Irská kráska

Irská kráska https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350098/bmid_irska-kraska-pribeh-gracelin-o-mall-nFu-350098.jpg 4 212 86

Gracelin byla už jako patnáctiletá provdána za anglického šlechtice a navzdory těžkým časům i manželově krutosti se snažila být dobrou ženou a matkou dědice. Ovšem její duch nebyl nikdy zlomen. V dobách hladu pomáhá potřebným, za politických bouří pomáhá irským rebelům včetně vlastního bratra... a stále nosí v srdci to největší tajemství, které hrozí zničit vše, za co celý život bojovala.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Gracelin O'Malley , 2001


více info...

PavlaA
PavlaA
27.02.2024 5 z 5

Velmi pěkná kniha. Těším se na další díly

slunicko1958
slunicko1958
01.11.2023 4 z 5

Když mi moje známá knížku přinesla, dívala jsem se na tento román trošku s despektem. Podle názvu i přebalu jsem byla přesvědčená, že to bude "červená knihovna".

Zmýlila jsem se. Ano, trochu romantiky zde je, ale vyprávění o drsném životě v Irsku v polovině 19.století je to hlavní téma. Hladomor, formování irského odboje, to byly události, o kterých jsem nic nevěděla. Díky tomuto románu mám o historii Irska aspoň malé vědomosti.

Kniha je napsaná velmi čtivým slohem. Autorka se lehce vyjadřuje, a tak i drsný obsah se čte dobře.


Szilvia1
Szilvia1
28.07.2023 4 z 5

První díl o Grace je smutný,protože se dozvídáme o hladu,utrpení a lásky která netrvala moc dlouho.Ostatní díly si přečtu,co ji ještě čeká na ceste ke štěstí.

dzeta
dzeta
16.07.2023 4 z 5

Příběh Grace se mi líbil, děj rychle plynul a já stále četla další a další stránku, abych se dočetla, co dalšího jí osud provede.

LenaWirus
LenaWirus
17.04.2023 4 z 5

Smutný příběh z Irska za doby hladomoru, autorka zdatně popisuje tehdejší způsoby života a strasti vyvolané hladomorem a následnými nemocemi, stejně jako chamtivou vyšší společností a sobeckostí tehdejších Britů. Hlavní hrdinka Grace byla laskavá, statečná a pro rodinu a přátelé by obětovala vše, bohužel musela prožít nepopsatelné životní rány, stejně jako všichni tehdy v Irsku z nižší vrstvy. Velice smutný, na pohled autentický příběh. Hvězdu ubírám za to, že to nebylo moc čtivé a trvalo mi dlouho, než jsem se knihou prokousala.

Petrasuvicka
Petrasuvicka
23.02.2023 5 z 5

Romantický začátek trochu klame, protože pak už nastávají jen a pouze drsné časy. Irsko taková země je, zkoušená počasím, Angličany... Je až s podivem, co všechno Irové dokázali vydržet, přežít a udržet si optismistického ducha. Navzdory útrapám jsou Irové milí, zpívají si, mají radost ze života. Možná právě proto, že generace jejich předků ví, jak kruté dny na ostrově byly.
Irská kráska se čte sama, je krásná, lyrická i napínavá. Spokojenost.

zimolka
zimolka
12.02.2023 5 z 5

Nádherný příběh z historie Irska, také musím jen a jen doporučit.

mončičák42
mončičák42
12.01.2023 4 z 5

V romanticky znějícím českém názvu knihy (dle mého nepříliš vhodným), mnoho romantiky nenajdete, ale spíše hlad, bolest, utrpení, bídu, ale také odvahu, vytrvalost, lásku a víru. Dozvíte se o děsivé historii Irska po roce 1840, o níž jsem neměla ponětí, opravdu nevím, zda jsem se to ve škole učila, nemyslím si totiž, že bych to mohla zcela zapomenout. Nevim. Jsem ráda, že jsem si díky této knize rozšířila znalosti, které bych měla mít. Těším se na další díl o mladé statečné Grace, která mi přirostla k srdci.

