Ludus75 Ludus75 komentáře u knih

☰ menu

Pověz včelám, že se nevrátím Pověz včelám, že se nevrátím Diana Gabaldon

Střihla jsem si všech devět dílů pěkně po sobě a teď jsem jako na trní, jak to bude pokračovat. Je až k neuvěření jakou závislost si lze na Dianiných příbězích vypěstovat?! Líbí se mi celá sága, spíš mi přišlo líto, že Claire a Jamie přišli o společných dvacet let a občas mi připadají některé situace zvláštní, když si uvědomím, že hlavním hrdinům je mezi 45 až 62 lety... Sondovala jsem na Dianiných stránkách, kdy bude desátá kniha, ale asi se hned tak nedočkáme, průměrně potřebuje na přípravu a psaní jednoho dílu 5-6 let - to je neuvěřitelné, kolik je za tím práce a já to pak zhltnu za pár dnů! Z několika rozhovorů vyplynulo, že desátá kniha bude asi poslední, ale třeba také ne:)

07.04.2023 5 z 5


Hořící kříž Hořící kříž Diana Gabaldon

Myslím si, ze čtenáře, kteří se dostali až k této knize, nemůže překvapit autorčin popisný styl vyprávění a nějaká ta stránka navíc. Mně tato kniha mile překvapila vtipnými pasážemi, na několika místech jsem se zasmála opravdu nahlas, i když na jiných mi naopak tekly slzy. Celkově na mě tento díl působil optimističtěji než ty předchozí. Velký prostor tentokrát dostala Claire, baví mě číst o jejích léčebných postupech, určování diagnóz, používání bylin a zachraňování ztracených případů. Takovou lékařku bych potřebovala také! Trochu mi bylo líto Rogera, na tom se autorka pěkně vyřádila už v předchozím díle a pokračovalo to i tady, tak snad v dalším už si černého Petra vytáhne někdo jiný.

04.03.2023


Dáma Měsíčního svitu Dáma Měsíčního svitu Rainer M. Schröder

Drsné téma rovná se drsný příběh, ale velmi pěkně napsaný. Konec je otevřený, autor nám neřekl, jak přesně to dopadlo, kdo chce může Mallory to štěstí přece jen dopřát třeba to byl ten druhý...

31.08.2022 5 z 5


Křehká krása Křehká krása Petra Durst-Benning

Příběh smutný, něžný, drsný, plný lásky, nenávisti, závisti ... román by se dal označit mnoha přívlastky. Líbil se mi autorčin styl vyprávění, nesnažila se nic idealizovat, vztah mezi sousedy na vsi i mezi sestrami byl uvěřitelný - jejich vzájemné porozumnění i nesnášenlivosti, soupeření, popichování ale i sounáležitost. Romantické duše budou asi lehce zklamané, ale slziček při čtení ukápne hodně. Slibný začátek, snad bude i pokračování stejně napínavé.

25.11.2021 4 z 5


Čokoládový sen Čokoládový sen Fiona McIntosh

Trošku zavádějící anotace...
Dojemný příběh s dávkou romantiky a spoustou předsudků. Konec z mého pohledu byl překombinovaný a Harry/Henry byl až příliš kladný hrdina. Ale kniha se krásně četla a zahřála u sdrce. Milovníci čokolády zde naleznou bonus - mohou nahlídnout pod pokličku výrobních procesů v továrně na čokoládu.

12.09.2021 4 z 5


Hříšné myšlenky Hříšné myšlenky Barbara Pierce

Příjemná, čtivá oddychovka na jeden večer. Kniha patří k těm lepším v tomto žánru. Anotace je velmi zvláštní, pravděpodobně ji napsal někdo, kdo vůbec knihu nečetl:(, protože obsahuje popis události, která se přihodila před příběhem knihy. Na mě anotace působila spíše odrazujícím dojmem.

09.04.2021 4 z 5


Lesní klenot Lesní klenot Kateřina Loučková

Hezký, milý příběh na volný večer. Lehce a uvěřitelně napsaný. Pro autorku mám slabost a nedočkavě vyhlížím všechny její knihy. Lovec věna nebo povídka Vyděrač ale byly podle mě o malilinko lepší.

Těším se na další knihu o posledním z bratrů.

