Ladyhawke1983 Ladyhawke1983 komentáře u knih

☰ menu

Očistec Očistec Lee Mountford

(SPOILER) Po slabším druhém díle jsem však této sérii dala další (poslední) šanci a zatím se vyplatilo.
Dost to odsýpá, čte se to dobře - měla jsem pocit, že dějem jen tak surfuju a najednou jsem na poslední stránce.
Kniha by sice snesla hlubšího vyprávění, ale autor spíš píše v kratších, výstižnějších větách, než by se věnoval zdlouhavému popisu.
Celkově se mi příběh hodně líbil, ačkoliv bych asi měla pár drobností proti, nicméně nic, co by výrazně negativně ovlivnilo můj názor na knihu (plný počet hvězd však tomu dát nemůžu).
Konec mě úplně nepřekvapil, vzhledem k tomu, že již vyšlo osm dílů této série (Haunted), nevěřila jsem, že by to byl závěr, poplácáme se po ramenou, jak jsme dobří a odcházíme do západu slunce. Navic když na něco muže sáhnout církev, tak se to ....
Na další díl si počkám. Druhá šance se zatím vyplatila.

09.04.2024 4 z 5


Kateřina Aragonská - Pravá královna Kateřina Aragonská - Pravá královna Alison Weir

Byla Catherine of Aragon milující žena a matka, kterou srazil zlý osud představovaný jejím manželem a lidmi kolem nich či zatvrzelá věřící, která si lásku pletla s povinností na kterou jí připravovali celý její život stejně jako jejího muže? Na to už se historie neptá a dějiny píší vítězové. Bohužel toto asi nikdy, nikdo vědět nebude, kdo v té době nežil a člověka neznal. Alison Weir si vybrala popsat život první ženy Henryho VIII ve světle toho prvního. Jako těžce zkoušenou milující ženou, která možná až naivně doufala, že změní názor svého muže (možná také bohužel oběti té doby a nátlaku na mužského dědice, ale se spoustou špatných vlastností). I když jako každý jiný člověk, který není černobílý, není vykreslena jen v pozitivním světle, má své špatné vlastnosti a třeba mi párkrát docela lezla na nervy.
Její příběh jsem se poprvé dozvěděla - opět trochu jinak - před nějakými dvaceti lety a ačkoliv to, co se fakticky (nikoliv emočně) dělo s šesti ženami, jsem již znala, nebránilo mi to v tom si knihu zakoupit a přečíst. Alison píše poutavě, příběh jen klouže po listech knihy, byť na začátku může děsit větší počet stran, nebudete v tom nijak zabředávat. Doporučila bych každému, kdo se o historii zajímá, i když stále s menším nadhledem, stále se jedná o historický román. Kniha je psána lehčí formou snad aby mohla oslovit co nejvíce čtenářů.
Zbývající romány včetně dvojice o princezně/královně Elizabeth mám již v knihovničce a ráda si je do budoucna přečtu.

03.11.2023 4 z 5


Děsy Leigh Harkerové Děsy Leigh Harkerové Darcy Coates

(SPOILER) Zcela nečekaně jiná kniha ze série-nesérie Strašidelných domů. Darcy jede na vlně, jednou super knížka, jednou je úplně povedená. Tahle se řadí mezi ty zdařilejší.
Je sice pravdou, že anglický název je dvojsmyslný a dává prozradit jednomu ze tří velkých překvapení knihy. Téma sice není úplně nové, to ani zdaleka, ale je to rozhodně příjemná změna. Líbil se mi i styl psaní, nejenom nepříliš dlouhé věty a souvětí, ale i použití aktuálního přítomného času v ich formě vtahuje čtenáře do toho, co se děje tady a teď mnohem více. V cca 80% knihy se Darcy daří udržovat napětí a tajemno, zbytek je jen taková (ne)zbytná omáčka kolem. Na několika místech je vidět, že úplně dobře nezafungoval český překlad - knihu si časem znovu přečtu, tentokráte ale v ENG, abych měla nějaké srovnání. Za mě nesporný bonus - kniha neobsahovala žádné romantické pasáže, což mě v posledních dílech autorky neskutečně štvalo, tady ani žádná nebyla potřeba a byla by jen zbytečně navíc. Za mě krásných 4 z 5 hvězd, zhltnuto za přibližně jeden den, nechodit do práce.

