Smrt v oblacích

Smrt v oblacích https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25684/bmid_smrt-v-oblacich-qAf-25684.jpg 4 589 74

Hercule Poirot série

< 11. díl >

Malého Belgičana, soukromého detektiva s mohutným knírem Hercula Poirota, hrdinu mnoha detektivních příběhů Agathy Christie, znají nejen čtenáři, ale i francouzská Sûreté a anglický Scotland Yard, a tak když se namane k složité vraždě staré lichvářky v letadle nad Lamanšským průlivem, stává se vítaným pomocníkem svých anglických i francouzských kolegů. To, že nejúspěšnějším, není snad ani třeba podotýkat. Děj se odehrává v mondénních francouzských lázních i klasickém anglickém hrabství a čtenář je udržován v napětí až do posledních stránek, kdy Hercule Poirot senzačním způsobem odhalí netušeného vraha. Knížka má všechny předpoklady dobré detektivky a navíc vtip a mnoho lidského porozumění.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Death in the clouds , 1935


více info...

Přidat komentář

drakamena
17.03.2024 3 z 5

Tak tady jsem pachatele vůbec ale vůbec neodhadla. Hm. Zajímavé. Mám ráda, když mě detektivka dokáže překvapit. Na druhou stranu mě první půlka knihy dost nudila a Poirotovo zarputilé odmítání sdílet, co ví, mi postupně začalo jít hodně na nervy. Odmítal své jednání vysvětlit, a přitom očekával, že všichni budou skákat, jak píská. Hrdina může být výstřední, ale nemá být protivný.

Emik87
20.02.2024 4 z 5

Vražda na palubě letadla přímo pod nosem velkého detektiva, takže na pořádný případ je kvalitně zaděláno. Ale vrah ani omylem neunikne.


marekB78
15.02.2024 5 z 5

Klasická Agatha, klasický Poirot a klasická detektivka... Bavilo mě od začátku do konce i s rozluštěním a odhalením vraha :)

klaraj093
18.01.2024 5 z 5

Nemám knize co vytknout , dej ubíhá rychle a zápletka je dokonalá.

HadleysHope
05.10.2023 4 z 5

Smrt v oblacích neby zas tak záživná, jako jiné příběhy od paní Agáthy. Ale i tak to bylo zamotané a až do poslední chvíle jsem netušil, kdo je vrah. Tedy já to věděl, ale on to nebyl. Jinak létání nesnáším.

Mi-šu-le
27.08.2023 5 z 5

Skvělý, opět jsem si myslela, že vraha znám, a opět jsem se spletla. Rozhodně doporučuji. S každým dalším přečteným dílem jsem trochu smutná, že jsem některé viděla nejprve ve filmovém zpracování, takže jsem se ochudila o čtenářský zážitek.

milary
13.07.2023 5 z 5

Smrt v oblacích... Jeden z nejdůmyslněji zosnovaných příběhů paní Agathy. A také jeden z nejznámějších.
Smrt v letadle. Včela. Střela. A Poirot? Indisponován. A vedle něj se vraždí! Mon Dieu!

Samozřejmě, jen co se vzpamatuje ze zažívacích potíží, kterými trpívá na lodi i v letadle, okamžitě aktivuje činnost malých šedých.., no - víte o čem mluvím. A neprodleně začne v tomto francouzsko-anglickém vyšetřování fušovat do řemesla jak Jappovi, tak francouzským kolegům. Klade nástrahy, otázky, spřádá hypotézy, spolčuje se tu s tím, tu s oním. Je to fuška, motá se v kruhu, vaří z vody. Japp jeho mravenčí práci klasicky znevažuje. Jestlipak to velký Poirot i tentokrát rozlouskne? To sou nervy, co? :))

TBRbezkonce
13.07.2023 5 z 5

Miluju styl psaní Agathy Christie, zatím se mi všechny knihy líbily, a ani tato kniha není výjimkou! V tomhle příběhu jsou všichni podezření, někdo více, někdo méně, nemůžete se dočkat rozuzlení a prostě musíte číst dál. Konec je rozhodně nečekaný a tak se tahle knížka zařadila do mých nejoblíbenějších detektivek od Agathy Christie.

janina66
06.06.2023 5 z 5

Skvělá zápletka vraždy v uzavřeném prostředí. A všichni jsou podezřelí. Tentokrát jsem vraha tak trochu tušila a trefila se.

jprst
11.05.2023 5 z 5

Příběh ve stylu záhad uzavřeného prostoru, ale tak nějak tomu chybí atmosféra honosných anglických sídel, kam Poirot zapadá výrazně lépe, i když na činnost jeho "šedých buněk mozkových" to vliv rozhodně nemá. Autorka předvedla s Poirotem i lepší příběhy, ale i tento si zaslouží pětihvězdičkové hodnocení.

cukrovka
07.02.2023 5 z 5

Detektivní klasika. Skvělá zápletka, mrtvola v letadle, jedenáct podezřelých a H. Poirot se skvělým deduktivním myšlením. Prostě u A. Christie nemůžete sáhnout vedle.