22.11.2020 4 z 5


Ohnivý sloup Ohnivý sloup Ken Follett

Po přečtení anotace jsem váhala, zda se do knihy vůbec pustit. A nelituji!
Z mého pohledu je to nejlepší díl z trilogie, nebo možná ani nemusel být do trilogie zařazen, protože Kingsbridge a rodové vazby na předky jsou zde spíše okrajové.
Velmi oceňuji, že se Follett neomezil pouze na Anglii a příběh rozšířil i do Francie, Španělska, Nizozemí a i malinko na moře, protože bez celkového kontextu by to nemělo patřičnou úroveň. Třaskavá doba a konflikt mezi katolíky a protestanty jsou výborným materiálem pro napínavý příběh. Paradoxně je tato kniha nejkratší, i když by se některé dějové linky mohly rozpracovat do mnohem větších detailů.

12.10.2020 5 z 5


Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Neobyčejné téma pro historický román a velmi poutavě vystavěný příběh docela obyčejných lidí kolem výstavby katedrály. Překvapilo mě, že detaily a popisy architektektonickych prvků nepůsobily vůbec nudně a daly se lehce predstavit. Po přečtení knihy už vždycky budu na katedrály koukat jinýma očima a přemítat o příbězích lidí, které stavba ukrývá.

12.10.2020 5 z 5


Na věky věků Na věky věků Ken Follett

Knihu jsem přečetla bezprostředně po Pilířích země a to byla zřejmě chyba, asi jsem měla příliš velké očekávání. Příběh je zajímavý, i když některé linky jsou velmi podobné jako v Pilířích země... Něco mi tu chybělo, postavy byly hodně černobílé a proto leckdy velmi předvídatelné, což byla škoda. Určitě doporučuji dát si mezi knihami větší časový odstup.

12.10.2020 4 z 5


Čas zrady Čas zrady Sabine Ebert

" Kdo chce vládnout, musí to opravdu chtít, a sice za každou cenu. Musí si trůn vybojovat všemi prostředky."
Mladý sokol konečně uchvátil svoji kořist a zasekl do ní svoje ostré drápy. Třetí díl z mého pohledu už není "jen vyprávěnou kronikou", ale postavy dostaly větší prostor a vystoupily ze stínu historických událostí. Kniha je více románová a pro mě určitě překonala předchozí dva díly. V doslovu autorka slibuje pokračování příběhu - 4. díl je tedy na cestě, od Tajemství porodní báby už nás dělí pouze 10 let, jsem zvědavá, kam až bude autorka s vyprávěním pokračovat a jak případně propojí příběhy.

01.01.2020 5 z 5


Mladý sokol Mladý sokol Sabine Ebert

Z mého pohledu svižnější i čtivější než první díl a jak jsem napsala už v komentáři k prvnímu dílu, stále platí, že hlavním hrdinou jsou „německé dějiny“, i když jim hodně konkurují mezilidské vztahy. Obdivuji autorku, jak dokáže pracovat s historickými událostmi a osvěžit je dalšími doložitelnými detaily (např. zatmění slunce), na druhou stranu nejde o literaturu faktu, ale o historickou ságu, kde nám autorka představuje svoji verzi, jak společnost pravděpodobně fungovala a jak se to tenkrát mohlo odehrát. Ačkoliv o skutečném životě (mezilidských vztazích) a jeho fungování ve 12. století se nedochovaly žádné informace, kniha působí velmi věrohodně, celkový dojem je však velmi tísnivý a mnohdy beznadějný pro hrdiny jednotlivých dějových linek. Nepochybuji o tom, že žít ve 12. století bylo velmi těžké, možná to bylo ještě horší, než je vylíčeno v knize, ale možná také ne… díváme se na situace z pohledu lidí žijících ve 21. století, kteří nevyrostli v tehdejším uspořádání a neznají tehdejší řád, proto na nás některé skutečnosti vysloveně šokují např. provdávání mladých dívek ve 13 letech, ale uvědomme si, že průměrný věk dožití byl tehdy kolem 30 let nebo kruté zacházení a tělesné tresty - my si myslíme, že jsme lepší a přesto stále existuje domácí násilí… Kniha vzbuzuje spoustu otázek a to je dobře. Pro mě osobně bylo překvapením, že stále ještě v polovině 12. století existoval trh s otroky v Praze, o tom jsme se v hodinách dějepisu neučili.