09.05.2023 4 z 5


Dům tajemných stínů Dům tajemných stínů Darcy Coates

Tak trochu jiné časové umístění románu ze série Strašidelných domů od Darcy, ale bylo to příjemná změna - autorka si ve všech dílech hledá možnosti, jak hrdiny odříznout od mobilu, civilizace a možnosti záchrany z vnějška, zde zvolila tuhle fajn variantu. Kniha - či možná lépe říct obě knihy v jedné - se četly téměř samy. Myslím, že by si klidně zasloužila i stránky navíc, víc se třeba rozepsat o rodině i víc o hledání a pátrání (to mě naopak přišlo trochu moc rychlé, jak na všechno přišli), ale i tak to patří k top jejích románů. V předchozích Strašidelných domech i jiných (beru česká data vydání) se toliko nevěnuje romantice, což mě vyhovovalo. Tady mě to trochu zavánělo patosem Červené knihovny a přišlo mi dost nereálné "Miláčku, drahoušku, zlatíčko, miluji tě a bez tebe nebudu" po týdnu, dvou, třech. Opět v tom vidím určitou logiku a záměr, že bez toho by se prostě holka sebrala "Sbohem a šáteček" a nevěnovala tomu úsilí. Jen to není úplně pro mě a myslím, že předchozí díla i bez romantiky fungovala dobře, s výjimkou Černé zimy, kdy jsem nedávno dočetla poslední díl v EN a taky se mi už trochu zajídala. Nicméně i pro neromantika jako jsem já, knížku hodnotím jako čtivou a zajímavou, rozhodně nelituji vynaložených peněz a s Darcy hodlám nadále pokračovat. :) Doporučuji.

08.11.2022 4 z 5


Emily z Novoluní Emily z Novoluní Lucy Maud Montgomery

Do knihy jsem se zakousla až na druhé čtení, ale jak jsem se zahákla, tak jsem knihu přečetla jako jednohubku. Byla jsem trochu překvapená, možná kvůli přebalu jsem trochu čekala nějakou magickou/čarodějnickou knihu pro mládež. Vlastně jsem si jí koupila hlavně kvůli tomu, že se jedná o knihu autorky Anny ze Zeleného domu, kterou jsem v dětství milovala jako jednu ze tří oblíbených knih, než jsem objevila Kinga. Co se týče pasáží v ER formě, ty se četly hodně dobře, bez zadrhávání. Větší problém jsem měla s dopisy, které pochopitelně odrážely stav pisatelky, ale gramatické chyby mě ztěžovaly čtení. Podobnost s Annou je zde zřejmá, přesto jí (možná neobjektivně) budu řadit na druhé místo, ačkoliv to neznamená, že se jedná o špatnou knihu. Naopak.
Postavě Emily mě střídavě bylo líto, střídavě mi lezla na nervy, ale protože odráží charakter spisovatelky, která bojovala se svými démony, je to dosti pochopitelné.
Knihu bych doporučila každému mladému, kdo rád čte, ale i dospělému, který je stále snícím dítětem v srdci.

24.08.2022 3 z 5


Šepot v mlze Šepot v mlze Darcy Coates

Kdybych mohla, knihu neodkládám a přečetla bych ji na jeden zátah. Za zadním přebalu knihy je sice docela velký spoiler, který mě připravil o překvapení, přesto cesta k jeho odhalení přímo v knize byla zajímavá. Děj hezky odsýpal, stylisticky moc dobře napsané. Při jedné scéně mě dokonce stály chlupy na zadní straně krku, jak jsem si to představovala a to už mě jen tak nějaký horor nevyvede z místy.
Pár chyb bych tam určitě našla, na přímou transfúzi jsem se jen tak hezky pousmála (deformace z povolání ve zdravotnictví), ale rozhodně to nekazí celkový dojem. I když...musím říct, že bych uvítala konec, kdy všechno půjde do háje, než happy end.
Čeká mě tedy poslední díl a sáhnu po EN verzi, abych se už konečně dozvěděla, jak to dopadne.

