MelanieSt MelanieSt komentáře u knih

☰ menu

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Nejlepší díl z celé trilogie. Příběh má opravdu sílu, zvlášť, pokud ho chápete jako narážku na jisté dějinné události. Mnoho lidí třetí díl zklame, protože je nudný. Záleží na každém, co si v knize najde. Já si našla to svoje a už teď vím, že tohle nebylo moje poslední čtení Hunger games. Vždycky se k této sérii ráda vrátím. Protože na některé věci není dobré zapomenout.

29.01.2015 5 z 5


Rezistence Rezistence Veronica Roth

Pro mě lepší, než první díl. Kniha je čtivá, v rámci žánru zajímavá. Tris je mi sympatičtější, než v první knize. Líbí se mi, že na rozdíl od mnohých jiných love story, není vztah Tris a Tobiase idylický, taky se občas pěkně chytnou :D Je v pořádku, že má Tris svou hlavu, proč by se měla neustále chovat podle toho, co po ní kdo chce. To dává knížce alespoň nějaký náboj a kapku nevyzpytatelnosti.

29.01.2015 4 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

V rámci žánru a s přihlédnutím k cílové skupině musím knihu hodnotit jako dobrou. Téma mi lehce připomíná Hunger games - rozdělení společnosti, výcvik k boji, technologie, díky kterým jste snadno ovládatelní. Ovšem pokud bych knihy měla srovnávat, Hunger games pro mě jednoznačně vedou. Divergence mě bavila, jen jsem udělala chybu, když jsem nejprve viděla film. Při čtení jsem se nedokázala odpoutat od filmové adaptace a neustále jsem srovnávala. Tris mě v knize moc nebavila, proto jsem si radši představovala Shailene Woodley. Ve výsledku jsem ráda, že jsem knihu četla, bavila mě, ale druhý díl mě baví víc.

29.01.2015 3 z 5


Měděný jezdec Měděný jezdec Paullina Simons

Krásná knížka o lásce a naději v době plné utrpení a smrti. Připomenutí toho, co je vlastně v životě důležité a za co bychom měli bojovat, že silný je ten, kdo miluje a taky toho, že stačí jedna veš v kožichu, kterou si budete pěstovat a zničí nejen vás, ale i všechny, na kterých vám záleží. Dimitrij byl opravdu ukázkovým človíčkem, se kterými se potkáváme dnes a denně. Klíště, které vás vysaje, pokud ho hned nezničíte. Výborně napsaný příběh. Mohu jen doporučit.

09.09.2014 5 z 5


Vždy s láskou, Petra Vždy s láskou, Petra Petra Němcová

Po knize jsem sáhla, protože jsem Petru měla vždycky moc ráda, sledovala jsem její kariéru a obdivovala ji. A po přečtení knihy ji obdivuji ještě víc. Je to úžasný člověk, citlivý, přímý, ohleduplný, miluje smích a nejraději ze všeho dělá jiným radost. Její život je úžasný, především proto, jak se s ním dokázala poprat. A to nemluvím jen o tsunami, ale také o kariéře, která mně osobně připadá šílená a nikdy bych něco podobného dělat nechtěla, i kdybych vypadala jako bohyně. Petra pro modeling žije, vždycky po něm toužila a sen se jí splnil nad její očekávání. Hrůza, kterou prožila v Thajsku, je nepopsatelná a i kdyby napsala deset dalších knih a přistoupila na desítky dalších rozhovorů, nikdy nikomu nemůže vypovědět, co prožila a především jak jí to zasáhlo. Ztráta tak blízkého člověka a navíc za takové situace, kdy musí žít s vědomím, že Simonově smrti předcházel krutý boj o život, je stejně pro ostatní nepředstavitelná. Knížka čtenáři dovoluje nahlédnout do zákulisí života top modelky, která létá po světě, jen aby ukojila chtíč fotoaparátů a kamer a zároveň do duše křehké ženy, která za svůj život musela tolikrát bojovat... dokonce i o holý život. Naštěstí byla jednou z těch, kteří ten největší, nerovný boj s tsunami vyhráli. Ke knize bych měla jen malou výtku, která je v kontextu obsahu zcela druhotná. Nečetla jsem originál, tak nevím, zda je to špatným překladem nebo je původ všeho v Petřině ruce, ale kniha je poměrně špatně napsaná a hodně to snižuje její úroveň a čtivost. Věty drhnou, nečtou se moc příjemně, slova se často opakují, někdy jakoby se snažila uměle natahovat a vycpávat stránky (viz povídání o komunistickém Československu, což mi už samo o sobě přišlo hodně přitažené za vlasy, ale budiž), jindy zase jako by se snažila předat myšlenku, ale neuměla použít správná slova. Podle mě by nebylo od věci, kdyby Petrou napsaný rukopis dostal do ruky ještě někdo se zkušenostmi, kdo by textu dodal formu a úroveň. Jane Scovell evidentně nebyla dostačující.