denib
denib
22.11.2022 4 z 5

Zajímavá kniha o velkém hladomoru v Irsku. Popisuje, jak žili a hospodařili chudí lidé. Jak se k tomu stavěla Británie a jak se Irové stavěli k ní. Jakou povahu a zvyky měli samotní Irové. A také jak Irové hromadně umírali. Není to nějaká hloupá romantika, jak by se mohlo zdát podle toho opravdu příšerného českého názvu knihy. Romantika a vztahy tam sice taky nechybí, ale místy je to opravdu drsné čtení. Určitě si půjčím i další díl.

SumýšIrena
SumýšIrena
05.08.2022 3 z 5

Chtěla jsem si přečíst román z Irska z období Velkého hladomoru. Přání se mi splnilo. Jen ta hlavní hrdinka mi nějak nesedla. Ani nedokážu říct čím, jen že mi nebyla sympatická. Další díly si rozhodně nepůjčím.

Mabie
Mabie
10.05.2022 5 z 5

Tu knihu jsem v knihovně popadla naprosto bezmyšlenkovitě a přiznávám, že pod názvem Irská kráska jsem si představovala nenáročnou romantiku, něco tak akorát na vyčištění hlavy. No, to se moc nepovedlo, toto nebyla lehká literatura.
Román popisuje kus drsné historie Irska, kdy udeřil katastrofální hladomor, kterému se dodnes říká Velký hlad. Příčinou této irské tragédie, kdy během roků 1840–1849 zemřel asi 1 milion lidí ze zhruba 8 milionové populace a další 2 miliony z Irska odešly, byla nejen plošná neúroda brambor, ale i britská ekonomická politika a následná neochota Velké Británie Irsku pomoci. To vše ovlivnilo vztah Irska k Velké Británii a dodnes existuje názor, že to byla britská genocida. Každopádně je tato kniha velmi silnou výpovědí nejen o Velkém hladomoru, ale i o zoufalém boji o irskou samostatnost. Velmi dobrou představu o tom získáme díky osudům několika rodin, provázaných s životem hlavní postavy - Gracelin O´Malleyové.
Román je plný bolesti, hladu, násilí a smrti, a přesto z jeho hrdinů čiší až nepochopitelná láska k rodné zemi, silná národní hrdost, vzdor proti anglickým vykořisťovatelům i nezlomná víra v budoucnost.
Kniha se mi moc líbila a vyčetla bych jí jen ten zavádějící název.

85098211
85098211
05.05.2022 5 z 5

(SPOILER) (možné spoilery)
Kniha vypráví příběh Gracelin a jejích blízkých a autorka beletristicky čtivou formou přibližuje těžký život Irů v době anglické nadvlády. Hned na začátku knihy tragicky umírá Gracina matka a její bratr Sean skončí zmrzačený. Otec se tedy rozhodne patnáctiletou dívku výhodně provdat, ale připraví jí tím neskutečné trápení a doslova peklo na zemi. Její manžel totiž skrývá temná tajemství, týkající se jeho povahy, ale zároveň není náhodou, že je ve svém poměrně mladém věku již dvojnásobný vdovec. Grace se ale nevzdává a nakonec se její život (víceméně) mění, když její krutý manžel umírá. V Irsku však v té době panuje neskutečná bída a hlad, obyčejní lidé neskutečně trpí pod nadvládou Angličanů a jsou jimi tyranizováni, proto se po různých životních peripetiích Grace odhodlá k útěku do Ameriky... Než k tomu ovšem vůbec dojde, stane se toho ještě celá řada. Autorka osudy Irů popisuje naprosto věrohodně, bez příkras a musím přiznat, že i mně z toho všeho občas bylo hodně smutno - přestože se jinak považuji za poměrně otrlou čtenářku. Kniha si vysoké hodnocení určitě zaslouží a já doufám, že se mi časem do rukou dostane i druhý díl tohoto vynikajícího románu...

