martin8550 martin8550 komentáře u knih

☰ menu

Katova dcera a černý mnich Katova dcera a černý mnich Oliver Pötzsch

Tento díl se mi líbil ještě více než předchozí. A to i přesto, že rozuzlení bylo celke předvídatelné. Ale to vyprávění Olivera P. je mistrovské. Zejména cit pro stupňování napětí je téměř geniální, 400 stran nemá hluchá místa. Hlavní postavy si musíte zamilovat, a to i ty ne zcela kladné (písař Lechner) a vlastně i ty největší zrůdy mají v sobě něco lidského. Vlastně všichni pachatelé nakonec neskončí až tak zle, některé dokonce těsně před smrtí potká vyvrcholení jejich životů.

09.11.2023 5 z 5


Noční jestřáb Noční jestřáb Robert B. Parker

Spíš než o detektivku se jedná o sexuologicko-psychologický rozbor fenoménu swingerského pohlavního života. Spoustu nudných dialogů a řádků, které bylo lepší vůbec nečíst. Pachatel zapadá do autorovi šablony pachatelů (viz Goldwulfský rukopis) a je odhalen již v první třetině knihy.

02.10.2023 2 z 5


Ďáblova pevnost Ďáblova pevnost Juraj Červenák

Byl jsem natěšený na strhující souboj s Birindži a spol., který se nakonec konal tak nějak z nutnosti. Bylo to takové kostrbaté. Knize dominoval tajemný Malkovič a rytířská výprava trojlístku sympatických dobrodruhů pro lék na strašidelný Vračigrad. Možná měl Namtar zůstat na dně mořském. Bylo fajn spláchnout všechny útrapy jantarovou whisky. Kapitán si konečně zašuká, ale není to zadarmo. Každopádně i tentokrát stínání pohanských kebulí, pro změnu na soutoku Muru a Drávy, mělo atributy zábavného a napínavého čtiva.

25.09.2023 4 z 5


Brána Irkally Brána Irkally Juraj Červenák

V tom to díle jsme se přenesli do divokého Kurdistánu a ze stránek téhle knihy na mě vykoukli Kara ben Nemsí a Hadži Halef Omar, a to i přesto, že děj této knihy se odehrává o dvě stě let dříve. Ale dobrodružství v říši Stříbrného lva vrcholící vypouštěným zlem z Pandořiny skřínky má v Karlu Mayovy jasnou inspiraci. I zde se družina hrdinů probíjí pouští a kurdskými horami, aby splnili úkol pro slávu osmanského velkovezíra. Je to však mnohem děsivější a temnější dobrodružství, než zažijí hrdinové mayovek. A počet uťatých kebulí převyšuje počet prstů na rukou i na nohou. Alláh akbar.

11.09.2023 4 z 5


Pre hrsť dukátov Pre hrsť dukátov Juraj Červenák

Za mě nejlepší příběh celé série. Skvělou a velmi dobře promyšlenou zápletku doplňují akční scény a napjaté vztahy hlavních hrdinů. Neobyčejně strhující finále překoná všechno, což už hlavní hrdinové zažili. Barbarič unikne utopení, rozdrcení, probodnutí a dokonce roztrhání divokými zvířaty a jeho sedmihlavňovka opět vychrlí svůj pekelný obsah. Stein je protivnější než obvykle, ale nakonec uzná, že bez pomoci jeho parťáků se neobejde. Jaroš je zde nočním přízrakem, ale i jeho dvouruční meč vykoná užitečnou službu. Dusnou atmosféru celé knihy vyčistí takřka apokalyptická bouře ve finále, přežijí jen silní a spravedliví. Na závěr musím opět ocenit snahu o historickou věrnost a skvělé podání reálií hornických měst na Slovensku na počátku 17. století.

11.09.2023 5 z 5


Kořist / Tři týdny v Paříži / Nadobro ztracený / Šumící vánek Kořist / Tři týdny v Paříži / Nadobro ztracený / Šumící vánek Michael Crichton

Povedený výběr. Nejvíce mě zaujala a mile překvapila novela Šumící vánek od F.F. Romantickému fantasy westernu nechyběla akce, napětí, poetika, mystika a romantika, vše dobře nadávkované a umně spojené. Opravdu výborné dech beroucí čtení. Už jen kvůli této novele je dobré knihu mít v knihovně. Kořist též velmi čtivá a napínavá záležitost. Michael Crichton velmi čtivou beletristickou formou reaguje na znepokojivé trendy současné civilizace a předává varovná poselství, ze kterých bychom si měli vzít poučení. Zde sevřená forma novely strhujícím způsobem popisuje kam až může vést bezohledná vědecká ješitnost a touha dosáhnout řešení zadané úlohy.

