Hořící kříž

Hořící kříž https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391964/bmid_horici-kriz-nQf-391964.jpg 4 213 34

Cizinka / Outlander série

< 5. díl >

Píše se rok 1771 a válka je na spadnutí. Manželka Jamieho to tvrdí také. A Jamie jí chtě nechtě musí věřit, neboť jeho žena ví to, co mohou znát jen cestovatelé časem. Claire se narodila v roce 1918 a během druhé světové války pracovala jako zdravotní sestra a jako Cizinka putovala drsnou skotskou vysočinou. Anglická dáma se ocitla na místě, kde by žádná lady v roce 1743 neměla být. Jedinými Angličany ve Skotsku totiž tehdy byli pouze vojáci armády krále Jiřího. Claire – manželka, matka a sestra – je stále cizinkou, putující časem, a jejím jediným záchytným bodem je láska k milovanému Jamiemu. Její znalost budoucnosti už Jamiemu několikrát pomohla, ale uvrhla ho i do mnoha nebezpečí. A revoluce se blíží... Shoří jejich životy jako papír, nebo budou dál plát jak velký oheň?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Fiery Cross , 2001


více info...

Přidat komentář

Carol1122
17.09.2023 5 z 5

Zatím mi tento díl přišel nejslabší oproti předchozím pěti, ale i tak autorce smekám:) Vykreslit detailně situace a charaktery postav je opravdu skvělá práce. Mrzelo mě, že tolik akce již nebylo, prostředí Ameriky už není tolik zajímavé jako Skotsko a chvílemi mi chyběl i děj z přítomnosti. Těším se na další díly, už jen 4 rozsáhlé díly:))

Fzuzik
27.05.2023 3 z 5

Musím říci, že do čtení se mi opravdu nechtělo. Ostatní mě strašili, jak je tento díl nudný a vleče se. Byla jsem mile překvapená. Děj měl vcelku spád a obávaný popis válečného konfliktu se nenaplnil.

Co mi ale velmi drásalo nervy bylo jak autorka vyobrazila Briannu jako domácí puťku.
Jamie a Roger zde jsou za nadržené Alfa samce a Claire a Brianna za vždy povolné ženušky.


Ludus75
04.03.2023

Myslím si, ze čtenáře, kteří se dostali až k této knize, nemůže překvapit autorčin popisný styl vyprávění a nějaká ta stránka navíc. Mně tato kniha mile překvapila vtipnými pasážemi, na několika místech jsem se zasmála opravdu nahlas, i když na jiných mi naopak tekly slzy. Celkově na mě tento díl působil optimističtěji než ty předchozí. Velký prostor tentokrát dostala Claire, baví mě číst o jejích léčebných postupech, určování diagnóz, používání bylin a zachraňování ztracených případů. Takovou lékařku bych potřebovala také! Trochu mi bylo líto Rogera, na tom se autorka pěkně vyřádila už v předchozím díle a pokračovalo to i tady, tak snad v dalším už si černého Petra vytáhne někdo jiný.

Gabča67
10.10.2022 3 z 5

Diano, vím že psát umíte, ale tohle byla trošku nuda občas proložená čtivějším úsekem. První částí jsem se doslova protrápila, v polovině knihy jsem to chtěla vzdát. Vydržela jsem i když obsah mi tentokrát přišel utahaný, bez náboje a s několika slepými dějovými uličkami. Asi tuším, že z té slepé uličky nakonec dojedete na křižovatku, ale pravděpodobně až někde v příštím díle. O důvod více se těšit na další pokračování. Přiznávám, že patřím mezi ,,závisláky" Cizinky a podle komentářů by další kniha měla být čtivější.

Laf
30.09.2022 4 z 5

I když tato kniha byla zdlouhavá a prokousat se jí na konec nebylo jen tak, tak se četla dobře a stále mě bavila a ráda jsem se k ní vracela. Další vydařené pokračování. Jenom teda všichni hlavní hrdinové jsou snad nesmrtelní. Pokaždé jejich životy visí na vlásku, ale záhadně se z toho vždy dostanou. Což je na jednu stranu neuvěřitelné, ale na druhou zase dobře, protože o oblíbených postavách bych se i nadále ráda něco dozvídala. Jinak by to bez nich už asi nebylo ono.