30.12.2019 4 z 5


Mistr mystifikace Mistr mystifikace Sabine Ebert

Myslím si, že je na místě upozornit všechny čtenáře, kteří knihu ještě nečetli, že se nejedná o klasický román s hlavním hrdinou a jeho příběhem, ale jde spíš o převyprávěnou kroniku, o zachycení jednoho z významných období německých dějin, a sice mocenského boje mezi Welfy a Štaufy o trůn. Hlavním hrdinou jsou "historické události", které ožívají v podání mnoha šlechticů, šlechtičen, duchovních hodnostářů, úředníků ale i obyčejných nevolníků a jejich osudů. Dějových linek, které spolu zdánlivě nesouvisejí, a nebo se hned od počátku viditelně vzájemně proplétají, je tu opravdu požehnaně a při čtení se musí čtenář na knihu dobře „naladit a soustředit“, protože nejde o odpočinkové čtení.
Mně osobně se styl autorky líbí a oceňuji, jak bravurně dokáže zakomponovat historická fakta a skutečně žijící osoby do svého psaní a propojit je s literární fikcí. Těm z vás, kterým u jejích knih (1813 Válečný požár a 1815 Krvavý mír) vadilo, že je v nich příliš faktů/politiky a málo příběhu, tuto ságu spíše nedoporučuji. Ostatním, kteří se chtějí především něco zajímavého dozvědět o mezilidských vztazích ve středověku a nelpí na ústředním hlavním hrdinovi, ráda doporučuji – neváhejte a jděte do toho.

27.12.2019 5 z 5


Excalibur Excalibur Bernard Cornwell

Nádherně strhující příběh o muži, který pravděpodobně vůbec neexistoval, a přesto se stal vzorem a legendou... O velkém válečníkovi, jehož sny o vlastním životě byly velice skromné, avšak okolnosti ho donutily prodrat se životem zcela odlišnou cestou.
Příběh je vyprávěný tak přirozeně, uvěřitelně a věrohodně jako by všechny události autor skutečně prožil a podával nám o nich jen svědectví… a čtenář? ten je tak vtažen do děje, že nemá nejmenší možnost ani na chvilku uniknout či vydechnout.
Krásně vykreslené nejen charaktery postav, prostředí a atmosféra scén, zápas zla proti dobru ale i emoce (radost, smutek, zmar, láska, nenávist, přátelství, zášť, žárlivost, smysl pro čest, neústupnost, strach krutost a obrovská touha žít a pokračovat dál…).
Fascinující příběh, který vyvolává spoustu otázek k zamyšlení a spoustu kdyby … upřímně závidím vám všem, kteří jste příběh ještě nečetli, že máte celé to dechberoucí dobrodružství teprve před sebou.

23.12.2019 5 z 5


Masakr Masakr Bernard Cornwell

Tak tohle byla, panečku, parádní jízda! Skvělé, od začátku až do konce skvělé! Velká skoda, že další pokračování není a asi nikdy už nebude. Jak řekl Cornwell v jednom rozhovoru, poslal Natea na dlouhou dovolenou a jak ho zná, obává se, že si ji stále Nate užívá...
Kronika Natea Starbucka "padla za oběť" úspěchu Richarda Sharpa, když byl Cornwell televizní produkci požádán, aby dopsal další knihy (k původním 10 dopsal dalších 11), nechtělo se mu psát dve velmi podobna dobrodružství a tak Starbuck čeká už 23 let, během nichž se autor pustil do jiných příběhů z anglických dějin. Škoda.

14.10.2019 5 z 5


Zrádce Zrádce Bernard Cornwell

Bezesporu bravurně a poutavě vykreslená historická fakta se spoustou politováníhodných adsurdit, klobouk dolů před Cornwellem!
Po rozpačitém dojmu z prvního dílu, jsem zajásala, že rozjezd už máme konečně za sebou, špionážní zápletka nadějně rozjela nové Nateovo dobrodružství, ale pak chybělo vyústění, možná si ho šetří autor na později...
Z této série mám zatím pocit, že hlavní roli hraje líčení historickych faktů s na pozadí se odehrávajicim příběhem lidí, než že jde o příběh Natea, do jehož života zasáhla válka.
Upřímně nevím, co Natea drží tak sveřepě na Jihu (krátké ale silné přátelství s Datem a Truslowem?), stále je pro mě cizincem. Adam je sice naivní, ideály a realitou rozpolcený mladík (níže někdo uvádí blb), ale jde si za svým přesvědčením velmi tvrdě. No, uvidíme, co nás čeká dále.