25.08.2023 5 z 5


Strážcové Varadínu Strážcové Varadínu Juraj Červenák

Kdo má rád akční bojové scény, drsné hlášky, dobrodružství, exotiku a tajemno si přijde na své. Zároveň precizně zapracována historická realita, terminologie zbraní, popis měst a hradů. Poctivě a umně napsaný brak.

25.08.2023 5 z 5


Německo: Vzpomínky jednoho národa Německo: Vzpomínky jednoho národa Neil MacGregor

Velice čtivá a krásně koncipovaná kniha se velkým množství obrazové dokumenrace a také přehledné mapy na konci knihy. Velmi srozumitelně na základě uměleckých děl ukazuje na hlavní historické milníky Německa a též na postavení Německa vůči jiným, zemím v Evropě. Výborné doplňkové čtení pro studium historie. Nejvíce oceňuji souvislosti, které nám nikdy nikdo v školním dějepisu nevysvětlil. Například přínos Martina Luthera pro německý jazyk a roli němčiny při sjednocování Německa. Velmi přínosné kapitoly o umělcích a uměleckých směrech na počátku 20. století. Doporučuji zejména laickým zájemců o umění a historii, odborníci možná budou kritičtější, ale já jsem knihou nadšen.

11.08.2023 5 z 5


Katova dcera Katova dcera Oliver Pötzsch

Historická detektivka, která je svým charakterem blízká románům Juraje Červeńáka. Nechybí kat , čarodejnice, tajemné podzemí, podlí měšťané, poklad, násilí a akční scény a trojlístek bystrých sympatických vyšetřovatelů. Děj je ukotven o pár desetiletí později, než děj Jurajových detektivek s Barabaričem a Steinem, ale metody, zbraně i atmosféra jsou stejné. Potzsch je oproti Červeňákovi možná malinko obratnější, co se formy týče. Červeňák má zase lepší soubojové scény. Oba autoři však předkládají zábavné nenáročné čtivo

09.07.2023 4 z 5


Anjel v podsvetí Anjel v podsvetí Juraj Červenák

Souběžně s touto knihou jsme četl knihu Olivera Potzsche - Katova dcera a je tam spousta paralel, obojí čtivé, sympatičtí hlavní hrdinové, podzemí labyrint, postava kata akční scény, násilí. Dokonce u obou najdeme tajné večírky v maskách se zvrhlou sexuální zábavou. Červeňák je malinko brutálnější, ale má zas spoustu jalových stránek, které se dají přeskočit. To mi na té knize vadilo vlastně nejvíce, je sice počtem stran objemnější, než předchozí příběhy, ale forma vyprávění by možná potřebovala trochu doladit tak, aby příběh hladce plynul. Ale jinak fajn prázdninové čtivo. Nejvíce mě bavily pasáže s otcem kapitána Steina a jeho psem Zoubkem. Samotný kapitán mi přijde ze všech postav nejméně zábavný, je přímočarý a předvídatelný. Scény s Barbaričem nebo Jarošem mají tak nějak větší šťávu.

09.07.2023 4 z 5


Věrná řeka Věrná řeka Stefan Żeromski

U nás ne moc známá kniha, v Polsku literární a filmová klasika. Velice čtivě a napínavě napsaný příběh se sympatickým počtem stránek. Romantické dobrodružství zraněného vojáka a opuštěné dívky na samotě kdesi v Polsku, kde straší duch pomstychtivého Dominika. Mohla by to být romantická selanka , ale není. Tváří v tvář kruté reality jsou hluboké úvahy o smyslu boje za svobodu, o odpovědnosti vůdců povstání 1830-31, které je živeno uměleckým romantismem, za skutečné lidské životy, o roli předurčeného postavení lidí ve společnosti. To vše v syrových kulisách polského venkova, kde polští sedláci udávají ruské vrchnosti bojovníky za jejich svobodu. Romantický plamen je zde uhašen všedností skutečného života a do do země zašlapán. Je tu i celkem zřejmá vazba na současnost a tou je ruská touha ovládat a vlastnit Polsko.

