Za objektivem

Za objektivem https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414752/bmid_za-objektivem-S7H-414752.jpg 5 30 10

Tato kniha představuje velké mistry fotožurnalismu 20. a 21. Století i jejich ikonické snímky. Vypráví příběh mužů a žen, kteří pomocí fotografií tím nejkrásnějším možným způsobem zachytili podstatu své doby – od válečné fotografie Roberta Capa, Larryho Burrowse či George Rodgera, po fotografické eseje průkopníků jako Margaret Bourke-Whiteová, od bohatých černobílých tónů Brazilce Sebastia~a Salgada, po živé barvy Steva McCurryho, od intenzivních náhledů Dorothey Langeové během nejdrsnějších amerických let, po mimořádné lidskosti práce Wernera Bischofa. Kniha představuje i tvorbu Henriho Carier-Bressona a Elliotta Erwitta schopných zachytit sílu okamžiku, a také fotografické studie náboženství a jejich rozporů Abbase Attara. Jsou tu i portréty, od dětí a chodců Roberta Doisneaua, po vznešené pózy, na něž se zaměřil Cecil Beaton. Stránku za stránkou zjišťujeme, že tito mistři nejenže zaznamenali historii: výběrem předmětů, technik a stylů svým způsobem vypráví i svůj vlastní příběh. Nakonec si uvědomíme, že to, co opravdu dělá fotografa skvělým, není žádná výjimečná fotografie, ale schopnost sdělovat ustavičně svou vizi a definovat svůj přístup k realitě. Fotograf musí zároveň zůstat věrný estetice, což je v mnoha případech neoddělitelné od etického kodexu.... celý text

Obrazové publikace Historie
Vydáno: , Omega
Originální název:

Behind the Camera , 2017


více info...

Přidat komentář

Kristuflina
31.01.2022 5 z 5

Vizuálně moc krásná kniha. Jen škoda, jak už tu někdo zmínil, poměrně odfláklého a krkolomného českého překladu. Ale i tak určitě stojí za povšimnutí a své místo v knihovničce si právem zaslouží.

tractorred50
13.12.2021 5 z 5

Knihu jsem dostal jako dárek a musím říct, že je perfektní pro někoho, kdo miluje fotografii a focení. Nádhera.


latanya34
16.11.2021 5 z 5

O focení se zajímám už nějakou dobu. Proto jsem si tuhle knižku nemohla nechat ujít. Bylo vám představeno asi dvacet fotoreportérů a jejich příběh. Poté jejich nejznámější fotografie a jejich krátký popis. Pokud se o fotografování zajímáte moc doporučuju. Už dlouho jsem si žádnou knížku neužila tolik jako právě knihu Za objektivem. Doporučuji ji všemi dvaceti prsty, které mám. Za mě rozhodně skvěle utracené peníze.

alyce14
09.11.2021 5 z 5

Knížka přináší pěkný vhled na velikány světové fotografie a když se informace z ní vyčtené propojí s informacemi které se o zde představených fotografech dají najít třeba na webu, je to docela příjemný zážitek z poznávání velikánů fotografie.

hol58186
03.11.2021 5 z 5

O focení se zajímám už nějakou dobu. Proto jsem si tuhle knižku nemohla nechat ujít. Bylo vám představeno asi dvacet fotoreportérů a jejich příběh. Poté jejich nejznámější fotografie a jejich krátký popis. Pokud se o fotografování zajímáte moc doporučuju. Už dlouho jsem si žádnou knížku neužila tolik jako právě knihu Za objektivem. Doporučuji ji všemi dvaceti prsty, které mám. Za mě rozhodně skvěle utracené peníze.

MaKolar
15.11.2020 4 z 5

Skvělá pro milovníky historie fotografie.

Borboleta
16.06.2020 3 z 5

Koncept knihy, grafika, výběr osobností i výběr fotografií je moc fajn, ale ten překlad to úplně zabíjí. To se opravdu nedá číst. Chápu, že paní Magni má tak osobitý styl psaní, že překládat ji asi nebude úplně snadné, ale to není omluva pro to, aby to skončilo takovou katastrofou. Přitom jinak by to mohla být povedená knížka.

Bustedka
25.02.2020 5 z 5

Nejsem milovník fotografie, nevyznám se v tom, nefotím. Ale ráda se dozvídám nové informace.

Mně se kniha moc líbila. Moc. Po grafické stránce naprostá pecka. Černobílé stránky podtrhují veskere fotografie. Za mě naprostá bomba.

Trochu nechápu kritiku překladu. Texty prostě nejsou klasickým životopisným vyprávěním. Nedozvíte se datum narození, ani kolik kdo měl sourozenců.

Vše má nádech poetiky. Nikdy jsem těm abstraktním pojmenováním nerozuměla, ale věty typu "doprovází ji orchestr a zvuk každého z nástrojů, duše za každým dechem, vibrace každé struny se v něm dá lehce rozpoznat, aniž by utrpěl dojem z celkového koncertu." Mi sice nic moc neřeknou, ale postihují podstatu umění. Dělají celou publikaci zajímavější a tak trochu z jiného světa.

Suma sumárum. Nemusíte být milovníkem fotografů. Vlastně být znalcem by mohlo být asi na škodu, protože vám to asi nijak obzor nerozšíří. Ale pro nějaké amatéry, kteří se zajímají, proč ne.

Raszkulce
27.12.2019 4 z 5

Až na ten někdy poněkud špatný překlad do češtiny se mi knížka líbila :-) Zajímavé osudy jednotlivých fotografů, chybí mi tam třeba pan Koudelka.

bejan
16.09.2019 1 z 5

Opět překlad přes google? Tuhle zajímavou knihu její české vydání zničilo. To se prostě nedá číst! A přitom je to kniha o nejlepších fotografech 2. pol. 20. století!
Jeden z nejlepších současných fotografů se jmenuje Sebastiao Salgado a ne Salgada! A podtitul jeho knihy Workers "Archaeology of the Industrial Age" nemá znít v češtině Archeologie v industriálním věku, ale Archeologie industriálního věku, protože se v ní jedná o ten průmysl, ne o archeologii! Škoda slov...

Štítky knihy

fotografování fotografie fotografové

Autorovy další knížky

Laura Magni
italská
1994  89%Večerní pohádky z velkého stromodomu
2019  93%Za objektivem

Kniha Za objektivem je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce31x
Chystám se číst9x
Chci si koupit6x