MartinPetlach MartinPetlach komentáře u knih

☰ menu

Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Jednu hvězdu jsem strhnul kvůli až příliš otevřeném konci, a možná kvůli délce, určitě se mohl Sapkowski rozepsat, když už otevřel tolik dějových linií a uvedl tolik postav. Líbí se mi úvodní "citáty" na začátku každé kapitoly, i narážky na reálný svět, pojmenovat univerzitní město "Oxenfurt" je prostě geniální.
Taky mě tento díl přiměl najít si mapu světa a projel jsem si, kde se odehrával děj předchozích dvou povídkových dílů i krve elfů.

24.03.2024 4 z 5


Povídky otce Browna (8 povídek) Povídky otce Browna (8 povídek) Gilbert Keith Chesterton

Dlouho jsem nic nekomentoval, ale tohle nemohu vynechat.
Jsou to povídky trochu netradiční, ale všechny se mi líbily a vždycky mě ohromilo rozuzlení. Otec Brown ukazuje, že není dobré věřit pověrám a používat zdravý rozum. Ale také řeší komplikované případy vražd a krádeží.
Přišlo mi, že každou další povídkou kvalita stoupala. Jen první byla o něco lepší, jen by mě zajímal překlad a jak to znělo v originále. Každopádně nejzajímavější byly poslední tři.
U prokletí knihy mě bylo jasné, že si někdo jen vystřelil z obou detektivů, ale vůbec mi nedošlo jak. Je pravda, že Otec Brown si většinu postřehů nechá pro sebe a řekne je až na konec, ale přesto se vždy můžete dopátrat výsledku.
Prokletí Pendragonů mi připomnělo jednu povídku od H.P.Lovecrafta, zde ale nefiguruje žádné nadpřirozeno, ale opět zde intrikují pouze lidé z masa a kostí. Poslední povídka, ač napsaná v roce 1911 je a bude vždy aktuální. Nechtěl jsem ztrácet čas, takže místo přemýšlení jsem prostě četl, ale stejně bych nedošel ke stejnému závěru jako Otec Brown.

Viděl jsem několik dílů seriálu, ale žádný mi nepřipomínal tyto povídky, takže nevím jak moc je to jen inspirované, nebo jestli jsem prostě viděl špatné epizody.

Každopádně v průměru dávám 87/100 neboli 8.7/10

12.07.2023 5 z 5


Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Na Lovecrafta jsem se chystal už dlouho i když už jsem některé povídky znal samostatně.
Překvapuje mě nižší hodnocení než u dalších díl spisů.
Nutno podotknout, že i když se má jednat o kompletní sebrané spisy, spoustu povídek od Lovecrafta v této sérii chybí.
Ne všechny povídky byly skvělé, ale v každé bylo alespoň něco zajímavého.
Také jsem po přečtení necítil žádný velký strach až na výpověď Randolpha Cartera a rytinu v domě, u které mě mrazilo.
Ale jak se píše v doslovu, záleží kdy a kde si čtete.
Líbí se mi že autor odkazuje na další díla a že má obecně přehled a umí skvěle vyprávět a popisovat prostředí.
Na druhou stranu některé povídky jsem moc nepochopil a působili na mě jako nedokončené. V některých povídkách si můžete všimnout názorů Lovecrafta k různým rasám a národům, které se řeší dodnes. Také se nemůžu ubránit srovnávání s Poem, kterým se Lovecraft inspiroval.
Nevím jestli je správné hodnotit knihu podle těchto kritérií, ale moc oceňuji přidání doslovu a poznámek, díky tomu jsem se dozvěděl spoustu zajímavostí ze života tohoto záhadného spisovatele.