25.07.2014 5 z 5


V zámku a v podzámčí V zámku a v podzámčí Božena Němcová

Boženu Němcovou mám od školy spojenou s Babičkou,kterou jsem nikdy nebyla schopná přečíst. V zámku a v podzámčí je něco úplně jiného. Na rozdíl od Babičky má kniha spád, je čtivá a neunudí vás k smrti. K této knize se často ráda vracím.

01.12.2013 5 z 5


Česká literatura od počátků k dnešku Česká literatura od počátků k dnešku Jan Lehár

Obsáhlý, přehledný, čtivý, zajímavý pomocník, když se chcete zorientovat v literatuře.

01.12.2013 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Zatím autorova nejlepší kniha

01.12.2013 5 z 5


Zlatá čokoládová kniha Zlatá čokoládová kniha kolektiv autorů

Bible pro všechny, kteří milují čokoládu! Kniha má navíc velice pěkný a elegantní vzhled. Mohu jedině doporučit!

01.12.2013 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Fascinující kniha i pro dnešního čtenáře, který je už zvyklý na ledacos. Vůbec se nedivím, že s ní měl Wilde ve své době takové problémy.

10.11.2013 4 z 5


Světem jazyků Světem jazyků Petr Zima

Další výborná kniha pro všechny zvědavce a studenty, jejichž zájem se ubírá směrem k jazykům, tedy nejen tomu českému. Světem jazyků je souhrn základních zajímavostí a faktů o jazycích, které bychom měli znát. Kniha je napsána jasně, jednoduše, nečekejte složité odborné texty. Velice zajímavá a čtivá, skvělý pomocník do začátků studia jazyků.

02.11.2013 5 z 5


Jazyk a jazykověda: přehled a slovníky Jazyk a jazykověda: přehled a slovníky František Čermák

Co se týče problematiky jazyka, je tato kniha výborným pomocníkem a průvodcem do začátků. Je napsána jasně, přehledně, najdete tu vše podstatné. Navíc zde najdete mnoho zajímavých informací o původu, vzniku, vývoji, dělení a zkoumání jazyka a jazyků, takže tuto knihu doporučuji nejen těm, kteří ji potřebují v rámci studia (nepostradatelný základ), ale těm, které komplikovanost jazyka zajímá z pouhé zvědavosti.

02.11.2013 5 z 5


Past na Popelku Past na Popelku Sébastien Japrisot (p)

Myšlenka je výborná, bohužel mi hodně vadila komplikovanost, jakou byl příběh vyprávěn. Od začátku mi to bylo jasné, takže mi během čtení zbytku knížky docela vadilo neustálé omílání, kdo hlavní hrdinka vlastně je. Nakonec jsme se tedy dobrali k tomu, že ani ona sama to netuší, což bohužel nic nemění na faktu, že to bylo příliš komplikovaně a zmateně podané na to, že konec je v podstatě otevřený a nedořešený. Žádné nadšení ani překvapení se u mě bohužel nekonalo.

