Čas zrady

Čas zrady https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422274/bmid_cas-zrady-aC2-422274.jpg 5 63 14

Meč a Koruna série

< 3. díl >

OSLAVOVANÝ A OBÁVANÝ. Barbarossa na cestě k samému vrcholuV třetím svazku velkého eposu o Barbarossovi autorka představuje zářivou osobnost této významné historické postavy ve všech jejích aspektech: jako charismatickou, cílevědomou, ale k nepřátelům nemilosrdnou. Líčí nejen Fridrichův vzestup na císaře, ale přibližuje nám i osudy žen té doby, které se navzdory své nerovnoprávnosti ve společnosti snažily prosadit či si alespoň zachovat svou důstojnost.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Schwert und Krone. Zeit des Verrats , 2018


více info...

Přidat komentář

Bedřich63
02.03.2023 5 z 5

Pro hodnocení tohoto dílu si vypůjčím některé věty z mého hodnocení předchozích dvou dílů, protože nemám co měnit a stále se jedná o vynikající sérii. No a co je nového? Nový král, později císař, je ještě více nesmlouvavý ke svým knížatům, vévodům, rytířům a poddaným než jeho předchůdci.
Opět se potkáváme s velmi čtivým stylem psaní, spoustou historických postav a událostí, no a samozřejmě pěkně propracovanými příběhy těchto lidí. Kniha velmi dobře přibližuje životní podmínky ve 12 století ve vévodstvích a markách na území dnešního Německa a neustálý boj krále, vévodů a markrabat. Životní podmínky té doby pro člověka žijícího v Evropě dnes jsou nepředstavitelné.
Spousta osob, vzájemné vazby mezi rody, odkazy na minulost a připomínky předchozích osudů si vyžadují plnou čtenářovu pozornost. Velmi jsem ocenil přiložené mapky a rodokmeny význačných rodů.
Autorka píše velmi poutavě, jednotlivé kapitoly jsou velmi přehledné a uvedené jednoznačnými nadpisy. Historie mě baví, takže je jasné, že si nenechám ujít pokračování.

hanzmb
04.08.2022 5 z 5

Tahle série nemá chybu. Jestli jsem minulému dílu chtěl dát 6, tak teď určitě 7*. Autorka mě zcela vyvádí z míry. Z důležitých postav z poloviny 1. dílu je jich najednou většina ze hry. Nevím, jestli to byl od počátku záměr, ale tohle si může dovolit jen opravdu špičkový autor. Závidím Němcům, to se jim to nenásilně studují národní dějiny. A u nás pořád jen omíláme Lucemburky,


hankapimi
30.03.2022 5 z 5

Všechny ty boje, souboje a války v boji o moc a bohatství mají mého favorita v postavě Dietricha, který svému císaři Fridrichovi odpřísáhl věrnost a poslušnost. Ale zároveň apeloval na to, že je vždycky lepší urovnat spor vyjednáváním. Zachrání to lidské životy, úrodu, vesnice. hrady a stojí to mnohem méně než válka... A platí to i v dnešních pohnutých časech ...Plný počet a velká poklona paní Ebert !

Kerberos
11.03.2022 5 z 5

První roky vlády Fridricha Falckého, jeho císařská korunovace, nová svatba boje v Itálii, Polsku. Zajímavé historické čtení.

eva-lupen
10.01.2022 5 z 5

Opět super počteníčko, hned jdu na další díl. Jen mne tu tedy překvapují ti čeští vévodové... Neměli my jsme knížata?

Shardlake
06.08.2021 5 z 5

Opět poutavým způsobem popsán další život a panování Fridricha I. a jakým způsobem působil na své přátele i nepřátele, aby získal titul císaře a mohl více prosazovat svou moc a postavení.

tinka1974
13.05.2021 4 z 5

Opět skvěle napsané. Román zapletený do historických událostí. Toto období a tento kout Německa a Čech mám ráda. Zrovna tak příběhy lidí, kteří tady žili. Těším se na další pokračování

nero 13
06.04.2021 5 z 5

Z třetího dílu o Fridrichu Barbarossovi se mi nejvíc líbili části které se odehrávali mimo Německo a to tažení Itálií za účelem získání císařské koruny a události v Dánsku kde soupeření tří spolukrálů skončilo krvavou hostinou v Roskilde.
Název tohoto dílu Čas zrady odkazuje na setkání odpůrců panovníka v Halle, kterého se zůčastnil i český kníže Vladislav II. Císař Barbarossa ovšem darováním území Horní Lužice přetáhl Vladislava na svoji stranu a zavázal si ho k účasti na pozdějších vojenských taženích do Polska a Itálie protože slovy autorky Čeští obrnění jezdci byli pro své umění v celé Evropě vážení a obávaní.

