Deník L. (1947–1952)

Deník L. (1947–1952) https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469532/bmid_denik-l-TW2-469532.jpg 4 18 7

Intimní zpověď Lolity v deníkových zápiscích. Román je deníkem literární hrdinky Lolity, která se nám svěřuje více než půl století poté, co Vladimir Nabokov zveřejnil zpověď jejího únosce. Nejslavnější dospívající dívka v dějinách literatury vypráví svůj road trip napříč Amerikou padesátých let, o svých útěcích nevlastnímu otci, touze po pomstě, tajných láskách a dívčích snech. „Lolita, která vzbudila takovou pozornost díky slavnému dílu Vladimira Nabokova z roku 1955, dnes zaznamenává svůj comeback v knize-zpovědi, v níž se nám dospívající dívka svěřuje naprosto bez obalu. Tison přichází se silným příběhem, vyprávěným syrovými slovy a neobvykle upřímně.“ actualitte.com „Tison má svůj styl a Lolita za ním v tomto směru v ničem nezaostává. Udělala dobře, že otevřela svůj deník. V čtenáři vyvolává touhu číst ho až do konce.“ Le Canard enchaîné... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Journal de L. (1947–1952) , 2019


více info...

Přidat komentář

Hall3006
08.05.2023 4 z 5

Kniha, kterou má smysl číst až po originálním díle Lolita od Vladimíra Nabokova. Až poté si čtenář klade otázky, které mají částečně odpovědi v Deníku L. Nesmíte očekávat zrcadlový obraz příběhu vrcholného díla Nabokova. V Deníku L. čteme pohled Dolores na stěžejní i zcela vynechané úseky jejího života, které si při četbě Lolity jen můžeme domýšlet. Některé pasáže mi vůbec do původního příběhu nepasovaly, jiné zcela explicitně popisují scény v Lolitě jen naznačené. Deník L. je však svébytné dílo napsané desetiletí po originálu a jako kniha doplňující zamlčené skutečnosti stojí za přečtení.

Msourkova
25.11.2021

Nedotčeno, tohle je opravdu hodně mimo.


IreneP
23.10.2021 2 z 5

Je mi líto, ale takhle knížka byla jedno velké zklamání. Autor jen parazituje na velkém díle. Nepřinesl nic nového, zajímavého. Čekala jsem hlubší prožitky, emoce, ale Dolores je ještě plošší než v originále.

terezarath
02.09.2021 3 z 5

Moc jsem se těšila na příběh z pohledu Dolores. Mám Lolitu od Nabokova velice ráda, takže jsem byla velmi zvědavá na "druhou stranu mince". Bohužel jsem nejspíš měla příliš vysoká očekávání. Přišlo mi, že autor toho spoustu vypustil. Očekávala jsem samozřejmě jiný styl psaní a vyjadřování, ale tohle za mě nic moc. Nezdálo se mi, že příběh doplňuje Lolitu. Bylo to spíš jako číst knihu s velmi podobným námětem. Což je za mě velká škoda. Příběh byl surovější než předloha. Nemůžu si pomoc, ale něco tomu chybělo. Něco, co by kromě "vykrádání" předlohy Lolitu a Deník L. spojovalo.
Jako samostatná kniha to bylo ucházející, nic převratného, ale číst se to dalo. Pokud ale příběh propagujete jako deníky známé hlavní hrdinky a děláte si jméno na díle někoho jiného, měla by se ta kniha předloze vyrovnat, ne- li ji předstihovat.

micha-ella
16.08.2021 3 z 5

Tak nevím. Tato kniha je dobře vymyšlená fikce, která využila román mistra slova Nabokova. Lolita mě kdysi uchvátila svým úžasným slohem a svou kontroverzností. Autor Deníku L. u mne stejný efekt nevyvolal. Přiznávám, že některá místa jsem vynechávala, kdo tu knížku četl, bude vědět která.

Lucy1905
05.08.2021 3 z 5

Těsně před prázdninami jsem se dozvěděla o "převyprávění" Lolity, jenž je pro mě jednou z nejlepších knih, které jsem do nynější doby přečetla. Takže volba letního čtení byla jasná. Rozhodně se jedná o silný zážitek, už jen kvůli syrovosti stylu vyprávění, ale někdy to i na mě bylo trochu moc. Ale neberu to jako minus, už jen díky tomu na knihu rozhodně nezapomenu, ale to je asi tak jediný důvod, proč ji budu uchovávat v paměti.

Kristuflina
10.07.2021 5 z 5

Nabokovovu Lolitu mám ráda a tak mě kniha na první pohled zaujala a musela jsem ji mít. Zpracování ve formě deníkových záznamů rozdělených na období jednotlivých mužů Lolitina života se mi líbilo, líbil se mi i autorův styl psaní. Je znát, že autor si sám prošel podobným osudem a tak se mu povedl jeho záměr ukázat příběh z druhé strany, z pohledu "oběti". Kniha pro mě čtivá, začetla jsem se a až mi bylo líto, jak rychle jsem ji přečetla.