24.08.2022 5 z 5


Strašení v Rookwardu Strašení v Rookwardu Darcy Coates

Trochu jiný styl, líbily se mi situace, kdy jeden nevěděl, co je realita a co spředená představa. Opět "nějaký" způsob, jak zabránit hlavní postavě telefonovat (první věc, které si u každé její přečtené knihy všímám), pomalé odkrývání, toho, co se stalo přes flashbacky. Není to moje topovka od Darcy, přesto řadím k těm lepším, oceňuji mužskou hlavní postavu, která uvažuje víc racionálně (na duchy nevěřím, proto je mi to bližší). Závěr s domem byl rozhodně zajímavý, poslední cca stránku bych za sebe vyškrtla, ale dala se odignorovat, bez většího narušení děje.

05.05.2022 4 z 5


Královny hrůzy Královny hrůzy * antologie

Nákup této antologie rozhodně nelituji. Při pohledu na obálku mě napadlo: Jane Eyre v hororovém kabátku a ve většině případů to tak dopadlo. Trochu jsem čekala i přítomnost Shirley Jackson, nicméně ta by datově nakonec odpovídala spíš druhému dílu, pokud někdy vyjde.
Většina povídek pracuje s podobným nadpřirozeným tématem - duchařinou, ale zasazení a samotné stavení příběhu je mnohdy úplně jiné. A to bylo na čtení velké plus, že příběhy se nijak neopakovaly, takže kloubouk dolů před výběrem autora antologie.
Stylistika i styl psaní asi nebude vyhovovat každému, ale mě vyhovoval.
Za mě top povídky: Žlutá tapeta, Morton Hall, Ztraceni v pyramidě, Chrighton Abbey, Skryté dveře.
I další jsou dobré, pouze zlomek z nich mě výrazně neuchvátil.

03.04.2022 5 z 5


Výkřiky v temnotě Výkřiky v temnotě Darcy Coates

Kniha se mi četla skvěle (kdybych mohla, dala bych jí na jeden zátah), o trochu lépe než první díl, ale nejsou srovnatelné, protože obě lokace (sídlo/les v prvním díle; město v druhém) nabízejí různé možnosti, což je super, změna v ději je dosti dynamická. Kniha je dobře napsána, nic při čtení nedrhne, autorka neustála udržuje napětí, kdy i v klidových situacích čtenář neustále čeká, co na něj na další stránce vyskočí.
Pár negativ za mě :Konec byl drobet očekávaný a trochu mě kleslo nadšení, některé hlavní situace byly předvídatelné, jedna k závěru dost klišoidní, romantika mi vadila, ale nebyla tam zastoupena zase tolikrát a dala se snadno přelítnout nebo přeskočit, aniž by to narušilo děj a napětí.
Přesto všechno hodnotím hodně vysoko, dobré stylisticky, nastavení a udržování napětí na výbornou, děj taky fajn.
Už teď se těším na třetí díl (dohromady ze čtyř), spíše jsem nakloněna variantě sáhnout pro verzi v AJ originálu. Nebudu muset tak dlouho čekat :-) a také budu moci posoudit, jak autorka píše napřímo.

17.03.2022 4 z 5


Fantom z Blackwoodu Fantom z Blackwoodu Darcy Coates

Knížka se mi moc líbila. Není to sice moje topka od Darcy (tou je Tajemství sídla Craven Manor), ale podle mě patří k jejím lepším dílům.
Opět za sebe nebudu hodnotit romantiku, protože mě úplně nebaví a negativně by mě ovlivnila hodnocení, ale hlavní hrdince jsem hodně fandila, aby si stála za svým a nenechávala sebou mávat. Možná proto, že taky pocházím z lehce toxického prostředí, taky proto, že sama na duchy nevěřím a nemám ráda, když mi je někdo mermomocí vnucuje. Ten konec už byl trochu mimo, ale když zavřu obě oči, tak knížka fajn.
Čte se hodně dobře, dá se na jediný zátah a ilustrace jsou velmi zajímavým zpestřením příběhu.

10.01.2022 4 z 5


Hlasy v bouři Hlasy v bouři Darcy Coates

Když si odmyslím tu romantiku, která mě obvykle štve téměř ve všem, tak se mi kniha moc líbila. Je to zase něco jiného, než je Darcy zvyklá psát, jiný styl než duchařina, trochu víc akční, trochu víc postapo (její tajemné domy jsou fajn, ale protože na duchy nevěřím, tak potřebuju sem tam oddech a něco jiného). Kdybych mohla, přečtu ji na jeden zátah, četla se opravdu docela dobře.
Lepší je první polovina, kdy jsem tak nějak vždycky očekávala, co se vlastně stane, objeví apod, poté, když už se závoj tajemna poodestře, tak je styl změní.
Konec byl sice předvídatelný, ale těším se na druhý díl.

