martin7848 martin7848 komentáře u knih

☰ menu

Mise Afghánistán Mise Afghánistán Tomáš Šebek

Tohle je fakt síla. Ze začátku jsem si musel zvyknout na autorův břitký styl vyprávění a jakmile se to stalo docela mě dokázal vtáhnout do toho co prožívá. Přiznám se, že spoustě z toho o čem mluví jsem nerozuměl a ani si to neuměl představit(mnoho odborných pojmů). Nicméně je z toho vidět, že on přesně ví o čem mluví a je to doktor expert a maximální odborník a má můj obdiv.
Maximální obdiv mám pro jeho pokoru a nasazení s jakým na mise nastupuje nejen on, ale i ostatní kolegové z branže. A jeho skvělé svědectví o tom, že všude jsou zase a jen obyčejní lidé, kteří jsou nám víc než si myslíme podobní si zaslouží 100 hvězdiček.

02.03.2019 4 z 5


Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Mám rád knížky, které posunují můj pohled někam dál. A po téhle knížce se už nikdy nebudu dívat na stromy stejně jako dřív. To že mezi sebou spolupracují jsem vážně netušil a celkově se zde dozvíte spoustu informací, které posunují tyto zelené velikány daleko výše v pomyslném žebříčku živých organizmů. Mám dojem, že o přírodě jako takové toho vážně nevíme tolik kolik si bláhově myslíme. Více takových kníže a více studií přírody, ze kterých se můžeme dále učit.

01.01.2019 4 z 5


Kouzelný kalendář Kouzelný kalendář Jostein Gaarder

Ze začátku jsem si nebyl jistý, co od toho čekat. Postupně se však vše rozjelo a je tu milý příběh, který nás velmi zlehka provede křesťanskými dějinami. Jednoznačně nezapomenutelné je hlasové podání všech zapojených interpretů - audiokniha je fakt skvost.

27.12.2018 4 z 5


Nauč se to! Nauč se to! Peter Christopher Brown

Čekal jsem od knihy daleko víc. Líbí se mi, že přistupuje k tématům vědecky, to se musí pochválit. Na druhou stranu, tu zase tolik objevných věcí nenajdete. Za mě určitě stojí několik věcí, které si z knihy odnáším:
1. Testujte se - neusnete na vavřínech
2. Vysvětlujte a doplňujte si souvislosti
3. Praktikujte přerušované učení

A víc mi bohužel v paměti nezůstalo.
Líbí se mi i paměťové paláce a paměťové háčky i když ty znám už z dřívějška - tyhle metody jsou zde v knize spíše jako ochutnávky.

A na závěr jedno upozornění - pozor na biflování - sice v následujícím testu budete mít lepší výsledek - nicméně velmi rychle takto naučené zapomenete...

26.12.2018 3 z 5


Dům z karet Dům z karet Michael Dobbs

Přiznávám, že jsem seriál neviděl i když jsem o něm dost slyšel. Takže jsem úplně nevěděl do čeho jdu. A nebyl jsem zklamán. I když asi první pětina knihy mi připadala neslaná nemastná a byl jsem vlastně ztracen kdo je kdo. Pak vše nabírá na tempu, které na konci valí jako rozjetý rychlík. Určitě doporučuji, pragmatismus hlavního hrdiny je přímo děsivý.

26.12.2018 4 z 5


Umění vládnout Umění vládnout Tomio Okamura

Tak tohle jsem chtěl přečíst, abych si udělal obrázek. A taky jsem si ho udělal. Autor zde vzal myšlenky z různých zdrojů(a spousta u nich je fakt dobrá) a spojil je tak do obrazu, který mu parádně hraje do karet. On je ten, který burcuje. On ví jak na to. A ostatní jak sám říká jsou ti blbci... Při čtení se vás snaží dostat na svou stranu, tím že si řeknete, ano má pravdu a já jsem naštvaný na ostatní... Jenže řešení, která navrhuje jsou buď velmi obecná, nebo líbivá. Prostě populismus. Pokud chcete poznat jak takové líbivě-štvavé dílo napsat, přidejte si mému hodnocení alespoň tři další hvězdy. Za sebe nemůžu souhlasit s tím, když někdo říká, že jeden má striktně pravdu a druhý ne. To je moc černo-bílé a většinou se stejně k pravdě jako takové dobrat neumím...

10.12.2018 odpad!


