MarMarMar007 MarMarMar007 komentáře u knih

☰ menu

Ikabog Ikabog J. K. Rowling (p)

Pěkné, ale čekala jsem trochu víc.

27.01.2021


Harry Potter a Kámen mudrců (ilustrované vydání) Harry Potter a Kámen mudrců (ilustrované vydání) J. K. Rowling (p)

Už dlouho jsem Harryho Pottera a kouzelnický svět přehlížela, kroutila hlavou nad debatami fanatiských fanoušků Bradavic, vymlouvala se naléhajícím kamarádům. V 11 letech, znechucena reklamou kolem celé věci a názorem, že HP je z většiny jen finanční záležitost, která uráží knižní i filmový svět, jsem konečně otevřela první díl série a dovedete si představit, co následovalo potom... Dny, týdny a měsíce v maximální možné blízkosti Bradavicím, Harrymu, jeho přátelům i nepřátelům, rodině (nebo alespoň tomu co z ní zbylo) a učitelům. Jsem opravdu ráda, že mě věčné řeči kolem HP nakonec donutily sérii přečíst, i když právě to "haló" kolem knihy bylo to, co mě nejvíc odrazovalo. Mýlila jsem se a mám pochopení pro ty, kteří jsou na tom stejně jako já před několika lety. Stojí na hraně, i když to možná netuší. Na prahu dvěří vedoucích do úžasné kapitoly jejich životů končící nekonečným zármutkem z faktu, že se musí rozloučit. Ráda bych je ale postrčila správným směrem, šoupla je do dveří. Věřím, že nebude nutné, za nimi zavírat, nikdo by se ze světa HP dobrovolně nevracel. I v mé duši má HP své místo. Místo kam utíkám a doufám, že se jednou stanu jeho součástí. Je neuvěřitelné, kolik životů J. K. Rowling ovlivnila.
Děkuju, byl mezi nimi i můj

25.11.2020


Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Bolí mě u srdce, když pomyslím, kolik dětí i dospělých stále čeká na dopis z Bradavic.

04.11.2020


Poslední tóny z krypty Poslední tóny z krypty Alan Bradley

ZASE. Nechci začínat jako všichni ostatní, ale jinak to není možné. ZASE ÚŽASNÁ FLAVIE DE LUCE.


PS: taky trochu šílená

04.11.2020


Oblékni se pro smrt Oblékni se pro smrt Alan Bradley

Tolik závidím Alanu Bradleymu, jak rychle a zručně dovede vtáhnout do příběhu. Nemohu to umění ovládat, ale je mi dovoleno jej obdivovat. A to mi přijde jako velký dar, když uvážím, kolika čtenářům autor zpříjemnil den, týden, rok, život,...

04.11.2020


Koláč s kapkou jedu Koláč s kapkou jedu Alan Bradley

První kniha od doposud neznámého Alana Bradleyho,
První seznámení s šílenou Flavií de Luce,
První návštěva velkolepého Jeleního mlází,

a jsem za to vděčná

04.11.2020


Vražda není hra Vražda není hra Alan Bradley

Zbožňuju styl, kterým je kniha napsaná. Neobvykle volená slova, originální přirovnání, košaté věty. K tomu navíc nepředpokládané vyvíjení děje s detektivní zápletkou a takové popisy postav i věcí, že mám pocit, jakobych se dívala na film nebo chvílemi opravdu příběhu přihlížela.

04.11.2020


Salon Eliott Salon Eliott Jean Marsh

Seriál neznám, ale myslím, že se od knihy dost liší, Trochu zklamání, ale čtivé.

13.08.2020


Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Děj se celou dobu odehrává u Bruna, devítiletého chlapce s nacistickými rodiči, doma. Až na konci se Bruno ilegálně dostane za "plot" a čeká ho ohromná změna. Z domu, který dosud pokládal za největší peklo se najednou ocitne v koncentračním táboře plném vyhladovělých, nemocných, neskutečně smutných, trpících lidí. Teď teprve poznává, to o čem mu kamarád na "druhé straně plotu" zřítka kdy vyprávěl a co se mu doposud dařilo přehlížet. Velmi smutný konec spojený se zarážející dětskou nevinností a neznalostí situace.

