Kulturnice Kulturnice komentáře u knih

☰ menu

Kniha pro ženy Kniha pro ženy Olga Studničková Šípková

Kniha je čtivá a kdo byl někdy na koučingu nebo terapii, poznává některé techniky práce na sobě. Proč ne. Takový čtivý průvodce a první pomoc pro ty, kdo se chtějí rozvíjet a někam se posunout. Aha momenty si určitě najdete.

08.03.2024 3 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

(SPOILER) Zalíbil se mi námět, tak jsem po knize sáhla a přečetla poměrně rychle, i když ke konci to už drhlo...nějak mne ty Nořiny životy potom už nebavily - život rockové hvězdy, úspěšné plavkyně, vinařky - co něco více obyčejnějšího, průměrnějšího, jiné volby? Chtělo to i trochu víc snahy se usadit v jiných životech. Ale jo, dá se brát i trochu jako "seberozvojová", proč ne.

08.03.2024 3 z 5


Příručka pravého detektiva Příručka pravého detektiva Jedediah Berry

Moc mne neoslovilo, nemohla jsem se do toho začíst a ponořit se do děje. Pořád jsem byla sice zvědavá, co se z toho vyvine, ale nějak mne až "obtěžovalo" se k tomu pročíst. Asi jsem četla ve špatnou dobu nebo to není můj šálek kávy...

08.03.2024 3 z 5


Hausfrau Hausfrau Jill Alexander Essbaum

Kniha určitě není pro všechny, mně ale sedla a kupodivu na mne působila jako motivační kniha.
Velmi zajímavá sonda do duše ženy tápající v životě, o pocitu vykořenění, neukotvení, neútěšnosti, sklonům k depresi, vyhořelém vztahu. Ruku na srdce, kdo se někdy tak necítil a nenechal se jen nést okolnostmi? Rozhovory v rámci psychoanalýzy byly zajímavé. Trochu mi chyběl Brunův pohled na věc. Řekla bych pro "životem protřelejší / zkroušenější" čtenáře, kteří se nebojí čelit svým vlastním běsům, kteří při čtení chtě nechtě zkoušejí čtenářovu duši... Hrdinka je mnohým nesympatická, ale každý má své vlastní boje, takže nesoudím.
Jedna hvězda dolů za příšerné červené písmo, které tahá oči..why?

08.03.2024 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

(SPOILER) Na knihu jsem narazila víceméně náhodou a nelituji. Přečetla jsem jedním dechem asi za 3 dny. Téma mne moc oslovilo, bylo tam vše, co mám ráda - historie a její zkoumání, folklór (jako bych slyšela svou profesorku vyprávějící o Kopanicích), téměř detektivní vyprávění. Autorka udělala kus práce při shromažďování materiálů. Staletí Bohyně přežily a nakonec je zlikviduje STB. Nu, škoda. Doporučuji k přečtení. Velmi zajímavý fenomén.

30.09.2023 5 z 5


Jíst, meditovat, milovat Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbert

Od shlédnutí filmu jsem si chtěla přečíst, protože film mne zaujal námětem, né ta zpracováním. Ale kniha se mi moc líbila, zejména část na Bali. Takový trochu zakuklený cestopis. Čte se dobře, spirituality tak akorát, vždycky obdivuji osoby, které se dokáží sbalit, nechat vše za sebou a jedou do neznáma...

30.09.2023


Dívka s jahodami Dívka s jahodami Lisa Stromme

Mám ráda knihy o malířích a na E. Muncha jsem se vážně těšila. Kniha nezklamala, příběh je moc pěkný a dobře se čte. Navíc se odehrává na pobřeží, takže představivost jela na plné obrátky. Jen škoda, že kniha není doplněna reprodukcemi Munchových obrazů, o kterých se v knize píše. Teď mi obraz "Výkřik" dává o něco větší smysl. Určitě doporučuji k přečtení, čte se moc pěkně.

30.09.2023 5 z 5


Božský milenec Božský milenec Christina Lauren

Je to už čtvrtá kniha z této lechtivé série, pro mne zatím nejslabší. No, co říct...ústřední pár byl na zabití, příběh za mne nic moc. Méně čtivé, aspoň pro mne, rozhovory mne štvaly. Ale už jsem se do toho pustila, tak dočtu i pátý díl.