02.11.2013 3 z 5


Dáma v autě s brýlemi a puškou Dáma v autě s brýlemi a puškou Sébastien Japrisot (p)

Zajímavý příběh o nejisté, nesebevědomé dívce Dany, která se stane obětí manipulace, v jejímž důsledku snadno znejistí, kým je a co je a není realita. Během své cesty potkává lidi, kteří tvrdí, že ji tu už viděli, ačkoliv je sama Dany nikdy neviděla a navštívená místa jsou jí zcela neznámá. V kufru auta navíc objeví tělo svého údajného milence, který byl zastřelen svou vlastní zbraní. Rozuzlení je zajímavé, i když trošku předvídatelné, ale to není na škodu celého děje. Knížka je čtivá, oddychová, občas se přistihnete, že opravdu přemýšlíte, jak by to mohlo celé dopadnout a kdo za tím vším stojí. Pokud rádi hledáte spojitosti, určitě vás tahle knížka nebude nudit.

02.11.2013 4 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Perfektní detektivní příběh plný inteligentních zápletek a zvratů. Skutečný Sněhulák byl tak blízko, ale ani na vteřinu mě nenapadlo, že by to mohl být on. Výborná práce autorova!

24.03.2013 5 z 5


Milý Johne Milý Johne Nicholas Sparks

N

17.02.2013 5 z 5


Rohy Rohy Joe Hill (p)

Ačkoliv se mi kniha ve líbila, rozhodně jí nechyběl nápad a promyšlený, chvílemi napínavý příběh, musím podotknout, že jsem se do čtení opravdu musela nutit a určitě se nejednalo o knihu, kterou bych přečetla během několika hodin. Vadilo mi příliš mnoho popisů situací a prostředí, pocitů. Přidala bych spíš akci. Hodně to zachránil konec, líbilo se mi, jak se najednou všechno propojilo a dalo to smysl. Jen mě trošku zamrzelo, že vlastně od poloviny knihy víte, kdo je vrah. Uvítala bych trošku napětí, ráda hledám vraha sama na základě indicií. Tady žádné nebyly, vlastně šlo jen o to, jak vraha usvědčit. A taky mě trošku zamrzelo, že téměř do konce je Merrin prezentována jako ta, která si o znásilnění a vraždu vlastně sama řekla, i když že šlo opravdu o znásilnění se také dozvídáme až ke konci, protože dlouho všechno nasvědčuje tomu, že to bylo dobrovolné, aby zkusila sex také s někým jiným. A Igyho smrt a spojení s Merrin, to byl přímo pohádkový konec. Ale ano, ve výsledku byla kniha zajímavá a jsem ráda, že jsem se k ní dostala.

09.02.2013 4 z 5


Studio d A1: učebnice s pracovním sešitem, audionahrávkami a vyjímatelným slovníkem Studio d A1: učebnice s pracovním sešitem, audionahrávkami a vyjímatelným slovníkem Hermann Funk

Učebnice je určitě vhodná pro základní školy, ale pro jazykové a střední školy je primitivní a nedostačující. Jediná výhoda je slovník, ale učebnici si bohužel nekupujete kvuli mini slovníku.

04.02.2013 1 z 5


Srdce netvora Srdce netvora Andrew Davidson

Hrozně mě to mrzí, ale já jsem vůbec nebyla schopná tuhle knížku číst. Hned na začátku mě neskutečně vytáčela tím, že se snažila vypadat, jako by ji psal úplný amatér. Přiznávám, že mě v jednu chvíli zajímala "bláznivá" žena a její vyprávění v nemocnici, ale jen do chvíle, než začala mluvit o tom, jak mluví s kameny. Miluju fantasy, ale tohle mi moc fantasy nepřišlo. Vlastně ani nevím, kam tu knížku zařadit. Přišla mi zmatená. A bohužel mě vůbec nezaujala jako jiné hodnotitele.

04.02.2013 2 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Chce se mi napsat "Jak jsou některé komentáře hloupé..!", ale ne, nenapíšu to. Protože komentáře za nic nemohou, jsou jen zprostředkovateli autorova nepochopení.

29.01.2013 5 z 5