Na věky věků

Na věky věků https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15464/bmid_pilire-zeme-na-veky--15464.jpg 5 953 198

Píše se rok 1327. Život v anglickém městečku Kingsbrigde je nerozlučně spjat s chodem dvou místních klášterů, mužského a ženského, které společně sdílejí péči o slavnou kingsbridgeskou katedrálu. Zatímco však jeptišky, které spravují místní špitál, získávají štědré dary od vděčných uzdravených pacientů, mniši přežívají v chudobě a zaslepené nevědomosti, sžíráni závistí a touhou zmocnit se majetku svých „konkurentek“. Blahobyt prostých kingsbridgeských obyvatel je jinak zcela závislý na obchodních úspěších či neúspěších vlnařského cechu. Někteří z nich – děti místního lapky Gwenda a Philemon, cechmistrova dcera Caris, stavitel Merthin či jeho bratr Ralph – však vezmou osud pevně do svých rukou a pokusí se postavit všem jeho rozmarům, ať s úmysly dobrými a prospěšnými či sobeckými a prospěchářskými. Životní cesty všech však postupně, podstatně a neodvratně zkříží největší tehdejší pohroma seslaná na lidský rod: morová epidemie nemoci známé jako la moria grande, velká smrt... Také ve svém druhém románu s historickým námětem nás Ken Follett zavádí do středověké Anglie; od příběhů lidí zasvětivších svůj život stavbě katedrály, jež vylíčil v Pilířích země (1989), však nechal uplynout zhruba sto padesát let. Místo, kde byl zbudován tento velkolepý svatostánek, se tak opět stalo dějištěm spletitých příběhů několika postav, které tu prožívají své lásky a nenávisti, ovládáni chamtivostí i pýchou, vášněmi, ctižádostí, touhou po poznání, ale i po pomstě....... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

World Without End , 2007


více info...

Standa24
Standa24
06.02.2024 5 z 5

Historické romány Kena Folletta jsou sázka na jistotu. Na věky věků se odehrává o necelé dvě století později než Pilíře země, ale typy hlavní postav šablona příběhu jsou velmi podobné. Příběh je opět zasazen do skutečných historických kulis - stoletá válka, morová epidemie, atd. Kniha je i přes svoji délku velmi čtivá, jednotlivé linky vyprávění jsou úzce propojené, ale i přesto jsou osudy a tajemství jednotlivých hlavních aktérů napínavé až do konce.
Jelikož další knihy v této volné sérii mám již přečtené, tak doufám, že se dočkáme i dalšího pokračování.

ElizPetrova
ElizPetrova
08.01.2024 4 z 5

U této bichličky jsem opět zvolila audioknihu a neskutečně mě to bavilo. Je sice pravda, že je příběh podobný předešlému dílu, ale postavy jsou vykresleny tak detailně, že mi přišli velmi realistické. S hrdiny jsem strávila přes 2 měsíce a vždy jsem se těšila na pokračování. Ocenila jsem i možnost nahlédnout do zdravotnictví a zvládání moru v dobách středověku a to bylo nesmírně zajímavé. Na další díl si nicméně počkám na audioknihu.


soupik2012
soupik2012
01.01.2024 5 z 5

Když jsem si přečetla jak jsem okomentovala knihu: Pilíře země, přišlo mi neuvěřitelné, že od prvního do posledního slova, platí úplně to samé také o této knize. Kopírovat sem tento text nebudu, ovšem nemá cenu, abych psala něco jiného.

Tak jenom pro úplnost. Tentokrát příběh ztratil tempo vyprávění v ten moment, kdy ze scény odejde převor Godwin.

Zdánlivě nikam nevedoucí odbočky příběhu, se stávají zcela jasným vodítkem k ději budoucímu.

