Komentáře knihy Milý Johne

Ja-Cinta
15.05.2026

(SPOILER) Tato kniha mně jako kniha o velké a neskutečné lásce úplně nesedla. Začátek jejich seznámení mne tolik nezaujal, jak jsem po hodnocení knihy očekávala. Sice se dobře četla, ale ani jeden, ani druhý mi nebyl úplně sympatický. Hlavně Savanah, ta mě někdy docela štvala.
Johnova láska se mi zdála opravdovější a skutečnější, když se musel od ní po dovolence odloučit, vrátit se zpátky do života vojáka z povolání v zahraničí. Skoro celý rok se neskutečně těšil na svoji dovolenou. A jak se k němu zachovala Savanah? Po jejích řečích o velké lásce, o měsících trápení a nekonečných bolestivých vzpomínek, dala přednost vodit ho po večerech do společnosti jejích kamarádů. Nemohla pochopit, že on se celou dobu na ni těšil a toužil být s ní co nejvíce a co nejdéle o samotě. Když jí to vysvětlil, naštvala se a oba se velmi pohádali. Zase to byl on, kdo se nakonec omluvil za své chování.
Na Johnovi mi pak vadilo jeho rozhodnutí zůstat v armádě a prodloužit si službu o další dva roky. Po událostech 11.září 2001 se to dalo pochopit, ale nedalo se to pochopit za další dva roky, kdy to zopakoval. Pak jsem se nemohla divit Savanah, že to nevydržela a provdala se za svého kamaráda z dětství.
Kniha mne nezasáhla tolik, jak jsem očekávala. Někdy jsem nechápala jejich rozhodnutí, často se chovali dost divně. Ke konci jsem měla také nedobrý pocit z Johnovy cesty za Savanah k ní domů. Ona byla vdaná, manžel, jak se pak ukázalo, smrtelně nemocný, ale pro oba to byl návrat k minulosti, když si přiznali, že jeden druhého stále milují. John se však zachoval čestně, za to jsem ho obdivovala. A hlavně za to, co nakonec udělal pro jejího manžela Tima.

Han-nah
28.04.2026

Prolog: Zamiloval jsem se do ní, když jsem byl s ní, a ještě víc během roků, kdy jsem byl daleko od ní.

Příběh má tři části. Nechybí zde romantika, smutek, láska, vztahy, ale i vzpomínky na dětství a rodiče. I ti jsou takoví, jací jsou.

Spojler:
Rozdíl mezi Aspergrovým syndromem a autismem by se dal shrnout následovně:
autista žije ve svém vlastním světě, zatímco člověk s Aspergrem žije v našem světě, ale způsobem, který si sám zvolí.

Líbí se mi, když autor do děje dal i tuto linku, aby lidé více vnímali a chápali druhé. Nikdy to jen tak lehce nerozeznáme.
John je voják s mezinárodním nasazením, Savannah se vrátila po studiu k rodičům. Jak jejich vztah asi dopadne? Závěr mě nepřekvapil, dočetla jsem s vděčností, jak to vše John vyřešil.

capricorn__
09.03.2026

No, dialogy jsou poněkud šroubované, o uvěřitelnosti příběhu taky lze polemizovat, ale čte se to moc hezky. Nicholas Sparks umí dobře vystihnout lidské emoce a vnitřní pochody bez toho, aby čtenáře nudil. Kupodivu mi zajímavější připadal vztah otce a Johna než Johna a Savannah. Věřím, že se ke knize někdy vrátím.

nada3314
18.09.2025

Milý Johne jsem poslouchala jako audioknihu a příběh se mi líbil – je v něm romantika i silné momenty, třeba vztah Johna s otcem a jeho sbírkou mincí, který byl pro mě nejzajímavější.

Se Savannah jsem si ale upřímně moc nesedla a její postava mi byla spíš vzdálená. Celkově to bylo příjemné poslouchání, ale od Nicholase Sparkse už jsem četla knihy, které na mě zapůsobily mnohem víc.

Lia1423
11.09.2025

Přečíst tuto knihu mi trvalo relativně dlouho, i přesto, že je napsaná jednoduchým a čtivým jazykem. Nicméně děj mě vůbec nezaujal, láska Johna a Savannah byla až zoufalé neuvěřitelná, vážně mi nezáleželo na tom, jak to s nimi skončí (i když to teda bylo od začátku jasné) a upřímně víc mě zasáhl vztah mezi Johnem a jeho otcem.
Asi jsem od tohoto autora četla i lepší knížky.