10.01.2022 4 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Při hodnocení této knihy jsem musela od sebe oddělit, jak knihu vnímám po literární stránce a kterak po osobní. Knihu jsem měla v knihovničce delší dobu - říkala jsem si, že by v ní neměla klasika tohoto typu chybět a snad si ji i někdy přečtu. Pořád jsem to odkládala, protože nejsem příliš romantický typ a dost si hraničím, kolik romantiky je pro mě v pohodě (a jak popsané) a kolik už moc. Sáhla jsem po ní až při Čtenářské výzvě. Jsem ráda, že jsem to udělala, ačkoliv jsem jí měla několikrát chuť odložit a nemyslím si, že se k ní brzy vrátím.
Kniha je psaná velmi dobře, vypravěčsky na skvělé úrovni, člověk měl občas pocit, že doopravdy stojí ve stejné místnosti jako postavy a sleduje je na vlastní oči. Někdy jsem se musela vracet, abych pochopila, co chtěla autorka říct, není to snadné dílo.
Paní Dean a mladá Cathy byly asi postavy, které mě nejvíc byly příjemné, alespoň ve srovnání k ostatním. Heathcliff - ač nebyla jeho chyba, jak s ním zacházeli - nechal svou zlost a pomstu dojít až tak daleko, že se téměř stal vrahem a věznitelem. Na knize je krásně vidět, jak v té době všechno fungovalo a spousta postav je ovlivněná prostředím ve kterém žijí, výchovou, kterou nemůžou ovlivnit (i kdyby si to nakrásně uvědomili, že je špatná) a odlehlostí, kdy se nemůžou stýkat s ostatními. Pak je velice snadné, že se spustí určité psychické vlastnosti, kdy by potřebovali pomoc psychologa a dokázali by slušně fungovat. Taková ta doba byla, ač je to smutné.
S osobního hlediska mě hodně odrazovaly ty až přespříliš expresivní vyznání lásky, citů, doplněné výhružkami smrtí nebo sebevraždou. To už na mě bylo osobně moc.
Kniha za mě rozhodně patří k velice kvalitní světové literatuře, byť není určena pro každého (např. do povinné četby).

17.10.2021 4 z 5


Záhada domu Marwicků Záhada domu Marwicků Darcy Coates

Na knihu jsem se moc těšila, přečetla jsem ji hodně rychle. To, že je kratší, vůbec ničemu nevadí, alespoň není zbytečně roztahaná. Něco mi na ní úplně moc nesedělo, nedokážu popsat úplně co, ale v celkovém součtu se kniha řadí mezi velice povedené. Příběh zase Tentokrát dům nestojí někde bokem, daleko od města, jako nějaké osamnělé panství, naopak je v zástavbě a téměř každému na očích. Opět zase bez nějakého orientačního bodu, tam knihu zařadit (ulice, město, země), což mi na jednu stranu trochu vadí, na druhou to dodává na mysterioznosti. Každá kniha od Darcy Coates je jiná a takhle není žádnou výjimkou (kdyby neměla pár společných znaků, řekla bych, že je i od jiného autora).

28.04.2021 4 z 5


Stopy minulosti Stopy minulosti Kathryn Taylor

Ne, v mém případě to byl hodně velký krok vedle. Nechala jsem se zlákat faktem, že příběh se odehrává v mém oblíbeném Irsku, ale už jsem si dopředu neproklepla autorku.
Příběh je sladký, až bolí zuby a rolují se ponožky. Nejsem příliš velký romantik a už vůbec nejsem fanoušek toho, že po deseti minutách, co se postavy znají, už mají infarkt a zástavu dechu, když ten druhý stojí vedle něj. A hlavní hrdinka má náhle slovní zásobu jako pětileté dítě, když má mluvit s chlapem
Tyhle scény jsem přeskakovala, jen jsem byla zvědavá, co se stalo v minulosti, což jsem se vlastně nedozvěděla.
Příběh je psaný příliš jednoduše, stylistiky dostává na zadek, to, že se odehrává v Irsku z knihy vůbec nesálá.
Pokud jste fanoušky Večerů pod lampou či Harlequina, je to kniha přesně pro vás. Jinak se knize vyhněte.