19.06.2021 2 z 5


Božský hráč Božský hráč Christina Lauren

Třetí díl a zase spousta neuvěřitelných orgasmů. Příběh je variace na pořád stejné téma. Lechtivá pohádka pro dospělý, no spíš pro odrostlé puberťačky. A protože víme, že život je mnohem více prozaičtější, proč trochu nevypnout a nevypláchnout si mozek příběhem s dobrým koncem, že? Zajímavé je nicméně zapojení postav z předchozích knih. Čtivé, ústřední dvojice mi však nebyla moc sympatická, zvláště vědátorka Hana.

18.06.2021 2 z 5


Božský cizinec Božský cizinec Christina Lauren

Stejně jako první díl, čtivé, lechtivé, relaxační, předvídatelné. Oddychovka k vodě o neložnicových choutkách, proč ne. Ústřední dvojice se mi líbila o trochu víc než Cloe s Bennetem. Pobaví a neurazí.

17.06.2021


Božský bastard Božský bastard Christina Lauren

Čtivý výplach mozku. Příjemné, předvídatelné, lechtivé relaxační čtení akorát na léto k vodě. Hluboké myšlenky zde nehledejte, ale budete-li po knize sahat s tímto vědomím, tak se pobavíte.
Za mizerný překlad hvězdička dolů, čeština dostává na frak...

17.06.2021 3 z 5


Vězeň času Vězeň času Matt Haig

Tak jsem ji konečně dočetla...a mám rozporuplné pocity. Chvílemi mne bavila a chvílemi jsem měla problém se začíst. Kupodivu nejméně mne bavily výlety do minulosti, což je u knihy o dlouhověkosti asi spíš problém. Ale neurazila.

25.03.2021 2 z 5


Písečníci a bludný asteroid Písečníci a bludný asteroid Václav Dvořák

Četli jsme se synem před spaním a musím pochválit, pro děti naprosto skvělé napínavé vyprávění. Super uvedení mladých čtenářů do sci-fi žánru. Jedna kapitola před spaním nestačí. Chtěli bychom více ilustrací. Mně - jako dospělákovi - ta paralela s Harrym Potterem trochu vadila, ale synovi, zdá se, vůbec. Do druhého dílu by to asi chtělo trochu zjednodušit některá jména. Doufám, že si později přečte syn ještě i sám. Chválím a dávám plný počet

02.02.2021 5 z 5


Návrat čistých radostí Návrat čistých radostí Jan Šmíd

Přiznám se, že už mne to tolik nebralo, ani nevím proč, asi mi chyběla lvice...do třetího dílu se zatím asi nepouštím, uvidím, jestli mne ještě někdy přitáhne.

23.11.2020 3 z 5


Bubny podzimu Bubny podzimu Diana Gabaldon

(SPOILER) Já si tenhle přesun děje do Ameriky náramně užila. Ústřední dvojice už dozrála k víceméně vyváženému partnerství a začínají se usazovat, budovat a zvykat si na rodinný život. Začátky osidlování pospané v knize mne nesmírně bavily, a popisy panenské přírody ve mne vzbuzovaly touhu se také přesídlit do nějaké "cabin" v lesích. Linie Briany a Rogera mne už bavila méně, ale to i v seriálu. Celý díl působí celkově poklidněji, i když rodinná i jiná dramata nechybí. V knize jsou některé okolnosti lépe vysvětleny, např. co se stalo s indiány sousedícími s Fraserovým hřebenem. Pěkně to do sebe zapadá, rodina i Jamieho "království" se utěšitelně rozrůstá. Nechybí humor, což kvituji. Drobné detaily popisující láskyplnost mezi C+J jsou třešničkou na dortu. Potěšila zmínka o Moravenech ze Salemu. Těším se na pokračování této ságy. Je to popsáno tak podrobně, jako bych na "Hřebenu" bydlela s nimi, někomu nemusí vyhovovat, mne to baví.