Dol.l
30.07.2025

Nevím proč, ale tahle knížka mi z nějakého důvodu úplně nesedla. Nevtáhla mě a ve výsledku jsem se ji donutila přečíst prostě proto, že už je potřeba ji po 3 měsících vrátit do knihovny. V zásadě na ní nic špatného není, je dobře napsaná, příběh není tuctový, ale na mě to tentokrát nějak nezafungovalo.

Princezna22
27.05.2025

Klasický Sparks – romantika, osud, ztráty, láska i bolest. Styl psaní je jednoduchý, čte se rychle a snadno, ale není to příběh, který by ve mně zůstal hluboko. Hezké, chvílemi i dojemné, ale celkově spíš taková nenáročná oddechovka.

Sahalea
23.05.2025

Kniha o lásce, která nedokázala přežít vzdálenost, a o lidech, kteří se mění pod tíhou okolností.

Příběh Johna, vojáka s komplikovaným vztahem k otci, a Savanah, citlivé dívky, začíná jako letní románek, ale rychle nabere na hloubce. Jejich vztah je zkoušen odloučením, válkou i osobními volbami. Pohled Johna dodává knize upřímnost a střídmost – díky němu text nepůsobí pateticky, přestože téma lásky, odloučení a rodinných vazeb k tomu svádí.

Autismus a poruchy chování se objevují jako významné motivy, které dávají příběhu lidskost a přesah. Konec je hořkosladký, ale uvěřitelný – ukazuje, že ne každá láska je předurčena k vítězství, ale i tak nás může formovat.

Dojemná, ale ne přehnaná – silná právě v tom, co neříká nahlas.

Jantarinka
10.05.2025

Dopisy, většinou milostné, jsou silnou stránkou v románech Nicholase Sparkse, v ději hrají významnou úlohu a já si je vždy užívám. Tady je kniha na dopisech přímo postavená, ale skutečnou pointu se dozvíme až v závěru knížky... Oblíbila jsem si autorův způsob vyjadřování - knihu jsem četla v originále: "Dear John". Kniha má krásné filmové zpracování.

Eva_Skala99
23.04.2025

Knižní i filmové zpracování je úžasné. Jedna z oblíbených knih, která má určitě doživotní místo v knihovně. Doporučuji!

ZNellyZ
24.02.2025

Film jsem neviděla, takže jsem si mohla naplno vychutnat moji první knihu od tohoto autora. Jsem trochu zklamaná koncem, kdy se John evidentně nemůže posunout dál ve svém životě a je stále vázán na svou první lásku. Postava Savannah mě celkem štvala a z mého pohledu měl John na někoho lepšího než byla ona. Kniha se četla zpočátku hůře, trvalo mi než jsem se začetla, ale určitě od autora zkusím jiné knihy.

petulkapeta
11.02.2025

,,Konečně jsem pochopil, co to je opravdová láska. Tim mi řekl – a předvedl -, že taková láska znamená, že je pro vás něčí štěstí důležitější než vaše, i kdyby to pro vás bylo sebevíc bolestné."

Nedopadne to jak by člověk předpokládal na začátku nebo si přál..je to silný příběh o lásce ale ne jen k dívce ale taky k otci a armádě.

Kackac77
10.09.2024

Audiokniha
Hodně jsem váhala s hodnocením. Nesdílím nějak všeobecné nadšení, i když určité části knihy se mi moc líbily. Hlavně vztah Johna s tatínkem, vývoj, vysvětlení. Ten ústřední romantický motiv - vztah Johna a Savannah.. já nevím. Přišlo mi to nějak prvoplánově srdcervoucí, zdlouhavé a střídavě mi lezly na nervy oba (ale Savannah víc). Bylo to takové...americké. Hodně keců, hodně emocí, velká gesta....ale tak nějak prázdné.

kittlerka
08.08.2024

Poslechnuto jako audiokniha, která je moc hezky načtená. Je to moje první kniha od autora a je moc hezká, určitě zkusím další. Líbí se mi, že je to vyprávěné z pohledu mužské postavy. Příběh je moc smutný a krásný zároveň.