Kni-holka
10.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Dáváte přednost knižní nebo filmové verzi? Nikdy mi rozdíly nevadily tak jako u páté knihy/série Cizinka - Hořící kříž.
Smekám před spisovatelčiným vypravěčským uměním. Ješte snad nikdy jsem nečetla knížku, kde by se události jednoho dne popisovaly na 200 stránkách. Opravdu vypravěčské umění, které obdivuji.
Kdo četl tyto knížky, ví, že Diana Gabaldon se vyžívá v podrobném popisování lidských emocí a myšlenkových pochodů. Právě proto mají knihy takový objem, ale mě to vyhovuje. Ale uvědomila jsem si, že i když knihu napsal jeden člověk, lépe se mi čtou pasáže z pohledu Claire či Bree než z pohledu Rogera .
Kniha je to opravdu obsáhlá, ale plná vzrušení, dobrodružství, zvratů i dojemných chvil, kdy se mi buď chťelo plakat, nebo jsem chtěla přeskočit stránku, abych konečně zjistila, jak to dopadne. Vychutnala jsem si ji do poslední stránky a těším se, až se pustím do dalšího pokračování

A nyní k seriálu. Ano, je plný napětí a skvělých scén a chápu, že občas se musí něco vynechat či poupravit. Ale tohle? Hned na úvod zmíním opětovné shledání Jamieho a jeho kmotra Murtagha, který se v knize vůbec neobjevuje. Vznikají tak nové pasáže příběhu zcela rozporující s knihou. A co finální zbavení se Stephena Boneta? V knize je otázka, zda je opravdu mrtvý. Kdežto v seriálu je odsouzen k smrti utopením a Bree ho nakonec střelí do hlavy. A co otázka, zda se Bree, Roger a Jemmy vrátí do své doby? V knize je dojemná scéna, že Roger sám od sebe, i když ví, že Jemmy může cestovat, rozhodne, že tu zústanou. Ale v seriálu hned, jak mají možnost, jdou ke kamenům a chtějí se vrátit. Sice je dojemné, že sice zmizeli, ale opět se vrátili zpět, protože když oba mysleli, že se chtějí vrátit domů, vrátilo je to tam, kde opravdu cítili, že mají domov. Ale to je vedlejší. Seriál, i když plný napětí, byl pro mě zklamáním.

Ale poslední věta, jež pronesl Jamie, byla stejná : "Až přijde den, kdy se budeme muset rozdělit, pokud má slova nebudou miluji tě, tak jen proto, že jsem neměl čas je vyslovit."

Luciska13
20.03.2021 4 z 5

Za mě asi nejslabší a nejzdlouhavější díl. Přišlo mi, že je hrozný nepoměr v popisech různě důležitých událostí. Na začátku byl popsány každý krok a každá minuta a to i přes to, že se nejednalo až o tolik zajímavé a pro mě celkem neatraktivní události, oproti tomu ke konci, kdy si události zasluhovaly více příprav popisu a trpělivosti se o nich autorka kolikrát jen zmínila, nebo přišly bez příprav jako blesk z čistého nebe. I tak mě ale fascinuje propracovanost příběhu, kdy do sebe věci krásně zapadají, v minulosti se vysvětlují události budoucnosti apod.

Kniholenka9
07.02.2021 5 z 5

Tento díl, nebo spíš jeho první polovina byla taková zdlouhavější, ale potom má už zase spád. Moc se těším jak bude příběh pokračovat a jak to dopadne s Jamiem, Claire, Briannou a Rogerem.

Lennuse
01.02.2021 4 z 5

Hořící kříž je náročnější na čtení, vzhledem k množství detailních popisů a různých politických témat. Je ale nedílnou součástí celé série a nic mu neubírá na kvalitě - Diana Gabaldon to prostě umí. Miluju rozhovory Jamieho a Claire, baví mě sledovat, kam se s přibývajícím věkem ubírá jejich vztah, jaká pohroma je zase potká a kdo koho bude zachraňovat. Autorka se stále více zaměřuje také na Rogera s Briannou, takže se je na co těšit...

Mája777
09.01.2021 2 z 5

I já musím tuto knihu hodnotit jako nejslabší - prozatím. Snad budou další lepší, ale zatím se žádný nevyrovnal prvnímu dílu.
(9. 1. 21 - 2 408 - 4)

minde
13.08.2020 5 z 5

Tato kniha byla asi zatím nejslabší, některé věci zdlouhavé, ale i tak jsem si Cizinku jako celek opět užila, a už se těším na Ledový dech.

Kamcatak
10.04.2020 3 z 5

Tak tuto knihu jsem prozatím četla nejdéle ze všech :D Začala jsem už před několika lety, ale moc mě to nebavilo, zdlouhavý popis jednoho jediného dne jsem moc nedávala :D A pak jsem knihu musela vrátit do knihovny. Tentokrát jsem zkusila znovu, pokračovala jsem přibližně v místě, kde jsem tenkrát skončila a za pár týdnů jsem dočetla. Zbytek knihy jsem si už užila, druhá část mě bavila více.
Přesto hodnotím prozatím jako nejslabší díl série. Těším se na Ledový dech :)

Páájinka
08.04.2020 5 z 5

Zpočátku jsem si nemohla zvyknout na tento překlad. Příběh je opravdu propracovaný. Líbí se mi, jak se postupně dozvídáme podrobnosti k příběhu.