Klekner Klekner Václav Knop

Váhám mezi třemi až čtyřmi hvězdičkami. Musím uznat, že je dílko skvěle řemeslně napsané a velmi dobře se čte (poslouchá). Autor dokáže použitými slovy a jejich poskládáním skvěle vtáhnout do děje.
Co se týká právě děje, tak ten je poněkud povídkový a je to takový český K-Pax (Život podle Prota). Jsou zde myšlenky, které občas donutí k zamyšlení, jak to s nimi vlastně je a myšlenky, které vás utvrdí v tom, že různí lidé se na svět dívají různě.

08.12.2018 4 z 5


Psychologie ovlivňování Psychologie ovlivňování Vít Prokůpek

Musím autorovi přiznat, že si dal fakt záležet a posbíral spoustu zajímavých zdrojů a tipů, které nám pomáhají lépe komunikovat. Pro nováčky v této oblasti se určitě jedná o dobrý zdroj. Sám za sebe jsem si audioknížku zas tak moc neužíval. Je fakt, že jako lektorovi v této oblasti je pro mě většina zda použitých materiálů známá. I jsem četl zdroje, ze kterých vychází. Takže pro sběhlejší čtenáře jde spíše o opakování. A i to se však hodí.
Co jsem naopak vnímal jako velmi rušivé jsou odkazy na autory i s daty. Tohle se dá vložit do knihy a v audioknize to nemá co dělat (a ano, možná to ruší nějaký předpis o citacích, ale i tak to pak daleko víc ruší celkový poslech). Autor se odvolává na to, že čte v AJ, tak nevím jestli se s podobnou neřestí potkal i v originálních textech. Já tedy ne. Zmiňují autora, ale ne datum... Dále jsem nepochopil několikeré upozornění na kurzy autora v průběhu knihy...
Co by naopak mohlo pomoci dalším vydáním jsou slibované příběhy, které jednotlivé komunikační tipy doprovází. Teď se jedná spíše o ochutnávky...

07.12.2018 3 z 5


To nemyslíte vážně, pane Feynmane! To nemyslíte vážně, pane Feynmane! Richard P. Feynman

Pěkné historky, ze života jednoho slavného fyzika. Musím uznat, že mě baví jeho přístup k životu. Nebere se moc vážně a poznává nové a nové věci, ve kterých se snaží být dobrý. Ať už jde o hru na bicí, malování nebo cokoliv dalšího .

05.12.2018 4 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Knížka je jako křížovka. Ze začátku vnímáte sem tam nějaké to slovo (v tomto případě postavu v knize a její osud) a jak postupně začínáte doplňovat slova okolo (poznáváte je víc a víc) začíná se vám tvořit celkový obrázek i s tajenkou (a tou je to, jak to celé krásně do sebe zapadá). Za mě další skvělý počin pana Backmana. Přiznávám, že se z něj stal můj oblíbený autor. A pokud jste předtím četli Britt-Marrie jako já, tak už se i při čtení Babičky budete dívat na zde vystupující postavy trochu jinak (tedy dost jinak...:-))

28.11.2018 5 z 5


Když se žena svléká Když se žena svléká Irena Fuchsová

Docela dobře jsem se u čtení bavil. Některé příběhy mi přinesly na tvář úsměv, jiné donutili k přemýšlení. Jedná se o anekdoty, které píše sám život převyprávěné do formy povídek... Některé skýtají skryté pravdy a jiné jedovatá popíchnutí. Za mě určitě doporučuji.

18.11.2018 4 z 5


Hlas poznání Hlas poznání Don Miguel Ruiz (p)

Již nějakou dobu se mi v hlavě honí velmi podobné myšlenky. Tedy myšlenky ohledně toho, že každý si jedeme svoji pravdu, svůj svět, své vzpomínky. A není boha, abych někoho přesvědčil, že je něco jinak, než jak on to má ve své hlavě. Hledám cestu mezi tím, jak druhé respektovat a uznávat jejich sen(program) a zároveň se do něj nenechat zatahovat - tím, že budu dávat na to co druzí říkají a co mi radí. Tato knížka dává, alespoň částečně na výše uvedené odpověď. Doporučuji.

07.11.2018 5 z 5


Sex v pěti dílech světa Sex v pěti dílech světa Miloslav Stingl

Čekal jsem od toho podstatně víc. Knížka je antropologická studie zaměřená hlavně do historie. Víc něž historie sexu je to historie jednotlivých národů a jejich přístupu nejen k sexu, ale k manželství (svazku muže a ženy). Něco nového se z ní dozvíte, ale ve výsledku žádná sláva. Nejvíc mě zaujala část věnující se Indii - v takovém duchu kdyby byla napsána celá kniha, tak si s ní odnesu i něco daleko víc praktického...