11.06.2023 5 z 5


Les prízrakov Les prízrakov Juraj Červenák

Při četbě knihy jsem si vzpomněl na romány Karla Maye a jak jeho hrdinové Kara ben Nemsí a hadží Halef pronásledují zlotřilého Žuta. I zde je spousta dobrodružných honiček, tajemných míst, soubojů, bitev. Tentokrát se děj odehrává v Trutnově a jeho okolí a i zde je vidět, že autora ten dějepis baví. Stein nevyniká bystrostí , a občas mu zvlhne střelný prach, ale když je nejhůře, vypomůže věrný a šikovný Jaroš. Dozvídáme se podrobnosti ze soukromého života hlavních hrdinů. Stejně jako Kara ben Nemsí dokáže být kapitán Stein velkorysý, ale v otázce ženicha pro svojí Johanku má jasno.

10.06.2023 3 z 5


Vlk a dýka Vlk a dýka Juraj Červenák

Zpočátku to vypadalo na decentní konverzační vyšetřování ve stylu Agathy CH., ale pak se rozjela akce a Barbarič se svojí sedmihlavňovou zbraní proměnil spousta lidí na hromady roztrhaného masa a kostí. Bavilo mě prostředí této knihy, které se přeneslo z hlučných měst do hlubin štiavnických lesů stejně jako dobře nastudovaný historický kontext příběhu. Bohužel do příběhu přibylo také dost balastu, který tak nějak zbytečně zvyšoval počet stránek. Například epizoda s Jarošem už je vlastně nepodstatná vycpávka. Pořád je to ale zábavná četba na cestu do vlaku Praha Brno a zpět nebo odpočinkový víkend na chalupě, ale není už to taková pecka jako první tři příběhy.

08.06.2023 3 z 5


Diabol v zrkadle Diabol v zrkadle Juraj Červenák

Tento díl je dost akční , nicméně nějak mi nesedla ta zápletka, do které jsou zamotáni nejmocnější v říši. Palné zbraně jednoznačně získávají převahu nad zbraněmi chladnými, ale ani ty, v tomto díle nezahálejí. Vůbec, vůně spáleného střelného prachu a také těl upálených kacířů dominují tomuto příběhu. Barbarič si pořídí kapesní kanón. Zatímco Stein s Barbaričem vedou teologické disputace a řeší otázku spravedlnosti a svědomí, tak kaprál Jaroš nezahálí a velkou měrou přispěje k řešení případu. Spíš než detektivka je tento příběh akčním thrillerem.

28.05.2023 4 z 5


Krv prvorodených Krv prvorodených Juraj Červenák

Tak tohle byla jízda. Po přečtení první poloviny série je tento díl můj favorit. Pěkně zamotaná zápletka, atmosféra rudolfinské Prahy, akční scény , honičky. Dozvíme se něco o legendárním pražském golemovi, o rodině kaprála Jaroše a o tom, kde je v Praze nejlepší pivo. Barbarič se setká se svým pražským známým ze studií a kapitán Stein se spolubojovníkem z tureckých válek, V obou případech je setkání doprovázeno střelbou a bojem.

28.05.2023 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Zpočátku jsem se čtením knihy váhal, počet stránek mě děsil. Obavy ale nebyly na místě. Co se děje týče, kniha jede už od samého začátku ve vysokém tempu, někoho může zaskočit akorát velké množství pojmů světa Arrakis, ale pochopit to není až tak obtížné. Tyto pojmy lépe vtáhnou čtenáře do specifického světa a nejsou tedy samoúčelné, navozují dobře atmosféru tohoto světa s využitím jazyka čerpajícího z oblasti pouští našeho světa.

Každá stránka příběhu vybízí k přečtení té další. kromě ústředního tématu boje o moc nad planetou se zázračným kořením je strhujícím tématem zápas o přežití v podmínkách kruté pouště, kdy musíte zužitkovat každou kapku vody. Voda je zde podstatou náboženství, hybatelem boje o přežití. Voda a moc. Rozvíjí se zde několik témat, některá jsou jen naznačena a řešení jsou pak v dalších knihách. Skvělé jsou všechny pasáže z pouště, přežití a soužití v poušti, oběh vody. Naopak nepřesvědčivé jsou erotické a milostné vztahy a psychologie hlavních postav, postavy nejsou vlastně moc lidské, což je v knize vysvětleno speciální výchovou a výcvikem všech postav v extrémních podmínkách, který je zaměřen na získávání a udržení moci, je to trochu slabá stránka knihy, naopak skvělé a dech beroucí jsou bojové scény a napínavé scény z pouště. Intriky jsou důmyslné a jejich rozuzlení je překvapivé. Kdo osedlá červa, stává se plnohodnotným členem smečky. Svět techniky je zde jen nastíněný, principy cestování mezi planetami se zde neřeší, všemocná Gilda to řeší za Vás, když jí poskytnete pytle s kořením. Svět mystiky a politiky se zde prolíná, zásadní je téma velkého a jasnozřivého vůdce.

Vůdce není ten, jehož cílem je vládnout lidem, ale ten, kdo je k vládnutí povolán. Strach zabíjí myšlení.

Ve finále ale skvělé strhující čtení se spoustou námětů k přemýšlení.

09.05.2023 5 z 5


Godwulfský rukopis Godwulfský rukopis Robert B. Parker

Je to takové čtení na cestu vlakem z Prahy do Budějovic. Knihu pak lze s klidným svědomím odložit do knihobudky na cestu zpáteční. Čte se to lehce a dobře, jinou kvalitu to nemá. Spenser je superhrdina, ranař a sexuální idol, případem projde hladce, jako nůž máslem. Svým literárním vzorům Chandlerovi a Hammetovi se Parker přibližuje jen vzdáleně, stejně jako detektiv, tak i zápletka je přímočará a prostinká. Ale lecjaký čtenář ocení více, než propracované zápletky a postavy otců-zakladatelů žánru.

29.04.2023 2 z 5


Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu Juraj Červenák

Skvělá zábava. Spousta akčních scén, ale také nečekané a vtipné rozuzlení. K tomu atraktivní prostředí šťiavnicích dolů. Vadnoucí Barbarič je donucen vzpomenout si na své lepší já a stane se hrdinou. Kapitán Stein je akčním hrdinou od začátku a jeho karabina je smrtelně nebezpečná, ve slabých chvilkách projeví i smysl pro humor. Kaprál Jaroš humor neumí, za to dokonale zná lidské tělo a chladné zbraně.

18.04.2023 5 z 5


Tajnosti pařížské Tajnosti pařížské Eugène Sue

No podle níže uvedených komentářů jsem četl asi jinou knihu. Napínavé, dobrodružné, romantické snad, ale hlavně zolovsky drsné osudy skoro u každé postavy. Realistické líčení vztahů ovládající-ovládaný, ústící v brutální zneužití slabších. Popisy pařízských brlohů a jejich obyvatel. Psychologie zločinu, to vše tam je. Jednání hlavního hrdiny Rudolfa je vlastně romanticky nepravděpodobné, jinak by byl to drsný sociálně-realistický román. Sue je zde někde mezi Hugem a Zolou. Jazyk a styl vyprávění nedosahuje mistrovství francouzských klasiků, ale i tak se to dá číst.

17.03.2023


Hrobník Hrobník Oliver Pötzsch

Velmi originální příběh, kterému nechybí atmosféra valčíkových melodií nad tlejícími mrtvolami na největším vídeňském hřbitově, napětí, zajímaví hrdinové, efektní rozuzlení. Doufám, že to není poslední příběh komisaře Leopolda. Zápletka je poněkud příliš efektní a možná až drastická, to je snad jediná výtka té knize, ale všechna vlákna děje a příběhy postav jsou umně zapletené a velmi čtivě vyprávěné. Velmi zajímavé je zapojení i skutečných postav rodiny krále valčíků Johanna Strausse a jejich role v příběhu a samozřejmně též postavy hrobníka. Jelikož jednoho současného hrobníka znám osobně, velmi oceňuji vylíčení této románové a zároveň skutečné historické postavy.

24.01.2023 5 z 5