Johanka1956
Johanka1956
25.04.2022 5 z 5

Tak teda za mne skvělý román. Příběh na mne silně zapůsobil a doslova jsem ho hltala i když je plný utrpení, bezpráví, násilí, smrti a smutku. Obdivuji irský lid a jeho boj s anglickým vykořisťováním. Tak nějak si člověk neuvědomí, co všechno si Irové museli vytrpět, jakou bídu a utrpení prožívali a až při čtení tohoto poutavě podaného příběhu, kdy se člověk doslova ocitne v této vykořisťované zemi, mezi jejími zuboženými obyvateli se začne zamýšlet nad irskou historií.

AlenaF
AlenaF
19.03.2022 5 z 5

Nádherný srdcervoucí příběh z historie Irska plný bolesti, smutku, smrti, ale také velké víry v lepší budoucnost.

vierak
vierak
24.02.2022 5 z 5

Kniha popisuje život na írskom vidieku v rokoch 1840- 1850, teda v čase, keď je Írsko pod krutovládou Anglicka. Zúfalé pomery chudoby a hladu popisované v kontraste so životom anglickej šľachty pomáhajú pochopiť vzdor statočných Írov. Fascinoval ma popis, ako vnímala a ponižovala aristokracia najbiednejších a nemohla som ho neporovnávať so správaním sa vojakov SS k Židom, Poliakom a iným počas II. sv. vojny. Potešil na aj neochvejný postoj zachovať sa i v ťažkých životných skúškach v súlade so svojím presvedčením, hoci toto konanie prinášalo bolesť. Fascinujúca kniha!

evineckY
evineckY
14.01.2022 5 z 5

Kolik toho člověk musel unést v tak těžké době. Můžeme děkovat Bohu za to jak se máme a ještě si stěžujeme. V každé době budou zmetci, kteří mají pořád málo a nejvíc trpí ti nejslabší a děti. Je to hodně emocionální román a vřele doporučuji.

AndreaP.
AndreaP.
11.11.2021 5 z 5

Vynikající historický román z prostředí těžce zkoušeného Irska. Rozhodně se nejedná o lehké čtení, ba naopak je tam až příliš mnoho bolesti a smutku, strádání, hladomoru, smrti. Příběh Gracelin se vryje pod kůži a do srdce a člověk se bojí u čtení i dýchat. Tato kniha si zaslouží plných pět hvězdiček, a kdyby byla možnost, dám jich i více. A hned jdu na druhý díl této trilogie.

Maciiik
Maciiik
04.11.2021 4 z 5

Výborný román z historie Irska. Krásný příběh, hezky napsaný, historicky věrný a velmi dojemný. Ráda jsem s Gracelin trávila večery na irském venkově. Je to opravdová hrdinka - vyrůstá v drsném prostředí v drsné době, a přece je tak jemná a její vnitřní síla mě ohromuje.

Jenny46
Jenny46
09.07.2021 4 z 5

Mám ráda historické romány a historie Irska byla pro mě výzvou si přečíst zajímavý příběh. Kniha nebyla lehká odpočinková četba, proto jsem si ji dávkovala po kouskách několik dní ...
Smutný příběh, emoční s nádechem romantiky. Téma úplně jiné, které jsem ještě nečetla. Další díl mám už nachystaný .o)

gigi77
gigi77
06.07.2021 5 z 5

Naivní, lehce plynoucí román rozhodně nečekejte.
Kvalitní literární kousek s detailně vykreslenými postavami a prostředím. Propracované historické údaje vypovídající o velmi strastiplném životě irských obyvatel pod nadvládou Angličanů v první polovině 19 století.
---
Mělo to hloubku a mě to zcela citově pohltilo ... hladomor vyhladil tolik duší.