Audioknihu načetl stejný narátor a také zde platí stejná slova.

katallinka
katallinka
28.09.2023 5 z 5

To, že autor píše skvěle, bylo jasné po přečtení prvního dílu. Nicméně nečekala jsem, že i druhý díl bude stejně skvělý. Ze začátku mi chyběli hrdinové prvního dílu, ale i zde se postupně objevili postavy, které jsem si musela zamilovat a opět se mi těžko opouští. S knihou jsem strávila hromadu času, ale nelituji jediné minuty.

Neo1tex
Neo1tex
30.07.2023 5 z 5

Follett je záruka kvality a nezklame nikdy. Tohle je skvělá kniha a i přes ohromnou délku se čte rychle a skvěle.
Když tak o tom přemýšlím, nepřestává mě překvapovat, kolik podob propleteného zla dokáže autor vymyslet... :-)

jaroiva
jaroiva
16.07.2023 3 z 5

Pilíře se mi moc líbily a doporučovala jsem je k přečtení. Totéž platí i pro tuto knihu... ovšem v případě, že jste nečetli Pilíře. Takže kdybych hodnotila knihu samostatně, dostane 5* + doporučuji. Extrémně čtivé, nemá to hluchá místa.
Kdybyste nečetli popořadě, tak tento díl je ještě lepší než Pilíře, jestli číst jen jednu z knih, tak raději Na věky věků než Pilíře.
Jenomže já jsem ji četla až jako druhou.
Půlka knihy je stejná jako Pilíře, jen změněná jména postav, druhá půlka červená knihovna a pohádka. Opět dost černobílé postavy.
Skoro se stydím, že mě to zase tak bavilo. Jen Caris mi v druhé polovině už lezla čím dál tím víc na nervy a posledními větami mi tuto postavu autor dočista znechutil.
Od Folleta si ráda přečtu ještě něco jiného, jen bych chtěla, aby to bylo opravdu jiné.

stanislava9718
stanislava9718
17.05.2023 4 z 5

Krásné historické dílo Kena Folleta, toho utrpení, odhodlání jednotlivých postav, Caris, Merthin, Wulfrik, Ralph, Thomas, Gwenda, Godwyn v dění kolem kláštera a stavbě mostu. Po přečtení knihy jsem ještě shlédla filmové zpracování. Kniha zůstává v mé knihovně.

Lena78537
Lena78537
17.05.2023 5 z 5

To je taková nádhera. Opět jsem četla v každou možnou volnou chvíli. Nešlo jinak.
Tento volně navazující díl na Pilíře země, který se pro mě stal opět neodložitelným (alespoň ne na dlouho), je napsán tak poutavě a pro mě tak perfektním stylem jedinečného Kena Folleta.
Kniha vás přenese do dob středověku a doslova se stáváte její součástí. Barvitě a věrohodně popsaný děj a postavy. Caris, Merthin, Gwenda, Wulfrik, Ralph, Thomas, Godwyn a další... Jako bych je všechny poznala osobně.
Příběh plný zvratů a jednotlivých osudů. Vřele doporučuji.

denib
denib
21.04.2023 4 z 5

Značná tloušťka knihy způsobila, že jsem její čtení pořád odkládala :-) Teď jsem ráda, že jsem se do ní konečně pustila. Je výborná a četla jsem jí s chutí a zvědavostí, jak to bude dál. Postavy mi připadaly většinou realistické - někdy jsem jim fandila, někdy mě štvaly. Bylo pro mě zajímavé sledovat, jak se ve středověku řešily některé věci - třeba barvení látek, konkurence církve a měšťanů, rozvoj obchodu, samozřejmě stavitelství... Jelikož děj trvá dostatečně dlouho, bylo možné sledovat vývoj. Občas mě trochu rušilo množství sexu a trošku šablonovitý přístup mladých dívek, ale to je jen drobnost.

