Kristuflina Kristuflina komentáře u knih

☰ menu

Mezi svými Mezi svými Amos Oz (p)

Na knihu jsem narazila úplnou náhodou a doslova mě okouzlila jak stylem vyprávění tak samotnými příběhy. Rozhodně stojí za přečtení.

27.01.2024 5 z 5


Osm hor Osm hor Paolo Cognetti

Paolo Cognetti je pro mě momentálně jeden z nejoblíbenějších autorů. Jeho knihy, ač úsporné, co se počtu stránek týče, překypují něčím, co ve mě zanechává na dlouhou dobu zvláštně hezký pocit. Jeho mistrovství popisu míst je kapitola sama o sobě. Jako by na vás hory shlížely přímo ze stránek knih. Rozhodně stojí z přečtení (i pro městské lidi).

07.02.2023 5 z 5


Drahá ženo Drahá ženo Kimberly Belle

Super čtivá kniha. Rozhodně stojí za to.

01.12.2022 5 z 5


Vlčí štěstí Vlčí štěstí Paolo Cognetti

Cognettiho knihy o horách, horalech i lidech kteří do hor přichází hledat nový život jsou moje srdcovka. Pokaždé z nich cítím všechny ty vůně lesa, potoků, ohně v kamnech i horský klid. Rozhodně stojí za přečtení.

10.11.2022 5 z 5


Děti nade vše Děti nade vše Delphine de Vigan

Skvělá kniha. Jako všechny, které jsem zatím od autorky četla. Nikdy se vám nestane, že po přečtení nic necítíte. Vždycky ve vás kniha zanechá nějakou stopu. Něco, nad čím je dobré se zamyslet.

09.11.2022 5 z 5


Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

Skvělá kniha. Obecně mě díla Han Kang vždy nadchnou. Nečetla jsem od ní nic, co by ve mně nezanechalo hlubší dojem. To stejné platí i o Vegetariánce. Rozhodně stojí za přečtení.

31.10.2022 5 z 5


Trieste Centrale Trieste Centrale Jaroslav Rudiš

Úžasná jednohubka s překrásnými ilustracemi.

18.08.2022 5 z 5


Chlapec a hvězdy Chlapec a hvězdy Jaroslav Seifert

Nádhera. Mám vydání z roku 1970. Úžasné ilustrace s poezií, která chytí za srdce.

17.05.2022


Za objektivem Za objektivem Laura Magni

Vizuálně moc krásná kniha. Jen škoda, jak už tu někdo zmínil, poměrně odfláklého a krkolomného českého překladu. Ale i tak určitě stojí za povšimnutí a své místo v knihovničce si právem zaslouží.

31.01.2022 5 z 5


Upálené Upálené C. J. Tudor

Naprosto skvěle napsaná knížka. Jako podle mě všechny autorčiny knihy. Četla jsem ji doslova jedním dechem. Až mě mrzí, že mi to trvalo jen dva večery.

23.01.2022 5 z 5


Den splněného přání Den splněného přání Jiří Sirůček

Skvělá kniha, která vás náplní úzkostí a zvláštní ponurou náladou. Rozhodně stojí za přečtení a zamyšlení.

16.01.2022 5 z 5


Salvador Dalí doma Salvador Dalí doma Jacke de Burca

Po přečtení Fridy Kahlo doma jsem se moc těšila, ta byla naprosto úžasná. Ale bohužel se absolutně nedá srovnávat. Je škoda, že knihu nenapsala stejná autorka jako Fridu, nebo že si tato alespoň nevzala příklad z kolegyně (sama zmiňuje na konci knihy, že se na psaní těšila, když viděla knihu o Fridě). Občas nedokončené myšlenky a skákání páté přes deváté. Za mě nevyužitý potenciál, protože vizuálně jsou všechny knihy z této edice krásné. Uvidíme, jaký bude Gustav Klimt..