Madelisi
02.04.2020 3 z 5

Četla jsem velmi dlouho. Za půlkou jsem si dala dlouhou pauzu, pak se k příběhu vrátila.

U Diany se nemůžu zbavit pocitu, že mermomocí chce do příběhu zasadit veškeré zajímavosti, které zjistila, takže má pro nás tisíce stránek, z nichž tak polovina posouvá děj. Druhá půlka je o tom, jak někdo šije, loví, spí,... ovšem dělá to dobově.
Četla jsem, jelikož jsem byla zvědavá, co hlavní postavy dál zažijí a se zestárnutím hlavního dua mám stále raději Rogera, který se úžasně adaptoval na dobu 2 století zpátky a přitom k tomu jako profesor historie vůbec neměl předpoklady.
Ledový dech už na mě čeká, Diana z nás vytvořila závisláky. Chci vědět, co bude dál.

ivka67
02.03.2020 5 z 5

Opět úžasné vyprávění,jediné co my vadilo,že se kniha špatně drží při čtení:-)

TheMelorry
12.02.2020 5 z 5

V pořadí již pátý díl neztratil nic ze svého čtivosti a zajímavosti. Právě naopak. Tentokrát je více popisů, ale autorčin osobitý styl psaní dokáže i z popisů míst, situací a prostředí udělat zajímavé čtení. Díky vysokému počtu stran se do knihy vešlo opravdu hodně - ať už je to romantika, historie, velká část Claiřina léčitelského umění, každodenní život na Fraserově hřebeni i mimo něj, dobrodružství a akce během bitvy mezi Korunou a kolonisty, a dokonce i menší detektivní linka.
Větší prostor je také věnován Rogerovi a Brianně, jejich vztahům a rodinnému životu. Samozřejmě Jamie a Clare jsou pořád pár číslo jedna a jejich náderný vztah nikdy neomrzí.
Na závěr jen jedna věc - nezalekněnte se vysokého poštu stran, příběh opravdu stojí za to.

rakakan
07.02.2020 3 z 5

Do poloviny knihy jsem se nemohla prokousat. Potom nastal obrat a zbytek jsem přečetla jedním dechem. Stránek hodně, ruce bolely, ale hlava a srdce nadšené.
Jsem zvědavá na Ledový dech, který je o několik desítek stránek delší.....

emilieselden
16.01.2020 1 z 5

Tuhle knihu jsem dlouho nemohla sehnat a když jsem ji konečně uviděla u nás ve knihovně, tak jsem po ní bez přemýšlení chňapla a s nadšením jsem se pustila do čtení. Ale pak jsem byla trochu zklamaná. První polovina knihy byla prakticky nuda (a když polovina znamená cca 700 stránek, tak je to sakra dost!). Ale druhá polovina už byla o poznání lepší. To už se konečně něco dělo. Za mě určitě nejslabší díl série. Nevím, jestli se budu pouštět do dalších dílů ale myslím, že zvědavost u mě nakonec zvítězí. I když mě odrazují ty dlouhé nudné pasáže.

Tereza0107
08.01.2020 5 z 5

Na další pokračování Cizinky jsem se moc těšila, proto jsem byla překvapená, že mě kniha ze začátku nijak zvlášť nebavila. Skotské shromáždění, které bylo protkáno spoustou zbytečných postav a politických postojů, táhnoucí se nějakých 150 stran mi přišlo jako bezdůvodné navyšování počtu stránek. Po návratu děje na Fraserův hřeben se příběh naštěstí vrátil do "starých dobrých kolejí" a já si konečně mohla užívat zajímavé příhody hlavních postav. Pouto Jamieho a Claire mě asi nikdy neomrzí a jejich láskyplné rozhovory mám úplně nejradši. Byla jsem příjemně překvapená, že se ke konci tohoto dílu rozuzlila zápletka záhadné existence muže z kmenu indiánů, kdy se v minulém díle nakouslo, že byl nejspíše dalším cestovatelem mezi Kameny, ale linka zůstala neobjasněná. Další plus je, že se do děje příštího dílu nejspíše vrátí mladý Ian. Po dočtení mi zůstal takový příjemný pocit klidu a pohody a těším se na pokračování série, které na mě v knihovně čeká.

Jido
09.11.2019 5 z 5

Ano, začátek knihy byl oproti jiným dílům série rozvláčný, naštěstí se pak děj správně rozběhl a měl co nabídnout. Pro mě to byly opět příjemně strávené chvíle při čtení o osudech hrdinů.