Zrádce

Zrádce https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197610/bmid_zradce-197610.jpg 4 89 14

Druhá část čtyřdílné Kroniky Nathaniela Starbucka navazuje na román Rebel. Znovu se tu setkáváme s Nathanielem, oběma Faulconery, otcem a synem, drsným a statečným jižanským seržantem Thomasem Truslowem a jeho krásnou dcerou Sally, působící nyní jako hvězda nejluxusnějšího richmondského nevěstince. Na pozadí skutečných historických událostí se dále rozvíjí Starbuckův napínavý příběh. Ze zběhlého seminaristy se postupně proměňuje v ostříleného válečníka a u mužstva oblíbeného důstojníka, ale zároveň musí zápolit s neutuchající záští nesmírně bohatého a vlivného Washingtona Faulconera, který se už stal brigádním generálem. V důsledku jeho intrik upadá Starbuck do podezření z vyzvědačství ve prospěch Severu, a když se vymaní ze spárů sadistického poručíka jižanské kontrarozvědky, ocitne se před těžkou volbou. Musí se rozhodnout mezi věrností své rodině a domovskému Severu a loajalitou k Jihu jakožto nové vlasti, kterou si sám zvolil.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Copperhead , 1994


více info...

Přidat komentář

Luigi1
22.11.2023 5 z 5

Podle mě velice dobře napsané bylo to věcně popisované

OlafSveinsson
03.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Oproti úvodnímu dílu je tento o poznání akčnější. Nathaniel Starbuck už není tím vyjukaným intelektuálem s velkým strachem z plamenů pekelných. Naopak, armáda se stala jeho domovem a válčení smyslem života. Přestože strach z Boží odplaty za hříchy neumlčel docela, už mu nebrání v užívání si života, ať už v náručích žen nebo s lahví v ruce.
Jak už to v Cornwellových románech bývá, musí si projít těžkou zkouškou, aby mohl pokračovat ve službě zemi, kterou si vybral. Navzdory tomu, že v řadách protivníka stojí jeho bratr a nakonec i nejlepší přítel.


kajzo
22.04.2022 5 z 5

V prvej časti série sa mi zdalo, že je tam dosť veľa postáv, niektoré až navyše, ale v druhom diele si to pekne sadlo na zadok a funguje to. Páči sa mi tento Nathaniel Starbuck, nie je to žiadny superhrdina, žiadny Sharpe a Uthred už vôbec nie. Je to bežný, váhajúci, chybujúci človek, ktorý ide z jednej strany frontu na druhú za volaním svojho srdca, a iných vecí. Niekedy akoby boli hlavnými postavami iní a Starbuck až tesne za nimi, ale nevadí to, dej pekne funguje, atmosféra je neskutočná. Je to Cornwellovka, a tak sme zase raz dostali presne to, čo sme od tohto autora očakávali.

Gracian1964
09.09.2020 5 z 5

Ani druhý diel nesklamal. Jar 1862, boje pokračujú. zákulisné intrigy takisto. Vojna je hnusná a špinavá vec v každom období. Starbuck to však zatiaľ prežil a dúfam, že to prežije až do konca, nech už bude akokoľvek potupný.

Ludus75
12.10.2019 3 z 5

Bezesporu bravurně a poutavě vykreslená historická fakta se spoustou politováníhodných adsurdit, klobouk dolů před Cornwellem!
Po rozpačitém dojmu z prvního dílu, jsem zajásala, že rozjezd už máme konečně za sebou, špionážní zápletka nadějně rozjela nové Nateovo dobrodružství, ale pak chybělo vyústění, možná si ho šetří autor na později...
Z této série mám zatím pocit, že hlavní roli hraje líčení historickych faktů s na pozadí se odehrávajicim příběhem lidí, než že jde o příběh Natea, do jehož života zasáhla válka.
Upřímně nevím, co Natea drží tak sveřepě na Jihu (krátké ale silné přátelství s Datem a Truslowem?), stále je pro mě cizincem. Adam je sice naivní, ideály a realitou rozpolcený mladík (níže někdo uvádí blb), ale jde si za svým přesvědčením velmi tvrdě. No, uvidíme, co nás čeká dále.

