Masakr

Masakr https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163970/bmid_masakr-5nG-163970.jpg 4 77 17

Je pozdní léto roku 1862 a Konfederace konečně podnikla vpád do Spojených států amerických. Nathaniel Starbuck, syn seveřanského kazatele, bojující na straně vzbouřeneckého Jihu, je jmenován velitelem trestného pluku, opovrhovaného útvaru ulejváků a zbabělců. Jeho nepřátelé očekávají, že toto jmenování bude znamenat jeho pád. Aby je vyvedl z omylu, musí Starbuck rozklížený útvar vést do boje proti seveřanské posádce v Harper’s Ferry a pak přes hranici na břehy říčky Antietam, kde bojuje v bitvě, jež se stane nejkrvavějším střetem občanské války. Strhující román v živých barvách zachycuje hrůzy na bojišti. Masakr je čtvrtým dílem Starbuckovské kroniky. Už přes rok trvá válka Severu proti Jihu. Statečnost Jižanů a důmysl generálů Leea a Jacksona jim dosud pomáhaly vítězit nad Severem, který má ve všem naprostou převahu. Teď se však zdá, že se karta obrací. Na pozadí historických událostí nalézají vyústění i osudy Nathaniela Starbucka, Seveřana bojujícího za Jih, a jeho někdejšího přítele Adama Faulconera, Jižana přeběhnuvšího na Sever.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Bloody Ground , 1996


více info...

Přidat komentář

OlafSveinsson
08.12.2023 5 z 5

Tohle byl opravdu masakr. Zase se ukazuje jak umí Cornwell pracovat s hrdiny i antihrdiny. A jedna bitva přes třetinu knihy, to už dá člověku zabrat. Každopádně, atmosféru to má hustou jako med a hrůzy války jsou opravdu dobře zachycené. Škoda, že dalších dílů už se asi nedočkáme

Luigi1
20.11.2023 5 z 5

Moc pěkný i to jak byla popisována bitva


Gracian1964
27.09.2020 5 z 5

Ja nie som veľmi rád, že už to mám za sebou, lebo by som chcel poznať dalšie osudy majora Starbucka. Opis najkrvavejšej bitky americkej občianskej vojny v septembri 1862. Des a hrúza. Nathaniel krásne zatočil so svojimi neprajníkmi. Z konca knihy som mal dojem, že autor sa ešte nechystá skončiť, ale skutočnosť je taká, že asi skončil. Čo už, škoda.

martinekczech
28.05.2020 5 z 5

Můj oblíbený autor a nikdy nezklamal

Igor1311
15.10.2019 5 z 5

Zazvonil zvonec a so Starbuckom je koniec. Aj som trocha rád, že to už mám za sebou, keďže mi zo začiatku nijak zvlášť nesadol. Čo však prvé tri časti nemali, rozhodne mala záverečná časť. Masakr bol skutočný masaker, a to nie len literárny. nate sa dostáva k veleniu roty, kde uplatňuje tvrdé postupy.
Samotné opisy Cornwellových bojov by som mohol čítať snáď od rána do večera. Masakr je podľa mňa jedna z jeho najlepších kníh, aj keď samotná séria ma až tak nenadchla. Možno by to chcelo ešte nejaké to pokračovanie, napríklad o Gettysburgu?

Ludus75
14.10.2019 5 z 5

Tak tohle byla, panečku, parádní jízda! Skvělé, od začátku až do konce skvělé! Velká skoda, že další pokračování není a asi nikdy už nebude. Jak řekl Cornwell v jednom rozhovoru, poslal Natea na dlouhou dovolenou a jak ho zná, obává se, že si ji stále Nate užívá...
Kronika Natea Starbucka "padla za oběť" úspěchu Richarda Sharpa, když byl Cornwell televizní produkci požádán, aby dopsal další knihy (k původním 10 dopsal dalších 11), nechtělo se mu psát dve velmi podobna dobrodružství a tak Starbuck čeká už 23 let, během nichž se autor pustil do jiných příběhů z anglických dějin. Škoda.

