvěřitelná až neuvěřitelná, ze života, jedním slovem výborná. Jedna zmála knih, která mne nadchla jako kluka a u které jsem postupem času z hodnocení neslevil. A pokud je možnost číst vydání s Bornovými ilustracemi, bonus navíc. Doporučuji ze všech sil.

25.02.2018 5 z 5


Mamlasové a Mizerové Mamlasové a Mizerové Per Odebrant

Opravdu prapodivná kniha. Vřele nedoporučuji. Je spousta lepších satirických detektivek, humorných detektivek, ironických detektivek, prakticky cokoliv o těchto dvou minidetektivkách napíšete, najdete jinde lepší. Kniha je dobrá maximálně pro studium minulosti švédského maloměšťáctví. A to ocením téměř kde co.

A toho dobráka, co mi ji doporučil, omylem přejedu, omylem zacouvám a to celé pak ještě dvakrát.

15.02.2018 1 z 5


Jak se stát bubeníkem královské gardy Jak se stát bubeníkem královské gardy Zdeněk Mahler

Po prvé jsem knihu četl ve črnácti, a uchvátila mne nejen dějem, ale i jazykem, tradičně vytříbeným, ale ne nudným. A příběh by byl asi poloviční bez Fukových ilustrací. I když jsem tenkrát netušil, kdo Fuka je, listoval jsem knihou sem a tam. Dnes jsem si ji přečetl po letech znovu, a mohu jen doporučit: fantazie, jemná ironie a satira, stará Anglie až do absurdna - prostě výborné.

25.01.2018 5 z 5


Tajemná Atlantis Tajemná Atlantis André Laurie

Opravdu příběh vernovského ražení. Česky ovšem vyšel prvně v roce 1902. Ačkoliv má nádech vernovské víry v lepšího člověka a vznešené ideály, je mnohem realističtější, než velká část vernových děl. Naivní snad jen technicky, jinak dobrý příběh. Je ovšem třeba přečíst svižné původní vydání, nikoliv normalizační upraveninu.

26.12.2017 4 z 5


Všechny cesty vedou do hrobu Všechny cesty vedou do hrobu Seth MacFarlane

Prvních třicet stran to vypadalo na nudný americký pseudohumor založený na vulgaritě a výkalech. Pak se v příběhu objevila Anna a začalo to dávat smysl, i ta první nezáživná pasáž. Dobrý příběh s gradací a vtipem, zabalený do hromady vulgarit a sexuálních narážek, zasazený do reálné doby.

Komu vulgarity a sex vadí, a nebo kdo hledá klasický barvotiskový šestákový western, ten je tady špatně. Ostatním můžu doporučit.

26.12.2017 4 z 5


Příjemný Jim Příjemný Jim Frederick Schiller Faust

Čtivý, svižný a docela i uvěřitelný western, bez bojovně vysunutých brad a nesmyslných zvratů. Příběh o tom, že i řada malých chyb-nechyb může vést na šikmou plochu, ale vždy je o co bojovat.

18.12.2017 4 z 5


Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Svatopluk Čech

Jednoznačně nejlepší pan Brouček ze všech napsaných. V podstatě moderně pojatý příběh SF, jeden z nejstarších českých. Dobrý nápad v dobrém příběhu mohl být více rozveden, mohl být delší a s více vedlejšími zápletkami, ale pan Čech asi netušil, že v podstatě zakládá české SF. Mohu jen doporučit.

30.11.2017 4 z 5


Pravý výlet pana Broučka do Měsíce Pravý výlet pana Broučka do Měsíce Svatopluk Čech

Četl jsem po několikáté, a nevím úplně, co napsat. Skvělá satira na zaprděné maloměšťáctví devatenáctého století a snobismus pseudointelektuálů, z většiny platná i dnes. Skvělá práce s jazykem. Na dobu vzniku vcelku promyšlené sci-fi. A dobrá práce s balancováním vypravěče mezi pozicemi věřím - nevěřím a pravda-nepravda. Ale taky minimální děj, je to spíš široce pojatá epizoda než román, a tím pádem i minimální zápletka. Možná i přílišná zjednodušenost měsíčních realit, buď to mělo být celé kratší, nebo detailnější. Přišlo mi, jako by Svatopluka v půlce přestalo téma bavit a tak ho ukončil.

Shrnuto: slušné starověké humoristické sci-fi a zároveň satira, ale jinak takový lepší trénink na Broučka mezi husity.

21.11.2017 3 z 5


A včely se vyrojily A včely se vyrojily Ondřej Neff

Pro mne osobně docela zklamání. Dobrý námět s výborným, ale nevyužitým potenciálem. Podle mě je Neff příklad toho, jak se to dělat nemá, v protikladu k například Durrellovi a jeho rodině a jiné zvířeně, tak se humor dělat má. Durrell smích nad otevřenou knihou, Neff pocit promarněné šance, navíc se mi text zdá nafoukaný až snobský. Ale může to být o vkusu, nikomu nerozmlouvám.

18.11.2017 2 z 5


Ďábelský dvojník Ďábelský dvojník Robert Kraft

Čínská záhada a loupež bez motivu jsou klasické Nobodyovské příběhy, jen poněkud krátké. Ne tak ale příběh s indiány. Zabírá zhruba půlku sešitu a je vysloveně slabý, jakoby Kraft opisoval od Maye a nezvládl to. Ačkoliv mám Nobodyho rád, indiánský příběh mne hrubo nenadchnul.

26.07.2017 3 z 5