Paulika419
Paulika419
17.04.2023 5 z 5

V tomto krásném románu se příběh odehrával kolem stavby mostu intrikovalo se kolem dění kláštera a samozřejmě církvevního postavení. S osudy postav si taky život ve středověku nehrál.Obvzlášť v době moru,který udeřil prakticky v celé Evropě.Díky panu Folletovi za zmínku o našem králi Janu Lucemburském v bitvě u Kresčaku.Je mě líto,že jsem se musela rozloučit z hrdiny jako byla Gwenda která tvrdě vzala život do svých rukou a nebo Caris převorka kláštera.Sympatie si u mě získal i Merthin stavitel svojí nezlomnou vůlí a bezmeznou láskou ke Caris. Bez záporných prospěchářů Ralpha či převora Godwin a jiných by se tento dokonalý román ani neobešel.Milovníci erotična si taky přijdou na své, pubického ochlupení různého zbarvení a odstínů zde bylo take dost.

Hrnca
Hrnca
07.02.2023 5 z 5

Pilíře země mají prostě výhodu jedničky. Ale Na věky věků je skvělá dvojka.

netopýrek1985
netopýrek1985
01.02.2023 5 z 5

Ježíš to byla taková nádhera. To prostředí a zase nějaké postavy a jejich osudy. Merthin a Caris. Nebo Gwenda. A zase to prostředí a ta doba no nádhera

PetaZ
PetaZ
02.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Pres 900 stran utrpeni, zklamani, nemoci, bezmoci, sexu a jen malo radosti, ale presto se mi kniha libila a byla ctivejsi nez Pilire zeme a prequel Vecer a jitro..
Jen me hrozne zarazi ta lidska krutost a hloupost, ze se spousta lidi nechtela posunout vpred, ale drzet se x stoleti starých tradic, ktere nikomu nic dobreho neprinesly.
Jsem zvedava na posledni dil.

Pawlisman
Pawlisman
18.10.2022 5 z 5

Již bych měl oproti jedničce nějaké výhrady.. Je tu repetitivnost. Již ne tolik pekelných zvratů a napětí. Přesto - Follet umí skvěle vyprávět a má i další aspekty skvělého, až geniálního, autora. Palec nahoru. Ale už jsem se tedy těšil na závěr a nějak mi chybělo více intrik a thrillerového napětí :)

Jarka88
Jarka88
16.10.2022 5 z 5

Úžasná kniha ,doporučuji
Skvěle se čte je to druhá část série pilíře země a ohnivý sloup

klokan.1905
klokan.1905
10.10.2022 5 z 5

Na věky věků...
Když jsem vzal knihu poprvé do ruky, tak jsem se zhrozil její velikostí, počtem stran a váhou... Doposud jsem takto obsáhlou knihu nečetl... Měl jsem z ní obavy, že ji i vzhledem k délce a množství řádků na stránkách budu číst na věky věků... Mé obavy roztříštil Ken Follett již po přečtení pár stran... Neuvěřitelně čtivý historický román... S autorem jsem se přenesl do 14.století a užíval si každou z obsáhlých stran...
Ke knize nebudu nijak více prozrazovat, stačí se podívat na čísla u hodnocení, které je momentálně na 94 procentech od více než 800 hodnotících... Takže odhoďte strach z počtu stran a hurá do čtení...
Musím se však přiznat, že jsem možná udělal malou chybu a začal číst nejdříve druhý díl z této série... :-( Snad to nebude moc vadit... ;-)