galinek
05.01.2021 5 z 5

Zamilovala jsem se do knih Sabine Ebertové, dnes jsem dočetla Čas zrady,....o vánocích byl trošku klid a čas se myšlenkami odebrat do 12.století.....no a pod stromečkem jsem našla 4.díl....jdu na něj hned, ...je pravda, že se někdy ztrácím ve jménech, ale to mi vůbec nevadí - děkuji za slovníček, chronologickou a geneologickou tabulku .... 5.díl vyjde 1.12.2021.....

soukroma
10.08.2020 4 z 5

Čte se dobře, ale tentokrát mi připadalo, že je tam až moc romantiky, smyšlenek a vedlejších linek, na úkor osudů samotného Fridricha. Celá téměř pětisetstránková kniha zahrnuje vlastně pouhopouhých pět let jeho panování od korunovace králem a císařem - 1152-1157. (Pokud takto bude autorka postupovat dál, bude to pěkně dlouhá sága, když Barbarossa umřel v roce 1190...).
Také zmínek o Čechách a našem Vladislavovi, jakožto přímém a důležitém sousedovi, tam bylo velmi málo (vůbec o vněněmecké říši šlo tentokrát výhradně o Dány, zbytek Evropy a jeho historie byl zcela upozaděn, Byzanc je jen zmíněna podobně jako Francie a Anglie s překvapivým rozvodem a novým královským sňatkem pověstné dračice Eleanor Akvitánské).
Takže přes přehršel jmen a titulů a pár skutečných historických událostí jsem tentokráte neměla dost silný pocit skutečně historického románu, ale spíš historické romance. 75%

vincek1
17.06.2020 5 z 5

Opět krásně napsaná kniha. Je zde sice obrovské množství postav, ale kdo čte literaturu tohoto období, popisující tuto část Evropy, ten se neztratí. Naopak připadal jsem si, že se setkávám se starými známými. Přece jen tehdejší "EU" se mi zdá lepší, než ta dnešní i když se v ní více harašilo a nejen harašilo, zbraněmi. Hodnocení autorky jen v superlativech a navíc mé oblíbené mapky (škoda, že úvodní přeplácla paní knihovnice, poněkud necitlivě samolepkami knihovny. No a závěrečné rodokmeny, včetně našich Přemyslovců, to je pro mně lahůdka. Člověka potěší, když si přečte o svých praprapra atd předcích a ještě perem zahraniční autorky. Bohužel dnešní doba asi mnoho takových osobností nenabízí. Možná, některé, ale ty jsou dle mého spíše uměle vytvořené "neznámými" autory a zase tak velké dílo za nimi není.

Kalina
11.04.2020 5 z 5

Krásné příběhy, které se odehrávají na základě historických událostí. Můžeme se těšit na čtvrtý díl, vlastně devátý, protože Meči a Koruně předcházelo pět dílů Porodní báby.

zuzana2599
05.02.2020 5 z 5

Právě jsem dočetla třetí díl středověké ságy od skvělé vypravěčky Sabiny Ebertové.
Nejprve se mi do tohoto románu trošičku nechtělo, ale jak jsem začala číst, hned od první kapitoly mě kniha dostala. Ono to není úplně lehké čtení, ale krásné a obohacující.
V tomto díle se autorka soustředila na charismatickou postavu dějin - císaře Fridricha, známého jako Barbarossa. Setkala jsem se i s ženami té doby a dověděla se o jejich osudech. Jisté je, že budu v čtení této ságy pokračovat !

Ludus75
01.01.2020 5 z 5

" Kdo chce vládnout, musí to opravdu chtít, a sice za každou cenu. Musí si trůn vybojovat všemi prostředky."
Mladý sokol konečně uchvátil svoji kořist a zasekl do ní svoje ostré drápy. Třetí díl z mého pohledu už není "jen vyprávěnou kronikou", ale postavy dostaly větší prostor a vystoupily ze stínu historických událostí. Kniha je více románová a pro mě určitě překonala předchozí dva díly. V doslovu autorka slibuje pokračování příběhu - 4. díl je tedy na cestě, od Tajemství porodní báby už nás dělí pouze 10 let, jsem zvědavá, kam až bude autorka s vyprávěním pokračovat a jak případně propojí příběhy.