MilackovaN
01.03.2024

Čekala jsem několik let, abych zapomněla detaily z filmu a mohla si tak naplno užít čtení této knihy, protože nemám ráda, když vidím nejprve film a tím pádem už vím, jak se bude děj vyvíjet. Kniha se četla velmi dobře, příběh je velmi emotivní a do obou hlavních postav se dokážete rychle vcítit. Konec knížky mě ale rozsekal. John má můj velký obdiv za to, co udělal. Přemýšlela jsem, zda bych něco takového dokázala udělat i já, ale nedošla jsem k žádnému závěru. Od Sparkse jsem povětšinou zvyklá na happyendy a tohle pro mě happyend nebyl...

LunaL.
29.02.2024

(SPOILER) Mě tak mrzí, že jsem ji dočetla! :((
Krááásnááá kniha!

Příběh mě tak pohltil, že jsem si hned pustila film - a byla dost zklamaná. Člověk z něj vůbec nepochopí hloubku jejich vztahu! A u konce jsem měla pocit, že se filmaři bojí, že diváci nezvládnou smutný konec :(

Nechtěla jsem po měsíci číst knihu znovu (vlastně chtěla, a moc!). Zkusila jsem proto anglickou verzi :)
Knihu určitě zařazuji mezi své oblíbené!

evask
28.02.2024

Hezký a dojemný. Jenže brzo jsem si uvědomila, že pro 65+ to asi primárně nepsal, že je to spíš knížka pro mou vnučku. Četla jsem takovým zrychleným způsobem, ono je to dost rozvleklé.

andrii24
01.09.2023

Krasopisné doteky, hrdliččina slova nesou listy léta, až najednou dojde náplň na další řádek, ale neodepisuj ten cit, i když si našel jiného adresáta. Stále stojí za to, ho číst. Do konce. P. S. Po sychravé próze let, rozepíšou se samy (s)loky básně, větvící se v zalepené medové obálce.

Sarka1987
08.08.2023

Nicolas Sparks je úžasný autor, jeho knihy se čtou jedním dechem, zrovna tenhle příběh o válce a lásce mi byl blízký, je k němu natočený i krásný film.

sgjoli
11.06.2023

Říkala jsem si, že bych mohla po delší době vyzkoušet nějakou echt romantiku, a tak jsem sáhla po Nicholasu Sparksovi, kterého si kde kdo chválí jako mistra romantiky - volba padla na příběh Milý Johne v audio podobě. No, nakonec jsem knhu ohodnotila průměrně.
Přiznám se, že jsem měla docela očekávání. Sparksova kniha Nezapomenutelná cesta se mi líbila hodně, a tak jsem čekala opět nějaký silnější příběh, který mne zasáhne. A to se bohužel v mém případě nekonalo.
Abych nepsala pouze v negativním duchu, musím říct, že vyprávěcí styl se mi líbil. Příběh hezky plynul, dokázalo mne to do sebe vtáhnout a během poslechu jsem pořád měla pocit, že chci vědět, co bude dál. Tohle musím panu autorovi připsat určitě k dobru. Rozhodně působí jako vypsaný autor, který ví, co che říct a jak to chce říct. Našla jsem tu i určitý přesah, u kterého nevím jistě, jak moc ho tu rozvádět, abych nespoilerovala, což nechci. Nicméně nějaký podnět k zamyšlení mi to určitě dalo.
Jak jsem ale psala již výše, kniha mne nezasáhla tolik, jak jsem očekávala a jak se mi to stalo u již zmíněné Nezapomenutelné cesty. Emoce, které postavy cítily, mi sice připadaly přesvědčivě a důvěryhodně sepsané, ale nějak se to na mne nedokázalo přenést. Zároveň musím přiznat, že v některých momentech jsem úplně nechápala rozhodnutí postav, občas se chovaly dost podivně a mně to prostě nesedlo.
I když ten vztah, který mezi sebou Savannah a John měli, nebyl snadný, přesto to celkové vyznění na mne působilo trochu tuctově - něco ve stylu "takových vztahů na dálku je, proč bych se měla dojímat zrovna nad tímhle?". Nějak to na mne nepůsobilo jako něco, co by se mně mělo nějak víc dotknout...
Nakonec tedy 3 hvězdy z 5 a nevím, jestli budu mít chuť se Sparksem někdy zase pokračovat.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi