Godwulfský rukopis

Godwulfský rukopis https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72871/godwulfsky-rukopis-72871.jpg 4 26 8

Spenser série

< 1. díl >

Z knihovny Bostonské univerzity se ztratí vzácný rukopis.Případu se ujímá soukromý detektiv Spenser.Jedinou stopu se stává zavražděný mladík,člen radikální studentské skupiny.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Godwulf Manuscript , 1973


více info...

Přidat komentář

martin8550
29.04.2023 2 z 5

Je to takové čtení na cestu vlakem z Prahy do Budějovic. Knihu pak lze s klidným svědomím odložit do knihobudky na cestu zpáteční. Čte se to lehce a dobře, jinou kvalitu to nemá. Spenser je superhrdina, ranař a sexuální idol, případem projde hladce, jako nůž máslem. Svým literárním vzorům Chandlerovi a Hammetovi se Parker přibližuje jen vzdáleně, stejně jako detektiv, tak i zápletka je přímočará a prostinká. Ale lecjaký čtenář ocení více, než propracované zápletky a postavy otců-zakladatelů žánru.

babicka_amalka
21.01.2022 3 z 5

tak to byl pokus o nostalgický návrat do mladých let - a velké šlápnutí vedle; nějak jsem za ta léta už zapomněla, jak hodně vlastně nemám Parkera a jeho Spencera ráda; no nic, příště si podobné návraty rozmyslím :-)


TeaPeter
26.12.2021 2 z 5

Byla to taková sotva průměrná detektivka. Děj slabý, spíše než o pátrání tam šlo o řetěz náhod podpořených bourbonem, které případ dovedly k nějakému konci. Rukopis tam byl vlastně jen tak bokem a ani o něj moc nešlo.

Slůník
30.07.2019 3 z 5

Zdlouhavé popisy nesnáším - asi slouži k tomu, aby čtenář pobral, co všechno detektiv pobírá, ale sl. Marplová tohle nepotřebuje...

Kniholom
03.12.2018 5 z 5

Zcela úžasné. A vynikající překlad.

BabaJaga11
06.10.2018 3 z 5

Tuto knihu bych asi nikdy nečetla, kdybych nepotřebovala do Čtenářské výzvy nějakou knihu vydanou v roce mého narození. Spousta knih, které mě zaujaly, byly vydány o rok či dva dříve, nebo naopak později. Když jsem konečně našla dvě knihy vydané v roce mého narození, začala jsem se obávat, že je nestihnu včas přečíst - obě byly obsáhlé a ne úplně napínavé. Proto jsem se zaradovala nad Godwulfským rukopisem, který sliboval napínavé čtení a navíc tenká brožovaná knížka je ideální na cestování vlakem. Po přečtení musím říct, že to s tou napínavostí nebylo až takové, jak bych čekala, knihou jsem se prokousávala týden a pořádný spád dostala až ve druhé polovině. Mnoho prostoru zabírá detailní popis osob a míst. Mám sice ráda, když autor čtenáři osoby a místa přiblíží, lze si tak vše mnohem lépe představit i vizuálně, ale tady toho bylo moc i na mě. Snad to měl být pokus přiblížit čtenáři vidění světa očima soukromého detektiva, který si potřebuje vše pro sebe popsat a zapamatovat, ale myslím, že čtenář detektivek čeká spíše to napětí. I když musím uznat, že kdyby někdo potřeboval vzor, jak napsat popis osoby, místa či věci, v knize jich najde mnoho. Můj celkový dojem z knihy není až tak špatný, druhá půlka měla celkem spád a případ se podařilo vyřešit, ale čekala jsem od knihy víc. Jde o výtisk vyřazený z obecní knihovny, který pošlu dál do světa přes knihovnu na nějakém vlakovém nádraží :-).

marek1278
23.02.2015 3 z 5

Na styl jsem si docela dlouho nemohl zvyknout, jinak vcelku slušná zápletka, taková klasika :)

cantona
31.01.2014 4 z 5

Tak tahle kniha se mi líbila. Hlavní hrdina má opravdu hodně společného s Philem Marlowem od Raymonda Chandlera. Ale abych pravdu řekl tak Godfulfský rukopis mě bavil daleko víc než Hluboký spánek právě od Chandlera. Už se těším až si přečtu další případ Spensera.

Štítky knihy

prvotina Boston rukopisy soukromý detektiv

Autorovy další knížky

Robert B. Parker
americká, 1932 - 2010
2000  77%Orel létá vysoko
1993  80%Krvavý sen
2008  75%Případ z Poodle Springs
2011  89%Přehlídka
2010  86%Appaloosa

Kniha Godwulfský rukopis je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce46x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x