16.04.2021 1 z 5


Kořist Kořist Darcy Coates

Knize trochu uškodilo označení Horor na obálce (na originál US jsem nápis neviděla), protože se jedná spíše o thriller. Pokud Darcy Coates čtete hlavně kvůli supernaturálnu, duchům a podivné, děsivé historii (což já taky), tohle možná nebude úplně knížka pro vás.

Spisovatelka zvolila jiné než obvyklé téma a mě se to líbilo.
Klasické detektivky nečtu, ale tyhle divnosti ala Nevyřešené záhady mě baví. Četla se velice dobře, byla svižná - kdybych neusnula, vytáhla bych ji v klidu za sobotní odpoledne, i po stylistické stránce se mi hodně líbila. Za mě palec nahoru.

08.02.2021 4 z 5


Dokonalá žena je blbka! Dokonalá žena je blbka! Anne Girard

Průměrná knížka...místy pobaví, místy protočíte oči, ale trvalý dojem nezanechá.
Čteno v rámci čtenářské výzvy.

24.11.2020 2 z 5


Na špatném místě Na špatném místě Joy Fielding

Chvíli trvalo, než jsem se do knihy začetla, ale nakonec se mi moc líbila, včetně toho konce.
Hlavní postavy řeší každá svoje sračky a kolem toho je vystavěný příběh včetně náhledu do pozice vraha.
Líbilo se mi i zakončení, hlavně u postavy vraha a jeho dalšího, nevyřčeneho.

19.10.2020 4 z 5


Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Jsem nerd, jsem geek (ročník 1983) a navíc ještě používám přezdívku Ladyhawke (ačkoliv to není úplně můj oblíbený film). Jak bych nemohla patřit do cílové skupiny?
Pravda, jak první jsem viděla film, ale kniha se mi (pochopitelně) líbila mnohem více. Možná proto, že hodně čerpá z osmdesátých let na kterých jsem vyrůstala, milovala jsem i éru videoheren a automatů, D&D (i český dračák) hraju od 16 let doposud.
Kniha samozřejmě není dokonalá, ale prolítla jsem ji rychlostí blesku, jak mi to volný čas dovolil, v práci jsem si alespoň pouštěla soundtrack z Conana. Je hodně dobře napsaná a čtivá.
Rozhodně není pro každého, ale myslím, že pokud je někdo podobného ražení, jako jsem já, určitě nebude zklamán.
Těším se na Ready Player Two...a při čekání se nabízí mírné oprašování...War Games, Blade Runner, Ladyhawke, Breakfast Club, Goonies, návštěva arkádovek :-)

06.10.2020 5 z 5


Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Příběh je úplně jiný než v předchozích románech (což je příjemné), kniha je čtivá. Autorka si opět našla způsob, jak hlavní hrdiny odstřihnout od civilizace a telefonů.
Bohužel teď musím zmínit i negativa. Ze všech čtyřech románů, které vyšly v češtině, tento mi přišel nejslabší. Byl psaný jednoduchým stylem, jakoby snad reflektoval věk hlavních hrdinů. Není ani publikovaná mezi prvními díly Darcy Coates - možná ji však psala v mladším věku. Příběh ani nejde moc do hloubky, Tara s Kylem nemusí dělat dlouhé vyšetřování, postupné zjišťování informací...prostě bum a všechno je vyřčeno téměř najednou.
Věřím, že každému se ne všechno podaří, a další díla budou opět ve skvělé kvalitě.

30.09.2020 3 z 5


Žádný sex, je úterý Žádný sex, je úterý Tracy Bloom

Přečteno pouze kvůli čtenářské výzvě. Já a paní Bloom jsme si do noty fakticky nepadly - nejsem romantik a mnohé věci mě v knize rozčilovaly.
Matthew mi dost lezl na nervy, Ben byl občas napresdržku, ale vzhledem k tomu, že jsem si na jeho místě představovala svého oblíbeného Bena Hardyho (který je přibližně stejného věku a o stejný kus mladší než já, jako hlavní hrdinka a její přítel). Občas jsem měla pocit, že knihu zahodim a docitat nebudu.
O chloupek lepší než Jsem single a pomstim se, nicméně podruhé už se k této knize vracet nebudu.

26.09.2020 1 z 5