SSTknihy
25.01.2023 4 z 5

Záhada zamčeného pokoje na palubě letadla a šedé buňky mozkové páně Poirota ve své vrcholné formě. I ten sebemenší detail je důležitý, zvlášť, když je falešných stop více než dost. Ale pozor, i když jste přesvědčeni, že na sto procent víte, co jste viděli, neznamená to ještě, že to tak opravdu bylo. Takže – připoutejte se, odlétáme :-)

slawa.cap
12.12.2022 5 z 5

Musím říct, že už začínám být trochu přesycený způsobem jakým Agatha v několika posledních příbězích včleňuje pachatele do příběhu. Mám pocit že už po několikáté je vrahem ten kdo s vyšetřováním pomáhá co mu síly stačí, a to tak moc, že i sám Poirot je odsunut na druhou kolej. Přesto jsem vraha jako obvykle ani zdaleka neuhodl.
Poslouchal jsem zhruba před dvěma měsíci a teď jsem si horko-těžko vzpomínal na motiv, nakonec jsem si ale přece jen vzpomněl.
A to Československo musí být úžasná země :-)

zipporah
03.12.2022 5 z 5

Jedna z tých lepšííích!! Miestami je aj vtipná a poskytuje dobové nálady, ako napríklad britský zázrak:D spočívajúci v zázračnej zhode v neznášaní kriku, reštaurácii a černochov u dvoch ľudí... Tak takúto kombináciu slov by nečakal ani luskáčik pod vianočným stromčekom :D

"Veda je vlastne najväčšou romantikou dnešných čias."
(si myslím, že všetkých čias, aj keď si Sumer točil koleso palicou, mohol sa cítiť romanticky, nie?)

Summary: Dokelu... zase... ma... autorka dobehla :D

Čmeláček
05.06.2022 5 z 5

Skvělá detektivka, hodně dobře se čte. A letadlo jako místo činu je originální nápad :).

Le Chat
16.05.2022 5 z 5

Hercule Poirot nikdy nezklame, jasných 5 hvězdiček. Znám i filmovou verzi, kterou minulý týden opakovala Česká televize, ale kniha je jako obvykle ještě lepší.

terimila
04.05.2022 4 z 5

Jedna z nadprůměrně dobrých věcí paní Agathy. Není to Deset malých černoušků a není to Vražda v Orient Expresu, ale je to vynikající. Nádech starých krásných časů, luxus leteckých cest, setkání smetánky a děvčete z lidu a samozřejmě vynikající Poirot. O neobyčejnosti díla u mě svědčí i to, že jsem si i po letech od předchozího čtení pamatovala, kdo je vrahem (i když motiv už samozřejmě ne). No a vosa. Vosa v letadle, to fakt nechcete. :-) Čtyři hvězdy, a to jen proto, že srovnávám s tím nejlepším od paní A. Napsat to kdokoli jiný, má pět hvězd, ale tohle už je osud dobrých autorů - kladu na ně jiné nároky než na jiné. :-)

vodovodnice
24.02.2022 4 z 5

Před lety, už je to dávno, jsem viděla filmovou verzi... A stejně už jsem při čtení knižní předlohy úplně zapomněla kdo a proč vraždil. :-)
O to bude zajímavější si zase filmovou verzi pustit.
Knížka samotná je zajímavá, od začátku Hercule Poirot čaruje a jeho myšlenkové pochody jsou nedostižné a vždycky překvapivé.
Je pro mne moc zajímavé pozorovat jakou má A.Ch. neskutečnou fantazii, v této knížce je velmi netradiční provedení vraždy a je skvělé, jak je to promyšlené, jak to vše do sebe zapadá.

Vesper001
22.02.2022 5 z 5

"Nic není tak klamné jako pozorování." Film znám zpaměti, takže jsem předlohu četla sice bez napětí, ale s potěšením. Zápletka opět pečlivě propracovaná a Poirota v honbě za dopadením pachatele nic nezastaví. Ani podrážděný žaludek. ;)

MarkétaI.
31.12.2021 4 z 5

Smrt v oblacích jsem poslouchala jako Audioknihu.
Poslech to byl pěkný a oddechový, děj i závěr knihy se mi líbil.