Elapheg
Elapheg
08.10.2022 5 z 5

Tak tohle se autorovi opravdu moc povedlo. Kniha Na věky věků se mi líbila o trochu více než Pilíře země. Možná předčí i knihu Večer a Jitro. Je to historický román se vším všudy. Jsou zde tužby těch nejchudších poddaných stejně jako přání mocnářů a mocnářek, nechybí láska, nenávist, intriky, boje o moc, každodenní dřina od rána do večera na poli, život v cechu, ale hlavně život v Kingsbridgeském převorství, kde se vymění několik převorů. Život pod útlakem šlechty a mocí církve, ale i osobní spory knižních hrdinů. Jsou zde spory i mezi mužským a ženským kláštěrem, nechybí zde stavitelství stejně jako v Pilířích země, ale hodně je zde i léčitelství té doby. Jsou zde vývoje šlechty i prostých lidí od zbrojnošů po hrabata a krále, dokonce i soudní procesy s čarodejnicemi, ale i upřímné snahy žít čestný život jako se o to snaží někteří mniši a jeptišky a oddanost svému řeholnímu životu. Román se odehrává v Anglii v Kingsbridge a v Shiringu a ve Wigleigh v letech 1331-1361. Celou knihou se postupně více a více táhne jedno tajemství, kvůli kterému jsou lidé ochotni i vraždit a jež je odhaleno až v samotném závěru knihy. Mezitím prožíváme každodenní život od A až do Z u Caris, Gwendy, Merthina, Ralpha, Godwyna, Wulfrika, hraběte ze Shiringu i lady ze Shiringu, převorů a převorek, mnichů a jeptišek a jako obvykle i zde platí, že člověk míní a dovolil bych si změnu pro tuto knihu, a Bůh a člověk mění. Zasáhne zde i morová rána, která zachvátí vícero evropských zemí, ale hlavně je důležitá v samotné Anglii a mnoho dobrých i špatných lidí odklidí z cesty. Follett opravdu používá jistý vzorec pro své knihy, takže u některých postav se dá odhadnout, jak se bude příběh vyvíjet, ale to mi nevadí a myslím si, že každý autor/ka něco napodobuje ve svých dílech. Je to kniha, která plyne celkem poklidně a najednou je zvrat a pletichaření a vše je jinak, takže o překvapení není nouze. Je to opravdu velmi povedený historický román, kterému dávám pět hvězd a doporučuji k přečtení každému. Kniha navazuje některými postavami a ději i na knihu Pilíře země, takže opravdu radím číst postupně. Děkuji pane autore za výborné dílko. Jsem potěšen. :-)

LucieT
LucieT
02.09.2022 4 z 5

Oproti prvnímu dílu mi něco na plný počet hvězd chybělo, nicméně i tak je to skvělý historický román, který obohatil moje povědomí o středověku. Akorát jsem ho začala číst hned po skončení předchozího dílu a to mi nesedlo, prvních snad 150stran se mi neustále pletly postavy a listovala jsem, kdo je kdo - před třetím dílem si tedy dávám menší pauzu.

cca
cca
10.08.2022 5 z 5

Ken Follett sází ve druhém díle na stejného koně jako u Pilířů země, a postupuje podle obdobného vzorce - totiž představí nám kladné hrdiny i veskrze prohnilé padouchy a do tohoto černobílého světa čtenáře postupně zasvětí- ten potom silně prožívá šílené nespravedlnosti a zločiny, jichž se záporné postavy dopouští a fandí svým oblíbencům, kteří se jednou ocitají v bezvýchodné situaci, potom se jim podaří nad intrikami zloduchů vyzrát a tak to jde pořád dokola. Podobně jako díl předchozí, je i tento neodmyslitelně spjat se stavbou katedrály a vůbec se stavitelstvím jako takovým, a aby toho nebylo málo, značná část příběhu líčí, jak do života lidí zasáhl mor.

Kutcho
Kutcho
06.08.2022 5 z 5

Na rozdiel od prvého dielu, Na věky věku nepotrebuje toľko strán na rozbeh a rozpletenie sietí intríg.
Dá sa povedať, že už od prvých strán ide táto kniha naplno, a nepoľavuje až do konca.
Je to vyše 900 strán skvele napísané textu, napätia, zrád, vrážd, zaujímavých a rozmanitých postáv, zmarených nádejí a iného.
Ja osobne som mal jediný problém, ktorý súvisel s dĺžkou knihy, a to, že aj napriek tomu všetkému skvelému som občas cítil už vyčerpanie z čítania. Bolo to ale iba občas a nič hrozné. Knihu rozhodne odporúčam.