90/100

05.03.2022 5 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

(SPOILER) Od autorky už jsem četl knihu nevítaný host a tentokrát to bylo ještě lepší.
Pokaždé, když jsem knihu odkládal, cítil jsem se provinile a ještě dlouho potom jsem přemýšlel jak asi dopadne a to už se mi dlouho nestalo.
Už od začátku známe vraha, ale jak už to tak bývá, nic není tak jednoduché a nakonec jsou vrazi dva.
Jen doufám, že na konci se podařilo vraha usvědčit. Celou knihu jsem se na to těšil a autorka si tam klidně dá otevřený konec(stejně jako u nevítaného hosta).
Jen těch tajemství a nevěr bylo až moc a celé to bylo moc překombinované, ale i tak musím dát 5*
85/100

19.02.2022 5 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Zaklínače jsem již dlouho odkládal a tak jsem rád, že mě nezklamal.
Některé pasáže mi přišli dost úsměvné, ale většina knihy byla spíš hodně akční a násilná, líbilo se mi prolínání současnosti a předchozích zážitků zaklínače, jedna povídka Hlas rozumu je zde jako takové intermezzo mezi jednotlivými příběhy, jinak mezi nimi není žádná návaznost.
Jediná povídka kterou jsem úplně nepochopil byla hned ta první - Cesta z niž není návratu, kde Geralt ani nevystupuje.
"Nejhorší" povídka pak byla konec světa a naopak nejlepší Zrnko pravdy a Otázka ceny.

9/10

13.02.2022 5 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

(SPOILER) Skvělé čtení. Dějová linie je velmi propracovaná a je z pohledu mnoha postav, stejně jako následující díly. Autor si také dal práci s rozepsáním rodokmenů.
Stejně jako spousta lidí jsem viděl nejdřív seriál a zrovna první díl je dost podobný a až další díly se více odliší. I přesto je zde více postav a více detailů.
Také se objevují náznaky teorie o Jonově původu, uvidíme jestli se potvrdí v dalších dílech, autor je už 11 let zaseklý na šestém dílu, tak mám strach že zemře před dopsáním série.
Vzhledem ke 800 stranám a pomalejšímu ději to není vždy jednoduchá četba, ale pokud vás to začne bavit tak vám to ani tak dlouhé nepřipadne. V prvním dílu se nachází pouze omezený počet postav, zbytek si autor nechává na později. I přesto musím dát pět hvězd. Nejvíc mě bavila linie s Daenerys.

95/100

20.01.2022 5 z 5


Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Nebylo to špatné čtení, ale stejně jako u Erika jsem čekal něco víc. Konec byl trochu na můj vkus trochu přehnaný.

6,5/10

20.01.2022 3 z 5


Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Prvních 200 stran mě bavilo, ale bylo těžké v tom najít horror. King dlouho uváděl čtenáře do děje a popisoval postavy ale to mi nakonec nějak nevadilo protože druhá část děje byla daleko svižnější a napínavější. Na druhou stranu to mohlo být i lepší, je to teprve Kingova druhá kniha, první mě velmi zklamala a tady bylo vidět velké zlepšení, takže očekávám že Osvícení a další romány budou ještě lepší.
Konec byl trochu předvídatelný, ale jsem rád že to neskončilo jinak.

8/10

21.11.2021 4 z 5


Temné lesy Temné lesy Harlan Coben

Po knize jsem úplně náhodou sáhl v knihovně, autora jsem neznal, název mi nic neříkal.
A musím říct, že mě příjemně překvapila. Nebyli v ní slabá místa, odbočování od tématu a byla napínavá až do konce.
Jediné co musím vytknout je že zápletka je až příliš překombinovaná ale jinak byla skvělá.

8/10

16.10.2021 4 z 5


Zapomenutá vražda Zapomenutá vražda Agatha Christie

(SPOILER) Skvělá detektivka, jedna z nejlepších od Agathy.
Vyšetřování vraždy staré téměř 20 let je něco, co autorka použila už v románu Pět malých prasátek, ale v tomto případě o vraždě nikdo neví, dokud se neobjeví jedna zapomenutá vzpomínka, která hlavní postavu málem stojí život.
Jediné co musím této detektivce vytknout je to, že i když se jedná o román v sérii slečna Marplová(dokonce poslední i když byla napsána dříve), tak se tady objeví jen párkrát a na konci vraždu vysvětlí, ale nevyšetřuje.