13.08.2020


Cestovat nalehko Cestovat nalehko Tove Jansson

Pár moc povedených povídek o běžných tématech z nevšedního pohledu. Autorka opravdu hezky popisuje postavy. Doporučuji jako tenkou knížku na odpočinek od těžkopádných románů.

13.08.2020


Destrukční deník Destrukční deník Keri Smith

Ze začátku vtipné, ale pak si říkám, že taky zbytečné.

16.06.2020


Kluk odnikud Kluk odnikud Katherine Marsh

Moc hezký příběh dvou kluků o naději, přátelství a uvědomění si problémů druhých. Rozhodně moc doporučuji.

16.06.2020


Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Velice zvláštně napsaná kniha. Sleduje nejrůznější příběhy pozemšťanů i marťanů, jejich propojení, osudy

30.04.2020


Kdysi Kdysi Morris Gleitzman

Ze začátku až přehnaná dětská naivita a nevědomost, postupem se ale Felix začíná ocitat v kruté realitě a nakonec pochopí. Velmi smutné, poutavé a čtivé.

30.04.2020


Mechanické srdce Mechanické srdce Peter Bunzl

Prostě řečeno hezké.

20.04.2020


Strom duchů Strom duchů Ray Bradbury (p)

Od tohoto autora jsem čekala něco jiného, dovedu si představit i tip člověka, kterého kniha naprosto nadchne, já to nejsem, stojí ale za to to zkusit. Musím totiž přiznat, že kniha je nadprůměrně čtivá. Začátek zní velkolepě, postupem děje kniha pozvolna uvadá...

20.04.2020


Malé ženy (převyprávění) Malé ženy (převyprávění) Jindřiška Smetanová

Je mi jen líto, že jsem četla jen převyprávěnou verzi. Opravdu příjemná četba, ale zároveň čtivá.
Komu se počteníčko líbilo, může se taky podívat na filmy. Já zatím viděla jen ten starší (Winona Ryder v hlavní roli), ale na novou verzi se už taky těším. Doufám, že bude fantastická, protože herci v hlavních rolích jsou dost oblíbení a oceňovaní (Timothée Chalamet, Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan).

08.04.2020 5 z 5


Koláč s kapkou jedu Koláč s kapkou jedu Alan Bradley

Na autorovi si nejvíce cením toho, jak fantasticky umí popsat charaktery postav, především tedy té hlavní. Hlavní hrdinka působí fantasticky šíleně a zárovň lidsky a pochopitelně. Než jsem začala číst, trochu jsem se bála, že to bude prostě morbidní detektivka, která nebude popisovat nic jiného než bezvládná bílá těla mizící v kalužích krve. Stačilo půl minuty a byla jsem natolik zaneprázdněna četbou, že jsem si na ten počáteční pocit už ani nevzpomněla. Díky, byla to boží kniha (i když nemám ráda chemii...)

08.04.2020


Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Dech beroucí

15.01.2020


Drakula Drakula Bram Stoker

"Ach ne, další povinná četba, nemoderní kniha, nuda, ztráta času."

To si v případě Drákuly už nenechám líbit. Je to naprosto nadčasová kniha, zaujme zajímavým nápadem a pochopením nepochopeného tvora. Upíra. Upřímně, domnívám se, že jsou určité podobnosti s Harry Potterem a Rowlingová se touto knihou hodně inspirovala. Není to ten typ knihy, který si člověk jednou přečte a za rok už ani neví, jestli ji kdy vzal si ruky. Děj zůstane v paměti a je to také skvělá inspirace ne jen pro další příběhy. Moc doporučuji všem věkovým kategoriím, snad jen ne těm úplně nejmladším. Opravdu úchvatné, děkuji.

15.01.2020