Milten
13.09.2019 5 z 5

Starbuck opět prokazuje svoje velitelské schopnosti, na scénu se vrací lotr Blythe a v závěru čeká čtenáře Antietam. Ze stránek čtenář opravdu cítí únavu, bolest, odhodlání, které vojáci prožívali a to prostě vypovídá o Cornwellovi a jeho spisovatelské kvalitě. Uchovávám bláhovou naději, že se autor ke Starbuckovi, Swynyardovi, Datlovi a spol vrátí. Díky téhle sérii jsem se začal více zajímat o americkou občanskou válku. Dokonce si začínám pořizovat vojenskou výstroj a hodlám se zúčastnit rekonstrukcí bitev, takže jsem díky autorovi získal zajímavý koníček. Díky, pane Cornwelle!

druzickaster
24.10.2018 5 z 5

I když člověk ví, jak to celé dopadne tak prostě těm klukům jižanským musí držet palce. Není to tím, že bych podporoval otrokářství, ale jejich chcrabrostí a zápalem pro věc a hlavně kvalitním vedením. Když dostane i početně mnohem věší armáda do velení totálního tupce a poseru, tak pak nemůže čekat obdiv a náklonost, jen škoda těch tisíců životů na obou stranách. Snad se s Natem neloučíme nadobro. I tato série mě bavila.

lampernaqui
14.01.2018 3 z 5

Po přečtení poslední čtvrté části bych si i s radostí přečetl další pokračování Starbuckových příběhů, ale bohužel. Když se pořádně začtu, najednou je konec. A to jsem sledoval příhody jednoho z nejlepších záporáků, o jakém jsem v poslední době četl. Blythe se doufám ještě vrátí.

Boby17
10.10.2017 5 z 5

Autor vrhnul Nata Starbucka ke Žlutonožcům a byla to tedy panečku jízda! Není jediný důvod ohodnotit knihu jinak, než plným počtem hvězd. Jak se říká, má všech pět "P" - myslím tedy ta knížka :-). Nemohu se dočkat, až nás Pan spisovatel obohatí dalším pokračováním, snad to bude brzy. Jen lituji, že se v dalších dílech již nepotkáme s některými postavami (budoucím čtenářům nebudu ani naznačovat), jejichž životní pouť ukončila válka.

vrony
24.09.2016 5 z 5

Moc pěkné.

Ládja
25.06.2016 4 z 5

Nejlepší díl série. Doufám, že se k ní pan Cornwell vrátí. Ze začátku celé série jsem měl potíže se do jednotlivých dílů začíst, ale tady to šlo nějak samo. Když jsem si už konečně na Starbucka zvykl, tak to končí. Nathaniel má trochu ze Sharpa, ale nemá jeho klid a je lepší v tom, že i pochybuje a miluje a doufám. Pan Cornwell mě vždy ponouká k tomu, abych si o nějaké události přečetl i něco jiného. A je to zajímavé, jak si člověk dokáže potom rozšířit obzory. Doporučuji...

VeronikaPate
27.10.2014 5 z 5

Tak tohle bylo super! Na začátku prvního dílu jsem nebyla jistá, zda se přelouskám přes všechny 4. Nicméně právě od konce prvního (Rebel) nabyl příběh neuvěřitelný spád a vrcholem byl tento čtvrtý díl, Masakr. Celou knihu jsem přečetla za odpoledne, poněvadž odpoutat se od děje bylo skoro nemožné!
Skvěle popsané a vykreslené postavy, jejich charakter, myšlení, vlastnosti, to samé u vykreslení děje.
Prostě paráda!
Tak nějak skrytě doufám, že by se toho mohl ujmout někdo schopný a udělat z toho kvalitní seriál :-)

klokan.1905
14.06.2014 5 z 5

Tak, to byla opravdu bomba... Skvěle popsaná bitva u Antietamu!!! Váhající generál McClellan, který se neustále obával Jižanů... Vykutálený právník Delaney... Další výborně popsané postavy - Blythe, Potter, Lucifer, Swynyard... Starbuck se pomalu stává nesmrtelným, asi jako Richard Sharpe, ale mně to vůbec nevadí ;-) Těším se na případné pokračování....

PeterPe
09.02.2014 odpad!

Sorry pri hodnocení som sa preklepol takže žiadný odpad ale špičková saga Nathaniela Starbucka,doporučujem

ferda
06.02.2014 4 z 5

Takže zase budu nedočkavě čekat na další díl. protože tonto opět stál za to, hlavně popis bitvy, to je až neskutečně vylíčené.

čef
12.07.2013 5 z 5

Ani zde jsem nebyl zklamán, ba právě naopak. Autor je velmi dobrý v popisech historických bitev a i zde je opět vynikající. Děj této řady překračuje dle mého názoru vysokou úroveň Sharpovi řady, zejména v psychologickém zdůvodnění a motivaci jednání hlavních postav.