05.11.2018 2 z 5


Devět princů Amberu Devět princů Amberu Roger Zelazny

Četl jsem ji poprvé před více než dvaceti lety. A byl jsem z ní nadšený. A jak dopadlo další čtení? Tedy nyní poslech.. Jsem opět nadšený. U některých knížek čtených z odstupem spousty let, nadšení prostě přetrvává. A já mám opět chuť začít na internetu hledat malované trumfy jednotlivých členů královské rodinu z Amberu. Prostě skvost jak má být.

01.11.2018 5 z 5


Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie Fredrik Backman

Musím přiznat, že fotbal mě vážně nebere. Ale s Britt Marie jsme si ho fakt užíval. Tahle knížka je prostě skvělá, vezme vás do života Britt Marie, které někteří říkají babizna... Ale ona sama se vidí úplně jinak - v průběhu knížky pochopíte proč se chová jak se chová a začne vám to dávat skvělý smysl. Pro mě skvělý čtenářský (posluchačský) zážitek a to obvykle tenhle typ literatury moc nevyhledávám. Doporučuji.

29.10.2018


Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Velmi dobrá knížka na pomezí dobrodružství jak je psal pan Foglar a filmového Maharalu. Knížka má velmi dobrou atmosféru a i když se některé pasáže dají docela dobře předvídat, tak na nás občas i tak vykoukne nějaký ten zvrat, který je docela nečekaný. Dobrodružná cesta, na kterou se zajisté vyplatí vydat.

27.10.2018 4 z 5


Kvantový doktor Kvantový doktor Amit Goswami

Tahle kniha mě docela dostala. Ani nevím proč, ale má představa (spíš neuchopená) o tom jak fungujeme my jako lidé se velmi velmi shoduje s tím, co tu autor odkrývá. U mě to je prostě ten click, který se dostaví, když Vám něco přesně zapadne na své místo.
Kniha se velmi podobá klasické učebnici, a proto i když se velmi dobře poslouchá doporučuji pořídit si ji i v papírové formě neboť se k jednotlivým pasážím budete chtít vracet a dělat si do nich poznámky. Pocit z jejího čtení jsem měl jako na VŠ, když jsem studoval odbornou literaturu, která mě sice bavila, ale byla psána věděcky. I když zde autor pravidelně odlehčuje text názornými příběhy a činí tak knihu ještě lépe stravitelnou.

25.10.2018 5 z 5


Faktor Churchill Faktor Churchill Boris Johnson

Tohle jsem fakt netušil. Bral jsem Churchilla jako člověka, který vedl Velkou Británii ve druhé světové válce. To, že to byla jen špička ledovce mi vůbec nedocházelo. Celá kniha popisuje, co všechno zažil a hlavně dokázal. Z jakých pádů se vzpamatovával a jakých výšin naopak dosáhl. A stále si zachovával obrovskou dávku lidskosti a pokory - i když někdy drsně vyjadřovanou. Za mě smekám, pane Churchille.
Navíc je kniha velmi mistrně napsaná a dokáže nás vtáhnout přímo do míst kudy Churchill kdysi chodil a kde žil svůj život. Autor stylem vyprávění přitahuje do přímé Winstonovi blízkosti.

25.09.2018 4 z 5


Cesta manažéra z pekla Cesta manažéra z pekla Andrej Kiska

Docela zajímavý pohled na charitu a na život ve spěchu. Zastavení se nad tím, že jsme tu i kvůli něčemu jinému než hromadění zisku a majetku. Povinností nás úspěšnějších je pomáhat těm, co takové štěstí nemají.. Je dobré se nad tím čas od času zamyslet a ještě lepší je se tím i řídit...

21.09.2018 3 z 5


Houževnatost Houževnatost Angela Duckworth

Ze začátku jsem si myslel, že to bude další z podobného typu knih. A začátek tomu i napovídal. Pak jsem se do ní zaposlouchal a zjistil jsem, že autorka k celému tématu přistupuje poněkud jinak. Klade důraz na to, že postoje lidí se postupně mohou měnit a houževnatost může být tou proměnnou, která vás posune úplně někam jinam.
Dále se mi hodně líbila část věnující se vášni a zájmu, oproti jiným knihám a citátům se zde podíváme na to jak se ve skutečnosti rodí opravdové mistrovství - a pozor málo kdy to začíná vášní na první pohled!
Za mě určitě doporučuji přečíst či poslechnout.

17.09.2018 4 z 5