Igor1311
16.09.2019 3 z 5

tým, že som prvú časť nečítal, mi nejaké veci nesedeli. Avšak, príbeh ako celok to vôbec nebol zlý, no v porovnaní s inými Cornwellovými sériami mi tu prišlo dosť hluchých miest. Iné scény boli ako vždy perfektné, hlavne farbistý opis bojov.

Vlk.kh
23.08.2019 4 z 5

Lepší, než předchozí díl, to se musí nechat. Více se zde bojuje, méně tlachá po salóncích honorace. Bez linie ohledně Sally bych se klidně obešel, ale co se dá dělat :-) Tupost a nadutost důstojníků v knize je až zarážející, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že se to do dnešních dnů v mnoha případech nezměnilo. Špionážní čachry dávají příběhu také nový, zajímavý rozměr. Pustím se i do třetího dílu.

druzickaster
31.08.2018 5 z 5

Tak to byla opět nálož akce a napětí. Hlavní hrdina toho musel vytrpět požehnaně. Těším se na spravedlivou odplatu Gillespimu. Adam jedno velké zklamání, pro mě prostě naivní pitomec. Velmi se mi líbí pozorovatel Lassan, jako starý válečník měl naprosto jasno o kvalitách velení Severu. Nu nezbývá než se podívat na další strasti a úspěchy našeho hrdiny Nata Starbucka.

lampernaqui
28.12.2017 3 z 5

Starbuck postupně propadá kouzlu vojančení. Zjišťuje, že se jedná o něco, pro co má vlohy. Stále se nejedná o postavu, která by byla tím pravým hrdinou knížky - je to normální člověk v nenormální době. Bojové scény jsou popsány skvěle, že se i já chytám... a to je co říct. Ale stále je to pro mě nejslabší Cornwellova série.

Boby17
18.09.2017 5 z 5

Tak, druhý díl je za mnou a opět spokojeně dávám plný počet hvězd. Tentokrát zde bylo více dění v zápolí, rozhodně jsem se však nenudil. Bez otálení se budu věnovat třetímu pokračování, neb jsem zvědavý, jak se vše vyvine.

Ládja
06.03.2016 3 z 5

Nevím, nevím. Nějak se do téhle série nedokážu pořádně začíst. Všechno je zajímavé a vše je skvěle napsáno, ale něco mi prostě nesedí. Ještě jsem nepřišel na to, co, ale určitě si dočtu i zbývající dva díly, třeba se to zlepší, nebo objeví, co mi v tom vadí.

Garik
15.03.2015 5 z 5

Miestami som sa naozaj zasmial. Skvele vykreslená stupidita politikov aj politicky nominovaných vojenských veliteľov. Až sa mi chce veriť, že to bolo až do detailov skutočne presne tak (vymyslené postavy a udalosti Cornwell, ako vždy, na konci identifikuje). Mnohé veci sa jednoducho nemenia.

klokan.1905
30.05.2014 5 z 5

Další výborný kousek od Bernarda Cornwella... ;-)
Nathaniel Starbuck je pod tlakem vyhnán z roty K Faulconerovy legie a dostává se do Richmondu... Následně se dostává do vězení - pro údajnou zradu.... Poté se dostává do styku s tajnou službu rebelů - De´ath a dále i s tajnou službou federace - Pinkertonem... Zajímavé a zdařilé pokračování o Starbuckovi... Postavy v románu jsou opravdu skvěle popsány - Sally Truslowová, Julie Gordonová... a asi nejlépe je popsána osoba Adama Faulconera....
Skvělé, dávám pět hvězdiček a těším se na pokračování!!!!

čef
05.10.2012 5 z 5

V této sérii se autor překonává. Postavy jsou psychologicky mnohem barevnější, příběhy komplikovanější a historicky zajímavější. Některé pasáže už jsou velmi blízko k literárním obrům typu Tolstého, Balzaca, Feuchtwangera apod. Těším se na další vývoj.