21.11.2020 5 z 5


Mořeplavec Mořeplavec Diana Gabaldon

(SPOILER) Je to tedy zase bichle, ale tenhle pár nelze nemilovat, takže mi nevadí nechat se zatáhnout do jejich vztahových dramat a životních zvratů na dlouhý čas. Třetí pokračování, pro mne opět čtivou formou. Musím žasnout nad autorčinou imaginací, schopností živého, přesto podrobného popisu prostředí, zvyklostí a pěkně zrajícími osobnostmi a vztahem ústřední dvojice. Jamie je solid rock a Claire mu pěkně zatápí a vice versa a tak to má být...;-). Za mne lepší než druhý díl, ale POZOR SPOILER Murtagh mi bude chybět. Záměrně už neporovnávám knihy a seriál, to moc nelze. Těším se na Ameriku, která mne seriálově zaujala nejvíce.

31.10.2020 5 z 5


Vážka v jantaru Vážka v jantaru Diana Gabaldon

Čtivé. Druhý díl jsem také přečetla poměrně rychle, i když je to vpravdě rozsáhlé epické vyprávění. Nicméně děj mne trochu brzdil, hlavně v první polovině, ale to je tím, že nemusím Francii 18. století a chlapy v punčochách...ale jinak mi rozvláčné popisy všednosti a každodennosti nevadily, ani život se neskládá ze samých dramat. A po návratu do Skotska už se to zase četlo samo. Obdivuji nicméně vytrvalost hrdinů. Pěkné romantické čtení s historickým pozadím, výzkum k sepsání musela autorka provést rozsáhlý. A mně zase přiblížila život předků, ať už to bylo ve Skotsku nebo jinde. A ano, je to červená knihovna a co? To je Shakespeare taky ;-) Některé smrtě v knize mne mrzely, některé zápletky byly v seriálu vyřešeny lépe, některé se mi líbily více v knize. Opakuji výtku, proč je oslovení "Sassenach" vůbec překládáno a ještě k tomu napřed jako Anglánka pak Saxonka? To je skoro zločin. Ale pokračuji ve čtení.

03.10.2020 4 z 5


Já, drak z Konce: Braise, drak z Konce, který chce poznat Nadzemní svět! Já, drak z Konce: Braise, drak z Konce, který chce poznat Nadzemní svět! Books Kid

Synovi se líbila, protože to bylo s tématem Minecraft a draků. Za mne mohl být příběh lepší, ale já nejsem v tomto směroplatná. Co ale nechápu a štvalo mne to i jiných knih ze světa Minecraft, proč je to tištěno psací kurzívou, je to kniha pro děti, chtělo by to normální písmena. Srážím body za písmo.

30.09.2020 2 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Tak já první viděla seriál a až pak narazila na knižní sérii. Musím říct, že první díl jsem přelouskala opravdu rychle. Pro mne byla kniha hodně čtivá a jistá popisnost každodennosti mi i vyhovovala, zejména pro kulisy, kde se příběh odehrává. Prostě anglický venkov je moje srdcovka. Líbily se mi slova v galštině, ale co mne neskutečně štvalo na překladu je "Anglánka" - škoda, že neponechali originální Sassenach. A rozdíly kniha - seriál jsou vždycky, to jinak nejde, v knize mi přišly některé motivy více vysvětleny, což kvituji. Za mne příjemné nenáročné čtení, které potěší romantické duše. Uvidíme, jak další díl....

12.09.2020 4 z 5


Na křídle větrného mlýna Na křídle větrného mlýna František Kožík

Kniha mne nesmírně bavila i když někteří si tady stěžují, že je to výcuc ze dvou dílů, to mi nevadilo. Dle mého to ničemu neubralo na vykreslení atmosféry doby, zápasu českého umění a literatury o místo na světě a života naší přední malířky. Všechna ta jména z učebnic literatury a umění: Zeyer, Chittusi, Úprka, Mrštík ad. dostala barvu, emoce a živost...doporučuji přečíst studentům k získání plastičtějšího obrázku k faktům probíraným na školách. Možná, až bude více času, tak vyhledám plnou verzi. Spokojenost.

08.09.2020 5 z 5