07.01.2022 3 z 5


Frida Kahlo doma Frida Kahlo doma Suzanne Barbezat

Nádherně zpracovaná kniha. Spousta doprovodných fotografií, detailní popisy některých obrazů, chronologické uspořádání vyprávění o životě Fridy v kontextu doby. Za mě jsem moc ráda, že mám knihu doma. Je opravdu krásná.

02.01.2022 5 z 5


Pouta Pouta Delphine de Vigan

Skvělá kniha, ostatně jako všechny, které jsem od autorky zatím přečetla. To jak na krátkém prostoru dokáže vylíčit tolik emocí je úžasné. Její knihy mě vždy zasáhnou a není tomu jinak ani v případě Pout. Rozhodně stojí za přečtení.

04.10.2021 5 z 5


Vděk Vděk Delphine de Vigan

Naprosto úžasná kniha. I když útlá, tak předá tolik emocí, jako jiné knihy nedokáží na stovkách stran. Já osobně jsem spoustu pasáží obrečela. Celé vyprávění je velmi dojemné a nutí čtenáře k opravdovému zamyšlení. Chválím i překladatelku, která rozhodně neměla lehký úkol.

22.09.2021 5 z 5


Satan Satan Mario Mendoza

Pro mě skvělé. Líbil se mi jak námět, tak styl autorova psaní. Rychle jsem se začetla a knihu prakticky neodložila. Člověk si pak ještě rád dohledá skutečný příběh, na kterém kniha staví základy, aby zjistil, které detaily byly skutečné.
Bavilo mě střídání tří dějových linek, které se nakonec nevyhnutelně propojí do jednoho nešťastného konce. Vše odsýpalo svižným tempem, žádný zbytečný text okolo.
Doufám, že budou do češtiny přeloženy další knihy tohoto autora. Určitě by stály za přečtení.

27.08.2021 5 z 5


Job Job Joseph Roth

Krásně vyprávěný příběh jednoho života. Chvilkami velice smutný, chvilkami hřející u srdce. Dojemné pasáže rozmlouvání s mrtvou ženou, myšlenky na nemocného syna. Přestože jazyk knížky může být pro některé čtenáře zastaralý, tak se čte velmi dobře a určitě má poselství i v této době. Ačkoliv sama věřící nejsem, tak ve mně tato útlá kniha zanechala velkou stopu.

09.08.2021 5 z 5


Deník L. (1947–1952) Deník L. (1947–1952) Christophe Tison

Nabokovovu Lolitu mám ráda a tak mě kniha na první pohled zaujala a musela jsem ji mít. Zpracování ve formě deníkových záznamů rozdělených na období jednotlivých mužů Lolitina života se mi líbilo, líbil se mi i autorův styl psaní. Je znát, že autor si sám prošel podobným osudem a tak se mu povedl jeho záměr ukázat příběh z druhé strany, z pohledu "oběti". Kniha pro mě čtivá, začetla jsem se a až mi bylo líto, jak rychle jsem ji přečetla.

10.07.2021 5 z 5


Úprdelný dny na úprdelný planetě Úprdelný dny na úprdelný planetě Dimitri Verhulst

Tak nevím. Knihu jsem si koupila, protože mě bavil Verhulstův Opozdilec, ale asi jsem očekávala něco trochu jiného. Ze začátku jsem myslela, že knihu rovnou odložím, ale nakonec jsem se přece jen začetla. Každopádně nakonec styl hodnotím jako velice nápaditý a neotřelý, téma a jeho zpracování mě též zaujalo. Ukázka vývoje lidstva spíše z té ošklivější (o to pravdivější) stránky se mi taky líbila. Ale prostě se to ve mně nějak při hodnocení pere.

06.07.2021 3 z 5


Opozdilec Opozdilec Dimitri Verhulst

A mě to bavilo. Opozdilec se mi četl hezky, rychle odsýpal. Úderné čtení bez zbytečné omáčky okolo. Takové knihy mě baví nejvíc. Chvílemi jsem se bavila, jindy mi bylo Désirého dost líto. Za mě určitě stojí za přečtení.

03.07.2021 5 z 5