85/100

10.08.2021 5 z 5


Dopis ze záhrobí Dopis ze záhrobí Dominik Dán

První setkání s autorem a lépe to dopadnout nemohlo. Od začátku do konce mě kniha nenudila a konec jsem četl jedním dechem. Už od začátku jsem si pokládal otázku, jak a kdy se dějové linky propojí, skoro jsem si myslel, že se jedná o dva odlišné případy, ale to si autor nechal až na konec.
Závěr knihy mě dostal úplně nejvíc.

95/100

18.07.2021 5 z 5


Erik Erik Terry Pratchett

Netvrdím že by mě to nebavilo, párkrát jsem se zasmál ale i tak jsem od toho čekal trochu víc.

70/100

09.06.2021


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Kniha byla zajímavá, zvlášť posledních cca 100 stran jsem se nemohl odtrhnout, vlastně není moc co bych vytknul, až na jedno a to je neustálé odbíhání od tématu. Kolikrát jsem přečetl dvě, tři kapitoly a v podstatě se nic nestalo a místo toho se tam pořád rozebíral případ který se stal předtím, u kterého ale neznáme okolnosti a tak jsou ty informaci k ničemu a celkově mi přišlo že v některých částech autor dost odbíhal od tématu ale jinak se mi to líbilo a určitě si přečtu i pokračovaní.

8/10

23.04.2021 4 z 5


Smrt v oblacích Smrt v oblacích Agatha Christie

Moje druhá kniha od autorky, první v sérii Hercule Poirot. Tentokrát k vraždě dochází v letadle, ve kterém Poirot cestuje z Francie do Anglie, dokonce sedí zavražděná jen kousek od něho, ale on si nic nepamatuje, protože se mu v letadle dělá špatně. Dokonce ho ze začátku místní policie podezřívá. Na začátku vyšetřování se setkává se svým přítelem Jappem, kterému pomůže případ vyřešit a postoupně odkryje všechna tajemství, které podezřelí skrývají. Většinou když čtu detektivky, nebo se na ně dívám v televizi se nesnažím zjistit kdo je vrah a prostě se ponořím do příběhu a počkám až to někdo udělá za mě, ale i kdyby jsem se to snažil zjistit, tak na to nejspíš nepřijdu, vraha jsem vůbec nepodezříval.

8/10

15.03.2021 4 z 5


Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka 1 Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka 1 Miloslav Švandrlík

Tyhle knihy byly celé moje dětství, pamatuji si, že jsem jich přečetl tak 8 nebo 9 a vždycky na ně budu vzpomínat. Bylo to moje první setkání se Švandrlíkem a jeho humorem. Samozřejmě nemůžu zapomenout na audioknihu skvěle namluvenou Liškou a Matonohou.

14.03.2021 5 z 5


Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

Moje první kniha od Agathy Christie, ale například seriál Hercule Poirot jsem viděl mnohokrát předtím.
V domě plukovníka Bantryho se ráno objeví mrtvola mladé dívky a jeho manželka nevěří, že s tím její manžel má něco společného a tak požádá o pomoc slečnu Marplovou. Zjistí se, že mrtvá dívka byla tanečnice v hotelu, který se nachází poměrně daleko od vesnice kde se mrtvola našla.
Slečna Marplová ukázala, že není ani o trochu méně chytrá než slavnější Poirot. Každopádně i když jsem nebyl vyloženě zklamaný, očekával jsem od toho trochu víc. Možná že jsem byl zvyklý na Poirota a jeho "šokující" odhalení, ale i tak mi přišlo že odhalení vraha(vrahů) nebylo až takové překvapivé. Na druhou stranu mi zápletka přišla originální a taky se mi líbí prostředí anglického venkova a tak stejně dávám 4 hvězdičky, ale jsou to takové slabší čtyři hvězdičky.
75/100

27.02.2021 4 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Začátek byl pomalý, ale v druhé půlce začala kniha být stále napínavější a tak i když jsem začátek četl zhruba týden, tak druhou půlku jsem přečetl za pár dní.
Vraha jsem neuhodl, vlastně jsem ani neměl konkrétní typ, ale vysvětlení dává smysl a všechno do sebe zapadlo.
A poslední stránka je taková třešnička na dortu.
8/10

12.01.2021 4 z 5