12.10.2019 3 z 5


Rebel Rebel Bernard Cornwell

Bezprostřední dojem po dočtení knihy je zklamání ve srovnání s ostatními čtyřmi sériemi z anglické historie. Začátek příběhu, kdy byl Nathaniel lynčován davem, nabízel slibný rozjezd příběhu, ale bohužel záhy se linie vyprávění jaksi rozplizla a příběh se ztrácel mezi vykreslováním situace, názorů a líčení rozdílu mezi zaběhnutými stereotypy/ předsudky Severu a Jihu. Nate nedostal prostor pořádně ukázat, kdo je a co v něm dřímá, a tak bylo poměrně složité najít si k němu cestu...zatím mě nepřesvědčil, že je silným hrdinou, na kterém vždy Cornwell staví svoje vyprávění. Ani závěrečné líčení bitvy podle mého názorů nebylo, tak napínavé a poutavé jako v jiných Cornwellovych knihách, protože tam prostě chyběl HRDINA-REBEL s odvahou za tisíc vojáků a s mazaností a důvtipem typu Uthreda z Bebanburgu a Richarda Sharpa. Nicméně opět jsme se díky Cornwellovi dostali na zajímavé místo v pravý čas a dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí, i když tentokrát čtenáře stojí poměrně dost úsilí, aby se u knihy udržel... u mě to byla zvědavost a očekávání, že už se to konečně musí zlomit... Doufám, že další díly budou lepší a budou se zase číst samy, jak bývá u autora zvykem.
PS: český překlad byl místy trošku úsměvný a např. užívání slova zámlka mě dostalo.

06.10.2019 3 z 5


Viktor a záhadná teta Bobina Viktor a záhadná teta Bobina Pavlína Jurková

Z knížky vyzařuje kouzlo, kterým si získá malá i velká dětská srdíčka. Na knížku jsem narazila náhodou při autorském čtení, obe autorky jsou velmi sympatické dámy, jejich vyprávění, jak tvoří a zkouší, zda text, který napsaly na děti funguje, bylo fascinující. My dospěláci si ani neuvědomujeme, že spousta našich dětských samozřejmostí už žije pouze v našich vzpomínkách a naše děti jim nerozumí (jeden z příkladu - jak říkaly samy autorky klasický povel na značky, který jsme slychavali při každé hodině tělocviku, už dnešní děti vůbec neznají a tak musely mnohokrát přizpůsobit vyprávění...). Příběhy jsou krátké, aby se dětem dobře četly a dokázaly udržet pozornost. Najdete zde laskavý humor a ironické komentáře hlavního hrdiny k situacím, které zažívá na velmi neobvyklém miste pro devítiletého kluka. Zajímavý a zábavný příběh, vyzkoušeno, že funguje na me sedmileté dceři a jejich kamarádech, kteří mě stále přemlouvali, abych četla dále... nakonec jsme s knihou strávili celé deštivé odpoledne a vůbec jsme se nenudili.

28.09.2019 4 z 5


Sbohem, Irsko Sbohem, Irsko Ann Moore

Z mého pohledu svižnější vyprávění a celkově čtivější než první díl (i když ten byl emocionálně silnější). Zajímavý vývoj příběhu v Novém světě, vypořádávání se s uprchlíky, příležitostech, zklamání, hledání nového smyslu existence v neznámém světě a hranicích lidské důstojnosti a brutality... Doporučuji ostatním čtenářům k přečtení, rozhodně nebudete litovat a dá se zde najít paraela se současností.

21.09.2019 4 z 5


Irská kráska Irská kráska Ann Moore

Silný, neotřelý příběh, autorka si našla fascinující téma, které nenechává čtenáře chvíli vydechnout. V průběhu čteni jsem se však nemohla zbavit pocitu, že tomu stále něco chybí, nějaká jiskra, která by to celé zažehla a vyburcovala tak, jak by si to příběh zasloužil. Emocionálně je příběh silný a prakticky poslední třetinu tečou slzy bez přestání, zasloužilo by si to výstižnější styl vyprávění i větší rozpracování příběhu... na konci mi bylo lito, že z tak silného tématu autorka nevykresala celý potenciál. I tak vřele doporučuji ostatním čtenářům jako velmi zajímavou knihu.

21.09.2019 4 z 5